• Etusivu
  • Remontti

Suunnitelmallisuus osaksi hallintaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.03.2010Päivitetty 14.12.2020
12_P_30326.jpg

Kiinteistön korjaustarpeen ilmeneminen voi olla joko äkillistä tai se voi olla suunnitelman mukaista. Tarpeen ilmaantuessa on kuitenkin perehdyttävä korjauksella saavutettaviin tuloksiin. Hetkittäisillä pienillä paikkauksilla on usein tapana vain lykätä suuremman ongelman ratkaisemista. Korjaushankkeet on syytä omaksua osaksi kiinteistönhallinnan strategiaa, koska niiden vaikutus yhtiön talouteen on merkittävä. PTS-suunnitelman tarkoituksena on ajoittaa taloyhtiön tulevat remontit kustannustehokkaasti ja niin, että mahdollisilta yllätyksiltä vältytään.

Korjaustarpeen ilmeneminen voi olla osa laadittua korjaustarvesuunnitelmaa ja näin ollen se on ajoitettu niin, että hanke tulee kustannuksiltaan optimaaliseksi. Mikäli hanke olisi toteutettu aiemmin olisi se osaltaan ollut tarpeeton ja mikäli myöhemmin olisi rakenneosan puutteet aiheuttanut taloyhtiölle mahdollisesti ylimääräisiä kustannuksia. Suunnitelmallisuuden tärkeimpänä osana voidaan pitää myös osakkaiden valmistelua tulevaan hankkeeseen. Mikäli korjaustarve tiedostetaan ajoissa voidaan sen toteuttamiseen varautua niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Suunnitelman mukaisiin korjaustarpeisiin voidaan perustaa erilaisia korjausrahastoja, joiden avulla hankeen rahoitus saadaan jaettua pitemmälle aikavälille ja taloyhtiö velkarasitetta voidaan ennalta ehkäistä.

Suunnitelmallisuus korjaushankkeiden osalta voidaan ottaa osaksi kiinteistön hallintastrategiaa. Rakenneosien korjaustarpeen ajoittaminen kannattaa toteuttaa ammattilaisvoimin, tässä auttaa niin kuntoarviot kuin sen yhteydessä laaditut pitkän aikavälin suunnitelmat (PTS). PTS-suunnitelma sisältää paitsi rakenneosien kuntoarvion myös arvion korjaustarpeiden kiireellisyydestä ja kustannuksista.

PTS-suunnitelma

Heinäkuussa 2010 voimaan tullut uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiöiden hallituksia esittämään yhtiökokoukselle selvityksen korjaustarpeista. Ammattilaisella teetetty PTS-suunnitelma on yleisesti laadittu 5–10 vuodelle. 10 vuoden PTS-suunnitelmassa eri rakenneosien kunto luokitellaan asteikolla 1– 4 seuraavalla tavalla:

  1. Ei korjaustarvetta seuraavan 10 vuoden sisällä
  2. Korjaustarve 4 … 10 vuoden sisällä
  3. Korjaustarve 1 … 4 vuoden sisällä
  4. Korjaustarve 0 … 1 vuoden sisällä

Suunnitelmaa tehtäessä ilmaantuneet korjaustarpeet asetetaan aikajanalle niin, että suunnitelman lukijalle selviää vuosittaiset korjaustarpeet ja niistä aiheutuvat kustannukset. Kustannuksien osalta on syytä huomioida, että ne perustuvat arvioon ja, että arvioon sisältyy aina epävarmuus. Tämä tarkoittaa että budjetoitaessa on varauduttava myös poikkeamiin kustannuksissa. PTS-suunnitelmaan on hyvä sisällyttää myös arviot siitä, että kuinka suurina investoinneista aiheutuvat kustannukset kohdistuvat asukkaille esim. yksikössä €/osake/kk.

Suunnitelman ylläpito

Suunnitelmallisen kunnossapidon mahdollistamiseksi tulee vuosittain päivittää olemassa olevaa suunnitelmaa, tämä voidaan tehdä esim. kuntokatselmuksen avulla. Kiinteistöjen osalta on huomioitava niiden yksilöllisyys siinä mielessä, että lähes aina tulee suunnitelmasta poikkeavia muutoksia. Kunnossapitosuunnitelman tehokkuutta lisää kattava kirjanpito takavuosien huoltotoimenpidoista ja erilaisten skenaarioiden varalle tehdyt suunnitelmat. Esimerkiksi putkirikkotilanteessa voidaan välttyä suuremmilta vahingoilta, mikäli taloyhtiössä on selkeä toimintasuunnitelma vahingon ilmetessä. Kyseinen toimintasuunnitelma voi sisältää mm. dokumentteja putkiston sulkujen sijainnista ja yhteystietoja alan ammattilaisiin.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201411_41637.jpg
Kestävä sadevesijärjestelmä kuljettaa sadevedet
Sadetar kestää aikaa ja katseitaIcopalin Sadetar-sadevesijärjestelmä kestää lumikuormien ja rankkasateiden aiheuttamat rasitukset ja johtaa veden siististi pois katolta.Sinkki suojaa terästäSadetar-tuotteet valmistetaan pinnoitetusta teräsohutlevystä. Terästä suojaa sinkitys, jonka päällä on pohjamaali ja kestävä polyesteripinnoite. Sadetar säilyttää ulkonäkönsä haalistumatta vuodesta toiseen; se on suunniteltu kestämään kovimpiakin sääolosuhteita – olipa kyse vedestä, tuulesta tai lumen ja jään kuormituksesta. Siksi Icopal antaakin Sadettarelle kymmenen vuoden takuun! Oikein asennettuna ja huollettuna Sadettaren käyttöikä yltää 20-30 vuoteen.
arrkkitehti tero seppänen sinisessä kauluspaidassa ja tummansinisessä pikkutakissa istuu pöydän ääressä
Pääsuunnittelija sovittaa yhteen koko hankkeen
Rakentamisen laadun ja onnistuneen hankkeen yhtenä tärkeimpänä kulmakivenä on suunnittelun laatu. Laadun vartijoihin ja vastuuhenkilöihin viitataan myös laissa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan (MRL 120§) rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakentamistavan vaatimukset.Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
plugitin latauspaikat taloyhtiön parkkipaikalla. Kuvassa valkoinen sähköauto on ladattavana parkkihallissa
Sähköauton lataamisen ero omakotitalossa ja taloyhtiössä
Sähköauton lataaminen omakotitalossa ja taloyhtiössä eroaa pääasiassa siksi, että taloyhtiössä asioita on harkittava ja suunniteltava huolellisemmin yhteisen tilan ja resurssien takia. Mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon erilaisia ratkaisuja mietittäessä?Tässä artikkelissa vertailemme sähköauton lataamisessa huomioitavia asioita omakotitalossa ja taloyhtiössä.
20109_23280.jpg
Tarvitseeko taloyhtiösi asiantuntija-apua?
Syksyn yhtiökokoukset lähestyvät ja on aika ottaa asioista selvää. Omataloyhtiö.fi Suorapalvelu -mapiston kautta löytyy apu niin taloyhtiön korjaus- kuin kehityshankkeisiinkin. Jättämällä yhteydenottopyynnön Omataloyhtiö.fi -sivustolla voi pyytää lisäinformaatiota tuotteista ja menetelmistä tai vaikkapa pyytää ammattilaisen esittelemään ratkaisua yhtiökokoukseen.Siirry Suorapalvelu-mapistoon!
20098_18409.jpg
Suorakanava osaksi Sanoma-konsernia
Taloyhtiöpalvelun tarjoavan Suorakanava Oy:n pääomistaja on Sanoma Digital, joka on osa suurta Sanoma-konsernia.Mikä on Suorakanavan merkitys Sanomalle?Suorakanava ja Rakentaja.fi ovat Sanoma Digitalille tärkeä osa verkkopalveluiden portfoliossa. Kaikilla valitsemillaan toimialueilla Sanoma haluaa olla markkinajohtajan asemassa ja Rakentaja.fi:n kautta olemme saavuttaneet tavoiteaseman rakentamisen ja remontoinnin alueilla.
20136_35351.jpg
Laadukkaaseen kiinteistönpitoon kuuluu myös ilmanvaihdosta huolehtiminen
Puuttuvat korvausilmaventtiilit eivät kuulu nykyaikaiseen asumiseen. Vastuunsa tunteva isännöitsijä tuntee kiinteistöjensä ilmanvaihtojärjestelmät ja huolehtii niiden toiminnasta. Onneksi ilmanvaihto on helppoa ja vaivatonta saattaa toimivaksi.Ilmanvaihto on viime vuosina noussut tärkeäksi puheenaiheeksi niin maallikoiden kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa. On lopultakin alettu tiedostaa ilmanvaihdon valtava merkitys niin ihmisten terveydelle kuin rakennusten kunnollekin. Tutkijoiden ja viranomaisten katseet on suunnattu tulevaisuuden ratkaisuihin ja uudisrakentamiseen, mutta suurin osa ilmanvaihto-ongelmista koskettaa vanhoja asuntoja. Erityisesti monet 1960-80 -luvun huoneistot ovat tyystin vailla korvausilmaventtiileitä ja siten auttamattomasti jäljessä nykyaikaisen asumisen vaatimuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton