• Etusivu
  • Osakas

Tarkasta taloyhtiösi energialuokka

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.02.2011Päivitetty 16.01.2024
20221_74313.jpg

Rakennuksen energiatehokkuus selviää energiatodistuksesta. Sen tarkoitus on välittää vertailukelpoista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta suhteessa vastaaviin rakennuksiin käytössä, johon se on tarkoitettu. Rakennusten energiatodistus on ollut pakollinen uusille rakennuksille vuodesta 2008 ja vanhoille olemassa oleville rakennuksille vuodesta 2009 tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Energiatodistus kertoo tilanteen

Uusien rakennusten todistukset laaditaan laskennallisesti rakennuslupaa haettaessa. Vanhojen rakennusten todistus laaditaan todelliseen kulutukseen pohjautuen. Voimassa oleva energiatodistus on asetettava esille tilanteessa, jossa rakennusta tai sen osaa ollaan joko myymässä tai vuokraamassa.

Energiatodistus voidaan tehdä myös energiakatselmuksen yhteydessä tai osaksi isännöitsijäntodistusta. Laadittu energiatodistus on voimassa enintään 10 vuotta.

Todistuksen päälomakkeessa määritellään nuolikuvioin rakennuksen energialuokka asteikolla A–G, G:n ollessa heikoin. Tilanteessa, jossa energiatehokkuutta ei voida määrittää, tulee luokaksi automaattisesti "G".

Todistuksessa otetaan myös kantaa ja kerrotaan muutos- ja korjaustoimenpiteitä, joilla rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa.

Kiinteistön ylläpitokustannuksista on energiakustannuksia 40 %

Kiinteistössä kulutettavan energian määrä on osaltaan riippuvainen paitsi välttämättömien järjestelmien kulutuksesta, myös suurelta osin tottumuksista.

Kun energiatehokkuutta taloyhtiössä halutaan parantaa on syytä tutkia olemassa olevia vaihtoehtoja. Kaikki keinot eivät ole kannattavia kaiken tyyppisissä kiinteistöissä. Kustannustehokkuutta hankkeisiin saadaan kun pohditaan energiansäästö mahdollisuuksia joka tapauksessa lähestyvien peruskorjausten yhteydessä.

Energiatodistuksen hankinta

Energiatodistusta ei voi laatia kuka tahansa, vaan siihen tehtävään tarvitaan tekijä, jolla on tehtävän vaatima pätevyys. Lisäksi laatijan tulee olla merkittynä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rekisteriin energiatodistusten laatijoista. Kun tilaat tai teetät energiatodistusta, varmista, että tekijän pätevyys on voimassa.

Henkilö, joka energiatodistuksen laatii, on velvoitettu säilyttämään kohteesta kerätyt valmisteluasiakirjat, laskelmat sekä muut tiedot, joita energiatodistuksen tekemistä varten on hankittu. Myös tiedot tehdyistä havainnoista tulee kirjata ja tallettaa. Näitä edellämainittuja tietoja tulee säilyttää vähintään 12 vuotta.
Laatijan on paitsi pidettävä arkistoa laatimistaan todistuksista, mutta myös ilmoitettava tiedot energiatodistuksista ARAan. Energiatodistus laaditaan ARAn Energiatodistusrekisterissä. Energiatodistuksiin tehtävät päivitykset tapahtuvat energiatodistusrekisterin kautta.

Energiatodistus on aina rakennuskohtainen ja tarkempia tietoja todistuksen laatimisesta löytyy Motivan sivuilta.

Energiatehokkaita ratkaisuja

Rakennuksen energiatehokkuus muodostuu kiinteistön kokonaisenergiankulutuksesta suhteessa pinta-alaan. Tähän voidaan vaikuttaa tehokkaalla lämmönjakojärjestelmällä sekä rakennuksen ulkovaipan eristävyydellä ja tiiviydellä. Tutustu alla oleviin ratkaisuihin:

Lähde:
Motiva.fi

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton