• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtosaneeraus osana peruskorjausta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 18.11.2013Päivitetty 31.10.2023
201311_37103.jpg

Ilmanvaihtoremonttia ei huomaa kuin toimivasta ilmanvaihdosta.

Vuonna 2013 voimaan astunut asetus korjausrakentamisesta asettaa paitsi uusia vaatimuksia saneerattaville ilmanvaihtojärjestelmille, antaa myös uusia mahdollisuuksia rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Energiatehokkuuden parantaminen koskee lähes kaikkea luvanvaraista korjausrakentamista.

Ilmanvaihdon energiatalous

Tilaa esite esitepalvelusta

Uudistamisessa huomio vuosihyötysuhteeseen ja tehoon

Kun ilmanvaihtojärjestelmää uusitaan, pitää uuden asetuksen mukaan poistoilman lämmön talteenoton vuosihyötysuhde olla vähintään 45 % ja ilmanvaihtokoneen ominaissähköteho (SFP) pitää olla alle 2. Varsin maltilliseen 45 % vuosihyötysuhteeseen päästään lähes kaikilla lämmöntalteenottolaitteilla, mutta vaadittuun SFP-lukuun on vaikea päästä vaihtovirtapuhaltimilla varustetuilla ilmanvaihtokoneilla. Vaatimus edellyttääkin lähes aina tasavirtapuhaltimilla varustettua ilmanvaihtokonetta. Tasavirtapuhaltimien sähkönkulutus on käytännössä n. puolet vaihtovirtapuhaltimien sähkönkulutuksesta, joten valinnan pitäisi muutenkin olla itsestäänselvyys.

Mikäli vanhaa poistoilmanvaihtojärjestelmää remontoidaan, niiden uusien puhaltimien tulee olla SFP-luvultaan alle 1, eli niissäkin on yleensä siirryttävä tasavirtapuhaltimiin. Myös vuoden 2013 alussa voimaan tullut ERP-direktiivi ohjaa tasavirtapuhaltimiin yli 125 W huippuimureissa. Tasavirtapuhaltimien käyttöönotto edellyttää usein vanhoissa rakennuksissa sekä kaapelointien että ohjausjärjestelmien muutoksia. Toisaalta uudet tasavirtapuhaltimet ovat aina portaattomasti säädettäviä, mikä auttaa ilmavirtojen säätämisessä tarpeiden mukaan.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon kunnostaminen koneelliseksi

Kompensointi mahdollista

Kun talon rakenteita – esim. ulkovaippaa – korjataan luvanvaraisesti, kyseisen rakennusosan lämmönpitävyyttä pitää parantaa. Tätä voidaan kuitenkin vaihtoehtoisesti kompensoida jollakin muulla, luvan piiriin kuulumattomalla korjauksella. Muun remontin yhteydessä tehdyllä lämmön talteenottojärjestelmällä tai sen parantamisella voidaan pienentää esim. lisäeristyksen kustannuksia. Aiemmin tehty energiatehokkuuden parannus voidaan huomioida myöhemminkin muissa energiatehokkuuden parantamista vaativissa korjaustöissä.

Muista sisäilman laatu remontoidessa!

Energiansäästöä ei saa koskaan tehdä sisäilman laadun kustannuksella. Uuden asetuksen mukaan ilmanvaihdon toiminta on toiminnallisesti varmistettava, kun rakennukseen vaihdetaan ikkunoita tai parannetaan eristystä tai ilmanpitävyyttä. Uusien ja tiiviimpien ikkunoiden asentaminen saattaa pienentää ilmanvaihtoa ja synnyttää kastepisteen ulkoseinän kylmäsiltoihin. Kun uusi ikkuna ei enää hikoile, kosteus etsii seuraavaksi viileämmän pinnan, mikä on yleensä ulkonurkka. Kasvualusta homeille on silloin valmis.

Toimiva ilmanvaihto parantaa myös asumisviihtyvyyttä. Sekä painovoimainen että koneellinen poistoilmanvaihto aiheuttaa taloon alipainetta. Ikkunat saavatkin usein turhaan syyn vedon tunteesta, koska poistoilmanvaihdon vaatima korvausilma pitää tulla joka tapauksesta jostakin. Varsinkin yhteispoistolla varustetuissa kerrostaloissa koko talon kattava yhteispoisto repii korvausilmaa kaikista mahdollista vuotopaikoista ja talvella ongelma alimmissa kerroksissa usein vielä pahenee "savupiippuilmiön" vuoksi. Talvisin ilmojen kylmetessä painovoimaisen ja koneellisen yhteispoistoilmanvaihdon taloissa ylimmissä kerroksissa ulkoilmavirta pienenee ja alimmissa kerroksissa kasvaa, joten vedon tunne lisääntyy.

Hallittu tulo-poisto ilmanvaihto ei vaadi korvausilmaa ulkoa, vaan tuloilma tulee ilmanvaihtolaitteen kautta suodatettuna ja talvella lämmitettynä. Talon ulkovaipasta voidaan silloin tehdä tiivis. Uudet tehokkaat lämmöntalteenottolaitteet kykenevät lämmittämään tuloilman riittävän lämpimäksi lähes ympäri vuoden pelkästään poistoilman ilmaisenergialla eikä tuloilman lisälämmitystä juurikaan tarvita.

Huoneistokohtainen lämmöntalteentottojärjestelmä on itsessään yleensä varsin nopea ja edullinen asentaa, mutta rakennusteknisten töiden kustannukset saattavat yllättää. Esimerkiksi pesuhuone- tai putkiremontin yhteydessä tehdyssä ilmanvaihtoremontissa voidaan hyödyntää samoja kotelointeja ja rakenteiden purkamisia ilman varsinaisia lisäkuluja. Etukäteen kannattaa mm. selvittää, voiko vanhaa ilmanvaihtojärjestelmää tai sen kanavia osittain vielä hyödyntää, voiko asunnon jäteilman puhaltaa seinästä ulos ja mistä raitis ilma on parasta ottaa sisälle.

Ilmanvaihtokanavat koteloidaan näkymättömiin ja siistejä koteloita voi hyödyntää vaikka valaisimien asennuksessa.
Ilmanvaihtokanavat koteloidaan näkymättömiin ja siistejä koteloita voi hyödyntää vaikka valaisimien asennuksessa.

Huomioi myös yhteiset tilat

Ilmanvaihtoremontin yhteydessä kannattaa huomioida myös yhteiset tilat, esim. talosaunat ja hyödyntää näissä älykästä säätötekniikkaa. Kosteusohjauksella varustettu ilmanvaihtolaite huolehtii saunan ja suihkun aikana riittävästä ilmanvaihdosta ja pienentää ilmanvaihtoa automaattisesti, kun märkätiloja ei käytetä. Hiilidioksidiohjaus tunnistaa tilassa olevan ihmismäärän ja aktiivisuuden. Käyttäjillä voi olla myös ajastimella varustettu tehostuskytkin tilapäistä ilmanvaihdon tehostamista varten.

Ilmanvaihdon merkitys rakennusten energiankulutukseen on suuri, joten se on varsin kustannustehokas tapa pienentää energiankulutusta. Investointi uusimpaan tekniikkaan kannattaa, koska uusilla ilmanvaihtokoneilla päästään jopa 75 % vuosihyötysuhteisiin. Energiansäästö voi olla useita satoja euroja asuntoa kohden vuodessa.

Tilaa esite esitepalvelusta

Esimerkki lämmöntalteenoton merkityksestä kerrostaloasunnossa (Vallox 096 MC, 37/35 l/s, Keski-Suomi)

Koko ilmanvaihdon tarvitsema energiamäärä ilman lämmöntalteenottoa:6598 kWh/vuosiIlmanvaihtokoneella saavutettu energiansäästö:4922 kWh/vuosiIlmanvaihdon kokonaisenergiakulutus (sisältää myös mahd. muut poistot):1676 kWh/vuosiIlmanvaihdon kokonaisvuosihyötysuhde:74,60 %

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton