• Etusivu
  • Remontti

Märkätila-asentajan työkohdepäiväkirja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2013
201311_36997.jpg

Vedeneristyksen laatu on selvästi parantunut materiaali- ja tuotesertifioinin myötä. Märkätila-asentajilta edellytettävä märkätila-asentajan henkilösertifikaattikoulutus ja VTT:n hyväksymä henkilösertifikaatti osaltaan varmistavat, että rakenteet tulevat tehdyksi kosteusteknisten vaatimusten mukaisesti. Tehdyn työn todentamiseen on käytössä Märkätila-asentajan työkohdepäiväkirja.

Rakentamisen vaatimukset ovat lisääntyneet ja hyvän rakennustavan noudattaminen on entistä tärkeämpää. Käytetyt työnmenetelmät, työtavat, rakenneratkaisut ja materiaalit on voitava todentaa jälkeenpäin dokumenteista. Uusia menetelmiä ja materiaaleja tulee markkinoille jatkuvasti ja niitä käytettäessä on tuotteen sertifiointi osattava tarkastaa ominaisuuksien todentamiseksi.

Vedeneristystyössä tulee kiinnittää huomioita alustaan, läpivienteihin, lattiankaivoihin ja oikeisiin työtapoihin, työturvallisuuteen sekä laadun tarkistukseen. Rakennusfysikaalisesti oikein toteutuettu märkätilanrakenne on edellytys toimivalle, turvalliselle ja pitkäikäiselle märkätilalle.

Asiantunteva asentaja

Vedeneristyksiä saa tehdä henkilö, joka on suorittanut märkätila-asentajan henkilösertifikaattikoulutuksen ja hänellä on voimassa oleva henkilösertifikaatti. Vedeneristysvalmistajien, kuten esimerkiksi Kiillon asennuskoulutukset ovat hyvä lisä VTT:n hyväksymän koulutuksen lisäksi. Näin märkätila-asentaja tuntee juuri kyseisen tuotteen ominaisuudet ja asennustavat. Motivoitunut ja työnsä hyvin tunteva asentaja on edellytys laadukkaan lopputuloksen kannalta.

Laatumääritykset urakka-asiakirjoissa

Rakennustyökohteessa noudatetaan suunnitelma-asiakirjoissa ja urakkasopimuksissa määriteltyjä laadunvarmistusehtoja jotka sisältävät yleensä viittaukset Rakennuksen Yleisiin Laatuvaatimuksiin (RYL). Näistä saadaan laadun vaatimustason kriteerit työn toteuttamiseen. Urakan osapuolet: rakennuttaja, rakentaja kuin myös aliurakoitsija ovat velvollisia noudattamaan näitä laadunvarmistuskohtia. Lisäksi urakkasopimuksessa viitataan oman työn valvontaan, työturvallisuuden huomioimiseen, käytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuteen ja oman työn laadunvarmistussuunnitelmaan.

Merkinnät työkohdepäiväkirjaan

Märkätilakorjauksista pidetään työmaalla tarkastusasiakirjaa. Ennen vedeneristystöitä kirjataan mm. alustan tasaisuus, kallistukset, läpiviennit ja kynnysratkaisut. Työn aikana kirjataan lämpötilat, sivellettävän vedeneristeen kuivakalvon paksuus.

Märkätila-asentajan tulee pitää vedeneristystyöpäiväkirjaa. Työn lopussa tarkistetaan ja kirjataan laatoituksen hammastukset, lattian kallistukset, puutteet ja poikkeamat. Asiakirjoihin merkitään myös märkätilassa käytetyt tuotteet ja märkätila-asentajan henkilösertifikaatin numero.

Tarkastusasiakirjat, mittauspöytäkirjat vedeneristystyöpäiväkirjat kootaan työmaakansioon, joka luovutetaan vastanottotarkastuksessa. Myöhemmin suunnitelma-, työselostus-, sopimus-, tarkastus- ja valvonta-asiakirjat liitetään kiinteistön huoltokirjaan. Tietoja käyttämällä voidaan myöhemmin todentaa märkätilan rakenteet

Työkohdepäiväkirjan voit tulostaa täältä

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
20233_78989.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu
Ihana toukokuu. Nyt viimeistään voidaan uskoa kevään olevan täällä. Nimensä toukokuun on uskottu saavan sen aikana tehtävistä kyntö- ja kylvötöistä eli toukotöistä. Kylvötöihin ei sentään tarvitse nyt ryhtyä, vaan taloyhtiön hallituksen on ennemminkin aika tarkistaa taloyhtiön sopimukset kuntoon.
20202_62972.jpg
Miten kerrostalon lämmitysongelmien korjauskierre katkaistiin?
Meilahdessa Helsingissä on vuonna 1946 rakennetussa kerrostalossa painittu jo pitkään lämmitysongelmien kanssa. Vanha talo on ollut vuosia korjauskierteessä. Yhtiöön asennettiin Wattinen-älylämmityspalvelu, jonka uskotaan ratkaisevan lämmitysongelmat.
20095_17024.jpg
Kokonaisvaltaista urakointia
Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin, julkisivu-urakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin.Ota yhteyttä ja pyydä tarjous Icopalin julkisivu- ja kattourakoinnista sekä huoltopalvelustaYhteystiedot alueittain
20227_78921.jpg
Turvalliset ja energiatehokkaat auto­tallinovet taloyhtiöön
Se, mitä autotallinovelta kaipaa erityisesti, on kestävyys, energiatehokkuus sekä helppokäyttöisyys. Pohjoiset olosuhteet myös asettavat omat vaatimuskertoimensa sille, millainen ovi tulisi käyttöön valita.
202110_73365.jpg
Lue asian­tuntijoiden vastaukset linja­saneeraukseen liittyviin kysymyksiin
Kun putkiremontti on tulossa ajankohtaiseksi herää taloyhtiössä usein enemmän kysymyksiä kuin suoria vastauksia: Minkä ikäisessä taloyhtiössä yleensä putkiremontti tulee ajankohtaiseksi? Onko aina lähdettävä evakkoon putkiremontin tieltä? Miten putkiremontin ajankohta määräytyy? Entä kumpi olisi parempi, perinteinen remontti vai sukitus?Ohessa putkiremontti-aiheisia, asiantuntijoille esitettyjä, kysymyksiä vastauksineen. Artikkelin lopusta löydät myös linkin uuteen aiheesta kertovaan webinaaritallenteeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton