• Etusivu
  • Remontti

Energiamääräykset ja energiaselvitys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.11.2013Päivitetty 28.11.2013
201311_37225.jpg

Suomessa energiatodistus on ollut käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa, ja vuodesta 2009 lähtien se on koskenut myös suuria rakennuksia sekä uusia pientaloja myynti- sekä vuokraustilanteissa.

Energiatehokkuutta koskevalla lainsäädännöllä on tavoitteena rakennusten energiatehokkuuden sekä uusiutuvan energian käytön edistäminen, myös energiankulutuksen pienentäminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Energiatehokkuusvaatimusten täyttyminen on osoitettava rakennuslupaa haettaessa. Hyvällä energiatehokkuudella on mahdollista pienentää rakennuksen käytönaikaisia kustannuksia sekä hillitä asumiskustannusten nousua, vaikka energiahinnat mahdollisesti nousevatkin.

Koska ilmastonmuutos on tämän päivän yksi eniten käytetyistä sanoista, tulee väistämättäkin mieleen, miten rakentamisessa voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Mikäli lähdetään tarkastelemaan yksittäisiä aiheuttajia, nousee energiankulutus selkeästi esille. Yksinkertainen apu on siis ottaa huomioon rakennuksen energiatehokkuus sekä selvittää, miten voitaisiin uusiutuvaa energiaa käyttää hyödyksi.

Jotta rakennus pysyy kunnossa sekä joka tavalla toimintakykyisenä, tarvitsee se jatkuvaa kunnossapitoa ja huolehtimista. Rakennus on täynnä rasituksesta kuluvia osia, jotka vaativat korjausta ja uusimista aika ajoin. Korjauksiin on olemassa helppo muistisääntö: mieluummin hieman etuajassa kuin hieman liian myöhään. Näin korjaustyö on mielekkäämpää sekä asukkaille että itse talolle. Korjaustöihin ei yleensä ryhdytä ainoastaan parantaakseen kiinteistön energiatehokkuutta –tavallisempaa onkin, että energiatehokkuuden parantaminen yhdistetään johonkin muuhun, ajankohtaisempaan, korjaustoimenpiteeseen.

Energiaselvitys ja energiatodistus

Kun haetaan rakennuslupaa, tulee lupamenettelyn yhteydessä hankkia energiaselvitys. Lyhyesti sanottuna energiaselvitys on laaja selvitys rakennuksen energiankäytöstä. Energiaselvitys pitää sisällään yleensä selvityksen siitä, että rakennuksessa olevat lämpöhäviöt pysyvät määräysten mukaisina. Koska energiaselvitys on nimenomaan laaja selvitys energiankäytöstä, sisältää se myös arvion rakennuksen lämmitystehontarpeesta, ilmanvaihtojärjestelmän ominaissähkötehon laskennan, sekä arvion kesäaikaisesta huonelämpötilasta kuuluu selvitykseen. Todellinen energiakulutuskin pyritään arvioimaan. Energiaselvityksen keskeisenä osana on energiatodistus.

Energiatodistuksella pyritään näyttämään yksinkertaisella sekä selkeällä tavalla rakennuksen energiatehokkuus. Todistuksen tavoitteena on tarjota mahdollisimman vertailukelpoinen todistus, joka antaa ostajalle tai vuokraajalla mahdollisimman luotettavaa tietoa energiankulutuksesta. Ideana on, että tieto ei ole riippuvainen nykyisistä käyttäjistä ja heidän käyttötottumuksistaan, vaan perustuu rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin.

Energiatodistusvaatimus on laajenemassa koskemaan myös vanhempaa rakennuskantaa. Tämä tulee kuitenkin tapahtumaan vaiheittain eri rakennustyyppien välillä. Rivi- ja ketjutaloja sekä liike- ja toimistorakennuksia uudet säädökset (1.9.2013 voimaan tulleet määräykset) koskevat 1.7.2014 alkaen; vastaavasti hoitoalan rakennuksia sekä kokoontumis- ja opetusrakennuksia 1.7.2015 alkaen. Asuinkerrostaloille energiatodistus vaaditaan silloin, kun rakennus tai vaihtoehtoisesti osa siitä myydään tai vuokrataan. Energiatodistus vaaditaan myös silloin kun rakennetaan uusi rakennus tai tehdään peruskorjaus.

Energiatodistuksessa nähtävillä oleva energiakulutus on tarkoitettu vain vertailua varten, tarkempi arvio tulevasta energiakulutuksesta on energiaselvityksen osana. Uudisrakentajan osalta energialuokan tavoite asetetaan jo aivan rakennusprojektin alussa. Energiatodistuksen energialuokituksen asteikko vaihtelee kodinkoneista tuttujen energiamerkkien mukaisesti A:sta G:hen. Energialuokitus perustuu energiatehokkuuslukuun, eli E-lukuun.

E-luku

Kokonaisenergian käyttöä määrittelee E-luku. E-luku kuvaa kokonaisenergiavaatimusta, ja se lasketaan rakennuskohtaisesti määräysten mukaisilla laskusäännöillä. E-luku koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta ostoenergiakulutuksesta, jota painotetaan eri energiamuotojen kertoimilla (esimerkiksi sähkö 1,7 ja kaukolämpö 0,7) rakennustyypin lämmitettyä nettoalaa kohden (kWh/m²).

Vanhempaa ja uudempaa energiatehokkuuslaskelmaa on mahdollista verrata keskenään kertoimien ollessa samat. E-luvussa huomioidaan myös rakennuksessa käytettävät muut energiamuodot. Oman rakennuksen luokitukseen on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi lämmöneristystä parantamalla, suosimalla uusiutuvaa polttoainetta, jonka kerroin on 0,5 tai talteenottamalla lämpö ilmanvaihdosta. Jokaiselta rakennustyypiltä löytyy oma E-luvun yläraja, joka ei saa ylittyä. Pientaloilla E-luvun yläraja riippuu pinta-alasta.

Energiatodistus ja vanha kiinteistö, onko tilannetta jolloin energiatodistusta ei tarvita?

Suomen rakentamista sääntelevä lainsäädäntö muuttui vuoden 2013 aikana siten, että rakennuksen energiatehokkuudelle säädettiin vähimmäisvaatimuksia siinä kohtaa kun kyseessä on rakennuksen luvanvarainen korjaaminen, rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Esimerkkeinä edellä mainittuun ovat laajat peruskorjaukset tai rakennuksen ulkovaippaan kohdistuvat korjaukset.

Korjausrakentamisessa säilyy kuitenkin vapaaehtoisuus, tarkoittaen sitä, että kiinteistön omistaja itse päättää rakennuksen korjauksen yhteydessä, mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta annettujen säädösten puitteissa. Edelleenkään vanhan kiinteistön omistajan ei tarvitse lähteä kunnostamaan kunnossa olevaa. Energiatehokkuuden parantaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa kun kiinteistön omistaja hakee rakennus- tai toimenpidelupaa oman kuntansa rakennusvalvonnasta.

Rakennus- ja toimenpideluvan yhteydessä täytyy ottaa huomioon energiatehokkuuden parantaminen. Uudistus määrittelee siis ainoastaan luvanvaraisen korjausrakentamisen minimivaatimukset. Energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä ei korjausrakentamisessa tarvitse tehdä, mikäli ne eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti toteutettavissa. Energiatehokkuutta parantaessa tulee ottaa kuitenkin huomioon kyseiselle rakennukselle ominaiset piirteet sekä sen käyttötarkoitus. Annetut määräykset eivät koske kesäaikaiseen asumiseen tarkoitettuja loma-asuntoja eivätkä suojeltuja tai pieniä, kooltaan alle 50 m² rakennuksia.

Miten energiatehokkuutta voi parantaa vanhassa kiinteistössä?

Energiatehokkuutta voi vanhassa kiinteistössä parantaa useilla eri tavoilla ja eri vaiheissa. Pääasiassa nämä vaihtoehdot voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan.

  • Lämmönpitävyyden parantaminen korjaamalla tai uusimalla rakennusosia (ikkunat, ovet, ulkoseinät jne)

  • Energiatehokkuuden parantaminen kyseiselle rakennustyypille määritellylle tasolle. Tässä tilanteessa tarkastellaan koko rakennuksen vuoden aikana normaalikäytössä syntynyttä energiankulutusta suhteessa rakennuksen pinta-alaan. (kWh/m²/vuosi)

  • Laskennallinen tapa. Tarkoituksena on laskea kokonaisenergian kulutus joko rakennukselle ominaisilla ja rakennusajankohdan mukaisilla ratkaisuilla tai viimeisimmässä käyttötarkoituksenmuutoksessa tehdyillä ratkaisuilla. Saadun arvon avulla voi lähteä pienentämään E-lukua seuraamalla kyseiselle rakennustyypille asetettuja vaatimuksia.

Energiatehokkuuden parantaminen lisää yleensä käyttömukavuutta sekä parantaa rakennuksen arvon säilymistä. Korjauksen jälkeen saattaa olla nähtävillä myös säästöä asumis- ja käyttökustannuksissa. Tuotemarkkinoilla olevat ikkunat ovat esimerkiksi laaduiltaan niin hyviä, että energiatehokkuuden parantamiseksi ei tarvitse tilata erikoisikkunoita, vaan standardimallitkin täyttävät asetetut vaatimukset. Keneltä energiatodistuksen saa ja valvotaanko todistusten laatua?

Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt tekijä. Pätevyys pitää vahvistaa kokeella ja lisäksi laatijan on oltava rekisterissä. ARAn sivuilla on nähtävillä lista pätevoityneistä energiatodistusten tekijöistä. ARA tulee valvomaan energiatodistusten laatua järjestämällä pistokokeita ja valvomalla tekijöitä. Kauanko todistus on voimassa? Uudistuksen myötä energiatodistus on voimassa 10 vuotta kerrallaan. Muutos on hyvä verrattuna vanhaan, jolloin todistukset olivat voimassa vaihtelevasti 1-10 vuotta. Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa todistuksessa olevan voimassaoloajan loppuun.

Info

Info

Lämmitysenergian säästön laskentakaava

Esimerkki lämmitysenergian säästön laskennasta:

As. Oy Esimerkissä tehdään julkisivujen lisälämmöneristys ja uusitaan ikkunat.

Lähtötiedot:

Rakennusosa

vanha U-arvo (W/m²°C)

uusi U-arvo (W/m²°C)

Rakennusosan pinta-ala (m²)

Ulkoseinä 1

0,40

0,28

650

Ulkoseinä 2

0,47

0,27

254

Ikkuna

3,0

1,4

579

Lämmitysenergian hinta 4,2 snt/kWh.

Paikkakunnan lämmitystarveluku 4366 °Cd.

Lämmitysenergian säästö vuositasolla ko. rakennusosien osalta:

Ulkoseinien lämmöneristävyysarvot paranevat Ulkoseinä 1:ssä 0,12 W/m² °C ja Ulkoseinä 2:ssa 0,20 W/m² °C. Ikkunoiden lämmöneristysarvo paranee 1,60 W/m² °C.

Ulkoseinä 1: 0,12 W/m² °C * 650 m² * 4.366 °C * 24 h = 8.173 kWh/a

Ulkoseinä 2: 0,20 W/m² °C * 254 m² * 4.366 °C * 24 h = 5.323 kWh/a

Ikkunat: 1,6 W/m² °C *579 m² * 4.366 °C * 24 h = 97.072 kWh/a

Yhteensä: 110.568 kWh/a

Lämmitysenergian säästö, energian hinnan ollessa 4,2 snt/kWh on 4.644 euroa/vuosi.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Kenellä on oikeus käyttää taloyhtiön varastoa?
Väestösuojaan on rakennettu kaikille varastot. Lisäksi on vstila n. 200 neliötä, joka on pääasiassa tyhjä. Olimme mukana talon suunnitteluvaiheesta lähtien, sovimme rakennuttajan kanssa, että meille rakennetaan toinen varasto 10 neliötä. Varasto on ollut käytössämme 11 vuotta. Nyt hallitus vaatii meitä tyhjentämään varaston, koska muilla asukkailla ei ole kuin yksi varasto. Ehdotin, että vuokraisimme sen, mutta se ei hallitukselle käynyt vaan tuli uhkavaatimus, että jos varastoa ei tyhjennetä määräaikaan mennessä, yhtiö tyhjentää sen ja aiheutuvat kustannukset tulevat meidän maksettavaksi. Yhtiöllä ei ole varaston tarvetta koska sitä on tyhjänä n. 200 neliötä.Nyt olemme tyhjentäneet häkkivaraston, tämän jälkeen tyhjennystä vaatinut hallituksen jäsen siirsi tyhjennettyyn tilaan omat tavaransa. Onko kohtelu asianmukaista?
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202112_74037.jpg
Osakkeenomistajan oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja?
Milloin osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja? Pitääkö isännöitsijän vai hallituksen antaa se kirjallisena vai riittääkö kun lähettää sähköpostin missä lukee, että liitteessä kopio kevään yhtiökokouksen pöytäkirjasta? Kuitenkin sähköpostista puuttuu liite, pitääkö osakkeenomistajan pyytää, anella ja ruikuttaa saadakseen kyseisen asiakirjan? Onko se saatava kirjallisena, voinko valittaa jonnekin? Kokouksesta on yli kaksi viikkoa, taloyhtiön hallitus ei valvo isännöitsijän tekemisiä eikä välitä.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20174_48876.jpg
Korjaussuunnittelijan pitää osata myös ilmanvaihto
Yksi taloyhtiön hallituksen lakisääteisistä tehtävistä on huolehtia, että kiinteistössä on riittävä ja toimiva ilmanvaihto. Putki- tai julkisivuremontin yhteydessä on hyvä hetki tarkastella tätäkin asiaa. Ammattitaitoinen korjaussuunnittelija osaa kiinnittää ilmanvaihdon suhteen huomiota oikeisiin asioihin ja löytää kuhunkin taloyhtiöön sopivat ratkaisut.– Lvi-suunnitelma on pakollinen rakennus- ja korjauslupaa haettaessa, joten ilmanvaihtoa pitää katsoa jo viranomaistenkin vaatimuksesta, lvi-insinööri Harri Saarinen toteaa.Saarisen työnkuvaan kuuluvat muun muassa lvi-suunnittelu ja työmaavalvonta, erityisesti kerrostalojen linjasaneerauksissa. Hän muistelee, että vielä 2000-luvun alussa linjasaneerauksia tehdessä riitti vesijohtojen ja viemärien vaihtaminen, ilmanvaihtoon ei kiinnitetty niinkään huomiota.– Nykyään remonteissa otetaan ilmanvaihtokin huomioon. Ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysministeriöiden huoli asumisterveydestä ja rakennusterveys yhtenä hallituksen kärkihankkeena ovat tehneet ilmanvaihtoasioitakin näkyvämmiksi, Saarinen summaa.– Ilmanvaihdosta huolehtiminen on kirjattu asunto-osakeyhtiölakiin ja rakentamismääräyksiin. Kun joissakin taloyhtiöissä haluttaisiin säästää ilmanvaihdosta, suunnittelija voi nojata pykäliin ja todeta, että rakennusluvassa vaaditaan myös ilmanvaihdon huomioimista. Jälkeenpäin ilmanvaihtoremonteista ei valitusta kuulu.
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain E
Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton