• Etusivu
  • Osakas

Asukaskysely

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.08.2014Päivitetty 08.02.2016
20149_40733.jpg

Asukaskyselyn tekeminen on loistava keino kartoittaa osakkaiden ja asukkaiden mielipiteitä, odotuksia ja toiveita. Parhaimmillaan osakkaiden vastauksien pohjalta pystyy kartoittamaan myös taloyhtiön strategiaa. Asukaskyselyitä kuitenkin käytetään hyväksi liian harvoin, vaikka yleisesti osakkaat osaisivatkin arvostaa tällaista elettä.

Osakkaille ja asukkaille tärkeimpiä asioita ovat ne näkyvimmät, arjen toimivuuteen liittyvät seikat, puutteet näissä on helppo kartoittaa asukaskyselyllä. Toimiva arki = tyytyväiset osakkaat. Kysely kannattaa järjestää niin, että vastaajilla on mahdollisuus pysyä nimettöminä.

Valmiin pohjan asukaskyselyä varten löydät täältä.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
201711_50964.jpg
Talvituuletus ja huono sisäilma?
Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta. Tyytymättömimpiä ovat nuorimmat vastaajat, jotka kokevat saavansa eniten oireita huonon sisäilman takia. Toista ääripäätä edustavat eläkeikäiset, jotka viettävät eniten aikaa kotonaan. Talvituulettajien suuri määrä kertoo monien asuntojen riittämättömästä ilmanvaihdosta. Yllättävän moni kertoo pitävänsä ikkunaa lähes aina raollaan, myös talvella. Vain omakotiasujat, jotka tuntevat lämmityskulujen kasvun heti kukkarossaan, välttelevät talvella tuulettamista. Tulokset vahvistavat Terveysilman arvion, että joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisälle tuovat ilmanvaihtoventtiilit.
20236_82063.jpg
Rakennusluvan hakeminen taloyhtiössä?
Haluaisin rakentaa takapihalle pienen puuvajan polttopuita varten. Alkaako prosessi nyt niin, että pidämme ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa päätämme taloyhtiönä hakea rakennuslupaa (luultavasti pelkkä toimenpideilmoitus riittää)? Pitääkö kokouksen pöytäkirjasta ilmetä jotain erityisen olennaisia asioita? Olisiko olemassa jotain valmiita pohjia/malleja?Tämän jälkeen teen ilmeisesti taloyhtiön nimissä jonkinlaisen paperin naapurien kuulemista varten? Siihen olenkin jo löytänyt valmiita malleja. Lisäksi olen ajatellut kysyä tarjousta yläpohjan lisäeristämistä varten? Onko sekin tehtävä taloyhtiön nimissä? Voinko kysyä sen vain oman asuntoni puolelle (kyseessä paritalo)?
20106_22478.jpg
Vesivahinko huoneistossa
Huonosti tehty kylpyhuoneremontti voi tulla ilmi useita vuosia remontin jälkeen. Vuonna 1990 rakennetussa rivitaloyhtiössä kävi juuri näin. Syynä vesivahinkoon oli huolimattomasti tehty kylpyhuoneen lattian laatoitustyö.Vahinko tuli ilmi, kun asunto vaihtoi omistajaa. Entinen omistaja oli uusinut kylpyhuoneen lattian vuonna 1997. Tällöinen omistaja osti työn ulkopuoliselta urakoitsijalta. Rivitalojen alkuperäiset kylpyhuoneet olivat laatoitetut seiniltä ja lattiamateriaalina oli käytetty märkätiloihin tarkoitettua muovimattoa, joka toimi samalla varsinaisena vesieristeenä kylpyhuoneessa.
201212_33141.jpg
Taloyhtiön hallituksen kunnossapitovastuu korostuu talvella!
Talven tullessa on jälleen syytä kiinnittää huomio taloyhtiön ylläpitoon liittyviin vastuualueisiin ja voimassa oleviin vastuuvakuutuksiin. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 2 §:n mukaan taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Tähän sisältyy lainkohdan mukaan myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta vuodenaika huomioiden. Tällä hetkellä vääjäämättä korostuu kattolumista sekä portaikkojen ja piha-alueiden liukkaudenestosta huolehtiminen.
20229_79597.jpg
Mitä taloyhtiö hyötyy ja mitä laki sanoo etä­luettavista vesimittareista?
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton