• Etusivu
  • Remontti

Pesutupa on tehty asukasta varten

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 11.04.2014
20144_38889.jpg

Velco-kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa, sillä se on hyvin energiatehokas – alle 300 W tunnissa. Kuvassa vas. asentaja Kaj Hietala ja oik. isännöitsijä Pentti Rouvali.

Kuivaushuone palauttaa pyykit raikkaina pesusta

Toimiva pesutupa madaltaa kynnystä käyttää hyväksi taloyhtiön yhteisiä resursseja. Tehokas kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa pitää pesutilat raikkaina ja hyvin tuuletettuina kovassakin käytössä. Korkea käyttöaste säästää pitkän päälle korjauskustannuksissa – asuntojen ilmanvaihtoa kun ei ole suunniteltu pyykkien kuivaamiseen. Harvoin siihen on huoneistoissa sopivia tilojakaan.

Kun kiinteistön pesutilat on hyvin suunniteltu ja kuivausjärjestelmä tehokas, asukkaiden ei tarvitse sijoittaa omiin, kalliisiin koneisiin eikä taloyhtiön tarpeettomien vesivahinkojen korjauksiin.

Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen

Helsingin kaupunki patistaa kiinteistöyhtiöitään vähentämään energiankulutusta kaikin keinoin

Helsingin kaupungin omistamassa isossa kerrostalokiinteistössä Vesalassa on 500 asuntoa. Asukkaiden käytössä on avarat pyykinpesutilat. Käytössä on peräti seitsemän isoa pyykkikonetta ja neljä kuivausrumpua. Lisäksi tiloissa on kaksi kuivaushuonetta, joista toisessa voidaan kuivata myös mattoja.

Pesutilojen kunnosta on viime vuoden loppupuolelta asti vastannut isännöitsijä Pentti Rouvali. Hän on oikea mies kertomaan, miksi taloyhtiössä siirryttiin VELCO-kuivausjärjestelmään.

- Pyykinpesu on yhtiön omassa pesutuvassa ollut todella suosittua. Tilojen kuntoa ei kuitenkaan ole pystytty ylläpitämään riittävästi. Kosteusprosentti on ollut korkea, minkä seurauksena mm. seinäpinnat olivat kurjassa kunnossa. Lisäksi sisäilma oli erittäin tunkkainen – jopa tropiikinomainen – koska se ei vaihtunut, vaan sitä vain kierrätettiin kattotuulettimella.

Huonosta ilmasta johtuen pyykitkään eivät kuivuneet, maalit lohkeilivat seinistä ja pesutuvan yläpuolella asuvat kertoivat sisäilman olevan huonoa. Huono sisäilma johtui kuivausrummun kuumasta ilmasta, joka oli ohjattu suoraan asuntoihin tuloilmaa tuovaan ilmanvaihtokanavaan.

Vesalassa vaihdettiin VELCOon

Vesalan pyykinkuivaushuoneen kuuma ilma johdetaan ulos ja ulkoa tuodaan tilalle raikasta ilmaa. Näin pesutuvan kosteus ei nouse ja pinnat pysyvät kunnossa. Kunnollinen ja oikein toimiva ilmanvaihto pitää pesutuvan ilman raikkaana tuoden myös rahallista säästöä. Vanhat koneet veivät sähköä 4,3 kWh/kone, Velco kuluttaa alle 300 W/h.

- Yhtiön oli helppo löytää erilainen, energiaa säästävämpi ratkaisu, kertoo Rouvali, jolle energiatehokkaiden ratkaisujen etsiminen on arkipäivää.

Kuivaushuoneiden nykyaikaistaminen lisäsi myös pesutilojen käyttöastetta, mikä myöskin miellyttää Rouvalia. Ennen tulppana oli pyykinkuivauksen hitaus. Nyt kun pyykki kuivaa nopeammin, ei jonoja pääse syntymään. Tämä lisää osaltaan asukastyytyväisyyttä, ja sehän jos mikä on hyvä asia!

Terveysilma Oy:n markkinoima VELCO-kuivausjärjestelmä puhaltaa käynnistyksen jälkeen lämmintä ilmaa tilaan. Kun lämpötila on noussut yli 25°C:een, järjestelmän tunnistin käynnistää katossa olevan poistoilmapuhaltimen. Puhallin työntää kostean ilman ulos, joten se ei jää sisätiloihin pyörimään. Samanaikaisesti korvausventtiilin kautta tulee tilaan puhdasta ulkoilmaa. Pyykki kuivuu nyt muutamassa tunnissa. Osaltaan kuivumista nopeuttaa napakka VELCO-ripustusjärjestelmä, jonka kaksoisvaijerit päästävät ilman kiertämään pyykkien välissä.

VELCO-järjestelmän tunnistin mittaa tilan kosteutta. Kun ilma ja pyykki ovat kuivia, laitteisto sammuu automaattisesti, joten järjestelmä ei kuluta energiaa turhaan. Merkittävä ero perinteiseen kuivauspuhaltimeen verrattuna on, että VELCO on kytketty kiinteistön lämpimään käyttöveteen, jolloin voidaan hyödyntää lämmitykseen käytettävää kaukolämpöenergiaa.

Järjestelmän takaisinmaksuaika on vain muutama vuosi, sillä se on hyvin energiatehokas – alle 300 W tunnissa. Vanhaan kuivaimeen verrattuna energiaa säästyy siis yli kymmenkertaisesti ja pyykinkuivausaika on huomattavasti lyhyempi!

Pentti Rouvali on tyytyväinen sekä VELCO-järjestelmään että sen ansiosta saavutettuun energiansäästöön. VELCO-kuivausjärjestemä oli hänelle jo ennestään tuttu edellisestä työpaikasta Helsingin kaupungin toisessa kiinteistöyhtiössä.

Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen

Velco
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
202111_73503.jpg
Onko 10 vuotta vanha rakennus­virhe talo­yhtiön vai osakkaan korvattava?
Kerrostaloasunnossa (valmistunut v. 2010) irtosi painava sisäikkuna. Ikkuna irtosi seinästä irti siten, että saranat olivat kiinni ikkunassa sekä seinästä irronneessa puuosassa ja pysyneet täysin ehjänä. Ikkuna irtosi siis kokonaisuudessaan irti talon kiinteästä seinästä. Ikkuna avattiin rakennuttajan ohjeistusten mukaisesti. Eli vahinko ei johtunut huolimattomuudesta.Vastuunjakotaulukon osalta sisäikkuna kuuluu osakkaan vastuulle, mutta onko asia näin myös silloin, kun ikkuna on rakennusvirheen takia irronnut talon kiinteästä seinästä? Kumman vastuulle ikkunan korjaus tällaisessa tilanteessa kuuluu, taloyhtiön vai osakkaan vai jakautuvatko kustannukset? Entä rakennuttajan vastuu 10 vuoden jälkeen ilmenevästä piilorakennusvirheestä? Liian lyhyet tapit pitivät ikkunaa paikoillaan.
20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton