• Etusivu
  • Remontti

Säännöllinen huolto

Varmistaa ilmanvaihdon toiminnan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 08.11.2016Päivitetty 01.11.2023
201611_47692.jpg

Ilmanvaihtokone toimii paremmin, kun suodattimet ovat puhtaat. Puhtaat suodattimet taas takaavat puhtaan ja raikkaan huoneilman.

Suodattimet on syytä vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa. Suodattimien vaihtoväliin vaikuttaa ulkoilman likaisuus. Uudella asuinalueella, jossa on rakennustyömaita ja keskeneräisiä teitä tai pihoja, huoltoväli voi olla lyhyempikin.

Ilmanvaihtokoneeseen ei pidä vaihtaa minkälaisia suodattimia tahansa. On tärkeää, että uudet suodattimet vastaavat alkuperäisiä paitsi suodatusluokaltaan, myös mitoiltaan ja virtausvastukseltaan. Mikäli uusi suodatin poikkeaa alkuperäisestä, se vaikuttaa ilmavirtoihin. Muutokset voivat kasvattaa asunnon alipainetta tai pahimmassa tapauksessa tehdä asunnosta ylipaineisen. Ylipaine voi työntää talvella huoneilman kosteutta ulkoseinärakenteisiin tai ikkunalasien väliin ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Vallox-alkuperäissuodatinpaketissa on aina kaikki yhteen vaihtokertaan tarvittavat suodattimet.

Tuloilman suodatus on myös huomattava terveys- ja viihtyvyystekijä, jonka merkitys korostuu kaupunkialueilla.

Lämmöntalteenottokenno voidaan pestä lämpimällä vedellä ja käsiastianpesuaineella. Yleensä parin vuoden välein tehty pesu riittää.

Levylämmönvaihtimella varustetut ilmanvaihtokoneet eivät sekoita puhdasta ja likaista ilmaa keskenään eivätkä palauta poistoilman hajuja tai kosteutta tuloilman mukana asuntoon. Levylämmönvaihtimessa ei ole liikkuvia, kuluvia tai rikkoutuvia osia, eikä se vaadi pesun lisäksi muuta huoltoa.

Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Tilaa veloitukseton esite: Huoneistokohtainen ilmanvaihto

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Venttiileihin kertyy aikaa myöden näkyvää pölyä ja likaantuneet poistoventtiilit saattavat alkaa jopa suhistamaan, kun pieneen rakoon kertyy pölyä riittävästi. Venttiilit voi itse puhdistaa, mutta niiden säätöasentoja ei saa missään tapauksessa muuttaa. Venttiilien avulla ilmanvaihtojärjestelmän ilmavirrat on säädetty suunnitelman mukaisiksi.

"Lautasventtiilityyppiset" venttiilit voi kiertää kehyksineen irti ja puhdistaa kostealla rievulla. Venttiilin aukeamaa ei saa muuttaa eli venttiililautasta ei saa kiertää kehyksessä. Mahdollisesti liesikuvussa olevan venttiilin voi puhdistaa samalla tavalla. "Rei’itetyssä" ilmanvaihtoventtiilissä haluttu ilmavirta on säädetty sulkemalla osa rei’istä teipillä tai magneettinauhalla. Aukiolevien reikien määrää ei saa puhdistuksen yhteydessä muuttaa. Tämän tyyppisen venttiilin voi pyyhkiä ulkopuolta puhtaaksi kostealla rievulla ja sisäpinnan voi imuroida. Teippien tai magneettinauhan irtoamista tai siirtymistä pitää varoa.

Venttiilit pitää asentaa takaisin samoihin paikkoihin ja samaan asentoon kuin ne ovat alkujaan olleetkin. Venttiilien paikkoja ei missään tapauksessa saa vaihdella huoneesta toiseen, koska silloin huoneiden ilmanvaihtokin muuttuu. Lautastyyppisessä tuloilmaventtiilissä saattaa olla suuntauslevy, joka avulla raittiin ilman puhallussuunnan voi valita. Tämän suuntauksen voi tarvittaessa kääntää myös itseä miellyttäväksi, mikäli ilma suuntautuu häiritsevästi suoraan esim. lempinojatuoliin.

Vallox Oy
Remontti
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton