• Etusivu
  • Remontti

Vanha tiilijulkisivukin kaipaa joskus huoltoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 25.02.2014Päivitetty 22.10.2014
20142_38158.jpg

Melkonkatu ennen julkisivuremonttia...

Huolimatta tiilijulkisivun, tutkimuksissakin todetusta pitkäikäisyydestä, tulee jossain vaiheessa kuitenkin tilanne, jossa tiilijulkisivukin saattaa kaivata huoltoa. Tavallisimmin tiilirakenteen huolloksi riittää säännöllisin väliajoin (suositus 2 v) tehtävä liittyvien rakenteiden, kuten räystäiden, ikkunapellitysten, sadevesijärjestelmien ja saumakittausten tarkistus ja tarpeen vaatiessa huoltokorjaus. Kun tiilirakenne on suunniteltu ja toteutettu oikein, on rakenteen kestoikä useita satoja vuosia. Pitkän elinkaaren takeena on julkisivumuurin nykyisin käytössä oleva hyvä tuulettuvuus sekä ruostumattomien teräsosien käyttö ruostuvien sijasta.

Huollontarpeen vähäisyys korostuu pitkällä aikavälillä tarkasteltuna pienillä ylläpitokustannuksilla. Hyvä vertailukohta on esimerkiksi puujulkisivu, joka vaatii huoltomaalauksen vähintään 8-10 vuoden välein, rappauskin pitää uusia vähintään 30 vuoden välein. Julkisivumateriaalia valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös, miten julkisivu ikääntyy eli miltä eri vaihtoehdot näyttävät 10-30 vuoden kuluttua.

Lue lisää julkisivun korjaamisesta tiilellä

... Melkonkatu julkisivuremontin jälkeen
... Melkonkatu julkisivuremontin jälkeen

Energiasäästöä lämmityskaudella jopa 8 %

Ilmaraolla varustettu tiilijulkisivu alentaa rakennuksen energiankulutusta. Tämä lopputulos on saatu pitkäaikaistutkimuksen perusteella, jossa korjauskohteessa todettiin julkisivumuurauksen ja sen takana olevan ilmaraon vaikutus energian kulutukseen merkittäväksi. Paikalla muuratun tiilivuorauksen takana olevan ilmaraon ilman lämpötila oli lämmityskaudella jopa 1-2 ˚C ulkolämpötilaa korkeampi. Mittauksiin perustuva ulkoseinärakenteen keskimääräinen U-arvo oli jopa 11 % parempi kuin sen teoreettinen U-arvo. Rakennuksen energiaa säästävä vaikutus lämmityskaudella oli mittaustulosten perusteella 6-8 %.

Ilmaraolla eriytetty tiiliverhous yhdessä uuden lämmöneristekerroksen kanssa parantaa yleensä myös ääneneristävyyttä vanhaan rakenteeseen verrattuna. Ääneneristävyys on laatutekijä, joka valitettavasti usein unohdetaan materiaaleja valittaessa. Tiilellä korjatun betonielementtitalon Rw+Ctr eli ääneneristävyys tieliikennemelua vastaan on >53 dB. Kun tiiliverhousta verrataan esimerkiksi eristerappausratkaisuihin, saattaa useimmissa eristerappausratkaisuissa ääneneristävyys jäädä yli 10 dB heikommaksi.

Perinteisestä poikkeava julkisivukorjaus

Vaihtoehdon perinteiselle tiilijulkisivun korjaamiselle tuo keraaminen Argeton –laattaverhous. Laatat ovat mitoiltaan 150-300 mm korkeita ja 200-1500 mm pitkiä modulaarisia, mittatarkkoja "pienelementtejä". Valmistusmenetelmänsä ansiosta keraamiset julkisivulaatat säilyttävät värinsä eivätkä haalistu. Laatat ovat savesta korkeassa lämpötilassa keraamiseksi poltettuja.

Julkisivulaattojen asennus ei perustu muuraukseen tai laastiin, vaan kiinnitysjärjestelmään, joka on valmistettu korroosion kestävästä alumiinista. Erityisesti julkisivusaneerausta ajatellen on kehitetty ohut ja kevyt Argelite –julkisivujärjestelmä.

Korjausrakentajalle vaihtoehtona kevyempi Argelite

Argelite on kevyt, vain 31 kg/m² painava verhousratkaisu ja siksi se soveltuu erinomaisesti mm. korjausrakentamiseen, missä paino saattaa muodostua määrääväksi tekijäksi. Argelite -laatat ovat hieman Argeton -laattoja ohuempia ja niitä valmistetaan 100, 200 ja 300 mm korkuisina ja niiden pituus on valittavissa 400-800 mm väliltä. Argelite -laatat kiinnittyvät pontistaan suoraan vaakasuoriin alumiinikiskoihin ja ne lukitaan paikoilleen joustavilla EPDM-paloilla. Laatat voidaan asentaa myös vapaasti valittavalla limityksellä.

Argeton ja Argelite julkisivuverhousjärjestelmissä seinärakenne säilyy yksinkertaisena: kantava runko, lämmöneriste, tuuletusrako ja keraaminen julkisivulaatta. Argeton-laattojen poikkileikkaus sekä pystysaumojen tiivistys on suunniteltu tarkkaan, joten sadevesi ei pääse tunkeutumaan tuuletusrakoon. Tuuletus tapahtuu kuitenkin vaaka- että pystysaumojen kautta, jolloin julkisivu on hyvin tuulettuva ja sateenkin jälkeen nopeasti kuivuva rakenne.

Tiililaattaprofiileissa useita eri muotoja ja värejä.
Tiililaattaprofiileissa useita eri muotoja ja värejä.
Julkisivuihin saa vaihtelua helposti.
Julkisivuihin saa vaihtelua helposti.

Eristetyyppi ja –paksuus vapaasti valittavissa

Laattojen alle asennettavan lämmöneristeen materiaali sekä paksuus on suhteellisen vapaasti valittavissa. Alle soveltuvat sekä pehmeät että kovat eristeet. Mineraalivillaeristettä käytettäessä on eristekerroksen päälle laitettava tuulensuojalevy estämään eristeen sisäistä konvektiota, joka heikentäisi eristeen eristävyyttä. Konvektion estämisen lisäksi tuulensuojalevy pitää pehmeät eristeet ryhdikkäästi paikallaan. Pehmeiden villojen sijasta voidaan käyttää tuotemarkkinoilta saatavia polyuretaanieristeitä, joiden käytöllä voidaan eristyskerrosta ohentaa.

Mekaaninen kiinnitys

Julkisivuverhousjärjestelmän etuna verrattuna perinteiseen julkisivumuuraukseen, on muurausta hieman ohuempi rakenne. Perinteiseen tiilirakenteeseen verrattuna sen varaavuus ja ääneneristävyys on kuitenkin jonkin verran heikompi. Argeton ja Argelite–järjestelmä ei kuitenkaan vaadi erillistä perustusta, vaan järjestelmä kiinnitetään suoraan taustarakenteeseen. Tämä osaltaan nopeuttaa asennusta ja alentaa kokonaiskustannuksia.

Kun kiinteistössä on pitkiä nauhamaisia ikkunalinjoja, on keraaminen julkisivulaatta silloin edullinen ratkaisu. Kevyen rakenteensa sekä mekaanisen kiinnityksen ansiosta julkisivun kannattaminen on helppoa.

Argeton ja Argelite –verhousjärjestelmä mahdollistaa julkisivun tarkan asentamisen ja julkisivulaattojen sovittamisen vanhan rakenteen mittapoikkeamiin. Laattoja on helppo työstää vielä työmaavaiheessakin, mikäli siihen on tarvetta. Asennus ei ole myöskään säästä riippuvainen ja isojen laattojen asennus käy nopeasti.

Keraamiset laatat kiinnitetään mekaanisesti alumiiniseen runkorakenteeseen.
Keraamiset laatat kiinnitetään mekaanisesti alumiiniseen runkorakenteeseen.

Muurattu vai laatoitettu - molemmilla on etunsa

Elinkaarikustannuksiltaan sekä perinteinen paikalla muurattu- että laatoilla toteutettu julkisivuverhous ovat edullisia ratkaisuja. Julkisivulaatta on periaatteessa huoltovapaa, sillä julkisivuverhousjärjestelmässä ei käytetä lainkaan laastia, eikä se vaadi myöskään huoltoa vaativia liikuntasaumoja. Verhouksen syystä tai toisesta paikallisesti vaurioituessa, on laattojen vaihtaminen vaivatonta. Järjestelmä mahdollistaa yksittäisenkin laatan vaihdon ilman monimutkaisia toimenpiteitä. Tämä tekee ratkaisusta ylläpidon kannalta varsin helppohoitoisen.

Tiilellä korjaus antaa kuitenkin levy- ja laattajärjestelmiin verrattuna runsaasti arkkitehtonisia mahdollisuuksia, sillä käytössä on useita erilaisia pinta- ja muotovaihtoehtoja. Lisäksi tiilellä muuraus joustaa monia levy- ja laattaratkaisuja paremmin vanhan rakennuksen aukko yms. toleransseihin. Tiilellä korjaaminen vaatii kuitenkin useimmiten oman perustuksen, joka voidaan tehdä esimerkiksi sokkeliin valettavan sokkelilevennyksen avulla. Toisena vaihtoehtona on kannatella muuri Wienerbergerin kehittämän Terca-konsolipalkkijärjestelmän avulla, jolloin vältytään sokkelilevennyksen tekemiseltä.

Tiililankuilla tehty tiilijulkisivu on huolitellun näköinen.
Tiililankuilla tehty tiilijulkisivu on huolitellun näköinen.

Argeton-julkisivujärjestelmässä monia värivaihtoehtoja, kokoja sekä pintavaihtoehtoja

Julkisivutiililaattoja on saatavilla useaa erilaista pintavaihtoehtoa kuten sileänä, strukturoituja tai uritettuna. Väriskaala vaihtelee luonnonpunaisista aina vaaleisiin sekä tummiin sävyihin. Laattoja on mahdollista myös lasittaa, mikä laajentaa väriskaalaa entisestään. Argeton ja Argelite –laatat valmistetaan aina projektikohtaisesti, jolloin kaikki rakennuksen erityispiirteet voidaan huomioida etukäteen.

Argeton värimallit
Argeton värimallit
Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20198_59524.jpg
Fiksu säästää energiaa ilmanvaihdon avulla
Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu, koska niiden sähkönkulutus on hyvin pientä. Huippuunsa kehitetty tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite
20236_82003.jpg
Kirjallisen varoituksen käyttö taloyhtiössä?
Voiko taloyhtiön hallitus antaa kirjallisen varoituksen ilman mitään oleellista syytä? Yksi aamu tuli vain haastemies ovelleni. Eikö kuuluisi ensin ottaa selvää asioista ja keskustella osakkaan kanssa? Pitääkö hallituksen antaa tämä tiedoksi osakkaille ja asukkaille? Kyllä olisi hyvä tietää, ketä olen häirinnyt ennen ja jälkeen varoituksen ja muutenkin osakkaitten kirjallinen selvitys häirinnästä.
20233_81333.jpg
Isännöitsijä myi liiketoimintansa, onko uusi sopimus pakko hyväksyä?
Taloyhtiömme isännöitsijä myi (toiminimensä) liiketoiminnan toiselle yritykselle. Onko halllituksen pakko hyväksyä tämä, vai voiko suorittaaa normaalin kilpailutuksen ja valita sen pohjalta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton