• Etusivu
  • Remontti

Markkinatiellä peruskorjataan tiilellä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 14.01.2015Päivitetty 11.03.2015
20151_42044.jpg

Vuonna 1982 rakennetun Kiinteistö Oy Heka-Malmin kahdeksan kerrostalon julkisivut korjataan paikalla muuratulla tiilellä, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla. Tiilen valintaa puolsi pitkän elinkaaren ja vähäisen huollon tarpeen kautta syntyvä kokonaistaloudellisuus. (kuva ennen korjausta)

Vuonna 1982 Helsingin kaupungille vuokra-asunnoiksi rakennetun Kiinteistö Oy Heka-Malmin vanhat sandwich-elementti julkisivut korvataan paikalla muuratuilla tiilillä. Samalla toteutetaan kiinteistön energiatehokkuuden perusparannus uudelle tasolle.

Kohde peruskorjataan uudistuotantoa vastaavaksi

Kahdeksan kerrostaloa käsittävän alueen peruskorjaus aloitettiin tänä syksynä ja se tulee olemaan valmis syksyllä 2016.

Korjaus on kaikkiaan varsin laaja käsittäen mm. julkisivujen, parvekkeiden ja kattoterassien uusimisen. Samalla uusitaan myös vesikatto ja alapohjan tuuletusta parannetaan. Ikkunoita ei uusita, mutta ne siirretään ulkoseinien korjauksen yhteydessä hieman ulospäin.

Edellä mainittujen korjaustoimenpiteiden lisäksi rakennuksien energiatehokkuutta parannetaan uudisrakentamista vastaavaksi, kertoo kohteen pääsuunnittelija arkkitehti Sebastian Lönnqvist Erat Arkkitehdeiltä.

Arkkitehdin visuaalinen kuva talojen uudesta ulkomuodosta korjauksen jälkeen.
Arkkitehdin visuaalinen kuva talojen uudesta ulkomuodosta korjauksen jälkeen.

Perusteellinen kuntotutkimus paljasti virheet

Rakennuksille oli tehty jo vuonna 2009 perusteellinen kuntotutkimus Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy:n toimesta. Tutkimuksissa selvisi, että vesikatolla ja kattoterassien alustarakenteissa oli vesivuotoja. Kosteuden kondensoitumista syntyi myös alapohjarakenteisiin, mikä johtui puolestaan alapohjan riittämättömästä tuuletuksesta.

Ulkoseinien osalta havaittiin tiililaattapintaisten betonielementtien kuoriosissa huonosta betonin laadusta ja terästen ruostumisesta johtuvaa rapautumista. Teräkset sijaitsivat tutkimuksen mukaan monin paikoin aivan liian pinnassa. Rapautumista oli havaittavissa paikka paikoin myös tiililaattojen välisissä saumoissa. Sen sijaan tiililaatat olivat valtaosin vielä kohtuullisen hyväkuntoisia.

Paikalla muurattu tiili takaa pitkän elinkaaren

Kun vanhan rakennuksen elinkaari oli kolmekymmentäneljä vuotta, tähdätään korjatun rakennuksen elinkaaressa reilusti yli viidenkymmenen vuoden tavoitteeseen.

Materiaaliksi julkisivuun valittiin paikalla muurattu tiili paljolti juuri siksi, että se on osoittautunut varmaksi ja kestäväksi rakenneratkaisuksi, kertoo Lönnqvist. Kaava olisi mahdollistanut muidenkin julkisivuvaihtoehtojen käytön, mutta tiilellä on kuitenkin pitkä elinkaari, eikä se vaadi juurikaan huoltoa elinkaarensa aikana. Edellä mainituista syistä johtuen tiili on pitkällä aikavälillä myös taloudellinen ratkaisu, kun ajatellaan asiaa esimerkiksi kiinteistön omistajan kannalta. Tiilen valintaa puolsi myös se, että vanha rakennus oli tiililaattapintainen.

Eri valmistajien tiilimalleja ja -värejä vertailtiin ennen lopullisen päätöksen syntymistä ja uudeksi julkisivutiileksi valittiin Wienerbergerin Korian punainen karheapintainen tiili, joka vastaa väriltään melko hyvin alkuperäisten tiililaattojen sävyä. Näin melkein aidosta tiilitalosta tulee nyt ihan aito tiilitalo.

Uusia julkisivutiiliä arvioimassa arkkitehti Sebastian Lönnqvist arkkitehtitoimisto Erat Oy:stä, Pekka Hakala tiilentoimittajaksi valitusta Wienerberger Oy:stä, hankinta- insinööri Miika Karjalainen YIT Oyj:stä sekä Juha Karilainen Wienerberger Oy:stä.
Uusia julkisivutiiliä arvioimassa arkkitehti Sebastian Lönnqvist arkkitehtitoimisto Erat Oy:stä, Pekka Hakala tiilentoimittajaksi valitusta Wienerberger Oy:stä, hankinta- insinööri Miika Karjalainen YIT Oyj:stä sekä Juha Karilainen Wienerberger Oy:stä.

Ulkoseinien lämmöneristävyys paranee ratkaisevasti

Kun vanhan ulkoseinärakenteen eristepaksuus oli ainoastaan 120 mm ja monin paikoin ei sitäkään, on se peruskorjauksen jälkeen peräti 235 mm, minkä ansiosta myös rakenteen U-arvoksi saadaan peräti 0,156 W/m2K. Arvo alittaa selkeästi esimerkiksi uudisrakentamisessa nykyisin vaaditun tason 0,17 W/m2K.

Eristeen ulkopintaan asennetaan vielä 9 mm paksuinen kuitusementtilevy tuulensuojaksi, joka edelleen erotetaan julkisivumuurauksesta 40 mm ilmaraolla. Näin uudesta seinästä tulee sekä energia- että kosteusteknisesti hyvin toimiva ratkaisu, selvittää Lönnqvist.

Yläpohjan eristepaksuus moninkertaistui

Ulkoseinien ohella myös yläpohjan lämmöneristävyyttä parannettiin alkuperäiseen nähden. Kun alun perin eristeitä oli vain 120 mm, tulee uudeksi eristepaksuudeksi peräti 400 mm, jolla aikaansaadaan 0,09 W/m2K U-arvoa vastaava lämmöneristävyys. Katon verhousmateriaaliksi tulee konesaumattu pelti kuten alkuperäisessäkin rakenteessa. Sen sijaan vesikaton alusrakenne on aiempaan nähden huomattavasti parempi, sillä alkuperäinen harvalaudoitus on korvattu pontatulla säänkestävällä havuvanerilla, jonka päälle asennetaan vielä bitumikermi.

Ilmanvaihdon toteutus uudella tavalla

Ilmanvaihdon uusiminen on yksi korjausprojektin merkittävimmistä energiatehokkuutta parantavista tekijöistä. Kun alkuperäisessä ratkaisussa oli ns. painovoimainen tulo- ja koneellinen poistoilmajärjestelmä, niin uuteen tulee lämmön talteenotolla varustettu koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmä.

Jokainen rakennus on varustettu kolmella erillisellä korkeahyötysuhteisella ilmanvaihtokoneella, joista on johdettu tuloilmakanavat ulkoseinäeristeen sisäpinnassa kuhunkin huoneistoon, vieläpä niin, että jokainen asuinhuonetila saa oman tuloilmakanavansa, korostaa Lönnqvist.

Kun vanha ulkokuori poistetaan ja uutta eristettä lisätään riittävästi, on ilmanvaihtokanavien sijoittaminen eristetilaan mahdollista. Sitä ennen on kuitenkin laskelmin varmistettava, ettei kanavisto sijaitse kastepistealueella. Tässä tapauksessa Insinööritoimisto Mehto teki rakennusfysikaaliset tarkistuslaskelmat siitä, että kosteutta ei pääse tiivistymään kanaviston pinnalle.

Uudet tuloilmakanavat johdetaan huonetiloihin ulkoseinäeristeen sisässä. Ratkaisu on mahdollista, kun uusien eristeiden paksuus on riittävä, kuten HEKA-Malmin tapauksessa. Havainnekuva tulevien tuloilmakanavien sijoituksesta seinärakenteeseen.
Uudet tuloilmakanavat johdetaan huonetiloihin ulkoseinäeristeen sisässä. Ratkaisu on mahdollista, kun uusien eristeiden paksuus on riittävä, kuten HEKA-Malmin tapauksessa. Havainnekuva tulevien tuloilmakanavien sijoituksesta seinärakenteeseen.

Rakennusten energiankulutus pienenee 41 %

Alkuperäisillä rakenteilla ja poistoilmanvaihtojärjestelmällä lämmitys- energiankulutus on suuruusluokkaa 149 MWh/v. Uusilla rakenteilla ja lämmöneristävyyden parantamisella sekä korvaamalla nykyinen ilmanvaihtojärjestelmä uudella lämmön talteenoton sisältävällä tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmällä, päästään lämmitys- ja sähköenergiankulutuksessa noin 88 MWh/v. Säästöä kertyy peräti 61 MWh/v, eli n. 41 %. Kulutusarvot eivät sisällä käyttöveden lämmityksen aiheuttamaa energiankulutusta.

Kun rakennukset aiemmin kuuluivat luokkaan E, siirtyvät ne korjaustoimenpiteiden jälkeen luokkaan C, joka täyttää nykyisen uudisrakentamisen vaatimustason. Edellä mainitun lisäksi energiatehokkuutta parantaa jonkun verran vielä tiiliseinän hyvä energianvarauskyky. Tiilen energiahyödyistä on olemassa useita eri tutkimuksia ja käytännön mittauksia, joista selviää, että tuuletusraolla eriytetty tiilijulkisivu alentaa energiankulutusta jopa 6–8 % lämmityskaudella.

Uusi ja vanha seinärakenne rinnakkain.
Uusi ja vanha seinärakenne rinnakkain.

Asumisviihtyvyyttä lisätään

Ulkovaipan uusimisen ja energiatehokkuuden parantamisen lisäksi myös asukkaiden yleistä asumisviihtyvyyttä parannetaan monin eri tavoin. Esimerkiksi vanhojen lasittamattomien parvekkeiden tilalle rakennetaan uudet entistä tilavammat parvekkeet, jotka myös lasitetaan. Yhteissaunat peruskorjataan niin, että vanhan saunatilan tilalle rakennetaan kaksi pienempää perhesaunaa. Myös kerhotiloja uusitaan ja parannetaan. Piha tehdään niin ikään viihtyisämmäksi ja samalla myös pelastusteitä parannetaan nykyvaatimukset täyttäväksi. Piha-alueella sijaitsevat lautarakenteiset irtaimistovarastot uusitaan peruskorjauksen yhteydessä ja ne toteutetaan nyt metalliverkkorakenteisina.

Huomio

Huomio

Lue myös projektin muut osat:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton