• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön huoltokirja – avain suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.03.2015Päivitetty 21.03.2016
20153_42576.jpg

Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle.

Taloyhtiön huoltokirja auttaa huoltamaan ja kunnossapitämään kiinteistöä laitteineen ja järjestelmineen siten, että rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tavoitteellinen elinkaari voidaan saavuttaa. Huoltokirja tarjoaakin oivallisen välineen suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.

Huoltokirjan sisällön vähimmäisvaatimukset on esitetty Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje. Huoltokirja vaaditaan sellaisiin uudisrakennuskohteisiin ja rakennuslupaa vaativiin korjausrakennuskohteisiin, joita käytetään pysyvään asumiseen tai työskentelyyn. Käytössä oleville vanhemmille kiinteistöille, joille huoltokirjaa ei ole vaadittu rakennusvaiheessa, huoltokirjan laatiminen on vapaaehtoista. Sen laatimista ja käyttöä voi kuitenkin suositella kaikissa kiinteistöissä.

Selkeyttä vastuunjakoon

Taloyhtiössä huoltokirjan pääasiallisia käyttäjiä ovat isännöitsijä ja huolto-organisaatio. Koska kiinteistöt ja niiden huoltotarpeet ovat erilaisia, huoltokirja laaditaan erikseen jokaiselle kiinteistölle. Laatiminen kannattaa antaa asiaan perehtyneelle ammattilaiselle. Huoltokirja voi olla paperisessa tai sähköisessä muodossa.

Huoltokirjaa voidaan käyttää hyödyksi sekä kiinteistöhuollon kilpailuttamisessa että huollon toteuttamisen valvonnassa. Huoltokirja on kiinteistönhuollon laatukriteerien tärkein mittari. Se on usein ainoa asiakirja, jonka avulla huoltotehtävien toteutumista voidaan seurata. Huoltokirja toimii myös rakennukseen kohdistuneiden korjaustöiden dokumenttina. Kun korjaustyöt merkitään huoltokirjaan, auttaa se projektin valvonnassa ja takuuvuosien jälkiseurannassa. Huoltokirja helpottaakin tehtyjen toimenpiteiden todentamista esimerkiksi vastuukysymystilanteissa.

Säästöjä dokumentoinnin ja ennakoinnin avulla

Huoltokirjaan kootaan kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet, tehtävät ja ohjeet sekä asukkaille ja tilojen käyttäjille annettavat ohjeet. Siinä määritellään myös hyvän energiatalouden ja sisäilmaston edellyttämät hoito-, huolto- ja kunnossapitotehtävät. Huoltokirjan avulla voidaan myös seurata kiinteistön energiankulutusta. Seuranta taas mahdollistaa nopean reagoinnin poikkeavuuksiin, kuten esimerkiksi vuotoihin.

Huoltokirjaa aktiivisesti käyttämällä voidaan vähentää reaktiivisten korjaustöiden tarvetta. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon on helppo todeta säästävän selvää rahaa; VTT:n tutkimuksen mukaan oikea-aikaisella kunnossapidolla on mahdollista vähentää 25- 30 % rakennuksen elinkaaren aikaisia korjauskustannuksia.

Huoltokirja on kustannustehokas tapa tallentaa, päivittää ja jakaa kiinteistön ylläpidossa tarvittavia tietoja. Huoltokirjaa voidaan käyttää myös tarjouspyyntöjen yhteydessä, jolloin se osana tarjouspyyntöä auttaa mitoittamaan tarkoituksenmukaisesti kiinteistönhoidon ja -huollon sekä kunnossapidon, jotta ei makseta liikaa tai turhasta. Samalla kiinteistönhuollon kilpailutus helpottuu, kun tarjouksista saadaan vertailukelpoisia kaikkien tarjousten perustuessa samaan huoltokirjaan. Myös myynti- ja ostoprosessissa mukana ollessaan huoltokirja on hyödyllinen dokumentti.

Huoltokirjasta saadaan luonnollisesti täysi hyöty vain, kun sitä täytetään aktiivisesti. Kerran huolella laaditusta mutta sittemmin unohtuneesta huoltokirjasta ei ole apua sen enempää kilpailuttamisessa kuin kiinteistökaupoissakaan. Hyvin hoidettu huoltokirja on sitä vastoin dokumentti hyvin huolletusta kiinteistöstä ja voi sellaisena jopa nostaa kiinteistön arvoa.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Kirjallisen varoituksen käyttö taloyhtiössä?
Voiko taloyhtiön hallitus antaa kirjallisen varoituksen ilman mitään oleellista syytä? Yksi aamu tuli vain haastemies ovelleni. Eikö kuuluisi ensin ottaa selvää asioista ja keskustella osakkaan kanssa? Pitääkö hallituksen antaa tämä tiedoksi osakkaille ja asukkaille? Kyllä olisi hyvä tietää, ketä olen häirinnyt ennen ja jälkeen varoituksen ja muutenkin osakkaitten kirjallinen selvitys häirinnästä.
20231_80533.jpg
Oikea hetki latauspisteiden rakentamiselle on nyt
Täyssähköautojen määrä on viimeisen vuoden aikana kaksinkertaistunut ja ladattavien hybridien määrä kasvanut 35 %. Joulukuun 2022 lopussa liikenteessä oli 148 928 sähkökäyttöistä henkilöautoa, joista 44 889 oli täyssähköautoja ja 104 039 ladattavia hybridejä. (Lähde Traficom).
20226_78855.jpg
Ilmanvaihdon säännöllinen huolto pitää sisäilman puhtaana
Ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa, jotta sisäilma pysyy puhtaana ja järjestelmä toimii halutunlaisesti. Etäohjauksessa oleva ilmanvaihto voi säästää turhilta huoltokäynneiltä ja määräajoin tehtävistä huollosta tulee isännöitsijälle sähköpostiin muistutus.
20236_82136.jpg
Viikon kysymys: Voiko remontti-ilmoituksen toimittaa jälkikäteen?
Osakas on tehnyt sähköremontin ilman taloyhtiön lupaa. Nyt hän myy asuntoaan ja isännöitsijäntodistukseen tuli maininta, että sähköremontti on tehty ilman taloyhtiön lupaa ja ilman valvontaa, joten remontti jää osakkaan vastuulle.Remontti tehtiin 2018 ja nyt osakas kysyy, voiko hän vielä tuoda paperit remontista. Näin hän haluaa saada todistuksesta pois maininnan ilman lupaa tehdystä sähköremontista. Voiko näin menetellä?
20197_58914.jpg
Säästöjä lämmityskustannuksiin tehokkaalla eristyksellä
Julkisivuremontin yhteydessä vanhojen lämmöneristeiden uusimisella voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta huomattavasti ja tämän myötä saada selkeitä säästöjä taloyhtiön lämmityskuluihin. Tehokkailla Kooltherm-lämmöneristeillä vanhakin rakennus voidaan päivittää matalaenergia- tai jopa passiivitasoon asti.
20188_54338.jpg
Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa myös taloyhtiöissä
Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa asumiseen myös taloyhtiössä. Ullakkorakentaminen onkin nykyisin suosittu ja järkevä rakentamisen muoto kaupunkien keskustoissa, joissa tonttimaasta on pulaa. Ullakoiden muuttamisella asuinkäyttöön taloyhtiöt voivat saada lisää maksavia osakkaita yhtiöön. Lisäksi myymällä ullakon rakennusoikeutta urakoitsijalle tai osakkaalle, taloyhtiö voi rahoittaa ainakin osan vanhan kiinteistön muista saneerauskuluista. Tampereen keskustassa Rongankadulla asuvat Andersonit hyödynsivät ullakkorakentamismahdollisuuden ja rakennuttivat lapsilleen kerrostalon ullakolle valoisan oleskelutilan, joka muuntautuu tulevaisuudessa omaksi erilliseksi asunnoksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton