• Etusivu
  • Remontti

Julkisivuremontin yhteydessä ilmanvaihto kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 19.03.2014Päivitetty 31.10.2023
20156_43593.jpg

Kun julkisivu on remontoitu, tiivistetyistä rakenteista johtuva ilmanvaihdon heikkeneminen aiheuttaa kosteuden tiivistymistä vääriin paikkoihin asunnossa.

Kun taloyhtiöissä remontoidaan julkisivua, ilmanvaihtoa ei saa unohtaa. Ennen remonttia korvausilma on tullut asuntoon ulkoseinissä olevista raoista, venttiileistä tai porraskäytävistä. Tuloilma ei ole ollut lämmitettyä, suodatettua eikä lämmöntalteenottoakaan ole ollut.

Kerrostalon yhteispoistojärjestelmässä on ollut yksi imuri joko taloa tai porrasta kohden. Tällä järjestelmällä on ilma poistunut keittiöstä ja märkätiloista. Ilmanvaihto on toiminut kaksinopeuksisella kello-ohjauksella, jossa asukkaalla ei ole ollut säätömahdollisuuksia. Kun julkisivu lisälämmöneristetään ja samalla mahdollisesti vaihdetaan ikkunat, korvausilman tulo asuntoon loppuu vaikkakin energiaa säästyy.

Julkisivuremontti ja ilmanvaihto tuovat energiataloudellisuutta

Julkisivuremontti itsessään jo säästää energiaa. Lisäeristämisellä parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja asuinviihtyisyyttä, lisätään rakennuksen elinkaarta sekä kohotetaan asunnon ja ehkä koko alueen arvoa. Merkittävä hyöty etenkin sandwich-elementeistä rakennetuissa kerrostaloissa on vanhan julkisivuelementin ja sen sisältämien terästen suojaaminen, mikäli ne kuntotutkimuksen perusteella voidaan vielä jättää purkamatta. Energiansäästöä ei kuitenkaan saa koskaan tehdä sisäilman laadun kustannuksella. Uuden asetuksen mukaan ilmanvaihdon toiminta on toiminnallisesti varmistettava, kun rakennukseen vaihdetaan ikkunoita tai parannetaan eristystä tai ilmanpitävyyttä.

Hallittu tulo-poisto ilmanvaihto ei vaadi korvausilmaa ulkoa, vaan tuloilma tulee ilmanvaihtolaitteen kautta suodatettuna ja talvella lämmitettynä. Talon ulkovaipasta voidaan silloin tehdä tiivis. Uudet tehokkaat lämmöntalteenottolaitteet kykenevät lämmittämään tuloilman riittävän lämpimäksi lähes ympäri vuoden pelkästään poistoilman ilmaisenergialla eikä tuloilman lisälämmitystä juurikaan tarvita.

Kun ilmanvaihto unohdetaan julkisivuremontin yhteydessä, uusien ja tiiviimpien ikkunoiden ja lisälämmöneristyksen asentaminen pienentävät ilmanvaihtoa ja ilmanvaihdon puutteellisuus saattaa synnyttää kastepisteen ulkoseinän kylmäsiltoihin. Kun uusi ikkuna ei enää hikoile, kosteus etsii seuraavaksi viileämmän pinnan, mikä on yleensä ulkonurkka. Kasvualusta homeille on silloin valmis.

Toimiva ilmanvaihto julkisivuremontin jälkeen

Toimiva ja energiaa säästävä ilmanvaihtoremontti toteutetaan lyhykäisyydessään asuntokohtaisella lämmöntalteenotolla varustetulla tulo-poistoilmanvaihdolla.
Jokaiseen asuntoon siis asennetaan asuntokohtainen ilmanvaihtokone esim. liesituulettimen paikalle, pesuhuoneeseen taikka yläkaapin paikalle. Erillistä konehuonetta tässä ratkaisussa ei tarvita - kone menee pieneen tilaan.
Kun asunnossa on oma ilmanvaihtokone, ilmanvaihto on asukkaan säädettävissä ja kone voidaan säätää tilakohtaisesti automaattisesti.
Sisäilma paranee huomattavasti hallitulla ilmanvaihdolla: korvausilma ei tule enää sisälle ulkoseinistä tai porraskäytävistä vaan ilmanvaihtokoneen kautta, jossa tuloilma suodatetaan myös puhtaaksi. Ilma on myös esilämmitettyä, jolloin lämmitysenergiaa ei kulu turhaan tuloilman lämmitykseen.

Kustannuksiltaan sijoitus on edullinen ja nykyiset ilmanvaihtokoneet ovat energiankulutukseltaan alhaisia.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto takaa kunnon ilmanvaihdon julkisivuremontin jälkeen.
Huoneistokohtainen ilmanvaihto takaa kunnon ilmanvaihdon julkisivuremontin jälkeen.

Kanavisto pieneen tilaan - BlueSky- ilmanjakojärjestelmä

Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja lähes olematon kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -putkesta edullisen rakaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen.

Vallox BlueSky on polyeteenistä valmistettu, tiivis ja hygieeninen (M1- puhtausluokka) ilmanvaihtoputki. Se on helppo puhdistaa jakolaatikon tai venttiilin kautta. Äänet eivät kantaudu kanaviston kautta huoneesta toiseen. BlueSky -järjestelmään kuuluu putkiston lisäksi tarvittavat ilmanjakolaatikot, venttiilien liitäntäosat asennustarvikkeineen ja osineen. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Se voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, alaslaskettuihin kattoihin, betonivaluun, väliseiniin ja koteloihin.

Vallox Oy
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton