• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön putkiremontti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2011Päivitetty 25.07.2011
20113_24789.jpg

Valurautaisten viemäriputkien keskimääräinen käyttöikä on noin 50 vuotta.

Suomen rakennuskannasta noin 80 % on rakennettu 1960-luvun jälkeen. 1960 – luvun rakennuksia on korjattu jo jonkin aikaa, mutta 1970- ja 1980-lukujen suurten rakennuskantojen korjaukset ovat nyt käsillä. Tämä osaltaan tarkoittaa, että myös putkiremonttien tarve lisääntyy jatkuvasti.

Tutustu eri menetelmiin:

Uponor Cefo -linjasaneerausjärjestelmä

NewLiner-putkiremontti

Asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus osaksi putkiremottia

Aiemmin vähäisen korjaustarpeenvuoksi Suomessa ei ole aiemmin ollut tarvetta vakioiduille putkiremonttien hankinta ja toteutusmenetelmille ja näin ollen tapa toteuttaa putkiremontti on ollut hyvin pitkälti uudisrakentamista vastaavaa. Viimeisten vuosien aikana yleistyneet modernit saneerausmenetelmät ovat kuitenkin saamassa entistä enemmän huomiota sillä asukaslähtöisyys ja kustannustehokkuus korostuvat niin putki- kuin muidenkin remonttien yhteydessä.

Remontti on haaste kaikille

Olipa kyseessä mikä remontti tahansa, on se haaste kaikille taloyhtiön osapuolille. Kiinteistön omistajalle sekä asunto-osakeyhtiölle mietittävää käytettävän menetelmän valinnan lisäksi aiheuttavat kiinteistön hankkeen aikaiset käyttömahdollisuudet ja näin ollen asukkaiden kokemien haittojen arviointi. Lisäksi näissä tapauksissa rakennuttajana toimiva taloyhtiö ei ole alan ammattilainen vaan kohdalle osuva hanke on laatuaan ainutkertainen. Tästä syystä on syytä miettiä hyvin tarkkaan hankkeelle asetettavat tavoitteet ja mietittävä mitä ammattilaisapua hankkeen läpivientiin hyödynnetään

Putkistojen kuntotutkimusmenetelmät

Putkistojen kuntotutkimukset on syytä tehdä ajoissa. Tiedossa kuitenkin on että ikuisia putket eivät ole. Ennakoivaan ja suunnitelmalliseen korjausrakentamiseen liittyy mitä suurimmassa määrin korjaustarpeen selvittäminen. Rakenneosakohtaisen kuntotutkimukset antavat yksityiskohtaisimman tiedon esimerkiksi putkistojen kunnosta.

Putkien kuntotutkimuksen tavoitteena on selvittää kiinteistön putkien seinämäpaksuudet, liitosten kunto, mahdolliset putkien siirtymät, murtumat, halkeamat, tukkeumat yms. Viemäriputkien osalta tarvitaan tieto myös siirtyneiden putkien kaadoista.

Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.
Putkistojen videokuvaus on myös tehdyn työn laaduntarkkailua.

Käytävissä on useita menetelmiä kuten erityyppisen putkien sisäpuoliset videokuvaukset, röntgenkuvaukset, erilaiset tähystykset, vesiputkien vesianalyysit sekä putkien tiiveyskokeet. Rajoitteena tähystyksille ja kuvauksille on kuitenkin usein se, että todellista tietoa putkien seinämävahvuuksista on vaikea saada.

Lue lisää putkistojen kuntotutkimuksista...

Erilaiset menetelmät

Putkistojen korjausmenetelmistä ehkä perinteisin on putkien uusiminen joko entisille paikoilleen tai uusille reitityksille. Näistä menetelmistä on kehitetty erilaisia tehdasvalmisteisia elementtituotteita kuten modulaariset putkikoteloelementit.

Tutustu Uponor Cefo –elemetteihin…

Eräs tapa saneerata viemärit on putkisujutus. Sujutuksessa vanhan putken sisään sujutetaan uusiputki, jolloin putken poikkileikkauspinta luonnollisesti pienenee, mutta virtausominaisuudet paranevat uuden sileän sisäpinnan ansioista. Toinen sujutustapa on sukkasujutus, jossa epoksilla kyllästetty kuitusukka tai pinnoitettu huopasukka sujutetaan korjattavan putken sisään.

Pinnoitus on menetelmä joka pidentää olemassa olevan putkenkäyttöikää. Tavallisimmin pinnoite asennetaan joko harjaamalla tai ruiskuttamalla pinnoite putken sisäpintaan tai asentamalla se paineilmapuhalluksella. Pinnoitus asettaa kuitenkin vaatimuksensa olemassa olevien putkien seinämä vahvuuksille. Pintaa tulee olla jäljellä niin paljon, puhdistaminen on mahdollista sekä liitosten tulee olla ehjiä, koska pinnoitus ei korjaa rikkoutuneita putkia tai syöpyneitä liitoksia.

Lue lisää NewLiner-putkiremontista

Jokainen kiinteistö on kuitenkin omanlaisensa, ja korjaustapaa valittaessa on syytä ottaa huomioon kiinteistön asettamat reunaehdot. Riittävän ajoissa aloitettu hankesuunnittelu mahdollistaa eri osa-alueiden huomioimisen putkiremontin yhteydessä.

Kiinnitä huomiota putkiremontin yhteydessä myös näihin...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82145.jpg
Minulta on laskutettu liikaa vesimaksuja, mitä tehdä?
Syyskuussa 2007 vuokralaiseni ilmoitti, että hänen tyttöystävänsä muuttaa myös omistamaani asuntoon ja haluaa taloyhtiön saunavuoron. Ohjasin hänet ottamaan yhteyttä isännöitsijään ja ilmoittamaan, että huoneistossani asustaa kaksi henkilöä ja haluavat myös saunavuoron. Osakkeenomistajana olen maksanut 2007 syksystä lähtien hoitovastikkeen sekä yhden vesimaksun (taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita) isännöitsijän toimittamien vastikemaksujen mukaisesti viitenumeroin. Isännöitsijä on toimittanut myös vuokralaiselleni vuosittain maksulaput kahdesta vesimaksusta sekä saunavuorosta viitenumeroin. Eli maksua on veloitettu kolmesta vesimaksusta, vaikka asukkaita on kaksi. Vesimaksuista jätettiin 2017 selvityspyyntö isännöitsijälle. Miltä ajalta taloyhtiö on velvollinen..
20216_71071.jpg
Voiko taloyhtiö vaatia terasseja purettaviksi?
Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa. Toisen talon osakkeenomistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunki myönsi luvan. Kaksi muuta osakasta rakensi myös terassilasituksen. Toinen rakensi polykarbonaattikatteella, toinen lasikatteella.Kaupunki ei ole myöntänyt vieläkään lupaa 2018 jätetyn hakemuksen pohjalta kummallekaan. Lasikatteen rakentaneen lupahakemuksessa oli merkitty katemateriaaliksi lasi/muovi. Yhtiökokous päätti 2019, että terassit on katettava yhtenäisesti muovikatteella. Lasikatteen rakentanut osakas ei suostu vaihtamaan lasikatettaan muoviseen. Mihin toimenpiteisiin taloyhtiö voi ruveta lasikatteen purkamisessa?
20234_81439.jpg
Podcast: taloyhtiöt huoneisto­tieto­järjestelmään vuoden loppuun mennessä
Kaikkien taloyhtiöiden tulee jatkossa siirtyä huoneistotietojärjestelmään – mutta mitä huoneistotietojärjestelmä käytännössä tarkoittaa ja mitä toimenpiteitä osakekirjojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään edellyttää taloyhtiön isännöitsijältä, hallitukselta ja osakkaalta? Onko tiedot varmasti tallessa? Entä mikä on takaraja siirtymiselle?Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa aiheesta podcastissa Maanmittauslaitokselta Janne Murtoniemi ja Schibsted Suomi Oy:stä Jenni Tommila.Kuuntele podcast
20217_71617.jpg
Onko taloyhtiössä tapahtunut kunnossa­pito­velvollisuuden laimin­lyönti?
Kyse on vakavasta asumishaitasta. Ylemmän kerroksen lattia-asennus on todettu virheelliseksi ja äänieristys on todettu mittauksella (v. 2020) merkittävästi heikommaksi kuin rakennusajan ( -72) standardi. Korona-ajan tuoma muutos kyseisen asunnon asukasmäärässä on vielä huonontanut olosuhteita.Remonttihanke on ollut vireillä mutta ei etene. Tietoa on annettu huonosti. Ensin luvattiin remontti alkuvuodesta, mutta se vesittyi. Sitten maaliskuussa, mutta remontointivelvollinen ilmoitti pelkäävänsä koronaa ja asia siirtyi kahdella kuukaudella.Nyt rokotukset ovat kunnossa ja remontin piti alkaa kesäkuun alkupuolella. Mitään ei tapahdu. Isännöinti tukee yläkerran asukasta vahvasti ja minua syytetään meluherkkyydestä ja kuvittelusta. Hallituksen pj ei vastaa sähköposteihini. Mitä laki sanoo joutuisuusvaatimuksesta?
20129_32067.jpg
Asianajotoimistot auttavat lakiasioissa
JuriNet tarjoaa asianajopalveluja taloyhtiöille, sekä kaikille rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille vaivattomasti, kustannustehokkaasti ja edullisesti. JuriNetin toimistoissa on jo yli 150 ammattilaista. Suomessa palveluja on tarjolla lähes 20 paikkakunnalla.JuriNetistä löydät helposti osaavat juristit, jotka ovat valmiita perehtymään juuri teidän asiaanne. JuriNetillä on myös useita luotettavia rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia yhteistyökumppaneina ja kokemusta vaativistakin toimeksiannoista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Milloin yhtiökokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?
Kiinnostaa tietää lainkäytön kanta siihen, missä vaiheessa taloyhtiön vuosikokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?Onko sea) silloin kun puh. johtaja ja sihteeri ovat allekirjoittaneet,b) kun 3 kk kokouksesta (pj ja siht. allekirjoittanut) on kulunut vaic) silloin kun pöytäkirjantarkistajista joku on sen allekirjoittanut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton