• Etusivu
  • LVI

Tunkkainen haju alakerran käytävässä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 07.11.2013
201311_36977.jpg

Rossipohjaan tiivistynyttä kosteutta pisaroina alapohjan lämmöneristeissä.

Kosteus voi aiheuttaa tunkkaisen hajun alakerran käytäviin

Kerrostalon alakerrassa, alimmissa käytävissä, pyörävarastossa saattaa olla tunkkainen haju. Se saattaa johtua alapohjan kosteudesta. Osassa kerros- ja rivitaloja on saatettu jättää alapohjan valunaikaiset puutuennat ja -muotit. Ajan saatossa puutavara alkaa lahoamisprosessin ja siitä aiheutuva haju työntyy alapohjan raoista sisälle rakennukseen.

Alapohjan haittana on yleisimmin kosteus. Harjulla, soramaalla tai kallion päällä vaivana saattaa olla radon. Perustuksen täytesora saattaa säteillä radonia, jos se on louhittu korkean radonpitoisuuden kalliosta.

Ilmavuodot alapohjassa ja läpivientien kohdalla sekä rakenteiden liitospohjassa tuovat mikrobien aiheuttaman pahan hajun sekä radonin kodin sisäpuolelle, jos ilmanvaihto ei toimi. Siksipä alapohjan tuuletuksesta ei turhaan puhuta. Toimiva rossipohjan tuuletus säästää kodin mikrobi- ja homevaurioilta sekä tuulettaa terveydelle haitallisen ja näkymättömän, keuhkosyöpää aiheuttavan, radonin pois talon alta.

Katso lisätietoa alapohjan tuuletuslaitteistosta Velco APT

Alapohjan kuivatukseen Velco APT-laitteisto

Kostea tai jopa märkä alapohja voidaan pitää kuivana VELCO APT -laitteistolla.

VELCO APT -laitteiston käyttöä ohjaa anturi, joka kytkee poistopuhaltimen päälle tilan kosteusprosentin noustessa yli 40 %:n. Samanaikaisesti tilaan johdetaan tilalle uutta korvausilmaa ulkoseinässä olevan erillisen ulkoyksikön kautta. Korvausilman ansiosta alapohjan tila pysyy myös raikkaana. Tämän ansiosta alapohjan ilma pysyy raikkaana. Yksikön sisäpuolella ilmantuloa säätää ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyvä VELCO korvausilmaventtiili.

Laitteiston pieni sähkönkulutus (110 W/h) ei aiheuta merkittävää kasvua sähkölaskussa laitteistosta saatuun suureen hyötyyn verrattuna. Tärkeä huomioitava seikka on, ettei laitteisto ole päällä koko ajan, vaan ainoastaan tarpeen mukaan.

Alapohjan ummehtunut ilma kulkeutuu usein liikuntasaumojen kautta huoneistoon asti. Velco APT -laitteistoa käytettäessä ilmansuunta muuttuu.

Lämmin ja kostea alapohja on oiva kasvupaikka homeelle. Alapohjan pito kuivana ei siis ole vähäpätöinen asia. Alapohjan ollessa kuiva, alapohjassa olevien putkistojen turha korroosio loppuu. Velco APT poistaa tehokkaasti myös alapohjaan syntyvän radonin.

Velco APT sopii niin omakotitalon, rivitalon kuin kerrostalon alapohjan kuivana pitoon.

Kysy lisää Velco APT:stä ja muista käyttömahdollisuuksista, Suomen Terveysilma Oy, p. 09 477 8940

Velco APT -laitteisto sopii omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin rossipohjan kuivatukseen.
Velco APT -laitteisto sopii omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin rossipohjan kuivatukseen.
VELCO APT -kuivatuslaitteiston korvausilmaventtiilin ulkoyksikkö. Sisäpuolella on Velco-korvausilmaventtiili.
VELCO APT -kuivatuslaitteiston korvausilmaventtiilin ulkoyksikkö. Sisäpuolella on Velco-korvausilmaventtiili.

Toimiva ilmanvaihto pienentää asunnon radonpitoisuutta

Ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistuneessa Terveysilmassa alettiin radonongelmiin kiinnittää huomiota muutama vuosi sitten. Terveysilmassa onkin todettu toimivan ilmanvaihdon pudottavan olennaisesti radonarvoja.

Radonkorjauksissa ensimmäinen toimenpide on varmistaa ilmanvaihdon toimivuus ja katsoa vasta sen jälkeen muita toimenpiteitä. Toimiva ilmanvaihto on muutenkin niin olennainen osa nykypäivän asumista, ettei sen kuntoon laittaminen ole vikaratkaisu.
Usein korkea radonpitoisuus löytyy asunnosta, jossa ilmanvaihto ei toimi korvausilmaventtiilien puuttumisen takia. Muutamalla satasella saadaan - usein ensiavuksi, mutta pysyväksi jäävä ratkaisu - korvaus- ja poistoilmaventtiilit asennettua. Jälkiasennettu radonimuri tai -pumput ovat kustannuksiltaan tuhansia euroja.

Huono ilmanvaihto on onneksi korjattavissa pienellä rahalla ja vaivalla. Kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit voi helposti asentaa joko puiseen tuuletusluukkuun tai tekemällä seinään uusi läpivienti lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle venttiiliä varten. Mikäli asunnosta löytyy vanha venttiiliaukko, se voidaan hyödyntää ja korjata edullisesti toimivaksi. On hyvä myös huomata, että asunnon arvon nousuna ilmanvaihtoon sijoitettu summa maksaa taatusti itsensä takaisin. Asunnonostajan muistilistalla kysymys radonmittauksista ja ilmanvaihdon toimivuudesta on kärkipäässä.

Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta

Velco
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20236_82145.jpg
Mitä tarkoittaa "taloyhtiön perustaso"?
Mikä on uuden asunto-osakeyhtiölain määrittämä perustaso kylpyhuoneen remontoinnin osalta vuonna 1977 rakennetuissa taloissa? Kylpyhuoneissa on ollut alun perin vesieristeenä muovimatto ja tapetit. Myöhemmin yhtä lukuunottamatta kaikki kylpyhuoneet on remontoitu siveltävällä vesieristeellä ja laatoilla. Tämä on tapahtunut vähitellen taloyhtiön toimesta, mutta yhtiö on laittanut osakkaat maksamaan laatat kokonaan vedoten siihen, että maksavat vain uuden muovimaton ja -tapetit.Eikö tässä tapauksessa perustaso ole tuo laattaratkaisu, jolloin yhtiön tulisi maksaa laattakustannus? Onko laki ja sen tulkinta muuttunut tältä osin uuden asunto-osakeyhtiölain myötä vuonna 2010?
201310_36822.jpg
Lumonin lanseeraama parvekelasien huoltopalvelu on jo kymmenvuotias
Parvekelasitukset tulivat markkinoille 30 vuotta sitten. Vuosikymmenten varrella yksin Lumon on asentanut satoja tuhansia parvekelasituksia. Aivan kuten pyörää suositellaan huollettavaksi hyvän käyttökokemuksen ja turvallisuuden säilyttämiseksi, myös parvekelasitukset pysyvät toimivina, turvallisina ja tyylikkäinä säännöllisen huollon avulla. On selvää, että talojen rakenteet liikkuvat ja parvekelasien osat kuluvat, joten lasituksia on syytä huoltaa säännöllisesti. Huoltamalla lasituksia säännöllisesti voi pidentää lasituksen elinkaarta.Kun Lumon kymmenen vuotta sitten lanseerasi parvekelasien huoltopalvelun, oli saatu asiakkailta viestiä huoltopalveluiden tarpeellisuudesta. Etenkin taloyhtiöt olivat kyselleet koko talon lasitusten säännöllisestä huollosta. Kun parvekelasit ovat taloyhtiön vastuulla, haluavat yhtiöt pitää omaisuudestaan hyvää huolta. Huolto jatkaa parvekelasien käyttöikää huomattavasti ja tuo mukavuutta myös asukkaille. Tätä arvokasta työtä tehdään alinomaa, jotta asukkaiden turvallisuus ja asumismukavuus pysyvät odotetulla ja vaaditulla tasolla.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakkaan kunnossapitovastuu ja muutostyöt
Periaatteena on, että osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. AOYL 4 luvun 3 §:n mukaan osakkeenomistajan velvollisuutena on pitää kunnossa osakehuoneiston sisäosat. Tämä velvollisuus tarkoittaa sitä, että huoneistoa on hoidettava huolellisesti. Kunnossapito- ja muutostyöt on toteutettava siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu.Kuten edellä on todettu, taloyhtiö vastaa perusjärjestelmistä. Jos osakkeenomistaja kuitenkin muuttaa yhtiön perusjärjestelmään kuuluvan esim. suihku- tai vesihanan, wc-istuimen tai muun vastaavan laitteen yhtiön perustasoa alempi- tai parempitasoiseksi, on osakkeenomistajan velvollisuutena vastata vaihtamansa laitteen korjaamisesta tai uusimisesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton