• Etusivu
  • Remontti

Lainakatosta säästöpakko?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.06.2016
20166_46930.jpg

Asuntolainojen lainakatto tulee voimaan perjantaina 1.7.2016.

Viimeistään nyt pitää oppia säästämään, sillä asuntolainojen lainakatto tulee voimaan perjantaina. Lakimuutos koskee vain uusia asuntolainoja. Jatkossa lainaa voi saada korkeintaan 90 prosenttia annettavien vakuuksien käyvästä arvosta (asunnon hankintahinnasta). Jos kyse on ensiasunnosta, asuntolaina voi olla enintään 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta (ASP-lainassa jatkossakin 90 prosenttia). Asuntoa ei siis voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä vakuutena vain ostettavaa asuntoa.

Yksi merkittävämpiä muutoksia on, että lainakattoa (enimmäisluototussuhdetta) laskettaessa vakuudeksi ei jatkossa hyväksytä henkilötakausta. Esimerkiksi vanhemmat eivät voi enää taata lastensa asuntolainaa pelkällä henkilövakuudella. Lainakatto koskee asunto-osakkeen tai asuinkiinteistön hankintaan ja myös peruskorjaukseen otettavia lainoja. Lainakattoa sovelletaan vakituiseen käyttöön tarkoitetun asunnon lisäksi myös vapaa-ajan asunnon tai sijoitusasunnon hankintaan myönnettävään lainaan.

Finanssivalvonta voi vielä laskea lainakattoa aina 80 prosenttiin asti, jos viranomaiset katsovat, että asuntomarkkinat ovat ylikuumenemassa tai velkaantuminen kiihtyy liikaa. Ensiasunnon ostajille lainakatto on kuitenkin aina viisi prosenttiyksikköä korkeampi.

Lainakatto lyhyesti:

Asunnon ostajien yhä tärkeämpää säästää etukäteen, jos haluaa asunnonomistajaksi.

Miksi?
Halutaan välttää kotitalouksien liiallinen velkaantuminen ja asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen.

Vakuudet
Yleensä lainan vakuutena on asunto. Rinnalle tarvitaan usein lisävakuuksia. Henkilötakaus ei kelpaa lisävakuudeksi. Finanssivalvonnan ohjeiden mukaan vakuudeksi kelpaavat mm. asunto, talletukset, osake- tai rahasto-omaisuus, valtiontakaus ja luottovakuutus.

Esimerkkipankki:

Ostettavan asunnon hinta on 100 000 €

Käytettävä pankki hyväksyy tämän hintaisen asunnon vakuusarvoksi 70 000 €

Muita vakuuksia on käytettävissä vain 30 000 €

Vakuuksia on siis yhteensä 100 000 €

Pankki voi myöntää asuntolainaa silti enintään 90 000 € (lainakatto), eli sinulla tulee lisäksi olla säästöjä 10 000 €

(Mikäli kyseessä on ensiasunto, pankki voisi myöntää asuntolainaa enintään 95 000 €)

Info

Info

Säästövinkkejä

Kilpailuta sähkö, pankkipalvelut, vakuutukset yms. säännöllisesti

Harkitse ennen ostopäätöstä, tarvitsetko tuotetta todella, voisiko sen löytää helposti kirpputorilta tai vaikka tehdä itse

Korjaa rikkoontuneet vaatteet uuden ostamisen sijasta

Valmista ruokaa itse ja leivo, suunnittele ostokset ja tee ostoslista, vertaile kilohintoja

Käytä itse tehtyä "keittiökosmetiikkaa", netti on pullollaan ohjeita

Ota eväät töihin

Marjasta ja sienestä

Selvitä oikeutesi Kelan yms. etuihin

Perehdy veroilmoituksen täyttöön tai veroehdotuksen tarkastamiseen

Luovu kokonaan omasta autosta, käytä joukkoliikennettä, kimppakyytejä tai polkupyörää. Pyöräilemällä voit luopua myös kuntosalikortista

Lähdetiedot: Finanssivalvonta

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Miten taloyhtiön kunnossapitokustannukset tulisi jakaa?
Taloyhtiössämme suoritettiin ilmanvaihtokanavien puhdistustyö. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettiin, että tulevan laskun maksavat osakkaat ja lasku jaetaan asuntojen määrän mukaan. Nyt on kuitenkin eräiden osakkaiden taholta kuulunut, että lasku olisi tullut jyvittää neliöiden mukaan. Tarjous on alunperin pyydetty asuntojen määrän mukaan eikä ylimääräisen kokouksen päätöksestä valitettu määrätyn ajan kuluessa. Kysynkin, olisiko lasku pitänyt jokatapauksessa jyvittää?
20166_46724.jpg
Ei enää kaaosta - ainakaan pyöräkellareissa
Kesän kynnyksellä pyöräily lisääntyy, koska asukkaat haluavat ulkoilla ja nauttia ympäristöstä. Kun pyörävarasto ja -parkki ovat helposti saavutettavissa ja riittävät taloyhtiön asukkaille, ei ongelmaa ole. Mutta hyvin usein tilanne on aivan toisenlainen.Tilaa maksuton esite!Osta verkkokaupasta!
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastuunjako paritaloyhtiössä, voidaanko muuttaa?
Asun 70-luvun paritalossa, jossa on suullisesti sovittu että korjaukset tehdään omalle puolelle omin varoin.Kummassakin asunnossa on pitkään olleet samat asukkaat, joten ongelmia tämän vastuujaon kanssa ei ole ollut.Tiedän että yhtiöjärjestykseen voi asian kirjata mutta päteekö juridisesti esim. yhtiökokouksen muistiossa oleva maininta tästä? Haluaisin päästä tästä mieltä vaivaavasta asiasta kevyemmillä toimenpiteillä kuin yhtiöjärjestyksen muuttamisella. Yhtiöjärjestys on alkuperäisessä muodossaan.
20236_82003.jpg
Taloyhtiö valitsi urakoitsijan - eturistiriitaako?
Yläkerran huoneistosta tuli vettä huoneistooni aiheuttaen vahinkoa ja olen joutunut muuttamaan sijaisasuntoon. Yhtiön hallitus ja isännöitsijä valitsi korjausremontin tekijäksi vahingon aiheuttaneen osakkeenomistajan. Onko tässä kyseessä "eturistiriita", koska hänenhän pitäisi vastata minulle aiheutetusta vahingon korjauksesta? Ymmärrettävästi olen huolissani korjaustöiden lopputuloksesta. Lisäksi urakoitsijalla oli kauppalehdessä samassa kuussa kaksi trattaa, tämä ei anna luotettavaa kuvaa urakoitsijasta. Isännöitsijä ilmoitti tarkastaneensa urakoitsijan verovelkarekisterin ja sen olevan ok. Onko isännöitsijä ja hallitus näin tehdessään toiminut oikein? Minua ei ole asiassa informoitu korjaustavasta ja sen kestosta, pyynnöstäni huolimatta?
20123_30170.jpg
Suihku on arjen ylellisyyttä
Onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti tai tarvitsevatko suihkutilat päivittämistä? Jotta huolettomia suihkuhetkiä riittäisi mahdollisimman moneksi vuodeksi, mieti hetki millaisen suihkun kotiisi valitset. Kuinka paljon miellyttävämpää onkaan suihkutella ylellisessä suihkukaapissa tai esimerkiksi suihkunurkassa kuin ikivanhan suihkuverhon takana.Suunnittelun lähtökohtana on hyvä muistaa vanha nyrkkisääntö: valitse niin iso suihku kuin tilaan suinkin mahtuu. Metri kertaa metri on ylellisyyttä, 80 x 80 senttinen riittävä ja 70 x 70 cm kannattaa ottaa silloin, kun tilaa on todella niukasti.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton