• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Oikeus saada asia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 16.11.2015Päivitetty 06.06.2023
20236_82003.jpg

Laki sanoo selvästi, että osakkeenomistajalla on oikeus saada asia yhtiökokouksen asialistalle kunhan se on yhtiökokouksen päätettäviin asioihin kuuluva ja on esitetty riittävän ajoissa, (jona on ainakin pidettävä viikkoa ennen aikaisinta yhtiökokouksen kutsumisaikaa eli 2 kk ja 1 viikko).

Yhtiökokouksen puheenjohtaja totesi, että kokous on laillinen ja päätösvaltainen niiden asioiden osalta, jotka on kutsussa mainittuna. Minä itse olin taas sitä mieltä, että tällainen kokous, jossa hallitus on käyttänyt väärin harkintavaltaansa, ei ole laillinen ja päätösvaltainen.

Miten asia todella on, kun jotkut juristit taas selvästi kirjaavat: "hallituksella ei ole harkintavaltaa silloin kun osakas haluaa asianmukaisen asian yhtiökokouskutsuun, jos se on riittävän ajoissa jätetty. Jos sitä ei ehditä valmistella seuraavaan yhtiökokoukseeen, niin se on otettava seuraavaan varsinaiseen tai ylimääräiseen yhtiökokoukseen ellei osakas muuta vaadi."

Vastaus:

Kysyjä esitti omaan kysymykseensä jo asiallisia vastauksiakin. Osakkeenomistajalla on oikeus saada kokouskutsuun mukaan sellainen asia, joka on yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluva asia ja joka on esitetty niin ajoissa, että hallitus on ehtinyt siihen paneutua ja valmistautua. Hyvien päätösten (so. perustellut ja monipuolisesti harkitut päätökset) aikaansaaminen edellyttää hallitukselta valmistelua ja päätösesityksen laadintaa. Esimerkiksi asia joka saattaa vaikuttaa olennaisesti yhtiövastikkeiden määrää, on ilman muuta yhtiökokouksessa päätettävä asia.

Lähtökohta on se, että osakkalla on oikeus saada asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Jos tulee sellainen tilanne vastaan, että hallitus ei ole varma, onko kyseessä yhtiökokouksen päätösvaltaan kuuluva asia vai ei, niin silloin kannattaa hallituksen viedä asia kokouksen päätettäväksi ja hyvin valmisteltuna. Näin säilytetään luottamus osakkaiden ja hallituksen välillä ja vältetään se vaihtoehto, että hallituksen tekemät ratkaisut kumotaan tuomioistuimessa toimivallan ylityksenä. Jos aloite asian käsittelystä tulee niin myöhään, että sitä ei ehditä valmistella, niin asia pitää tuoda seuraavaan yhtiökokoukseen.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton