• Etusivu
  • Ajankohtaista

Kierrätys kannattaa taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2014
20143_38633.jpg

Yhdyskuntajätettä kertyi Suomessa vuonna 2012 kaikkiaan reilut 2,7 miljoonaa tonnia. Tästä jätteestä kolmannes meni kierrätykseen. Kierrätettävän jätteen osuus ei ole käytännössä noussut kymmeneen vuoteen, joten kierrättämisen edistämisessä Suomessa on vielä paljon tehtävää.

Ympäristön ja talouden kannalta on järkevää välttää kaatopaikkasijoitusta ja hyödyntää jätteet mahdollisimman tehokkaasti uusioraaka-aineina tai energiana teollisuudessa. Tästä lähtee myös EU:n jätedirektiivi, joka pitää kaatopaikkasijoitusta lähtökohtaisesti huonoimpana jätteenkäsittelymuotona.

Sekajäte kalleinta taloyhtiölle

Taloyhtiölle sekajäte tulee aina kalliimmaksi kuin oikein lajiteltu jäte, joten hyvin huolellinen lajittelu ja kierrätys säästää taloyhtiössä paitsi luonnonvaroja, myös selvää rahaa. Oikeat roskat oikeaan paikkaan. Siksipä kerrostaloissa ei ole enää jätekuiluja käytössä.

Kunnan jätehuoltomääräykset viime kädessä määräävät, mitä jätettä kerätään ja miten. Asumisessa syntyvä jäte on kunnan vastuulla ja määrää osittain sen, minne jäte viedään.

Taloyhtiö huolehtii jätehuollon järjestämisestä ja tekee sitä varten tarvittavat tilat ja rakennelmat. Jätehuolto voidaan jakaa myös yhteisjärjestelynä kiinteistönomistajien kesken, jolloin useilla taloyhtiöillä on yhteinen jätekatos ja jäterakennelma.

Kiinteistön tulee järjestää jätteenkuljetus joko kunnan järjestämänä tai sopimusperusteisesti. Yleensä tämä tarkoittaa jätehuoltosopimuksen tekemistä jonkun paikallisen jätteidenkeruuyrityksen kanssa. Myös jäteastioiden sijoittelusta piha-alueelle on olemassa omat sääntönsä.

Mitä kerätään ja mihin taloyhtiössä?

Taloyhtiön asuntokohtainen keräysastia koostuu biojäte-, paperi-, kartonki- ja kaatopaikkajäteosioista. Biojäteastiaan menevät elintarvikkeet, suodatinpaperit kahviporoineen, talouspaperit, munakennot, kasvit multineen, puiset aterimet, hammastikut ja muut kompostoituvat jätteet. Tämän astian sisältö päätyy yhteisille kompostointilaitoksille, joissa jäte joko kompostoidaan tai mädätetään.

Laitoksissa mädättämisessä syntynyt metaani ei pääse karkaamaan suoraan ilmakehään. Kompostointi voidaan hoitaa myös kiinteistön omassa kompostissa.

Paperiastiaan kerätään uusiopaperi, kirjekuoret, värilliset paperit, mainokset, esitteet, sanoma- ja aikakauslehdet.

Kartonkiastia täytetään ruskealla pahvilla, ruskealla kartongilla, voimapaperilla, keksi- ja muropaketeilla, pizzalaatikoilla, kananmunakennoilla, sokeri-, jauho- ja leipäpusseilla, aaltopahvilla ja ruskeilla paperikasseilla. Pakkausten on oltava puhtaita. Keräyskartonkia ja –paperia ei saa sekoittaa keskeään, sillä kartongilla on erilainen kuiturakenne kuin paperilla. Kääre- ja lahjapaperit kuuluvat energiajakeeseen likaisten paperien ja pahvien kanssa.

Lisäksi pihan jätenurkkauksessa saattaa olla peltipurkkien ja lasin keräyslaatikot.

Kaatopaikka-astiaan laitetaan näissä tapauksissa kaikki muu näihin kuulumaton jäte.

Sähkö- ja elektroniikkajäte on tuottajavastuulain alaista jätettä ja sen kierrätysmaksu kerätään tuotteen hinnan SER-osuudessa, jolloin tuotteen maahantuoja ottaa vastaan romut. Ostotilanteessa myyjä ottaa vastaan vanhan tuotteen.

Puutarhatalkoissa kannattaa etukäteen arvioida tulevan jätteen määrä. Jos oksia, lehtiä ym. tulee vain vähän, ne kannattaa joko laittaa biojäteastiaan tai kerätä jätesäkkeihin. Isompaan jätemäärään kannattaa tilata irtolava.

Asunnon remontin yhteydessä remonttijäte on itse hoidettava pois. Jos remontti koskee koko taloyhtiötä, taloyhtiö on siinä tapauksessa velvollinen hoitamaan jätehuollon. Omasta, yksittäisen asunnon remontista aiheutuva rakennusjäte on kätevintä viedä pois peräkärryllä lajitellen erilaiset jätteet esim. omiin nurkkauksiinsa.

20143_38634.jpg

Vastuu toimivasta jätehuollosta kuuluu jokaiselle

Jäteastioiden väärinkäytöksiä ei voida erityisesti valvoa, vaan valvonta jää naapurien ja jätteenkuljettajien tehtäväksi. Kierrätyksen idea voi kuitenkin mennä pilalle, jos vääriä jätteitä joutuu vääriin astioihin. Pahimmassa tapauksessa koko astian sisältö muuttuu kaatopaikkatavaraksi. Jätteiden lajittelu ja jätteenkeräyspisteen järkevä käyttö on siltä osin kaikkien taloyhtiön asukkaiden vastuulla. On ikävää, jos etummaisten jätesäiliöiden kansi ei mene pursuavien jätteiden vuoksi kiinni, ja samaan aikaan perimmäisessä säiliössä olisi tilaa. Pahinta on jättää pussi maahan, jolloin taloyhtiölle tulee siitä lisälasku. Jätesäiliöön laitetut ehjät pahvilaatikot taas vievät monen perheen roskille varatun tilan.

Biojätteen erottelu muusta jätteestä on jokaisen velvollisuus. Lajittelu edellyttää keittiössä omat jäteastiansa. Myös muita erilliskeräilyastioita tulee jokaisen hyödyntää.

Jätekatoksen vaatimukset

Pihassa on järjestetty paikka jätteille, johon jäteauton on helppo päästä. Nykyisin jäteastiat ovat jätekatoksen suojassa. Jätteille on varattu yleisesti 660 litran astiat, biojäteastian ollessa enintään 240 litraa. Astiatarpeen määrää taloyhtiön koko ja viime kädessä kokemus. Myös kunnan jätehuoltomääräykset vaikuttavat.

Jätteet on suojattava niin, etteivät haittaeläimet pääse niihin käsiksi. Astioiden tyhjennys tapahtuu parin viikon välein, biojäte kerätään kesällä kerran viikossa ja talvella kahden viikon välein. Jätekatos on siitä hyvä, että sen seiniin saa kiinnitetyksi lajitteluohjeet sekä muut asiaa koskevat tiedotteet. Jos taloyhtiössä on jätehuone, jäteauton kuskilla on huoneeseen luonnollisesti avain. Jätteenkeräyskatosten lattian tulee olla valmistettu jostain kovasta materiaalista, eikä siinä saa olla tyhjentämistä haittaavia kynnyksiä. Katoksen tulee kaikkiaan olla sellainen, ettei se rikkoudu helposti. Sijoittelussa on otettava huomioon myös paloturvallisuus ja huoneistojen sisäilma – jätekatos ei saisi olla alle kahdeksan metrin päässä ilmanvaihtoaukoista.

Info

Info

Lajitteluvaatimukset pääkaupunkiseudulla

(vaatimukset vaihtelevat eri kunnissa ja eri puolilla Suomea)

  • Biojäte: Jos asuinkiinteistössä on vähintään 10 huoneistoa ja jos muulla kiinteistöllä syntyy biojätettä yli 50 kiloa viikossa.
  • Keräyskartonki: Jos asuinkiinteistöllä on vähintään 20 huoneistoa tai jos muulla kuin asuinkiinteistöllä syntyy keräyskartonkia yli 50 kiloa viikossa.
  • Paperi: Paperia ei saa laittaa sekajätteen joukkoon, joten se on lajiteltava taloyhtiössä.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20218_72059.jpg
Voiko taloyhtiön hallitus pakottaa osakkaan remonttiin?
Taloyhtiössä on vielä muutamassa huoneistossa alkuperäiskunnossa oleva kylpyhuone. Muovitapetit ja -matot. Parissa tällaisessa huoneistossa on asukas, muut ovat tyhjillään. Taloyhtiö on 35 vuotta vanha. Kosteutta ei ole havaittu, joten voiko hallitus pakottaa osakkaan tekemään kylpyhuoneremontin sen ikään vedoten? (Putkiremontin yhteydessähän korjaukset olisi paras suorittaa kaikissa niitä tarvitsevissa pesuhuoneissa, mutta putkiremonttiin on vielä aikaa muutama vuosi).Jos osakas ei ole halukas remonttiin ja myöhemmin ilmenee kosteutta, niin voiko taloyhtiö suojata selustansa jollakin tavalla, ettei tule myöhemmin taloyhtiön kustannettavaksi mahdollisesta kosteuskorjauksesta aiheutuvia kuluja?
201112_29023.jpg
Saatto- ja vastuskaapeleiden asennukset, tarkastukset ja korjaukset
Räystäskourujen ja sadevesijärjestelmien sulanapito!Jään sulaminen ja uudelleenjäätyminen voi vahingoittaa kattoja ja räystäskouruja.Painavat jääpuikot voivat pudota ja aiheuttaa vahinkoa.Seisova vesi voi valua sisäseiniin ja kalusteisiin.Raychemin itsesäätyvä sulanapitojärjestelmä huolehtii veden virtauksesta räystäskouruissa ja syöksytorvissa varmistaen turvallisen poistumisreitin katolta sulavalle jäälle ja lumelle.
ilmanvaihtosuodatin
Suodatinvaihto pari kertaa vuodessa
Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen- ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.
20187_53725.jpg
Voiko äänieristystä parantaa vanhoissa kerros- ja rivitaloissa?
Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalossa? Kuinka voidaan hiljentää viereisistä huoneista, huoneistoista tai yläkerrasta tulevia ääniä? Entä kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen? Voiko kattoon lisätä jonkin eristeen? Entä miten ontot lastulevyseinät kannattaa äänieristää?Tässä monia kysymyksiä, joita nousee mieleen, kun ahdistus omassa asunnossa nousee naapurista kuuluvien äänien vuoksi. Lue ISOVERin asiantuntijan vastaukset kysymyksiin
20122_29682.jpg
Nyt on aika päivittää taloyhtiön julkisivut
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
202012_67837.jpg
Kosteutta rakenteissa? Kuuntele Kivijalka-podcast
Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Tällä kertaa podcastissa sukelletaan uima-altaan syvään päätyyn ja keskustellaan asuntojen kosteusongelmiin liittyvistä asioista.Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Tällä hetkellä se onnistuu ainakin tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava tai ottamalla meidät seurantaan Soundcloudissa.Kuuntele jakso täältä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton