• Etusivu
  • Osakas

Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.06.2016Päivitetty 12.12.2016
20166_46901.jpg

Tupakointikiellon hakemiseen on tulossa lisäohjeita ja lomakkeita.

Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.

Tällä hetkellä tupakoinnin kieltäminen huoneistoissa ja huoneistoparvekkeilla edellyttää yhtiöjärjestyksen muutosta ja yhtiöjärjestyksen muutos vaatii aina osakkaiden yksimielisyyden. Myös kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus kieltää terveyshaittaa aiheuttava tupakointi. Tämä on kuitenkin ollut hajuhaitasta kärsivän asukkaan kannalta pitkä prosessi hajupäiväkirjoineen ja haistelukäynteineen.

Uusittu tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin. Kunnan on määrättävä tupakointikielto taloyhtiön hakemuksesta, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toisen asukkaan parvekkeelle, toisen ulkotilan oleskelualueelle tai toisen asukkaan sisätiloihin.

Asuintilaan tupakointikielto voidaan kuitenkin määrätä vain poikkeuksellisesti. Tupakointi saadaan kieltää asuintiloissa vain, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja huoneiston haltijalle on ennen kieltoa varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillä. Koska asuinhuoneistojen välistä savuhaittaa voidaan yleensä hallita yksinkertaisilla ilmastoinnin säädöillä ja korjauksilla, asuntoyhteisön on aina selvitettävä jo ennen hakemuksen tekemistä, voidaanko savun kulkeutuminen kohtuukustannuksin estää. Asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Vaikka laki mahdollistaakin kiellon asettamisen, on kaikkien kannalta luontevinta ja sopivinta ensin yrittää keskustella hajuhaitasta naapurin kanssa asiallisesti ja yrittää sopia yhteisiä pelisääntöjä. Taloyhtiöissä eletään arkea hyvin lähellä toista, joten naapurisopua kannattaa vaalia viimeiseen asti. Mikäli keskustelu ei auta, voi taloyhtiö auttaa yksittäistä osakasta laatimalla taloyhtiöön yleisen ohjeistuksen tupakoinnista (miten huomioida muut), joka tiedotetaan taloyhtiön asukkaille. Vasta viimeisenä oljenkortena tulisi turvautua uuden lain antamiin mahdollisuuksiin.


Lähteet: Eduskunnan tiedote 22.6.2016 sekä Hallituksen esitys HE152016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Info

Info

Tupakointikiellon hakemiseen tulossa ohjeita

Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä 1.1.2017 alkaen. Eduskunta käsittelee lakimuutosta vielä joulukuussa 2016. Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto ja Helsingin kaupunki ovat yhdessä Valviran kanssa laatimassa asunto-osakeyhtiöille ohjetta kiellon hakemisesta. Ohje helpottaa sekä taloyhtiöiden että kuntien tupakkalakia valvovien viranomaisten toimintaa. Niin ikään valmisteilla ovat tarvittavat asiakirjamallit huoneiston haltijan kuulemisesta sekä tupakointikiellon hakemisesta. Ohjeessa avataan mm. tupakointikieltojen hakemiseen liittyvät toimet taloyhtiössä. Asiakirjamallit sujuvoittavat hakemuksen viranomaiskäsittelyä ja vähentävät taloyhtiölle käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.

Taloyhtiö voi hakea tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä jopa huoneistojen sisätiloihin. Ennen kieltojen hakemista taloyhtiön täytyy kuulla niiden tilojen haltijoita, joita haettava kielto koskee. Taloyhtiöissä kannattaa nyt siis odottaa, että tupakointisääntely ja ohjeet tarkentuvat. Tavoitteena on julkistaa ohjeet ja mallit taloyhtiöille 16.1.2017. On huomattava, että taloyhtiöissä on syytä keskustella myös muista keinoista tupakoinnin haittojen poistamiseksi. Viranomaisen määräämään tupakointikieltoon kannattaa turvautua vasta siinä tapauksessa, että tupakoinnin aiheuttamaa haittaa ei taloyhtiössä muulla tavoin saada ratkaistua.

Lähde: Valvira, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto 9.12.2016

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82145.jpg
Minulta on laskutettu liikaa vesimaksuja, mitä tehdä?
Syyskuussa 2007 vuokralaiseni ilmoitti, että hänen tyttöystävänsä muuttaa myös omistamaani asuntoon ja haluaa taloyhtiön saunavuoron. Ohjasin hänet ottamaan yhteyttä isännöitsijään ja ilmoittamaan, että huoneistossani asustaa kaksi henkilöä ja haluavat myös saunavuoron. Osakkeenomistajana olen maksanut 2007 syksystä lähtien hoitovastikkeen sekä yhden vesimaksun (taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita) isännöitsijän toimittamien vastikemaksujen mukaisesti viitenumeroin. Isännöitsijä on toimittanut myös vuokralaiselleni vuosittain maksulaput kahdesta vesimaksusta sekä saunavuorosta viitenumeroin. Eli maksua on veloitettu kolmesta vesimaksusta, vaikka asukkaita on kaksi. Vesimaksuista jätettiin 2017 selvityspyyntö isännöitsijälle. Miltä ajalta taloyhtiö on velvollinen..
202110_72885.jpg
Voiko kunnossapito­vastuun alaiset korjaukset siirtää osakkaalle?
Meillä on neljän huoneiston as-oy. Taloyhtiössä asunto1 teki noin 10 vuotta sitten kylpyhuoneremontin yhteydessä lattialämmityksen itse omasta tahdostaan, vaikka oli toimiva lattialämmitys. Asunto 2:ssa tehtiin kylpyhuoneremontti tänä vuonna, jossa lattia piti piikata auki kosteusvaurion ja laatan halkeamisen takia. Nyt Asunto 1 vaatii, että hänelle hyvitetään hänen itse tekemänsä työ lattialämmityksestä, tai että Asunto 2:n lattialämmitys kuuluvat osakkaan itsensä maksettavaksi.Asunto 1 teki itse myös työnjohdolliset työt ja on vaatinut, että muutkaan asunnot eivät saa näitä laskuttaa taloyhtiöltä. Hän teki itse myös sähkötyöt, kun on sen alan ihmisiä. Muut emme voi tai osaa tehdä vastaavia töitä itse. Voiko hän (asunto 1) vaatia, että niitä ei voi teettää ja maksattaa taloyhtiöllä?
Kerrostaloja
Viikon kysymys: Autotallien antaminen taloyhtiön omistukseen
Voiko taloyhtiö vaatia autotallien omistajia luovuttamaan itse maksetut autotallit asunto-osakeyhtiölle ilman maksua?Kadulla on seitsemän samanlaista 7-kerroksista taloa, joiden osakkaat saivat rakentaa taloyhtiön vuokratontille autotallit, kuka halusi, mutta tallien piti olla vain Pisari-tuotteen autotalleja. Vuokrasopimusta taloyhtiön kanssa ei ole tehty, mutta kaikki talot ovat saaneet rakennusluvat talleille.Alunperin maksaneet jotain, nyt autotallin voi myydä jollekin toiselle osakkaalle 2000-5000 hinnasta.Ilmaiseksi nyt pitäisi antaa ne taloyhtiölle, joka tekisi niistä osakkeita. Osakkaat maksaisivat yhtiövastiketta taloyhtiölle, kunhan niistä olisi tehty osakkeita. Kuitenkin omistusoikeus pysyisi itsellä. Voiko isännöitsijä näin tehdä? Isännöitsijä esittää, että hallitus esittäisi sen yhtiökokouksessa.
25_P_112009_1.jpg
Asuntorakentamisen korkotukiehdot paranevat
Valtioneuvosto on 20.6.2018 antanut asetuksen, jolla parannetaan kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakentamiseen, hankintaan ja perusparantamiseen tarkoitettujen korkotukilainojen tukiehtoja. Tasavallan presidentti vahvisti asetusmuutoksen taustalla olevat lakimuutokset 13.6.2018.Laki- ja asetusmuutosten tarkoituksena on lisätä kohtuuhintaisten, sosiaalisin perustein valituille asukkaille tarkoitettujen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa kasvukeskusseuduilla. Säädösmuutoksilla toteutettiin useita pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kirjauksia.
20226_78711.jpg
Naapurin tupakointi?
Taloyhtiössämme neljällä asunnolla on yhtenäinen kattorakenne takapihan terasseilla. Terassi on koko asunnon levyinen, väliaita erottaa terassit toisistaan. Vain minun terassini on lasitettu ja naapureillani on avoterassit. Naapuri tupakoi seinän toisella puolella ja savu ajautuu katon kautta lasitetulle terassilleni.Kattoremontti on suunnitteilla loppukesällä 2015 ja samalla rakennetaan puuttuvat huoneistokohtaiset palokatkot. Kysyin palokatkoista yhtiökokouksessa ja sain sen käsityksen, että ne ulottuvat räystäälle saakka. Naapurin savujen pitäisi pysyä hänen terassillaan.Jos savuhaitta jatkuu, niin voinko vaatia taloyhtiöltä toimenpiteitä sen poistamiseksi?Minun terassillani on puiseen väliaitaan kiinnitetty rakennuslevyt ja yläosassa on lasit, joiden väleistä savu pääsee terassille. Voinko ja saanko itse tivistää terassiani esim. toisilla laseilla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton