• Etusivu
  • Energia

Vanhan lämmitysjärjestelmän hyödyntäminen pudotti lämmityskulut

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 13.05.2016Päivitetty 05.09.2016
20165_46443.jpg

Isännöitsijä Petri Koivisto

Muutoksia on vaikea hyväksyä – varsinkin, jos muutokseen liittyy kustannuksia. Ei tahdota nähdä kunnolla kustannusten taakse. Näin ei onneksi ollut Nakkilassa, Satakunnassa, kun rivitaloasunto-osakeyhtiössä lähdettiin miettimään lämmityslaskun pienentämistä

Tilaa esite veloituksetta tästä

Aktiiviset asukkaat

Taloyhtiön kunniaksi on luettava aktiiviset asukkaat. Yhdessä osakkeissa asuvat (lähes kaikki asunnot ovat omistusasuntoja) kantavat huolta yhteisestä omaisuudestaan. Yhdessä talossa on vaihdettu ikkunat, toisessa asiaa mietitään. Kaikki talot on maalattu viimeisen 10 vuoden aikana, tasakatot vaihdettiin harjakattoihin vajaat kymmenen vuotta sitten ja yläpohjaan on lisätty eristemäärää. Mietinnässä on autokatosten ja osassa taloissa ikkunoiden uusiminen. Hyvin usein aloite remontointiin on tullut asukkailta. Lämmitystaparemontin vaihtoon aloite tuli kuitenkin isännöitsijältä, jolla oli hyvät kokemukset maalämpöön siirtymisestä aikaisemman kohteen saralta. Toinen syy oli raha: sitä asunto-osakeyhtiö tarvitsi. Maalämpöön siirtyivät kolme rivitaloasunto-osakeyhtiötä, yhteensä 15 asuntoa. Öljylämmitteiset talot rakennettiin 1970-luvulla.

Taivaan tuuliin vai kassaan?

Loppujen lopuksi taloyhtiöiden hallitukset oli helppo taivuttaamaalämmön kannalle. Isännöitsijä oli puheenvuorossaan kysynyt halutaanko eurot laittaa piipusta taivaan tuuliin vai kassaan. Hallituksen hyväksyttyä päätöksen vaihtaa lämmitystapaa, asia esiteltiin asukkaille. Soraääniä esitettiin odotusten mukaan johtuen maalämpöjärjestelmän korkeasta hankintahinnasta. Mutta, kun laitteiston asentajan tekemä alouslaskelma maalämmön tarvitsemasta sähköntarpeesta avattiin asukkaille, ei vastustajia enää löytynyt. Laskelman ydin oli se, että ennen taivaisiin puhalletuilla euroilla maksetaan maalämpöjärjestelmää pois.

Järjestelmä otettiin käyttöön syksyllä 2013 ja se on toiminut nyt kaksi tilikautta. Lämmityskulut ovat laskeneet kolmannekseen entisestä. Osakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun maalämpöjärjestelmää on saatu maksettua pois – ehkä jopa nopeammin kuin on suunniteltu. Yhtiövastiketta ei korotettu maalämpöjärjestelmään siirtymisen vuoksi. Laskennallinen hankinnan kuoletusaika on 10 v., mutta parhaimmassa tapauksessa maksut on hoidettu 7 vuoden kuluttua lämmitysjärjestelmään siirtymisestä. Isännöitsijä Petri Koivisto totesi, että nyt on asunto-osakeyhtiön kassaan jäänyt ensimmäistä kertaa rahaa hänen isännöintsijäaikanaan.

Tasainen lämpö

Nämä kolme rivitaloa sijaitsevat rivissä. Keskimmäisessä talossa on tekninen tila, johon maalämpöpumppu asennettiin. Pihaan kaivettiin kolme lämpökaivoa 20 metrin välein. Kaivot ovat 214 metriä syvät. Jakokaivo yhdistää lämmönkeruukaivot, joista putkisto viedäänsisään maalämpöpumpulle. Ne saatiin porattua siististi ja piha on palautunut entiselleen.

Petri Koivisto kertoi tasaisen lämmön saamisen joka huoneistoon askarruttaneen. Keskimmäisessä talossa sijaitsevasta teknisestä talosta on kuitenkin matkaa äärimmäisinä oleviin asuntoihin. Huoli on ollut turha – lämpöä on riittänyt kaikkiin asuntoihin. Lähimpänä maalämpöpumppua olevissa asunnoissa lämpötilan säätö on pienempi kuin kauempana linjassa olevan asunnon.

Maalämpöjärjestelmä liitettiin vanhaan vesikiertoiseen patterilämmitysjärjestelmään. Pattereiden termostaatit uusittiin asennuksen yhteydessä. Asuntojen lämpötila säädetään edelleen huonekohtaisesti.

Maalämpöjärjestelmän asennus

Kun hanketta aloitettiin, kunnalta piti hakea toimenpidelupa. Lupapäätöksen jälkeen järjestelmän asennuksen suoritti LVI-Energiakeskus Aro Nakkilasta. Heidän tarjouksensa oli halvin kolmesta hallitukselle esitetystä. Asennuksen lisäksi LVI-Energiakeskus Aro käy paikalla, jos maalämpöpumppua pitää säätää tai huoltaa. Suodattimet on tähän mennessä vaihdettu. Kokonaisuudessaan remontti kesti viikon verran. Pari päivää meni kaivojen porauksessa, loppuviikko kytkennöissä ja säädöissä. Ilman lämpöä ei juurikaan jouduttu olemaan – yhden päivän aikana saatiin uusi lämpö pattereihin.

NIBE F1345 + NIBE VPB

NIBE F1345 –kiinteistölämpöpumppu hoitaa lämmityksen. Maalämpöpumppu sopii erinomaisesti paljon lämpöä vaativiin rakennuksiin. Lämmin käyttövesi varataan NIBE VPB-varaajaan. Riittävän iso varaaja takaa, ettei lämmin vesi lopu kesken.

Lämpöpumppu on helppokäyttöinen. Värinäytöltä näkee selkeästi järjestelmän kaikki arvot. Lämpöpumppuun hankittiin myös lisätarvikkeena etävalvonta. Kännykkäverkkoa käyttävä SMS40 etävalvonta -tarvikkeen kautta huoltomies voi seurata lämpöpumppujärjestelmän toimintaa. Tarvittaessa etävalvonta lähettää huoltomiehelle hälytyksen ja hän näkee heti viestissä, mitä laite kaipaa.

Maalämpöpumpussa on näyttötaulu.
Maalämpöpumpussa on näyttötaulu.
Käsin tehdyt muistilaput todentavat säästön.
Käsin tehdyt muistilaput todentavat säästön.

Lämpöpumpussa on myös internetin kautta käytettävä NIBE Uplink etävalvonta -toiminto. Myös NIBE Uplink -palvelulla voi seurata lämpöpumpun toimintaa ja vastaanottaa mahdollisia hälytyksiä missä vain. Uplink -toimintoa voi käyttää kaikilla internetissä toimivilla laitteilla kuten tietokone, tabletti, kännykkä.

NIBE lämpöpumpuille annetaan kolmen vuoden tehdastakuun lisäksi 6 vuoden NIBETURVA. NIBETURVA lisävakuutusta voi jatkaa kuudennen vuoden jälkeen vuosi kerralla 10 vuoteen asti lisämaksua vastaan.

Kohteen asukkaiden aktiivisuudesta kertoo, että joka kuukausi eräs asukas käy merkitsemässä ruutupaperille nykyisen kulutuksen. Vihkosta löytyy lukemat muutaman vuoden taakse.

Tekniseen tilaan sopi hyvin uusi maalämpöpumppu sekä varaaja NIBE F1345 + NIBE VPB.
Tekniseen tilaan sopi hyvin uusi maalämpöpumppu sekä varaaja NIBE F1345 + NIBE VPB.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
20222_76993.jpg
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitys­remonttia?
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitysremonttia? Helsinkiläinen taloyhtiö Nuottapolku 9 hyödynsi taannoin vielä saatavilla olleet energia-avustukset ja vaihtoi kaukolämmön ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Lue ja katso video taloyhtiön kokemuksista.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton