• Etusivu
  • Remontti

Kunnollinen sadevesijärjestelmä on vuosikymmenien kosteussuoja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 02.04.2013Päivitetty 19.08.2013
20134_34545.jpg

Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua.

Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmän

Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. yhden metrin vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia.

Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä puolestaan saattaa alkaa toimia jopa päinvastoin; pahimmassa tapauksessa virheelliset kaadot ja tulvivat kourut keskittävät sadeveden juuri sinne minne ei pitäisi, eli räystäs- ja seinärakenteisiin, tai yhteen paikkaan perustusten vieressä.

Lue lisää sadevesijärjestelmistä!

Lumikuorma voi tuoda kourut alas jo ensimmäisenä talvena

Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta. Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että kouru on asennettu rakennusmääräysten mukaan kattolinjan alapuolelle. Kourun kannakkeet, profilointi ja materiaali ovat tässä kohdin avain-asemassa. Erityisesti kannakkeiden rakenteellinen lujuus vaihtelee paljon. Koska lopputulos voidaan lisäksi pilata mm. virheellisellä asennuksella, jää kuluttajan ainoaksi turvaksi käytännössä seuraavan talven yli ulottuva, luotettava takuu. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennus-takuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.

Polttomaalattu alumiini on ylivoimainen kestoiältään

Lähtökohtana materiaalivalinnassa on se, että materiaalin on oltava molemmin puolin pinnoitettua. Mutta muovipintakaan ei kuitenkaan poista perusongelmaa: teräs ruostuu. Kourua asennettaessa tai vuosittain putsattaessa syntyvät naarmut ovat potentiaalisia korroosion alkupesäkkeitä. Polttomaalatulla alumiinilla ruostumisongelmaa ei ole: alumiini ei ruostu.

Tippalista

Pelkkä kouru ei aina riitä vaan, tarvitaan ns. tippalistaa johdattamaan vesi kattopinnalta kouruun. Kun vesipisarat liukuvat kattoa pitkin ja kohtaavat räystään, kääntyvät ne veden pintajännityksen vuoksi takaisinpäin kohti otsalautaa. Vesi osuu tällöin otsalautaan ja valuu sitä pitkin alas. Otsalaudat kastuvat ja niiden huoltotarve kasvaa merkittävästi. Otsalautojen ennenaikainen maalaus on työläs toimenpide, koska kunnolla tehtynä se vaatii kourun irrottamista.

Tavallinen tippalista on perinteisesti estänyt kourun kannakkeiden kiinnittämisen tippalistan alle. Nykyään ongelma voidaan ratkaista käyttämällä oheisen kuvan mukaista tippalistaa jossa lista taivutetaan kouruasennuksen jälkeen kourun sisään. Lista on helppo taivuttaa taivutuskevennyksien ansiosta.

Tippalistaa tarvitaan aina kaikilla tiilikatoilla, konesaumakatoilla, huopakatoilla ja classic-katoilla sekä muilla katoilla mikäli katteen ylitys on pienempi kuin 30mm, rakennus sijaitsee tuulisella paikalla tai jos räystäsrakenne on sellainen että otsalaudat ovat pystysuorassa asennossa.

Asennus yksi ratkaiseva tekijä

Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista sadevesijärjestelmistä toimitetaan asennettuna. Tämä johtuu juuri edellä kuvatuista epävarmuustekijöistä, jotka halutaan välttää ammattimiehen työllä. Valitettavasti ammattimiehiäkin on monenlaisia. Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Miten sitten erottaa ammattimiehen työn muista? Luonnollisesti työn ulkonainen jälki kertoo paljon, mutta todellinen testi järjestelmälle on jälleen, vain ja ainoastaan, aika.

Jos tuotteet ja asennustarvikkeet ovat laadukkaita, asennus tehdään kunnolla, ja lisäksi kokonaisuudelle annetaan takuu, josta vastataan, tämä ei voi olla nostamatta kustannuksia. Tästä seuraa, että ns. "halvan" hinnan takana on aina joku syy.

Valitettavasti lumen ja veden järjestämän kestotestin tulokset näkyvät aikaisintaan ensimmäisen runsaslumisen talven jälkeen. Lisäksi korroosion eteneminen näkyväksi ongelmaksi asti vie vuosia. Tämän vuoksi sadevesijärjestelmälle annettuun takuuseen, eli toimittajaan, on ehdottomasti voitava luottaa.

Tulee myös muistaa, että erityisesti pimeää kauppaa tehtäessä saattaa tuote- ja asennustakuu häipyä maksun saaneen asentajan perävalojen mukana - tuskinpa vilpillisesti toimivan yrittäjän moraali reklamaatiotapauksissa on yhtään sen korkeammalla kuin kaupantekotilanteessakaan.

Katon jokaiselle huoltokohteelle tulee olla turvallinen kulkutie

Kattotikkaat ja –sillat ovat aina järkevä hankinta – myös silloin, kun laki ei niitä ehdottomasti määrää. Suojattu kulkutie estää kattomateriaalia lommoutumasta, naarmuuntumasta tai rikkoontumasta. Mikään kattomateriaali ei ole tässä suhteessa täysin erilainen, jopa huopakatto voi kuumalla säällä vioittua sitä kuljetettaessa.

Lumieste vähentää onnettomuusriskejä

Lumieste hankitaan yleensä sen vuoksi, ettei katolta putoava lumi tuki kulkuteitä tai aiheuta onnettomuusriskiä. Lisäksi lumieste on hätätilanteessa katolla liikkujan viimeinen liukueste.

Satojen kilojen lumikuorma on huomioitava asennuksessa

Katolla olevan lumen jäähtyessä yhtenäiseksi, jopa satojen kilojen möhkäleeksi, ovat katolla oleviin ulokkeisiin kohdistuvat voimat erittäin suuret. Niinpä lumikuorman vaikutukset onkin osattava ottaa huomioon lumiesteiden lisäksi mm. kattosiltoja, lapetikkaita ja –askelmia mitoitettaessa ja asennettaessa.

Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että tuotteet ovat riittävän lujat, mutta lopullisesti turvallisuuden takaa vasta luotettava kiinnitys. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita, ja tämän vuoksi, mikäli riskit halutaan välttää, on asennus syytä jättää ammattilaiselle.

Kokonaistakuulla suuri merkitys

Antamalla asennus ammattilaiselle, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle, millä on suuri merkitys. Yleensä takuu kattaa vain varsinaisen tuotteen uusimisen, jos sitäkään. Mikäli tuotteet tai virheellinen asennus vahingoittavat vesikattoa, jää tuotteiden hinta yleensä sivuseikaksi, kun kattoa joudutaan korjaamaan.

Pulveripolttomaalaus on kaunis ja kestävä korroosiosuoja

Tikkaat ja kattoturvallisuustuotteet ovat näkyvä osa talon julkisivua. Perinteisesti tuotteet ovat olleet sinkittyjä, mutta esisinkittyjen raaka-aineiden käytön myötä nykyisten tuotteiden sinkkikerros on usein ohuempi kuin "vanhan ajan" käsin tehdyissä tuotteissa. Tämä heikentää tuotteiden korroosionkestävyyttä.

Pulveripolttomaalaus parantaa ruostesuojaa ja parantaa selvästi talon julkisivua. Harmaa sinkkipinta ei enää pistä katsojan silmään, kun tuotteet on sävytetty seinän ja katon väreihin sopivaksi.

FI-merkintälupa

Osoituksena testatuista tuotteista, Vesivekin sadevesijärjestelmillä ja kattoturvallisuustuotteilla on FI-merkintälupa. Kysy lupaa, se on yksinkertainen tapa varmistua tuotteiden laadusta.

Vesivek Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20112_24504.jpg
Taloyhtiöissä ei riittävästi tietoa
Taloyhtiöissä ei ole riittävästi tietoa sen paremmin uusista kattotuotteista, -materiaaleista kuin -määräyksistäkään, sanoo Markku Kellokoski Vesivek Uusimaa Oy:stä. Ammattirakentamisen yksikön päällikkö toteaa ykskantaan, että toimivia ratkaisuja kyllä löytyisi pulmaan kuin pulmaan, mutta tieto ei vaan mene perille
20236_82145.jpg
Autopaikkamaksujen yhdenvertaisuus?
Taloyhtiössämme on ollut noin 30 vuotta sopimus autojen lohko- ja sisätila lämmittimien käytöstä: ne jotka käyttävät maksavat sähkön kulutusmaksua. Viime vuonna maksu oli 7 euroa kuukaudessa. Ne, joilla ei ole autoa, eivät maksaneet maksua. Lämpöpisteet on jokaisella osakkaalla, jokainen maksoi lämpöpylväät itse.Nyt hallitus toi kokoukseen ehdotuksen, että kaikkien on maksettava sähkönkuluksesta käytti tai ei, maksu siirrettiin yhtiövastikkeeseen eikä erillistä maksua peritä. Hallitus toi äänestykseen nimellä: "parkkipaikkamaksun poistaminen" - meillä ei ole koskaan ollut kyseistä maksua vaan sähkönkulutusmaksu. Sanoin kokouksessa, että kuinka sellaisesta voidaan äänestää jota meillä ei ole ollut. Hallituksen yksi jäsen oli kerännyt asukkailta valtakirjoja joilla äänesti sähkömaksun poiston puolesta. Nyt siis kaikille tuli sähkön kulutusmaksu.Voiko sellaisesta äänestää mitä ei ole ollut, oliko hallitukselta oikein tuoda äänestykseen kyseinen asia? Menikö tämä nyt aivan oikein?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Uusi asunto-osakeyhtiölaki tiukensi yhtiön ja osakkaan valvontavelvoitteita remonteissa
Asunto-osakeyhtiö on kiinteistönpidon kannalta osakkaan näkökulmasta huoleton asumismuoto, sillä kiinteistön ylläpidosta ja korjauksista huolehtii taloyhtiö. Toisaalta päätöksenteko esimerkiksi korjaustilanteissa on usein haasteellista, koska taloyhtiön hallitus koostuu yleensä maallikoista ja mielipiteitä siitä, mitä pitäisi tehdä, on usein monia. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon ja päätöksenteon kannalta tärkeää, että yhtiön hallituksella, isännöitsijällä ja osakkailla on riittävä tietopohja sekä kiinteistön ominaisuuksista että suunnitelmallisen ylläpidon ja korjaamisen periaatteista ja ratkaisuista.
20218_72060.jpg
Paukkuvatko vesiput­ket? Syy kannattaa selvittää, sillä rasitus lisää vuotoriskiä
Paukahdukset johtuvat todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle ne laittavat putkien liitokset koville, mikä lisää riskiä vuodoille. Siksi paukkeeseen kannattaa reagoida ajoissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton