• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöiden paloturvallisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.02.2011Päivitetty 26.06.2014
20112_24386.jpg

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos.

Paloturvallisuus on taloyhtiön eri osapuolten panostusten summana aikaan saatu tulos. Lähtökohtana turvalliselle asuinympäristölle voidaan pitää ennen kaikkea oikeaa asennoitumista hyvinkin arkipäiväisiin asioihin. Suuri osa todellisista vaaratilanteista on ehkäistävissä sopimalla yhteiset pelisäännöt sekä toimintaperiaatteet taloyhtiön sisällä.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Kuten niin monessa muussakin taloyhtiön toimintaan liittyvässä asiakokonaisuudessa, myös paloturvallisuuden hallinta helpottuu kun osoittaa tiettyjä toimenkuvia eri tahoille. Selvä roolien jakaminen edesauttaa tehtäviin sitoutumista ja näin ollen koko taloyhtiön turvallisuutta. Taloyhtiöille pakollinen pelastussuunnitelma on oiva tapa perehtyä pintaraapaisua syvällisemmin vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn, riskeihin sekä toimintaperiaatteisiin tilanteissa, joissa toimintaa tarvitaan.

Tehtävien jakaminen

Hallituksen tehtävänä on asunto-osakeyhtiölain mukaan huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta muistuttaa, että tämä tarkoittaa myös paloturvallisuudesta huolehtimista. Vaikkakin isännöitsijä toimii taloyhtiön hallituksen alaisuudessa, on kuitenkin ammattietiikan mukaista, että kiinteistöhallinnan ammattilainen osaamisellaan opastaa ja auttaa hallitusta tälle osoitettujen velvollisuuksien hoitamisessa, Halme painottaa.

Paloturvallisuus on kuitenkin osapuolten aikaansaannosten summa, jolloin myös taloyhtiön asukkaat ja huoltohenkilökunta omalla toiminnallaan siihen vaikuttavat. Suositeltavaa on, että taloyhtiössä asuvien henkilöiden parista valitaan henkilö, joka on valmis panostamaan paitsi paloturvallisuuteen myös taloyhtiön turvallisuuteen ylipäätään. Tarkoituksena ei ole saattaa ketään henkilökohtaiseen vastuuseen vaan pikemminkin löytää taloyhtiöstä henkilö, joka on aidosti kiinnostunut paloturvallisuuden edistämisestä sekä valmis näkemään vaivaa yhteisen turvallisuuden eteen, sanoo Halme.

Taloyhtiön turvallisuuspäällikölle on tarjolla koulutusta

Yhtiökokouksessa valitulle taloyhtiön turvallisuuspäällikölle sekä muille asiasta kiinnostuneille, on tarjolla koulutusta. Koulutus auttaa tunnistamaan taloyhtiössä sekä sen ympäristössä vallitsevat riskit, ennaltaehkäisemään vaaratilanteet, sekä toimimaan hätätilanteessa.

Koulutusmestari Halme kertoo, että taloyhtiön pelastussuunnitelma laaditaan taloyhtiötä varten ja juuri suunnitelman laatimiseen koulutus antaa oikeat eväät. Pelastussuunnitelman laatiminen yhdessä yhtiön muiden vastuuhenkilöiden kanssa onkin yksi turvallisuuspäällikön tärkeimmistä tehtävistä ja kerralla kunnolla laadittu suunnitelma on vaivan väärti. Pelastuslaitokselle suunnitelmasta toimitetaan vain ilmoituskortti, jonka tiedot on syytä päivittää aina muutosten yhteydessä.

Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta
Koulutusmestari Timo Halme Tampereen aluepelastuslaitokselta

Pelastussuunnitelma toimii ohjenuorana

Taloyhtiön pelastussuunnitelma toimii paloturvallisuuden ohjenuorana. Se kuinka hyvin sitä noudatetaan riippuu asukkaista. Suurimmat riski liittyvät ennen kaikkea huolimattomuuteen ja tarpeettoman palokuormaan. Tarpeeton irtaimisto nopeuttaa paitsi palon etenemistä, aiheuttaa myös tarpeettoman riskin tuhopoltoille. Joten esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen porraskäytävässä on kiellettävä. Asukkaiden huolellisuudella on suuri vaikutus taloyhtiön paloturvallisuuteen.

Piha- ja huoltorakennukset

Pihatilat ovat erityisen alttiitta ilkivallalle, mikä tulisi huomioida mm. valaistuksen, lukituksen, sijoituksen sekä käytettävien ratkaisuiden osalta. Suuri osa roskakatospaloista on tahallaan sytytettyjä. Vahinkojen laajuutta voidaan ehkäistä pelastussuunnitelmassa tehtyjen huomioiden perusteella.Erityisesti palavien nesteiden säilyttämiseen tulee kiinnittää huomiota.

Paloturvallisuus osaksi suunnitelmallista

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaisen suunnitelmallisen korjausrakentamisen keinoja olisi syytä soveltaa hallinnan muillakin saroilla. Selkeät linjaukset toimintaperiaatteissa auttavat hallitsemaan taloyhtiön kustannuksia ja lisäävät turvallisuutta sekä asumisviihtyvyyttä.

Turvallisuusasiat on hyvä pitää mielessä siinä missä muutkin määräaikaistarkastukset. Liian usein paloturvallisuus kulminoituu vain sammuttimien huoltoon, parempi tapa olisi tehdä taloyhtiön operatiivisen ryhmän kesken vuosikatselmus, joka huomioi ja dokumentoi pelastussuunnitelman mukaiset asiat, kiteyttää Halme.

Muistilista taloyhtiölle

  • Ensimmäinen askel kohti turvallisuutta on turvallisuusriskien tiedostaminen.
  • Pelastussuunnitelma antaa ohjeet kaikille taloyhtiössä asuville ja asioiville vaaratilanteisiin varautumisessa.
  • Pelastussuunnitelman sisällön ja toimintamallien tiedottaminen/neuvonta asukkaille on ensiarvoisen tärkeää.
  • Turvallisuusasioiden noudattamisten valvonta ja -dokumentointi tulee olla osa talon turvallisuuskulttuuria.
  • Tarpeettoman palokuorman poistaminen taloyhtiön tiloista ehkäisee ilkivaltaisten palojen sytyttämistä sekä hidastaa syttyneen palon leviämistä.
  • Riittävällä alkusammutuskalustolla ja niiden käytön opettelulla voidaan ehkäistä suurempien vaaratilanteiden syntyminen.
  • Huoneistoissa tulee olla vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden.
  • Kaikille talon asukkaille tai siellä asioiville tulee tiedostaa: SAVUISEEN PORRASHUONEESEEN TAI MUUHUN SAVUISEEN TILAAN EI TULE MENNÄ.
  • Taloyhtiön osoite ja porraskäytävät tulee olla selkeästi merkitty, koska se nopeuttaa pelastusorganisaatioiden toiminnan aloittamista.

Täytä Pelastussuunnitelma täältä

Tee omatoiminen palotarkastus täältä

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201510_44492.jpg
Kulujen oikeudenmukainen jakaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhtiökokous on päättänyt rahoittaa lukkojen asennuksen hankevastikkeella. Yhtiöjärjestyksen mukaan korjaukset rahoitetaan kuten hoitovastike. Nyt isännöitsijä ja jotkut muut väittävät, että hankevastike tarkoittaa kustannusten tasajakoa. Se suosii isoja asuntoja ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa kustannusten jaosta tasajaolla.Tarkoittaako hankevastike kustannusten tasajakoa vai suoritetaanko jako yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti?
20098_18344.jpg
Kotitalousvähennys kannattaa käyttää
Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona teetetystä työstä. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kodin/vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Näiden lisäksi kotitalousvähennyksen saa myös tavanomaisesta kotona suoritettavasta hoiva- tai hoitotyöstä.
49_P_136760_1.jpg
Oletko taloyhtiötietäjä? Tee testi!
Taloyhtiöissä törmää monenlaiseen visaiseen kysymykseen. Toisiin löytyy vastaus helpostikin, toiset taas vaativat taloyhtiöammattilaisen tai lakimiehen apua. Miten hyvin sinä olet perillä taloyhtiön hoitoon liittyvistä asioista? Jos olet lukenut Omataloyhtiö.fi:n viikon kysymys -palstaa, saatat olla hyvinkin perillä vastauksista seuraavan testin kysymyksiin.
202110_73365.jpg
Lue asian­tuntijoiden vastaukset linja­saneeraukseen liittyviin kysymyksiin
Kun putkiremontti on tulossa ajankohtaiseksi herää taloyhtiössä usein enemmän kysymyksiä kuin suoria vastauksia: Minkä ikäisessä taloyhtiössä yleensä putkiremontti tulee ajankohtaiseksi? Onko aina lähdettävä evakkoon putkiremontin tieltä? Miten putkiremontin ajankohta määräytyy? Entä kumpi olisi parempi, perinteinen remontti vai sukitus?Ohessa putkiremontti-aiheisia, asiantuntijoille esitettyjä, kysymyksiä vastauksineen. Artikkelin lopusta löydät myös linkin uuteen aiheesta kertovaan webinaaritallenteeseen.
201312_37264.jpg
Harkitsetko asuntosi vuokraamista?
Vuokraporin näkemys vuokramarkkinoista ja kuluttajakäyttäytymisestäTilastokeskuksen tietojen mukaan uusia kerrostaloasuntoja valmistui vuonna 2012 noin 18 000 kappaletta, joista 41 % oli vuokra-asunto käytössä jo saman vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2012 vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen lukumäärä oli noin 400.000 kappaletta. Näistä 2/3 omistivat yksityishenkilöt ja 1/3 yritykset ja yhteisöt.Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut joka vuosi. Yksi suurimmista tähän vaikuttavista tekijöistä on yksin tai kaksin asuvien määrän lisääntyminen Suomessa. Yksin asuvia on tällä hetkellä yli miljoona eli noin 41 % asuntokunnista. Sinkkujen määrän lisääntyminen ja ihmisten liikkuminen työn ja opiskelun perässä on myös kysyntää ruokkiva tekijä. Kulttuuri muuttuu vähitellen siten, että vuokralla asuminen mielletään muodikkaaksi, helpoksi ja mukavaksi. Vuokralla asuminen ei velvoita sitoutumaan pitkiin asuntolainoihin ja tarvittaessa muuttaminen elämäntilanteen mukaan on myös helpompaa.Miksi valita vuokravälitysliike?Välitysliike tarjoaa vuokranantajille alati muuttuvilla markkinoilla laajaa markkinanäkyvyyttä ja maksukyvyn omaavia vuokralaisia. Kuluttajien muuttuva käyttäytyminen ja taloudessa vallitseva epävarmuus aiheuttavat omat haasteensa ja vuokralaisehdokkaiden profiilin ja maksukyvyn kartoitus onkin tärkein vaihe vuokrausprosessissa.Asuntojen ja toimitilojen vuokrausvälitys on eriytynyt omaksi toimialakseen varsinaisesta kiinteistönvälityksestä. Vuokranantajat haluavat alaan erikoistunutta palvelua, joka kattaa vaativammankin asiakkaan toiveet ja tarpeet. Niin sanotut "villit" markkinat ovat kuivuneet kasaan ja nykyään kuluttajat ja yritykset etsivät kohteita alan välitysliikkeistä.Vuokravälitysliikkeellä on hyvä näkemys sopivasta vuokratasosta ja sopivista markkinointitavoista sekä tarvittava tietämys vuokrasopimukseen otettavista sopimusehdoista. Itse vuokratessa kuluja syntyy ainakin ilmoittelusta, matkakuluista, luottotietojen tarkastuksesta ja vuokrasopimuslomakkeista. Lisäksi esittelyihin kuluu aikaa ja vaivaa. Valitessasi vuokravälitysliikkeen voit halutessasi ulkoistaa vaikka koko vuokrausprosessin, Vuokrapori hoitaa kaiken pienintäkin yksityiskohtaa myöten.Vuokraporissa toimintaa ohjaavana periaatteena on toimiva ja tehokas markkinointi. Perustana toimii monipuolinen, säännöllinen ja tehokas näkyvyys eri medioissa. Näistä verkkonäkyvyys on tärkein elementti. Omien kotisivujen lisäksi markkinointia tukevat verkossa olevat erilaiset kohdennetut markkinapaikat ja Google-markkinointi. Printtimainonnan merkitys vähenee edelleen ja on tällä hetkellä lähinnä internetin käyttöön ohjaavaa mainontaa.
20234_81382.jpg
Vältä vaarat taloyhtiön sähköautojen latauspaikoilla
Taloyhtiöön on tullut uusi sähköauto, olisiko nyt aika alkaa asentaa latausasemia? Kysymys nousee esiin yhä useammassa taloyhtiössä. Samalla nousee esiin kysymyksiä siitä, millaisia latausasemia on tarjolla ja onko homma ylipäätään turvallista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton