• Etusivu
  • Energia

Jäteveden sisältämää lämpöä hyödynnetään nyt kotien lämmitykseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 03.07.2015
20157_43862.jpg

Hukkalämmön hyötykäyttö vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja tekee kaukolämmöstä entistä ekologisempaa. Suomessa lämmön talteenotto jätevesistä on suhteellisen uutta. Tekniikka on kehittynyt niin, että tänä päivänä voidaan hyödyntää entistä isompia lämpömääriä kerralla.

Suomenojan voimalaitoksen yhteyteen valmistuneessa lämpöpumppulaitoksessa on kaksi lämpöpumppua, joiden lämmöntuottoteho on yhteensä 40 MW. Lämpöpumput ottavat talteen lämpöä Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vantaan länsiosista tulevista puhdistetuista jätevesistä. Jätevedestä saadaan hyötykäyttöön lämpöä noin 15 000 omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Lämmön talteenotosta hyötyvät kaikki

Aikaisemmin puhdistetut jätevedet siirrettiin lämpiminä mereen eikä lämpöä hyödynnetty. Nyt mereen ohjattavat puhdistetut jätevedet ovat noin viisi astetta viileämpiä ja tämä pienentää osaltaan vedenpuhdistamisen ympäristövaikutuksia.

Arvion mukaan lämpöpumpuilla voidaan tuottaa jopa 15 % Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmön tarpeesta. Ratkaisu vähentää kaukolämmöntuotannon päästöjä huomattavasti, kun hukkalämmön talteenotolla korvataan fossiilisia polttoaineita; muun muassa hiilidioksidipäästöt vähenevät paikallisesti 148 000 tonnia vuodessa.

Fortumin asiakkaiden kannalta keskitetty ja laaja-alainen hukkalämmön hyödyntäminen kaukolämpönä on järkevää ympäristöhyötyjen vuoksi.

20157_43863.jpg
Fortum Power and Heat Oy
Energia
kaukolämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_67102.jpg
Toivota älykäs lämmitys tervetulleeksi taloyhtiöösi
Lämmitys on usein taloyhtiön suurin vuosittainen kuluerä. Vanhanaikaisten lämmityksen ohjausjärjestelmien takia kaukolämpöä kuluu turhaan ja kustannukset nousevat korkeammiksi kuin olisi tarpeen.
20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20215_70746.jpg
Huomioi nämä asiat lämmitysmuotoa vaihdettaessa
Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuodon vaihtoa, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys vaihtoehtojen välillä. Lämmitysmuodon muutokselle voi olla montakin syytä. Kustannustehokkuus, ilmastoystävällisyys, nykyisen järjestelmän korjaustarve tai jopa järjestelmän riittämättömyys. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi. Jo sillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ja vältetään ylimitoitettu investointi.
201910_60706.jpg
Puhdas kaukolämpö on kuin julkinen liikenne
Monissa taloyhtiöissä pohditaan kestävintä lämmitysratkaisua. Viime aikoina kiinteistökohtaisten ratkaisujen mielikuva on kohentunut, vaikka todellisuudessa niiden muodostama kokonaisuus ole yhtä tehokas ja ilmastoystävällinen kuin keskitetysti tuotettu puhdas kaukolämpö.
20231_80734.jpg
Mikä lämmitys­muodoksi taloyhtiöön?
Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton