• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiössä säästöä on tietää mitä korjataan ja miksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.11.2014
201411_41792.jpg

Taloyhtiössä edessä oleviin korjauksiin tulisi varautua hyvissä ajoin niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Kuntoarviot ja kuntotutkimus ovat oivallisia välineitä silloin, kun kiinteistössä halutaan kartoittaa tulevien korjausten tarve sekä kullekin korjaukselle alustava korjausmenetelmä, toteutuskustannukset ja suositeltava toteutusajankohta.

Rambollin Porin yksikön päällikkö Jukka Kallio korostaa suunnitelmallisuuden merkitystä kaikessa korjausrakentamisessa.

"Kuntoarvio on usein kokonaisvaltainen katsaus kiinteistöön. Jos taloyhtiöt toimisivat kuntokartoituksen mukaan suunnitelmallisesti korjaten, säästäisi se paljon työtä ja kustannuksia. Aika usein tahtoo kuitenkin olla sitä, että hypätään muutaman vaiheen yli – esimerkiksi korjaustarpeen havaitsemisesta kiirehditään suoraan tarjouspyyntöön, jolloin saatetaan ilman riittävää tietoa korjata jotain muuta kuin mistä ongelmat ovat johtuneet", Kallio toteaa.

Syy ongelmiin kannattaa selvittää hyvin ennen korjaustyöhön ryhtymistä, sillä joskus siitä miltä asiat näyttävät, ei voi päätellä sitä, mistä on kyse. Esimerkiksi vesikaton vuotoepäily voi osoittautua ilmanvaihto- ongelmaksi, jossa kyse onkin kondensiovedestä.

Kuntoarvio edeltää kuntotutkimusta

Kuntoarviossa arvioidaan rakennus-, LVI- ja sähköteknisten rakennusosien, laitteiden ja asennusten kuntoa sekä korjaustarvetta. Lisäksi siinä tarkastellaan kiinteistön energiataloudellista kuntoa, sisäolosuhteita, terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä ehdotetaan tarvittaessa niihin liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Kuntoarvio perustuu pääasiassa aistinvaraisiin havaintoihin ja ainetta rikkomattomiin menetelmiin. Se on nimensä mukaisesti asiantuntija- arvio, johon ei sisälly tarkempaan kunnon selvittämiseen tähtääviä tutkimuksia eikä mittauksia. Koska kaikkia rakennuksen kuntoon vaikuttavia tekijöitä ei aina voida aistinvaraisesti arvioida riittävän luotettavasti, kuntoarvio ei yksinään riitä korjaussuunnitelman pohjaksi. Kun halutaan luotettavaa tietoa kyseisen kohteen kunnosta, korjaustarpeista ja soveltuvista korjausmenetelmistä, voidaan jollekin osa-alueelle tehdä erillinen kuntotutkimus.

Ulkopuolinen näkee myös sen mihin on ehditty tottua

"Kiinteistöä on tärkeä tarkastella aina kokonaisuutena eikä lukita tarkastelua liian varhaisessa vaiheessa mihinkään tiettyyn rakennusosaan. Ulkopuolisen tekemä kuntokartoitus on hyvä lähtökohta taloyhtiön 5-vuotissuunnitelmalle. Ulkopuolinen katsoo kiinteistöä aina hieman eri näkökulmasta. Oma silmä tottuu riipin raapin oleviin asioihin. Kuntoarvio ei kuitenkaan korvaa kuntotutkimusta, jonka pohjalta vasta voidaan lähteä suunnittelemaan korjaustöitä", Kallio sanoo.

Ennen kuntoarviota arvioijan on tutustuttava rakennuksen tietoihin ja historiaan. Lähtötietojen hankinta ja talon piirustuksiin tutustuminen "normaalin kerrostalon" kokoisessa kohteessa vie paikan päällä 1-3 työpäivää, jos se tehdään kunnolla. Jos kuntoarviossa tulee ilmi useampia ongelmia, ongelmat kartoitetaan ja tehdään tutkimussuunnitelma. Korjaussuunnitelmaan päästään vasta kuntotutkimuksen pohjalta, kun rakennuksen viat ovat tiedossa. Tässä vaiheessa laaditaan myös kustannusarvio sekä – jos kyseessä on hyvin huonokuntoinen kiinteistö – arvio siitä, kannattaako rakennusta enää korjata.

201411_41794.jpg

Kääntöpuolella on ylikorjaaminen

Työssään Rambollilla Kallio ja projektipäällikkö Mikko Lilja ovat molemmat nähneet sekä tapauksia, joissa ei korjata lainkaan tai korjataan "liikaa". Kuntoarviolla ja kuntotutkimuksella voidaan järkeistää taloyhtiön korjaustoimenpiteitä paitsi osoittamalla todelliset korjaustarpeet, myös ehkäisemällä ylikorjaamista, johon voidaan mennä silloin, kun toimitaan mutu-tuntumalta.

"Ylikorjaaminen on välinpitämättömyyden vastapuoli, mutta sekään ei ole taloudellisesti perusteltua. Joskus korjauksia tehdään tarpeeseen nähden aivan liian aikaisin. Esimerkiksi ikkunasaneeraukset ovat joskus tällaisia: oleskelumukavuus saattaa parantua, mutta todellisuudessa ikkunat ovat vielä kaukana tiensä päästä ja kustannukset siten hyötyyn nähden älyttömät", Kallio pohtii.

Kosteusvauriot yleisin harmin aihe

"Tavallisin ongelma, jonka alkuperää ryhdytään selvittämään kuntotutkimuksessa, on jonkin sortin vuoto. Vuoto voidaan havaita yhtä hyvin yläpohjassa kuin alapohjassa. Yläpohjassa ongelmat ovat suhteellisen helppoja tapauksia. Perustukset vaativat insinööritaitoa kattoa enemmän, ja joskus voi olla hyvinkin hankala selvittää, mistä vesi tulee alapohjaan", Lilja kertoo.

Vuotojen ohella asuinrakennuksissa kuntotutkijoita työllistävät usein muut kosteusvauriot, jotka aiheutuvat esimerkiksi virheistä omatoimisessa rakentamisessa tai rakennuksen rakenteiden tuuletuksen tukkimisesta.

Vaikka korjausrakentaminen tavallisesti koskee vanhoja kiinteistöjä, myös uusissa rakennuksissa voi olla harmeja. Maaperä painuu heti rakentamisen jälkeen ja sen kautta uuteenkin rakennukseen voi tulla kosteusrasitusta. Suunnitteluvirhe vaatii yleensä kuitenkin vielä työvirheen, jotta saadaan aikaan vaurio. Jos viimeisenä virheenä huoltoja laiminlyödään, on yhteisvaikutuksena isoja ongelmia, joita syntyy harvoin vain yhden syyn aiheuttamana.

Millainen taloyhtiön 5-vuotissuunnitelma ei kannata?

"Korjaaminen on edullista, jos se tehdään ajoissa. Esimerkkinä rännien korjaus, missä kustannukset eivät ole korkeat, mutta vahingot ovat suuret, jos korjaaminen laiminlyödään."

"Taloyhtiössä hallituksen tahtotila ratkaisee. Onhan sekin 5-vuotissuunnitelma että päätetään olla tekemättä mitään", Kallio lohkaisee. "Isännöitsijät tavallisesti haluaisivat, että korjaaminen olisi hyvin suunnitelmallista. Toteutus on kuitenkin pitkälti rahakysymys. Taloyhtiöissä on nähtävillä siksi paljon samaa mistä kaupunkeja usein arvostellaan: korjaamaan ryhdytään vasta, kun jotain tapahtuu", hän harmittelee.

Ihannetilanteessa asiat suunnitellaan ja selvitetään hyvissä ajoin, jolloin on helppo pyytää myös tarjouksia. Myös urakkaan tarjottu hinta saadaan mahdollisimman oikeaksi, kun tiedossa on yksityiskohtia myöten, mitä urakkaan liittyy ja mitä ei.

Kuvat: Ramboll

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82145.jpg
Kenen tulee valvoa isännöitsijän tekemisiä?
Mikä instanssi valvoo isännöitsijän toimia tai mistä voi tarkistaa edes isännöitsijän ammattipätevyyden?Meillä alkoi uuden firman kanssa huonosti, ilmoitus asuntoon tulosta vajaan viikon (ja viikonloppu välissä) varoajalla, lapun tyyli oli: "Elukat kiinni, me tullaan nyt".
20188_54285.jpg
Kelluvan lattiarakenteen eristäminen ja askeläänieristyksen parantaminen
Askeläänet syntyvät rakenteeseen kohdistettuina iskuina. Hyvä askeläänieristys estää askelten ääniä kuulumasta asunnosta tai kerroksesta toiseen.
20212_68575.jpg
Kun vesivahinko kohtaa
Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se – keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Onko taloyhtiön hallitus vastuussa huonosti toteutetusta salaojituksessa?
Vuonna 1974 rakennetun kolmikerroksisen, kellarittoman kerrostalon salaojat uusittiin. Työhön oli valittu valvoja joka oli laatinut urakkatarjouspyynnöt. Urakka oli tehty suurpiirteisesti, mainittu ainoastaan salaojituksen ja sadevesiviemäreiden uusiminen, vaadittavista syvyyksistä ei ole mainittu, ainoastaan routaeristeiden asentamisesta, mutta ei niistäkään määrää. Hallitus ei ollut käsitellyt työselitystä.Salaojat on vedetty korkeimmalta kohdalta n. 400 mm:n etäisyydelle maan pinnasta, eikä pilarianturoiden alapuolella. Koska pommisuoja on salaojituksen korkeimmalla kohdalla päädyssä, mistä salaojitus lähtee, sitä osuutta ei ole lainkaan salaojitettu. Eikö salaojan pidä olla yhtenäinen verkosto? Salaojitussepeliä ei ole käytetty ja styrox-levyjä ei kukaan ole havainnut asennettavan. Valvojan mielestä ne on asennettu, mutta ei työn aikana otetuista kuvista niitä ei ole havaittavissa. Kaato, n. 3-4 mm/m on valvojan mielestä riittävä. Eikö pidä olla 1 cm/m? Salaojituksen purku on kaupungin viemäriverkostoon ja ilman pumppuakin olisi kaadot saatu vaikka lähtö olisi ollut pommisuojankin osalta kauttaaltaan anturoiden alapinnan alapuolelta. Nyt salaojitusta tarkistettaessa tarkistuskaivoista kaivot ovat aivan kuivia.Kuka korvaa työn uudelleen tekemisestä aiheutuneet kustannukset? Urakoitsija, valvoja, isännöitsijä vaiko hallitus? Hallitus ei ole hyväksynyt salaojitustyötä. Yhtiökokous ei antanut vastuuvapautta isännöitsijälle eikä hallitukselle, vedoten kyseenalaiseen salaojitustyöhön. Eikö ole selvää, että urakoitsijan on tehtävä työnsä niinkuin rakentamismääräyksissä sanotaan, vaikkaikin työselitys oli puutteellinen. Miten hallituksen pitää toimia tästä eteenpäin?
20234_81542.jpg
Nykyaikainen lukitus yhdistää mekaanisen ja älylukituksen parhaat puolet
Lukitus luo turvan omalle kodille. Sen toimintavarmuus onkin yksi tärkeimmistä asioista asumisessa. Nykyaikaiset älykkäät lukitusratkaisut mahdollistavat uusien avaimettomien käyttötapojen lisäämisen mekaanisten avaimien rinnalle. Tämä tuo helppoutta rivitaloyhtiön ja kerrostaloyhtiön arkeen, kun asukas voi valita mieleisensä tavan kulkea kotiinsa sekä käyttää kiinteistön tiloja.
20234_81383.jpg
Kaukolämmön rinnalle hybridiratkaisu - ekologista säästöä lämmityslaskuun
Tehokas hybridijärjestelmä NIBE airHEAT tuo ympäristöystävällistä säästöä kaukolämpötalon lämmityskuluihin, sillä se hyödyntää rakennuksen lämmittämisessä ulkoilman uusiutuvaa lämpöenergiaa kaikkina vuodenaikoina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton