• Etusivu
  • Remontti

Toimiva pesutupa puhaltaa sähkölaskusta puolet pois

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 10.03.2011Päivitetty 29.07.2014
20113_24827.jpg

Taloyhtiöiden säästöt vaikuttavat jokaiseen kotiin ja nopeasti kuivuva, raikas pyykki on asukkaille arkinen ilonaihe, toteaa Seppo Hurskainen Suomen Terveysilmalta.

Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Pyykit pestään nyt kotona omalla koneella ja valitettavan usein myös kuivataan sisällä asuintiloissa. Moni asukas mieltää yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelee vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, hyvä pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle. Miten niin? Lähdin ottamaan tästä selvää Terveysilman Seppo Hurskaisen kanssa Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitsevaan kiinteistöön, johon Terveysilma on joitakin vuosia sitten toimittanut uuden Velco-kuivaushuonejärjestelmän ripustusnaruineen.

Helsingin kaupungin omistamassa Kiinteistö Oy Auroranlinnassa pesutupa on vilkkaassa käytössä huomaamme heti astuessamme kuivaushuonetta esittelemään pyytämäni Seppo Hurskaisen kanssa sisään siistiin ja valoisaan pesutilaan. Varaustaulu on lähes täynnä, narulla roikkuu kuivaa pyykkiä ja asukas Essi Junikka on parhaillaan etsimässä itselleen sopivaa pyykkäysaikaa.

Junikka kertoo käyttävänsä pesutupaa ja kuivaushuonetta hyvillä mielin. Hänellä on asunnossaan oma pesukonekin, mutta sen rikkouduttua pyykki on tullut pestyä alakerrassa sijaitsevan pesutuvan isolla pesukoneella. Myös kuivaushuone on Junikan mieleen: hän kertoo varaavansa yleensä kahden tunnin vuoron, jonka aikana ehtii pestä kaksi koneellista pyykkiä. Osan ensimmäisen koneellisen pyykeistä saa kuivina mukaansa jo kahden tunnin vuoron loputtua. Farkut ja paksummat vaatteetkin kuivuvat oikein puhaltimen eteen aseteltuina muutamassa tunnissa, eikä vaatteita tarvitse jättää yhteisiin tiloihin yön yli. Hurskainen myhäilee tyytyväisenä kuivaushuoneen täyttävän tarkoituksensa.

Pesutuvan käyttöaste on noussut huimasti uuden laitteen myötä ja Junikan, kuten muidenkaan asukkaiden ei tarvitse enää kuivata pyykkejään sisätiloissa. Kuivuvasta pyykistä nouseva kosteus ei tee hyvää asunnoille: monia sisustus- ja rakennusmateriaaleja ei ole tehty kestämään hetkellisesti hyvinkin korkeiksi nousevia kosteusarvoja ja niistä saattaa kostuttuaan jopa irrota terveydelle haitallisia yhdisteitä hengitysilmaan.

Kosteus myös muodostaa suotuisan kasvualustan homeelle ja lisää sisätilojen korjauskustannuksia. Vaihtuvien asukkaiden huolimattomasti tekemistä vesiliitännöistä aiheutuvat vesivahingotkin vähenevät yhteisen pyykkituvan käytön myötä.

Kuivauspuhallin käyttää kiinteistön lämmintä käyttövettä ja sammuttaa itsensä automaattisesti pyykkien kuivuttua, joten energiankulutus on saatu hyvin pieneksi.
Kuivauspuhallin käyttää kiinteistön lämmintä käyttövettä ja sammuttaa itsensä automaattisesti pyykkien kuivuttua, joten energiankulutus on saatu hyvin pieneksi.
Essi Junikka on tyytyväinen pesutuvan ja kuivaushuoneen käyttäjä. Pyykit kuivuvat nopeasti ja oman kodin sisäilma pysyy raikkaana. Varaustaulu näyttää, että tässä kiinteistössä muutkin asukkaat ovat huomanneet yhteisten pesu- ja kuivaustilojen käytön edut.
Essi Junikka on tyytyväinen pesutuvan ja kuivaushuoneen käyttäjä. Pyykit kuivuvat nopeasti ja oman kodin sisäilma pysyy raikkaana. Varaustaulu näyttää, että tässä kiinteistössä muutkin asukkaat ovat huomanneet yhteisten pesu- ja kuivaustilojen käytön edut.

"Ja erityisesti vuokratalossa, jossa asukkaiden vaihtuvuus on vilkasta, hyötyä on myös siitä, että jokaisella ei tarvitse olla omaa pesukonetta tai kuivaustornia. Ne ovat ikäviä muutossa ja kalliita ostoksia esimerkiksi opiskelijan kukkarolle", vinkkaa Hurskainen. Essi Junikkakin miettii nyt, tarvitseeko hän enää lainkaan omaa pesukonetta. Myös omassa sähkölaskussa yhteisen pesutuvan käyttö näkyisi: pesukoneen ja varsinkin kuivurin käyttö ovat suurimpia sähkölaskun lihottajia.

"Tällaisen loppuun saakka mietityn kuivaushuoneen käyttö vaikuttaa monella tapaa suoraan asukkaiden lompakkoon", toteaa Hurskainen. "Nopea kuivausaika mahdollistaa kuivaushuoneelle useamman käyttökerran päivittäin ja samalla säästää asukkaiden aikaa".

Velco-kuivausjärjestelmän käyttö säästää energiaa

Auroranlinnan pesutuvassa kuivaushuoneita on kaksi. Molemmissa huoneissa on vesikiertoinen Velco-puhallin. Hurskainen selittää, miten sen toimintaperiaate eroaa perinteisistä sähkökuivaimista.

"Lämmin käyttövesi luovuttaa kennostoon lämpöä, joka puhalletaan kuivaushuoneeseen. Vettä kiertää laitteessa noin 400 litraa per kuivauskerta ja veden lämpötila laskee vain muutaman asteen. Ja vesihän jatkaa sitten matkaansa takaisin kattilaan uudelleen lämmitettäväksi eli vesi ei mene hukkaan."

Kuivaushuoneeseen puhallettava ilma on alle 40 asteista. Pyykki kuivuu sileämpänä ja pehmeämpänä. Ja raikkaampana - jo pesutupaan astuessamme kiinnitin huomiota puhtaaseen tuoksuun ja pesu- ja kuivaustilojen raikkaaseen ilmaan. Monille pesutuville ominaista lämpimän tunkkaista sisäilmaa ei täältä löydy. Hurskaisella on tähänkin selitys: järjestelmään kuuluu olennaisena osana kattopuhallin, joka poistaa kostean ilman ulos. Sisälle johdettava korvausilma puolestaan suodatetaan laadukkaan suodattimen läpi.

"Laitteistossa oleva kosteus- ja lämpötila-anturi tunnustelee jatkuvasti kuivaushuoneen lämpötilaa. Kun pyykki on kuivaa, laite sammuu itsestään ja turhaa käyttöä ei synny", selittää Hurskainen.

Velco kuivausjärjestelmä säästää valtavasti energiaa verrattuna perinteisiin kuivauslaitteisiin. Koko laitteiston – kuivaimen ja poistopuhaltimen – sähkönkulutus on VTT:n tutkimuksen mukaan yhteensä alle 300 W, kun perinteisessä kuivaushuoneessa pelkkä sähkökäyttöinen kuivuri saattaa kuluttaa jopa yli 10 000 W ja pyykin kuivumisaika on silti huomattavasti pidempi.

Näin suuri ero näkyy jo asukkaiden maksamissa vuokrissa ja vastikkeissa. Myös yhteiskunnallisesti voitaisiin puhua merkittävistä säästöistä sekä rakennuskannan korjauskuluissa, että energiankulutuksessa, mikäli pesutupien ja kuivaushuoneiden käyttöä onnistuttaisiin elvyttämään uudelleen.

20113_24828.jpg

Kunnon ripustusnarut lisäävät kuivaushuoneen toimivuutta

Ihmettelen kuivaushuoneen jämäkän näköisiä ripustusnaruja. Ne osoittautuvat Terveysilman omiksi tuotteiksi, jotka on suunniteltu varta vasten tätä kuivaushuonejärjestelmää varten. Hurskainen tosin kertoo ripustusnarujärjestelmää myytävän erikseenkin.

Hän pyytää kokeilemaan niiden välissä roikkuvaa muovipintaista kaksoisvaijeria ja toden totta: vaikka ripustusjärjestelmä on asennettu jo muutama vuosi sitten, se on edelleen tiukka ja tukeva, löysänä roikkuvia naruja on turha etsiä. Tämä kokonaisuus onkin suunniteltu kestämään kulutusta ja kosteita tiloja.

Toimiva ripustusnarujärjestelmä on olennainen osa tehokasta pyykinkuivausta. Terveysilman narujärjestelmä muodostaa toimivan kokonaisuuden. Hyvin kiinnitetyt, muovipinnoitetut narut eivät löysty ja kaksoisvaijereilla pyykki kuivuu raikkaasti ja nopeasti.
Toimiva ripustusnarujärjestelmä on olennainen osa tehokasta pyykinkuivausta. Terveysilman narujärjestelmä muodostaa toimivan kokonaisuuden. Hyvin kiinnitetyt, muovipinnoitetut narut eivät löysty ja kaksoisvaijereilla pyykki kuivuu raikkaasti ja nopeasti.

"Huomaatko idean?" kysyy Hurskainen. "Kun pyykki ripustetaan kaksoisnarujen yli, kuivausilma saadaan puhallettua pyykkien väliin ja vaatteet kuivuvat nopeammin, raikkaammin ja sileämmin". Se, että esimerkiksi lakanapyykki kuivuu vain tunnissa, puolestaan mahdollistaa yhä useampia käyttökertoja vuorokaudessa.

Vakuuttavalta näyttää, alan suunnitella samanlaisen kuivaus- ja ripustusjärjestelmän ehdottamista omaankin taloyhtiööni. Lämpimän käyttöveden hyödyntämisestä ja lyhyestä kuivausajasta johtuva rahallinen säästö saavat Velco-järjestelmän maksamaan itsensä takaisin nopeasti ja energian säästö näkyykin siten pian suoraan asukkaiden kukkarossa.

"Pääkaupunkiseudulla Terveysilma tarjoaa asennuspalvelua, mutta ei mikään estä tilaamasta ja itse asennuttamasta tällaista kuivaushuonejärjestelmää mihin tahansa". Hurskainen kertoo antavansa mielellään tarjouksen ja neuvovansa myös ilmanvaihtoasioissa, mikäli ne eivät ole vielä kunnossa.

Velco
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20191_56020.jpg
Kiinteistön ongelmana kosteat kellaritilat?
Taloyhtiön linjasaneerauksen kannattaa yhdistää myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia peruskorjauksia. Esimerkiksi lisälämmöneristys ja kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat ovat suhteellisen helppoja ratkaista kustannustehokkaasti linjasaneerauksen muiden töiden yhteydessä. Perusmuurin ulkopuolelle tai kellarin lattian alle asennettava salaojittava lämmöneriste tarjoaa tehokkaan ratkaisun maanvastaisten rakenteiden kosteusongelmiin.
202210_79788.jpg
Ketokatosta hyötyä ja iloa taloyhtiöön
Viherkatot ovat tulleet jäädäkseen kaupunki- ja maisemasuunnitteluun viihtyisyyttä lisäävänä elementtinä ja tärkeänä osana hulevesien hallinnassa.
202212_80440.jpg
Juridista apua yrityksille ja yksityishenkilöille
Onko sinulla asia, johon tarvitset juridista apua? – Liittyipä se henkilökohtaisiin asioihin, yrityksen tai taloyhtiön päätöksentekoon tai riitatilanteisiin. JuriNet on sinua varten!Jokainen ihminen, yhteisö ja yritys on tärkeä JuriNetille. Toiminnan lähtökohtana on, että jokainen ansaitsee sellaisen juristin hoitamaan omaa asiaansa, jonka käytöstä ei aiheudu kohtuuttomia kustannuksia, mutta jonka osaaminen ja asiantuntijuus on vakuuttavaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton