• Etusivu
  • Osakas

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.11.2011Päivitetty 28.10.2014
201111_28656.jpg

Valitettavan usein taloyhtiön vastuuhenkilöiden päivittäminen laiminlyödään. Tyypillisesti tämä johtuu tietämättömyydestä. On kuitenkin tarkoituksenmukaista pitää nämä tiedot ajan tasalla, sillä hallituksen tehtävä on edustaa taloyhtiötä ja edustuskelpoisuus tulee tarvittaessa voida tarkistaa. Olemme kehittäneet palvelun, jonka avulla voit tarkastaa, ovatko tiedot taloyhtiösi vastuuhenkilöistä ajan tasalla. Syöttämällä taloyhtiösi nimen ja y-tunnuksen näet ne tiedot, jotka meillä kaupparekisterin mukaisesti taloyhtiöstänne on. Päivitä taloyhtiösi tiedot ja mikäli päivitettävää löytyy, on syytä tarkastaa myös taloyhtiönne kaupparekisteriin tekemä viimeisin päivitys.

Tarkasta taloyhtiösi tiedot!

Asunto-osakeyhtiön hallitus ja kaupparekisteri

Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.

Hallituksen valinta ei ole julkinen, ennen kuin valitut hallituksen jäsenet on ilmoitettu kaupparekisteriin ja tieto on rekisteröity. Rekisteröimällä valinnan hallitus ja sen jäsenet saavat myös kaupparekisteritiedoista ilmenevän oikeuden edustaa yhtiötä ulkopuolisiin nähden. Toimivaltaa ei tarvitse enää rekisteröinnin jälkeen osoittaa esim. jäljennöksellä yhtiökokouksen pöytäkirjasta.

Hallituksen jäsenten valinnan ilmoittamista kaupparekisteriin ei ole sanktioitu, mutta käytännön syistä on syytä huolehtia valinnan aiheuttamista muutoksista yhtiön hallituksessa heti päätöksenteon jälkeen. Hallitus voi hoitaa tämän itse tai antaa rekisteröinnin isännöitsijän tehtäväksi.

Ulkopuolisella ei ole mahdollisuutta tietää hallituksen kokoonpanoa, jos se poikkeaa kaupparekisteriin merkitystä.

Tilanteita jossa hallitukseen ei kuulu kaupparekisterin

Käytännössä on tullut esiin tilanteita, joissa kaupparekisteriin merkitty yhtiön hallitus koostuu henkilöistä, jotka eivät enää ole elossa. Tällaisessa tilanteessa voi syntyä ongelma mm. siitä, kuka on oikeutettu edustamaan yhtiötä. Jäljennös yhtiökokouksen pöytäkirjasta osoittaa, ketkä ovat tulleet valituiksi hallitukseen, mutta ilman pöytäkirjajäljennöstä asiantilan osoittaminen ei ole mahdollista, koska rekisterimerkintä puuttuu.

Hallituksen on muutoinkin huolehdittava siitä, että rekisteröitävät yhtiön tiedot ovat ajan tasalla. Näin ollen yhtiöjärjestyksen muutoksista, isännöitsijän vaihtumisesta tms. seikoista on ilmoitettava kaupparekisteriin

Joissain tapauksissa henkilöllä, joka on jätetty valitsematta hallitukseen ja jonka toimikausi on siis päättynyt, on henkilökohtainen syy poistaa itseään koskeva merkintä. Tällaisessa tapauksessa yksittäisellä hallituksen jäsenellä on oikeus ilmoittaa eroamisestaan kaupparekisteriin. Erillistä eroamisilmoitusta ei tarvita tilanteessa, jossa ilmoitetaan uusi hallitus.

Markku Asmala
asianajaja

Asianajotoimisto
Asmala Härmäläinen Santavuo Oy
Yrjönkatu 15, 28100 PORI
puh. (02) 6345 100, faksi (02) 6338 725
markku.asmala@ahslaki.fi

Tarkasta ja päivitä taloyhtiösi tiedot!

201111_28655.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
20221_74398.jpg
Taloyhtiöt pääosin tyytyväisiä suunnittelu- ja valvonta­palveluiden laatuun
Taloyhtiöt ovat suurelta osin tyytyväisiä ulkopuolisilta ammattilaisilta hankkimiinsa korjaushankkeiden suunnittelu- ja valvontapalveluihin. Kiinteistöliitto selvitti jäsentaloyhtiöidensä kokemuksia suunnittelu- ja valvontapalveluiden laadusta kyselyllä, johon vastasi runsaat 1700 taloyhtiöiden edustajaa eri puolilta maata.
20214_69213.jpg
Osakeluettelo huoneisto­tieto­järjestelmään vuoden loppuun mennessä
Käytössä olevaan huoneistotietojärjestelmään kerätään kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Taloyhtiön osakeluettelotiedot tulee siirtää huoneistotietojärjestelmään 31.12.2023 mennessä. Siirrosta ei peritä maksua, kun se tehdään määräajassa.
20236_82063.jpg
Kustannusten jako taloyhtiön ja osakkaan välillä?
Taloyhtiössä on kosteusvaurioita (rivitalo), tutkimuksen mukaan ei ulkoapäin tulleita. Kuinka jakautuu kustannukset taloyhtiön ja osakkaan kanssa? Terveysviranomaiset velvoittavat laittamaan paikat kuntoon. Kai osakkaalla on myös vastuu, astianpesukone rikki 9/2013 ei korjattu vieläkään, jne. Mistä saisi selkeää tietoa siitä, mikä on osakkaan vastuulla ja mikä taloyhtiön, kun isännöitsijältä ei saa.Kuinka voidaan osoittaa esim. isännöitsijän vastuu jos hänen valvonnassa on suoritettu esim. kylpyhuoneremontti 2004 ja laatat irtoilevat seinistä jne. Taloyhtiöllä ei ole rahaa maksaa ja sitä varten luultavimmin pitää ottaa lainaa, joka tulee sitten kaikkien maksettavasti ja hyödyn saa vain yksi (yhdenvertaisuus). Taloyhtiössä on tehty suullisia sopimuksia poiketen laista ja nyt pitäisi esim. korvata patolevyt kahdelle jos taloyhtiö laitta lopuille (6).
20174_48932.jpg
Huomautuksen antaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiössämme vuokralaisena (ei siis osakkeenomistaja) asuva henkilö on pitänyt ajoittain useitakin vuorokausia yhteen mittaan ikkunaa raollaan myös pakkasella. Hänen kanssaan on keskusteltu asiasta muutama kerta (taloyhtiön hallitus) ja isännöitsijä on viimeisen puolen vuoden aikana lähettänyt hänelle kaksi huomautusta asiasta. Ilmeisesti ikkuna saattaa unohtua auki, toisaalta hän tupakoitsijana ehkä myös haluaa tuulettaa asuntoaan, sillä ajoittain siellä on ollut ristiveto muutamankin päivän yhteenmittaan, kun henkilö on itse ollut pois. Itse hän on todennut esim. vain tuulettavansa pari kertaa päivässä, mikä ei pidä paikkaansa. Termostaatti tietysti reagoi niin, että patteri paahtaa täysillä.Isännöitsijän mukaan ei oikein muuta voi tehdä kuin antaa huomautus. Mikä neuvoksi?
202112_74042.jpg
Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokouksen käsittelyyn?
Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat todella huonosti hoitaneet paloturvallisuusasiat. Palomestari on käynyt tarkastamassa ja antamassa käskyjä palavasta materiaalista porraskäytävissä. Ja jälleen löytyy huomautettavaa. Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokoukseen:- kokouskutsussa erikseen kohta pelastuslain noudattaminen- otan asian esille ja kirjataan pöytäkirjaan, kun äänestetään hallituksen ja isännöitsijän luottamuksesta- vaiko vasta lopussa kohdassa muut asiat?Tuleeko nimeni esille kokouskutsussa? Toki puhuisin asian puolesta itse kokouksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton