• Etusivu
  • Remontti

Korjausvelkaa pienennetään – korjaamalla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.10.2016Päivitetty 07.10.2016
201610_47485.jpg

Ismo Timonen toimii Rauman kaupungin teknisenä isännöitsijänä.

Raumalla toimitaan rohkeasti. Kaupungin 14:sta eri vuokra-asuntokiinteistöyhtiöstä kaksi on täysin peruskorjattu, 131 asuntoa, ja kolmas peruskorjaus on meneillään paraikaa (syksy 2016). Saneeraukset alkoivat vuonna 2014. Tavoite on, että ennen pitkää kaikki kiinteistöyhtiöt saadaan peruskorjattua. Kokonaiskorjausalaa on yhteensä 66 000 m².

- Tähän mennessä kiinteistöjen kunnostukseen on käytetty 9,5 M€ (hieman alle 1300 €/m²), Ismo Timonen, Rauman kaupungin tekninen isännöitsijä, kertoo. – Rahoituksen hakemisessa on lähdetty ajoissa liikkeelle. Kun huomataan, että korjaustarpeen aika lähenee, on selvitettävä mahdollisten eri avustusten hakemista valtiolta (ARA). Valtio jakaa tapauskohtaisesti avustuksia esim. uuden hissin rakentamiseen vanhuksille. Avustusrahat ovat kuitenkin sidoksissa valtion vuosittaisiin budjetteihin ja sen määrärahoihin.

Vanhentunut asuntokanta

Kaupungin omistamilla kiinteistöillä on ikää noin 50 v. Siinä ajassa mm. valurautaviemärit ovat tulleet tiensä päähän, pesutuvan koneet ja talosauna talotekniikasta puhumattakaan. Myös ilmanvaihto oli järjestetty kuin 50 vuotta sitten – ilman poisto toimi, tulo ei. Katto on saattanut tulla tiensä päähän ja julkisivun saneeraus on todennäköisesti jo kertaalleen tehty.

Ismo Timosen mukaan peruskorjauksella vastataan myös tarpeeseen: kaupungilla on hyvätasoisista vuokra-asunnoista puute.

Ennen remonttia vuokra-asuntojen käyttöaste oli lähes 100 %. Kokonaiskäyttöastetta heikentää kaupunkialueen reunamilla sekä Rauman Lapissa olevien asuntojen hieman heikommat käyttöasteet. Rauman keskustan alueella vapautuneeseen asuntoon löytyy heti uusi asukas.

Raumalla on hyvätasoisista vuokra-asunnoista pulaa.
Raumalla on hyvätasoisista vuokra-asunnoista pulaa.

Asukkaat ja remontti

Vuokratalojen asukkaat valitaan ARAn ohjeiden mukaan. Ohjeiden mukaan liian hyvätuloiset eivät saa muuttaa kaupungin vuokra-asuntoihin. Tulevan asukkaan on toimitettava vuokranantajalle vero- ja tulotiedot. Asukkaalla ei myöskään saa olla luottotietomerkintää.

Kun peruskorjauksesta ilmoitettiin asukkaille, asukkaat hankkivat itselleen uudet asunnot (asunnoissa oli 6 kk irtisanomisaika). Remontin jälkeistä takaisinottovelvollisuutta ei vuokranantajalla ole, vaan asunnot menevät uudelleen hakuun.

Remonttien jälkeen vuokrat nousevat 10 %/m². Asuntojen vuokrat ovat olleet 8-9 €/m², uudet vuokrat ovat 9,8-10,20 €/m². Uuteen vuokraan sisältyy 10 Mt:n laajakaista. Vesi laskutetaan asuntokohtaisen vesimittarin kautta ja käyttösähkön maksaa vuokralainen.

Talopesula, -sauna ja huoneistokohtainen ilmanvaihto

Huoneistoihin ei tehdä saunoja. Timosen mukaan hyvin usein saunoista on tullut asuntojen varastotiloja. Kiinteistöjen saunavuorot ovat kaikki olleet täynnä ja viikolla järjestettävä ilmainen lenkkisauna suosittu. Pesutuvan käyttö yllättää: sekin on ahkerassa käytössä, vaikka uusissa asunnoissa on ja uusiin asuntoihin asennetaan pesukonehanat. Ilmainen talopesulan ja kuivaushuoneen käyttö saakin Ismo Timoselta kiitosta: näin saadaan asuntojen kosteusrasite pieneksi.

Suurin asukkaan kokema muutos lienee kuitenkin huoneistokohtainen ilmanvaihto. Wc:n nurkassa hyrisevä kone vaihtaa hallitusti ilman asunnossa. Enää huoneistoissa ei vedä. Ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihdetaan kerran tai pari vuodessa vuokranantajan toimesta.

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla on todettu olevan toinenkin positiivinen vaikutus kiinteistön hoidossa. Lämmöntalteenottokoneiden asennusten jälkeen huomattiin energialaskussa 30-40 %:n säästö. Ilmanvaihtokoneisiin tulee sähkönsyöttö alhaalta, joten asukas ei pääse laittamaan konetta koskaan pois päältä.

Vanha vesijohto
Vanha vesijohto

Seuraava neljännesvuosisata huolloilla ja ylläpitokorjauksilla

Kiinteistöille on tehty 10 vuoden pts. Peruskorjausten jälkeen kiinteistöjen pitäisi pysyä kunnossa ainakin seuraavat 20 vuotta ylläpitokorjauksilla, joita suoritetaan koko ajan tarpeen vaatiessa. Raumalla taloissa on vielä jäänteitä historiasta, kiinteistökohtainen talonmies, joka näppäränä auttelee oman toimensa ohella apua tarvitsevia.

Rauman kaupungin vuokratalo kiinteistöyhtiöissä palveluksessa on kaksi omaa remonttimiestä sekä yksi kiertävä huoltomies. Huoltoliikkeellä on tietenkin avainpäivystys.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Hallituksen jäsenet suosivat itseään?
Pienen taloyhtiön hallitus päättää taloyhtiölle kuuluvien autotallien ja varastojen vuokrista. Tilat ovat vain heidän omassa käytössä ja niistä päätetyt vuokrat ovat nimellisiä. Nämä eivät vastaa mitenkään alueen yleistä vuokratasoa, joka aiheuttaa taloyhtiölle merkittävää tulonmenetystä vuosittain. Mitä yksittäinen osakas voi asialle tehdä?
20112_24386.jpg
Taloyhtiöiden paloturvallisuus
Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos. Lähtökohtana turvalliselle asuinympäristölle voidaan pitää ennen kaikkea oikeaa asennoitumista hyvinkin arkipäiväisiin asioihin. Suuri osa todellisista vaaratilanteista on ehkäistävissä sopimalla yhteiset pelisäännöt sekä toimintaperiaatteet taloyhtiön sisällä.Täytä Pelastussuunnitelma täältä
20155_43354.jpg
Markkinatien tiilijulkisivukorjaus etenee
Helsingin Malmilla peruskorjattavan HEKA-Malmi Oy:n kahdeksan kerrostalon aluekokonaisuuden ensimmäisen talon julkisivu- ja energiakorjaus alkaa olla paremmalla puolella. Uraa uurtavaa hankkeessa on se, että ilmanvaihdon tuloilmakanavat on sijoitettu uuden julkisivumuurauksen takana olevaan eristekerrokseen.
naisella mietteliäs ilme pöydän vieressä ja tietokone edessä
Muista nämä, kun valitset laajakaistaa taloyhtiöön
Nykyisin arki pyörii vahvasti netissä ja sen vuoksi on tärkeä varmistaa, että taloyhtiön verkkoyhteys ei aiheuta asukkaille harmaita hiuksia, vaan tekee elämästä sujuvampaa. Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Salaojitus uusittu virheellisesti - onko suunnittelija vastuussa?
Taloyhtiössämme teetettiin salaojan uusiminen 1970-luvulla valmistuneeseen kerrostaloon, jossa maantasakerroksessa on asuntoja ja pommisuoja n. 20 cm alempana varsinaista maan tasalla olevia asuntoja. Suunnittelija teki tarjouspyyntöä varten työselityksen, jossa ei ollut mainintaa, että salaojat on kaivettava kauttaaltaan anturan alapinnan tason alapuolelle.Nyt salaojat ovat korkeimmalta kohdalta n. 400 mm varsinaisen asuinhuoneiston lattiapinnasta ja pommisuojan lattian tasolla. Pommisuoja sijaitsee päädyssä, josta salaojitus lähtee laskemaan. Lisäksi jätettiin pätkä salaojaa uusimatta pommisuojan osalta. Vaikka salaojitus menee routarajan yläpuolelta, routaeristystä ei ole asennettu riittävästi. Vain 600 mm:n levyinen ja 50 mm vahva levy joka on n. 300 mm maanpinnasta.Suunnittelija toimi myös rakennustyön valvojana. Miten menetellään, kun salaojat pitää tehdä kokonaan uudelleen? Onko suunnittelija vastuussa suunnitelmistaan, kun hallituksen jäsenet ovat maallikoita, eivätkä tiedä salaojituksen määräyksistä. Urakoitsija sanoo tehneensä salaojat tarjouspyynnön mukaisesti. Onko järkevää ottaa tavarantarkastaja vai tuomari asian eteenpäin saattamiseksi. Mitä kustannuksia tulee tavarantarkastajan tilaamisesta ja saammeko kulut perityksi urakoitsijalta, suunnittelijalta tai isännöitsijältä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton