• Etusivu
  • Remontti

Vesivahingon korjaus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2010
20107_22539.jpg

Purkutöiden jälkeen rakenteiden kosteus mitattiin pintakosteudenosoittimella.

Muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä alkoi vuosia muhinut ongelma. Vuonna 1997 tehdyn kylpyhuoneen laatoitustyön yhteydessä tehty virhe paljastui 13 vuotta myöhemmin asunnon vaihtaessa omistajaa. Vahinko tuli ilmi kun irralliset lattialaatat huomattiin suihkukaapin poistamisen yhteydessä. Virheestä aiheutuneen vahingon korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Samassa yhteydessä taloyhtiön puolesta tarkistetut seinärakenteet uusittiin taloyhtiön kustantamana.

Lähtökohtana kylpyhuoneen uudistyölle oli mahdollisimman nopea aikataulu. Uusille asukkaille ilmennyt ongelma toi mukanaan pari kuukautta kestäneen kylpyhuoneen käyttökatkon. Remonttimies Tomi Tolvanen aloitti työt kylpyhuoneessa heti kun vahingon aiheuttaja oli selvillä. Kylpyhuoneesta sekä sen yhteydessä olevasta saunatilasta poistettiin alkuperäinen märkätilan lattiamatto sekä kylpyhuoneesta seinälaatat. Purkutöiden jälkeen lattiakaivon ympäristöstä sekä suihkunurkkauksen seiniltä mitattiin kosteus pintakosteudenosoittimella.

Kosteuden toteaminen ja kuivaus

Rakennusinsinööri Aki Ojala mittasi kylpyhuoneen kosteusarvot heti kun tarpeelliset purkutyöt oli suoritettu. Varmuuden vuoksi puretuista seinärakenteista ei kosteutta löytynyt, mutta lattiakaivon ympäristö sen sijaan oli kostea.

Seuraavana vuorossa oli kylpyhuoneen kuivaus. Kuivaus aloitettiin välittömästi ja sen oli määrä jatkua noin viikon. Viikon kuivauksen jälkeen lattiaan porattiin suhteellisen kosteuden mittareiät. Mittareikien porausta ennen oli kuitenkin selvitettävä vesikiertoisen lattialämmityksen putkien sijainnit. Tämä tehtiin lämpökuvauksen avulla, jonka jälkeen putkien sijainnit piirrettiin lattiaan.

Lattialämmityksen putkien sijainti selvitettiin lämpökuvauksen avulla suhteellisen kosteuden mittareikiä varten.
Lattialämmityksen putkien sijainti selvitettiin lämpökuvauksen avulla suhteellisen kosteuden mittareikiä varten.
Kuivaus kylpyhuoneessa aloitettiin viipymättä. Kuvassa näkyy myös kylpyhuoneen uusittu levytys.
Kuivaus kylpyhuoneessa aloitettiin viipymättä. Kuvassa näkyy myös kylpyhuoneen uusittu levytys.

Mittaus poratuista rei’istä suoritettiin, mutta koska tällöin ei lattian vesikiertoa oltu vielä tässä yhteydessä saatu pois päältä, oli lattia liian kuuma mittaukselle. Laatan lämpötila oli yli 30 astetta, kun käytännön yläraja on max. 25°C. Tämä johtuu antureiden ja mittalaitteiden kalibrointilämpötilasta joka on n. 20-21°C. Mikäli mittauslämpö tästä eroaa jo 5:llä asteella, tekee se mittaukseen virhettä jo olemassa olevan virheen lisäksi, eli tarkkuus häviää eikä mittaus ole enää luotettava, kertoo Ojala. Suosituslämpötila mittauksille on yleensä 15-25°C. Kuivausta päätettiin jatkaa ja lattia kuivumista seurattiin pintamittauksin.

Samassa yhteydessä aloitettiin seinäpintojen uusiminen. Seinille uusittiin aluksi levytys sekä vesieristys. Seinille tehtiin vesieristetarkastus, jossa eristyksen "laatu" määriteltiin silmänvaraisesti ja kalvopaksuus mitattiin. Kukin ainevalmistaja, kuten myös tuotteen sertifikaatti, on määritellyt vähimmäispaksuuden vesieristekerroksen kuivakalvopaksuudelle. Tämä vähimmäispaksuus pitää testissä ylittää, toteaa RI Ojala.

Lattian seurantamittauksia toistettiin pintakosteusmittarilla. Lattia kuivui, mutta lattiakaivon vieressä oli reilun kämmenen kokoinen paikka jossa arvot vielä heittivät. Tämä kohta piikattiin pois ja töitä kylpyhuoneen lattian parissa päästiin jatkamaan.

Lattiakaivon lähistölle jäänyt kostea kohta piikattiin pois.
Lattiakaivon lähistölle jäänyt kostea kohta piikattiin pois.

Uusien pohjien luominen

Kun uusi lattiakaivo oli valettu paikalleen aloitettiin tasoitustyöt saunassa.
Kun uusi lattiakaivo oli valettu paikalleen aloitettiin tasoitustyöt saunassa.

Kuivauksen jälkeen valettiin kylpyhuoneeseen uusi lattiakaivo. Kun uusi lattiakaivo oli saatu paikoilleen ja kuivaksi, aloitettiin lattiapinnan tasoittaminen sekä kaatojen tekeminen. Lattiapinnat uusittiin sekä kylpyhuoneessa että saunassa, koska aikaisempi kosteantilan muovimatto oli yhtenäinen. Molemmissa tiloissa oli omat lattiakaivot, joten kaadot uudistettiin toimiviksi samassa yhteydessä. Tasoituksen kuivuttua tehtiin lattialle vesieristys. Taloyhtiön puolesta eristäjältä vaadittiin VTT:n sertifikaatti ja tämä löytyi muutenkin remonttia tehneeltä Tomi Toivaselta.

Lattian vesieristystarkastus

Lattian vesieristystarkastuksessa mitataan samainen kuivakalvopaksuus kuin seinissäkin ja sen lisäksi tehdään sisänurkkiin alipainekoe GVK-mittalaitteella. Laitteella testataan nurkkien vedenpitävyys 150mbar alipaineella, joka saa nurkkaan sumutetun pesuaineveden kuplimaan jos nurkka vuotaa. Kohteessa nurkat eivät vuotaneet.

Tässä yhteydessä yksi tärkeimpiä kohteita tarkastaa on lattiakaivon ja vesieristeen liitos ja että kiristysrengas on paikallaan, sanoo Ojala. Tarkastusten jälkeen kylpyhuoneen lattia laatoitettiin ja 6.7.2010 kohteella tehtiin lopputarkastus. Koska kyseessä oli vahinkotapaus, pintamateriaalit kylpyhuoneeseen valittiin perinteiseen tapaan eli alkuperäistä vastaaviksi.

Lattian vesieristystä tarkastettaessa mitataan samainen kuivakalvopaksuus kuin seinissäkin ja sen lisäksi tehdään sisänurkkiin alipainekoe GVK-mittalaitteella. Tarkastuksen jälkeen aloitettiin lattian laatoitus.
Lattian vesieristystä tarkastettaessa mitataan samainen kuivakalvopaksuus kuin seinissäkin ja sen lisäksi tehdään sisänurkkiin alipainekoe GVK-mittalaitteella. Tarkastuksen jälkeen aloitettiin lattian laatoitus.

Ammattilainen asialla

Kuten jo edellä todettiin, vaadittiin kosteuseristyksen tekijältä todistus pätevyydestä. Vastaavan todistus vaadittiin myös työnvalvojalta. Vesieristyksen tekijällä Tomi Toivasella on VTT:n sertifikaatti märkätilojen eristämiseen ja työnvalvoja RI Aki Ojalalla on VTT:n henkilösertifikaatti märkätilatöiden valvontaan. Vahinkotapausten ennaltaehkäisemiseksi on syytä kiinnittää huomiota ammattiosaamiseen.

Sertifikaatihausta löydät työllesi ammattilaisen

Siirry sertifikaattihakuun

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Talousarvion laatiminen
Talousarvio on taloyhtiön toimintasuunnitelma ja sen laatii yleensä hallitus tai isännöitsijä hallituksen ohjeiden perusteella. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Hallitus esittää talousarvioehdotuksen yhtiökokoukselle, joka vahvistaa sen viralliseksi talousarvioksi.Talousarvio on hyvä tehdä tuloslaskelmakaavan mukaisesti ja sitä voidaan tarkentaa tarvittavilla yksityiskohdilla. Talousarvion laadinta lähtee kulujen arvioinnista. Ensimmäisenä arvioidaan kiinteistön hoitomenot sekä ne aktivoitavat kulut, jotka on suunniteltu katettavan hoitovastikkeilla. Hoitomenojen jälkeen arvioidaan kiinteistön muut tuotot, kuten vuokrat sekä käyttökorvaukset ja näin jäljelle jää osakkailta perittävillä hoitovastikkeilla katettavat kulut. Jos edellisen vuoden talousarvio on toteutunut ylijäämäisenä, eli vastikkeina perittävät tulot ovat ylittäneet niillä katettavat kulut, otetaan tämä ylijäämä vastikkeiden arvioinnissa huomioon. Vastaavasti otetaan huomioon myös edellisen vuoden alijäämä, jolloin vastike voi olla talousarvion osoittamaa suurempi.Jos taloyhtiöllä on pankkilainoja, tulee niistä tehdä lainakohtaiset talousarviot. Samoin kuin hoitovastikkeiden määrittelyssä, ensin arvioidaan lyhennyksiin, korkoihin ja lainanhoitokuluihin kuluvat menot, jolloin saadaan selville pääomavastikkeina perittävä määrä.
Taloyhtiön neuvottelut ja kustannuslaskenta
Suunnitelmallisen kunnossapidon merkitys
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen on vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa (tilinpäätöskokous) esitettävä kirjallinen selvitys taloyhtiön kunnossapitotarpeista ko. yhtiökokousta seuraavalle viidelle vuodelle. Selvitys on annettava toimista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.Asunto-osakeyhtiölaki ohjaa siis selvästi taloyhtiöitä suunnitelmalliseen kunnossapitoon ja tämä ihan syystäkin. Korjausten ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan säästää jopa 30 prosenttia rakennuksen koko elinkaaren aikaisista korjauskustannuksista. Välttämättömäksi tiedettyjen korjausten lykkääminen myöhempään ajankohtaan tarkoittaa yleensä korkeampia korjauskustannuksia myöhemmin tulevaisuudessa. Korjaustapa muuttuu ajan myötä raskaammaksi ja ns. kevyt korjaus ei ole enää mahdollinen vaihtoehto. Taloyhtiöissä tuleekin sitoutua pitkäjännitteisempään, suunnitelmallisempaan ja ennakoivaan kiinteistön kunnossapitoon. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon avulla reaktiivisten (äkillisten, odottamattomien) korjausten tarve vähenee.
201211_32800.jpg
Viikon kysymys: Vanhan rivitalon itse tehtyjen remonttien vastuu?
Kyseessä on vanha puurivitalo joka on rakennettu 1922. Vuonna 1958 on rakennukseen asennettu vesijohto ja runkoviemäri taloyhtiön toimesta. Rakennuksessa on vain yksi vesimittari. Vanhoista pöytäkirjoista vuodelta -58 löytyy tästä merkintä, ja sammalla on mainittu että osakkaille tullut myös omia kuluja (itse kustantaneet ja tehneet/teettäneet omat yhteydet sekä viemäriin että vesijohtoon), myöhemmin pöytäkirjasta löytyy kehotus yhdelle osakkaalle viemärin ja vesijohdon rakentamisesta koska ulkokäymälä otetaan pois käytöstä. Nyt kysyisinkin että onko taloyhtiö vastuussa näistä itse tehdyistä putkista ja viemäriosuuksista vahingon sattuessa? Yhtiöjärjestyksessä ei mainita vastuurajoista mitään (1922 vuodelta). Käytäntönä on ollut että jokainen on saanut kunnostaa asuntoaan parhaalla katsomalla tavalla mutta on myös vastuussa niistä itse.
20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
20236_82003.jpg
Voiko pelastussuunnitelman puuttumisesta tulla seuraamuksia ja kenelle?
Käsittääkseni lähes sadan asukkaan taloyhtiössä tulisi olla päivitetty pelastussuunnitelma asukkaiden nähtävillä. Useammista pyynnöistäni huolimatta isännöitsijä ei sellaista ole toimittanut. Mitä voin huolestuneena asukkaana tehdä?
fortum
Miten sinä viilennät kotiasi? – Tunnetko kaukojäähdytyksen?
Kuumat helteiset kesät vaikuttavat tulleen jäädäkseen. Vaikka kesän lämpöä myös odotetaan, aiheuttavat pitkät hellejaksot kuitenkin tukalia hetkiä monissa kodeissa. Viilentäminen on tarpeen ja konsteja on monia, mutta mukavinta olisi, jos kodin lämpötila pysyisi helposti sopivana vuoden ympäri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton