• Etusivu
  • Isännöitsijä

Miten asut kerrostalossa? Ohjeet asukkaille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2013Päivitetty 13.04.2015
20131_33580.jpg

Kerrostalossa asuminen on toisaalta helppoa, toisaalta ei. Asiat kuitenkin sujuvat ja naapurisopu säilyy, kun meillä kaikilla asukkailla on yhteiset pelisäännöt - talon järjestyssäännöt. Kun hoidat asuntoasi oikein, sen arvo säilyy ja mukavaahan hoidetussa kodissa on asua.

Suomessa on neljä vuodenaikaa. Asuintalon tekniikka ja rakenteet pitävät huolen siitä, että asunnossa on miellyttävää asustella ympäri vuoden.

Talon lämmityksestä huolehtii talon lämmitysjärjestelmä. Lämpöpatterit lämmittävät asuntosi. Lämpökeskus säätelee lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Jokaisessa patterissa on tietenkin vielä lisäksi termostaatti tai säädin, joista säädetään huoneen lämpötila miellyttäväksi. Jos asunnossa on kylmä, ota yhteyttä isännöitsijään.

Asunnon lämpötilan on kuitenkin oltava koko ajan tasainen, huoneessa 20-22°C. Lämpötila ei saa olla alle 18°C tai yli 24°C. Lisäksi huoneilman kosteus on oltava sellainen, että ikkunat eivät höyrysty.

Lämpöpattereita ei saa peittää verhoilla tai kalusteilla. Ne estävät lämpimän ilman virtauksen huoneessa.

Kosteusvauriot vältetään tarkastamalla putket. Vettä ei myöskään saa valua kodinkoneista lattialle. Muovinen suoja-allas on sijoitettava jääkaapin, pakastimen sekä tiskikoneen alle. Allas hankitaan konetta ostaessa ja asennetaan konetta asennettaessa. Astianpesukoneen saa asentaa vain alan ammattilainen tai asennusliike. Koneiden vedenottohanat on laitettava kiinni aina, kun koneita ei käytetä. Koneita ei myöskään saa jättää päälle, kun poistut asunnosta.

Jos vesihanat tai wc-allas vuotavat itsekseen, ne on korjattava. Turha veden valuminen nostaa vesilaskua turhaan ja nopeasti.

Vesihanojen vesi on juomakelpoista. Hanoista pitää tulla sekä kylmää että kuumaa vaettä. Jos kuumaa vettä ei tule, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Lika- ja wc-vedet kulkevat putkia pitkin vedenpuhdistuslaitokselle. Wc-altaaseen ei saa laittaa muuta kuin wc-paperia. Ruokajätteitä sinne ei saa laittaa eikä ruokaöljyä eikä rasvaa. Ne voivat tukkia putken. Viemäreiden hajulukot ja lattiakaivot puhdistetaan siivouksen yhteydessä.

20131_33579.jpg

Jätteet lajitellaan asunnossa eri jäteastioihin ja tyhjennetään niihin kuuluviin jäteastioihin. Lajitteluohjeet löytyvät ainakin roskakatoksesta.

Ikkunoista tulee asuntoon valoa. Kun halutaan tuulettaa, avataan pienet tuuletusikkunat. Tuuletus on tehtävä lyhyesti ja tehokkaasti, etenkin talvella. Ikkunat on suljettava, kun poistutaan asunnosta. Jos sisään sataa vettä, se saattaa turmella ikkunaa, seinää ja lattiaa.

Lämmityspatterit on sijoitettu ikkunoiden alle, sillä lämmin ilma nousee ylöspäin ikkunan eteen vähentäen vedon tunnetta. Ikkunoiden tiivisteet estävät kylmän ilman pääsyn sisälle. Jos ikkunan raoista kuitenkin tuulee kylmää ilmaa tai jos ikkuna huurustuu ja menee jäähän, ota yhteys huoltoyhtiöön.

Pyykkiä voi pienissä määrin kuivata kylpyhuoneessa. Muissa huoneissa ei saa kuivata, sillä kosteus tiivistyy ikkunoihin ja rakenteisiin. Parvekkeella pyykkiä voi kuivata niin, ettei se näy ulospäin. talon kuivaushuone on paras paikka pyykin kuivatukseen ja pyykkitupa paras paikka pestä pyykit.

20131_33581.jpg

Asunnon saunan ja kylpyhuoneen ovi on pidettävä kiinni, ettei huoneistoon pääse ylimääräistä kosteutta. Höyryt ja kosteus poistuvat poistoilmaventtiilien kautta näistä tiloista. Jos ilmanvaihto ei toimi, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Televisio ja sen kanavat näkyvät talon yhteisantennin tai kaapeliverkon kautta. Lisä- tai lautasantennia ei saa asentaa ilman isännöitsijän lupaa.

Jos asunnossasi tapahtuu vahinko tai jokin menee rikki, ilmoita siitä isännöitsijälle tai huoltomiehelle.

Ilmanvaihto asunnossasi tapahtuu joko koneellisen poistoilmastoinnin tai koneellisen tulo- ja poistoilmastoinnin kautta. Oleellista on, että venttiileitä ei saa peittää tai säätää. Venttiilit puhdistetaan kaksi kertaa vuodessa pyyhkimällä niin, ettei säädöt muutu. Huoltoyhtiöön on oltava yhteydessä, jos poistoventtiilistä tulee raitista ilmaa tai ruuan käryä toisesta asunnosta.

Ruokaa saa valmistaa vain keittiössä! Parvekkeella ei saa grillata, sitä varten on mahdollinen grillikatos talon pihalla. Liesituuletin on kytkettävä päälle ruokaa tehdessä. Liesikuvun rasvasuodatin on pestävä tai vaihdettava uuteen, kun se on likainen. Liesikupu puhdistetaan kolmen kuukauden välein. Kaasulieteen opastaa isännöitsijä.

Pakastin on hyvä sulattaa kerran vuodessa - näin säästetään energiaa.

Keittiöstä on löydyttävä sammutuspeite rasvapalon sammuttamiseen. Rasvapaloa ei sammuteta koskaan vedellä. Myös palovaroitin on löydyttävä jokaista alkavaa 60 m² kohden.

Sinä itse olet tulipalojen ehkäisijä: korjauta huonokuntoiset sähköjohdot ja -laitteet (mm. liesi), älä peitä pattereita, älä kuivata pyykkiä sähkölämmittimellä tai saunan kiukaan päällä, hanki valaisimeen sopiva lamppu, sammuta sähkölaitteet käytön jälkeen, jätä ilmatilaa sähkölaitteiden ympärille (tv, mikro, jääkaappi, pakasti) äläkä peitä niitä ja muistathan, ettei palavia nesteitä säilytetä asunnossa vaan yhteisissä varastoissa.

Jos haluat muuttaa asunnossasi jotain, lupa on kysyttävä isännöitsijältä tai vuokranantajalta. Muutoksiin pitää kysyä lupa, jotta rakennus pysyy turvallisena ja terveellisenä.

Lähde, teksti ja kuvat: Helsingin kaupunki: Asumisopas maahanmuuttajille 2009

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Mitätön päätös
Yhtiökokouksen päätös voi olla mitätön riippumatta moitekanteen nostamisesta. Uuden asunto-osakeyhtiölain 23-luvun 2 §:n nojalla päätös on mitätön eikä sitä tarvitse moittia jospäätökseen vaaditaan asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan kaikkien tai määrättyjen osakkeenomistajien suostumus, jota ei ole annettu taikokoukseen ei ole toimitettu kokouskutsua ensinkään taikokouskutsua koskevia säännöksiä ja määräyksiä on olennaisesti rikottu.Osakkeenomistajalla, hallituksella, hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus nostaa yhtiötä vastaan kanne, jossa vaaditaan tuomioistuinta vahvistamaan, että kokouksen päätös on em. syistä mitätön.Esimerkkinä yhtiökokouksen päätöksen mitättömyydestä on parveketupakointia koskeva korkeimman oikeuden tuomio vuodelta 2008:KKO:2008:7 Asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksen yksinkertaisella äänten enemmistöllä tekemä päätös, jolla oli yleisesti kielletty tupakointi asuntojen oleskeluparvekkeilla, oli asunto-osakeyhtiölain 48 §:n i momentin 2 kohdan nojalla mitätön.Tähän tapaukseen sovellettiin ennen 1.7.2010 voimaan tullutta asunto-osakeyhtiölakia.
201811_55499.jpg
Lämmityskustannusten pudottaminen puoleen
Tampereella sijaitseva Asunto Oy Koulukatu 12 vaihtoi maalämpöön syksyllä 2016. Muutos tiputti kiinteistön lämmityskustannukset alle puoleen.Tamperelainen kerrostaloyhtiö Asunto Oy Koulukatu 12 vaihtoi maalämpöön syksyllä 2016. Kiinteistöön asennettiin hybridiratkaisu, jossa yhdistyvät sekä maalämpö että poistoilman lämmöntalteenotto. Järjestelmän toimitti Suomen Ekolämpö Oy. Urakoitsija ja kiinteistön isännöitsijä kertovat, miten urakka sujui.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpustaTilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta
20215_70746.jpg
Huomioi nämä asiat lämmitysmuotoa vaihdettaessa
Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuodon vaihtoa, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys vaihtoehtojen välillä. Lämmitysmuodon muutokselle voi olla montakin syytä. Kustannustehokkuus, ilmastoystävällisyys, nykyisen järjestelmän korjaustarve tai jopa järjestelmän riittämättömyys. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi. Jo sillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ja vältetään ylimitoitettu investointi.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kiinteistöosakeyhtiöt
Kiinteistöosakeyhtiö ei ole itsenäinen yhtiömuoto, vaan siihen sovelletaan osakeyhtiölain (624/2006) säännöksiä. Yhtiö siis toimii, kuten mikä tahansa osakeyhtiö. Sen vuoksi yhtiöstä ei tässä yhteydessä esitetä informaatiota.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Lattiatasoitteen vaikutus asunnon sisäilmaan
Vaikka betonin suhteellinen kosteus muovimattoa asentaessa on sallitun enimmäisrajan alla, se ei välttämättä aina riitä. Vesilliukoiset liimat, joilla muovimatot kiinnitetään, eivät kestä betonin emäksisyyttä. Emäksisyys hajottaa mattoliimoja ja yhdessä ne reagoivat muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä.
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton