• Etusivu
  • Remontti

Myös taloyhtiöt kerrospukeutuvat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 10.06.2014Päivitetty 04.12.2014
20146_39772.jpg

Me suomalaiset tunnemme oman ilmastomme. Talvi on pitkä ja kylmä, kevät alkaa liian myöhään eikä kesää juuri ole. Tuntuu, että niinä päivinä, joina aurinko paistaa, vähintäänkin tuulee. Tästä johtuen suomalaiset ovat tottuneet etsimään sopivia ratkaisuja jokaiseen keliin. Löytyy alus- ja välikerrastoa sekä tuulen ja sateen pitävää ulkotakkia, joilla olemme oppineet maksimoimaan ulko-oleskelun nautinnollisuuden haastavassa ilmastossa.

Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta

Myös asumiseen luonnonläheinen kansamme on oppinut etsimään vastaavia ratkaisuja. Parvekelasien ansiosta suomalaiset ovat tehneet parvekkeista viihtyisiä lisätiloja, joilla kesän on voinut ajoittaa jo siinä vaiheessa, kun karhu on ehtinyt vasta nukahtaa talviunille. Ei siis ihme, että nimenomaan asumiseen ja arkkitehtuuriin liittyvät syyt ovatkin olleet ratkaisevia lasitusperusteita tuotteen valmistuksen aloituksesta alkaen.

20146_39773.jpg

Rakenteetkin selviävät talven yli

Asumishyödyistä nauttiessa pääsi pitkäksi aikaa unohtumaan lasituksien muut hyödyt. Vasta 1990-luvun puolivälissä taloyhtiöissä ja Tampereen teknillisellä yliopistolla huomattiin, että parvekerakenteet ovat parvekelasien ansiosta alkaneet selvitä suomen talvista paremmin. Enää ei tullut sateen mukana vettä parvekkeelle ja lumikin pysyi pihalla – lehdistä ja pölystä puhumattakaan. Niinpä Mattilan Jussi käynnisti Tampereen teknillisellä yliopistolla betonirakenteiden säilyvyystutkimuksen, jonka tulos oli todella mielenkiintoinen; pakkasrapautuminen päättyi ja korroosioprosessi hidastui merkittävästi lasituksen asennuksen jälkeen. Ja mikä parasta, samalla parvekeremontit siirtyivät jopa 5–10 vuodella eteenpäin. Tämän jälkeen ei hymyillyt pelkästään asukas, vaan myös kiinteistönomistaja.

Energiaa säästyy

Rakenteiden suojauksen ohella myös energiaa säästyy – niin siivoustarpeen vähentyessä ihmisillä kuin rakennuksissakin. Ihmistyön energiansäästöä en osaa laskea, mutta asumisen energiansäästövaikutukset ovat viiden vuoden tutkimusponnistuksen aikana selvinneet.

Parveke- ja terassilaseilla säästetään niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloissa tapauksesta riippumatta aina energiaa. Kerrostalojen kohdalla suuruusluokka on noin 6 %, omakoti- ja rivitaloissa hieman vähemmän. Yleisperiaatteena on myös, että vanhoissa rakennuksissa säästö on hieman suurempi kuin uusien rakennusten kohdalla.

Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta

20146_39774.jpg

Luonto kiittää

Energiankäyttö ja hiilipäästöt kerrostaloissa kulkevat käsi kädessä. Kuluttaessamme energiaa me myös tuotamme päästöjä ja säästäessä vähennämme. Lasituksien elinkaaren aikana tuotetut päästöt ovat noin 200 kg ja vuosittain energiansäästöllä kuitatut päästöt suuruusluokallisesti 50 kg. Päästöjä syntyy siis hämmästyttävän vähän – noin 1500 km automatkan verran ja kokonaispäästötkin kuolettuvat huomattavan nopeasti, noin neljän vuoden aikana (200 kg/50 kg = 4). Mitä tapahtuu kuoletusajan ylityksen jälkeen? Oikea vastaus on, että lasit alkavat syömään kerrostalon hiilipäästöjä ja tekevät sitä vielä yli 25 vuoden ajan.

Nautitaan mekin

Kesän saa aloittaa parvekkeella tai terassilla jo helmi-maaliskuussa, kun lämpötila nousee ensimmäisen kerran yli 20 asteen ja kesä jatkuu siitä aina syys-lokakuulle asti. Keskellä kesää parvekelaseja kannattaa hieman raottaa ja aurinkosuojaverhoilla suojautua pahimmalta auringonpaahteelta. Näin toimimalla pystytään nauttimaan rauhallisista kesäpäivistä myös heinäkuun parhaimpina lomapäivinä. Verhoilla saadaan myös sisälämpötilat sopivalle tasolle sekä suojataan kalusteita UV-säteilyltä. Tutkimusten mukaan auringonsuojaverhojen vaikutuksista puhutaan myyntitilanteissa liian vähän ja siitä syystä verhot tulevat asennettua vasta ensimmäisen "hellekesän" jälkeen. Aktiivisella tiedottamisella varmistetaan, että jatkossa ei kantapääkoulussa ole tulevina "hellekesinä" takavuosien kaltaista ruuhkaa.

20146_39775.jpg
20146_39776.jpg

Pidetään huolta

Lumon huolehtii ja välittää niin asiakkaista kuin heidän asuinympäristöstään. Kestävään ajatteluun kuuluu myös huolenpito. Lasitukset kannattaa huollattaa asianmukaisesti ja ajallaan. Näin varmistetaan tuotteiden turvallinen käyttö ja pitkäaikaiskestävyys. Ja mikä parasta - takuun säilyminen. Lasitus tarjoaa mahdollisuuden mukavaan käyttökokemukseen, suojaa rakenteita ja lisää energiatehokkuutta ja turvallisuutta. Parhaimmillaan on terapiaa istua lasitetulla parvekkeella vuodenajoista nauttien.

Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta

Lumon Suomi Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20101_19988.jpg
Uusi ilme Lumonin laseilla
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
20225_78291.jpg
Auringonsuojaverhot parvekkeelle
Lasitettu parveke laajentaa asuintilaa lähemmäksi luontoa. Kun parveke on lasitettu, huomaa usein istuvansa siellä säätilasta ja vuodenajasta riippumatta. Vaikka olohuonekin olisi viihtyisä ja kauniisti sisustettu, parveke vetää kuitenkin puoleensa.Auringonsuojaverhot antavat keinon pitää olosuhteet aina miellyttävinä. Lumonin lasituksiin on saatavissa integroituvat aurinkosuojaverhot, jotka suojaavat niin paahtavalta auringon lämmöltä kuin ohikulkijoiden katseilta.Auringonsuojaverhot kannattaa hankkia kerralla koko taloyhtiön parvekelaseihin ja ne ovat kätevä laitattaa myös vaikkapa parvekelasien huollon yhteydessä. Näin taloyhtiö saa ne mittojen mukaan tehtynä ja valmiiksi ammattilaisen paikoilleen asentamana.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Uusi asunto-osakeyhtiölaki tiukensi yhtiön ja osakkaan valvontavelvoitteita remonteissa
Asunto-osakeyhtiö on kiinteistönpidon kannalta osakkaan näkökulmasta huoleton asumismuoto, sillä kiinteistön ylläpidosta ja korjauksista huolehtii taloyhtiö. Toisaalta päätöksenteko esimerkiksi korjaustilanteissa on usein haasteellista, koska taloyhtiön hallitus koostuu yleensä maallikoista ja mielipiteitä siitä, mitä pitäisi tehdä, on usein monia. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon ja päätöksenteon kannalta tärkeää, että yhtiön hallituksella, isännöitsijällä ja osakkailla on riittävä tietopohja sekä kiinteistön ominaisuuksista että suunnitelmallisen ylläpidon ja korjaamisen periaatteista ja ratkaisuista.
20109_23280.jpg
Tarvitseeko taloyhtiösi asiantuntija-apua?
Syksyn yhtiökokoukset lähestyvät ja on aika ottaa asioista selvää. Omataloyhtiö.fi Suorapalvelu -mapiston kautta löytyy apu niin taloyhtiön korjaus- kuin kehityshankkeisiinkin. Jättämällä yhteydenottopyynnön Omataloyhtiö.fi -sivustolla voi pyytää lisäinformaatiota tuotteista ja menetelmistä tai vaikkapa pyytää ammattilaisen esittelemään ratkaisua yhtiökokoukseen.Siirry Suorapalvelu-mapistoon!
202012_67712.jpg
Iäkäs talo nuortui silkki­paino­lasista valmistetulla parveke­julkisivulla
Helsingin Kontulassa sijaitseva vuonna 1968 rakennettu kerrostalo koki täydellisen muutoksen Lumonin tolpattomalla kaiteella ja silkkipainotekniikalla valmistetuilla parvekelasituksilla. Talossa peruskorjattiin rakennuksen kokonaisvaltaisen korjaushankkeen yhteydessä yhteensä 60 parveketta ja saneeraukseen ryhdyttäessä parvekkeissa oli betonirakenteiset parvekekaiteet. Lopputulos on näyttävä kokonaisuus, joka ei olisi onnistunut ilman sujuvaa yhteistyötä suunnitteluvaiheessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton