• Etusivu
  • Remontti

TaloyhtiöTreffit – keskustele taloyhtiösi hankkeista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.03.2012Päivitetty 17.01.2014
20123_30025.jpg

Taloyhtiön tehokas hallinnoiminen edellyttää tietyn määrän tietoa. Tietoa voi luonnollisesti aina etsiä ja omaksua, mutta asioiden hoitamiseen tarvittava taitohan karttuu tekemisen ja kokemuksen myötä. Maastamme löytyy reilusti yli 80 000 taloyhtiötä, joista jokainen on tavalla tai toisella oma yksilönsä, mutta yhtymäkohtia toiminnassa on enemmän kuin äkkiseltään arvaisikaan. Kokemusten jakaminen, asioista keskusteleminen ja toteutettuihin korjaushankkeisiin tutustuminen ovat keinoista parhaimmat tehokkaaseen hallinnointiin siirtymisessä.

Ilmoittaudu TaloyhtiöTreffeille...

Otteita jo ilmoittautuneilta:

" Asunto-osakeyhtiössämme on 18 paritaloa eli yhteensä 36 huoneistoa.Meillä on meneillään hanke, jossa teemme autokatokset eli 4 riviä, jossa on 9 paikkaa+lukittava roskakatos. Kaikki siihen liittyvä tieto kiinnostaa, kuten mikä on roska-aitauksen minimi sisäleveys, autopaikan minimileveys, -korkeus,-syvyys. Paljonko vastapäiseen riviin pitää olla tilaa peruuttaa jne. Omien piirustusten mukaan vai joltain tehtaalta hankittuna? Kuinka lähelle jalkakäytävää saa rakentaa jne."

"Olen taloyhtiömme hallituksessa ja käymme juuri läpi putkiremonttia. Paljon kokemuksia siitä mitä sudenkuoppia tulee välttää, mitä kannattaa huomioida sopimusvaiheessa ja millaisia kokemuksia urakoitsijan, valvojan, jne toiminnasta"

Hallituksessa edustat osakkaita

Taloyhtiön hallituksessa edustat niitä osakkaita, jotka omistavat kiinteistön. Edellytyksenä ei luonnollisestikaan ole ammattitaito korjausrakentamisen tai taloudenhallinnon osalta, mutta asiantuntemus on tietysti tehtävänkuvan kannalta eduksi. Tärkeimmän panoksen taloyhtiön eteen annat kuitenkin uhraamalla aikaasi siihen, että osoitat kiinnostusta käsillä olevia asioita kohtaan. Kun ongelma tai hanke on käsillä, siihen etsitään ratkaisu. Taloyhtiösi hallituksen jäsenenä olet velvollinen tekemään parhaasi asian hoitamiseksi.

Kattava tietopankki verkossa

Kuluneen kolmen vuoden aikana Omataloyhtiö. fi on imenyt sisäänsä aimo annoksen tietoa ja ratkaisuja taloyhtiön toimintaan. Noin kaksi vuotta sitten uudistunut asunto- osakeyhtiölaki nosti esille jälleen kerran yhteisen omaisuuden arvon - eikä suotta. Taloyhtiöissä tehtyjen korjausten määrä tuona samaisena vuonna 2010 oli 1,2 miljardia euroa. Se, mihin tämä raha käytettiin, tiedetään yllättävänkin hyvin. Mutta millä perusteilla taloyhtiöissä tehtiin päätökset, jää täysin arvailujen varaan.

Omataloyhtiö.fin rooli taloyhtiömaailmassa on niin ongelmien, ratkaisujen kuin vaikutustenkin esille ottaminen unohtamatta kuitenkaan jatkuvasti käsillä olevaa asuntoosakeyhtiöiden lainsäädäntöä sekä normaaleja toimintaperiaatteita.

Kokemuksilla on merkitystä

20123_30026.jpg

Puhutaanpa sitten ihmisistä tai kiinteistöistä, on meillä kaikilla omat kokemuksemme. Taloyhtiön hallitustyöskentelyn osalta olemme lähes kaikki untuvikkoja, kunnes jotain merkittävää tapahtuu. Sen jälkeen, kun jotain on koettu, olemme kokemuksiltamme jälleen hieman rikkaampia. Suurin osa Suomen rakennuskannasta on ainutlaatuisessa tilanteessa, korjattavaa löytyy niin, että korvia kuumottaa. Ne, jotka ovat taloyhtiön hallituksen näkövinkkelistä kokeneet miljoonien eurojen korjaushankkeen, ovat kokemuspohjaltaan muita selvästi rikkaampia. Kertomalla taloyhtiösi ja hallitustoimintasi historiasta voit auttaa niitä, jotka apua eniten tällä hetkellä kaipaavat. Juuri tähän tarkoitukseen olemme avaamassa TaloyhtiöTreffejä.

Kerro kokemuksistasi TaloyhtiöTreffeillä

TaloyhtiöTreffeillä jaetaan kokemuksia

Omataloyhtiö.fin järjestemien TaloyhtiöTreffien tavoite on yksinkertainen: yhdistää taloyhtiöt ja ihmiset niin alueellisesti kuin intressienkin puolesta. Osa meistä tietää jotain ja toinen toista, miksi emme siis jakaisi kokemuksiamme. TaloyhtiöTreffeillä sinun ei ole pakko aktiivisesti etsimällä etsiä itsellesi keskustelukaveria, vaan yhdistämme teidät ilmoittamienne kiinnostuksen kohteiden kautta. Muodostamme siis foorumeita.

Olipa kyseessä sitten vaikka julkisivuremontti Tampereella, saat kontakteja niihin taloyhtiöihin, joissa esimerkiksi Tampereella on jo suoritettu julkisivuremontti. Tai toisaalta voit löytää toisen taloyhtiön lähialueeltasi, joka on suunnittelemassa vastaavaa hanketta kuin tekin ja voitte näin ollen yhdessä miettiä parhaan mahdollisen tavan yhteistyölle. Tarkoituksenamme on toimia vain yhdistävänä välikätenä ja tarjota apuväline yhteydenpitoon.

Siirry TaloyhtiöTreffeille

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Epämiellyttävä haju huoneistossa - miten edetä?
Olemme kärsineet huoneistossamme ajoittain esiintyvästä "viemärin tuoksusta", asiaa on omatoimisesti tutkittu ja todettu mm. että tontilla sijaitsevan kunnallisen viemärin tarkastuskaivon läheisyydessä esiintyy tuo samainen tuoksu. Oltu yhteydessä paikalliseen vesi-ja viemärilaitokseen, he ovat omalta osaltaan tutkineet järjestelmänsä, havaittu viemärissä painauma joka ajoittain tukkii naapurikiinteistömme viemärin, tätä kaupungin toimesta käyty silloin tällöin avaamassa. Vesi-ja viemärilaitoksen taholta ilmoitettu, ettei haju voi tulla heidän järjestelmistä, kehoittivat tarkastamaan taloyhtiömme viemärijärjestelmän toiminnan.Kuuluuko taloyhtiön hoitaa viemärien tarkastaminen, vai onko se osakkaan vastuulla, niin kuin meille on isännöitsijän taholta ilmoitettu?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kaikki kerrostalokodit saavat vesimittarit
Vuoden 2013 alusta myös vanhoihin kerrostaloasuntoihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit – uusissa kerrostaloasunnoissa vesimittarit ovat olleet pakolliset vuoden 2011 alusta. Vesimittareiden piiriin kuuluvat myös liike- ja toimistohuoneistot.Vesimittareiden asennus on seuraus kiristyvistä korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista. Veden kulutuksen seuranta kuuluu osana rakennusten energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Lämmitetyn veden osuus ja merkitys kasvaa rakennusten muiden lämpöhäviöiden vähenemisen myötä. Kun veden kulutus laskee, laskee myös lämmitysenergian tarve.Vedenkulutus saattaa vaihdella huoneistokohtaisesti 70-400 litran välillä. Huoneistokohtainen vesimittari tekee veden käytön laskutuksesta tasapuolisen – maksetaan vain omasta kulutetusta vedestä. Nykyinen tasapuolinen laskutus ei tee oikeutta nuukasti vettä käyttävälle yksinasujalle. Lisäksi vesimittareiden on oltava sellaisia, että vastikkeen tai vuokran maksuperusteeksi voidaan määrätä veden kulutus. Vesimittarit asennetaan kiinteistöjä eikä vesihuoltolaitoksia varten.Mittareiden asennuksella odotetaan myös asukkaiden kiinnittävän huomiota omaan vedenkulutukseensa. Asiantuntijoiden mukaan pakolliset mittarit vähentävät veden kulutusta noin 25 % tai jopa enemmän. Omakohtainen saattaa myös kiinnittää huomiota omaan veden kulutukseen.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiökokouskutsu
Yhtiökokouksen kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu toimitetaan yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty, kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta.Mikäli yhtiökokouksessa päätetään asian siirtämisestä jatkokokoukseen, siihen ei tarvita eri kutsua paitsi silloin, jos jatkokokous pidetään myöhemmin kuin neljä viikkoa edellisestä kokouksesta.Joissakin yhtiöjärjestyksissä on määräys siitä, että päätös on tehtävä kahdessa yhtiökokouksessa. Tällöin ei kutsua jälkimmäiseen yhtiökokoukseen saa toimittaa, ennen kuin edellinen kokous on pidetty. Jälkimmäistä kokousta koskevassa kokouskutsussa on mainittava ensimmäisen kokouksen päätöksen sisältö.Kokouskutsu on laadittava kirjallisesti. Se on toimitettava jokaiselle osakkeenomistajalle, jonka postiosoite on yhtiön tiedossa. Kutsu voidaan toimittaa myös osakkaan yhtiölle ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.Yhtiökokouskutsussa tulee mainita kokousaika ja –paikka sekä käsiteltävät asiat. Jos kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen muuttamista, tulee kutsussa esittää muutosehdotuksen pääasiallinen sisältö.
peltikatto kesäisessä auringonpaisteessa
Miksi As Oy Rivikauppi päätyi vaihtamaan huopakatteen peltikatteeseen?
As Oy Rivikauppi, kolmen talon rivitaloyhtiö, sijaitsee Tampereen Vehmaisissa. Vaikka kiinteistöt rakennettiin 70-luvun lopulla, taloyhtiön mustavalkoinen ja tyylikäs yleisilme antaa tuoreemman vaikutelman. Tämä johtuu suurelta osin uudesta ja tyylikkäästä Vesivekin asentamasta mustasta Teräs-Tapio-katosta.
Huoneiston tutkiminen suurennuslasilla
Ympäristöministeriö tiedottaa uusista asetuksista
Ympäristöministeriö on antanut 9.4.2019 ja 11.4.2019 asetukset rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoja koskevista teknisistä tuotevaatimuksista sekä tuotteiden tyyppihyväksynnästä. Asetuksia annettiin yhteensä 22. Ne tulevat voimaan 1.1.2020.Asetusten tarkoituksena on edistää rakennusten vesihuollon kannalta terveellistä ja turvallista rakentamista ja korjaamista. Olennaisten teknisten vaatimusten asetukset antavat terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät vaatimukset vesi- ja viemärilaitteistoissa käytettävien rakennustuotteiden ominaisuuksille.
202112_74262.jpg
Kokouskutsun toimittaminen?
Täyttyykö kahden viikon kokouskutsuaika kun kutsu on lähetetty osakkaille 1.12. ja kokous pidetään 15.12.?Mielestäni on 14 vuorokautta, mutta yhden osakkaan mukaan ei kokouskutsuaika täyty vaan se on tässä vain 13 vuorokautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton