• Etusivu
  • Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.09.2011
20119_27876.jpg

Kesä on nyt taakse jäänyttä aikaa, ja taloyhtiössä on aika jälleen kerran ryhtyä toimeen. Mitä merkittävää kesän aika tapahtui, mistä taloyhtiöissä tulisi olla tietoinen? Entä miten vuosi sitten uudistunut asunto-osakeyhtiölaki vaikutti taloyhtiöissä? Omataloyhtiö.fi tarjoaa ajankohtaisen tiedon.

Kaikki taloyhtiöiden hallinnoimisesta yksissä kansissa

Omataloyhtiö.fi on julkaissut Taloyhtiön vuosikirjan, joka on ensimmäinen laatuaan. Vuosikirja antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Kirja on suunniteltu toimimaan taloyhtiöiden hallituksen kattavana tiedonlähteenä, joka käsillä aina kun tietoa eniten tarvitaan. Pieni panostus taloyhtiön hallitusta helpottamaan maksaa itsensä välittömästi takaisin.

Tutustu Taloyhtiön vuosikirjaan...

Asunto-osakeyhtiölain uudistuksesta vuosi

Vuosi 2010 oli monella tapaa ainutlaatuinen. Taloyhtiöiden toimintaa ohjaava asunto-osakeyhtiölaki uudistui, ja uuden lain mukanaan tuomat uudistukset ovat nyt ehtineet vaikuttaa enemmän tai vähemmän taloyhtiöiden toimintaan. Konkreettisimpina tehdyistä uudistuksista mainittakoon huoneistokohtaisten muutostöiden ilmoitusvelvollisuus sekä viiden vuoden kunnossapitosuunnitelmat.

Uusi pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011

Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tuli voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Lisää pelastuslaista…

Tuleeko taloyhtiöille avustuksia?

Vuonna 2012 jatketaan samalla linjalla kuin tänäkin vuonna. Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on varattu ensi vuodelle 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000 000 euroa. Avustuksiin myönnettävää määrärahaa saa käyttää asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annetun lain (1184/2005) mukaisiin avustuksiin. Määrärahasta varataan 20 000 000 euroa uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönoton avustuksiin sähkö- ja öljylämmitteisissä asuintaloissa.

Lisää suunnitelluista tuista…

Yhtiökokoukset tulevat

Ensimmäiset korjaustarveselvitykset on nyt esitetty yhtiökokouksille. Mitä tästä seurasi, tehtiinkö taloyhtiössänne suunnitelmaa tulevista korjauksista? Onko teidän taloyhtiössänne tarkoitus aloittaa tänä syksynä hankkeen suunnittelu? Vaikka hankkeen valmistelu onkin hallitukselle ja isännöitsijälle varsin työlästä, on se taloyhtiön yhteisen edun mukaista. Omataloyhtiö.fi tarjoaa kattavasti erilaisia ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin. Korjausmenetelmää valittaessa tulisi ennen kaikkea kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään, myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijoiden osaamisen hyödyntäminen on usein liian vähäistä tarjontaan nähden. Aktiivinen sekä osaava hallitus ja isännöitsijä hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Elinkaarikustannuksia mietittäessä huomiota tulisi kiinnittää ennen muuta ratkaisun kokonaistaloudelliseen kustannustehokkuuteen eikä niinkään investointikustannukseen.

Omataloyhtiö.fi etsii saneerattavia taloyhtiötä!

Kerro meille taloyhtiösi hankkeesta, niin pohditaan, kuinka voimme auttaa.

Jätä yhteydenottopyyntö!

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20107_22539.jpg
Vesivahinko kylpyhuoneessa
Muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä alkoi vuosia muhinut ongelma. Vuonna 1997 tehdyn kylpyhuoneen laatoitustyön yhteydessä tehty virhe paljastui 13 vuotta myöhemmin asunnon vaihtaessa omistajaa. Vahinko tuli ilmi kun irralliset lattialaatat huomattiin suihkukaapin poistamisen yhteydessä. Virheestä aiheutuneen vahingon korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Samassa yhteydessä taloyhtiön puolesta tarkistetut seinärakenteet uusittiin taloyhtiön kustantamana.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Kenelle kuuluu pihan talvikunnossapito?
Asunnon edessä oleva piha muodostuu aidan ja varastorakennuksen välisestä n. 6 m leveästä ja 6-10 m pitkästä alueesta. Yhteiseltä piha-alueelta johtaa väylä läpi alueen ulko-ovelle. Pihan voidaan katsoa muodostavan kotirauha-alueen. Maapohja on yhtiön hallinnassa eikä asunnon haltijalla ole alueeseen yhtiöjärjestyksen mukaan käyttöoikeutta. Voiko hallitus yksipuolisesti todeta talvikunnossapitovastuun (lumenluonti ja liukkauden torjunta) kuuluvan asunnon haltijalle. Ratkaisu löytyy yhteisen pihan kunnossapitoon, mutta tähän en ole löytänyt oikeudellista ennakkopäätöstä.
20236_82145.jpg
Minulta on laskutettu liikaa vesimaksuja, mitä tehdä?
Syyskuussa 2007 vuokralaiseni ilmoitti, että hänen tyttöystävänsä muuttaa myös omistamaani asuntoon ja haluaa taloyhtiön saunavuoron. Ohjasin hänet ottamaan yhteyttä isännöitsijään ja ilmoittamaan, että huoneistossani asustaa kaksi henkilöä ja haluavat myös saunavuoron. Osakkeenomistajana olen maksanut 2007 syksystä lähtien hoitovastikkeen sekä yhden vesimaksun (taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita) isännöitsijän toimittamien vastikemaksujen mukaisesti viitenumeroin. Isännöitsijä on toimittanut myös vuokralaiselleni vuosittain maksulaput kahdesta vesimaksusta sekä saunavuorosta viitenumeroin. Eli maksua on veloitettu kolmesta vesimaksusta, vaikka asukkaita on kaksi. Vesimaksuista jätettiin 2017 selvityspyyntö isännöitsijälle. Miltä ajalta taloyhtiö on velvollinen..
20156_43530.jpg
Ratkaisut parvekkeen vedenpoistoon
Parvekkeiden käyttötarkoitusten muuttuessa perinteisestä parvekekäytöstä enemmän "lisäolohuoneiksi" aiheuttaa se myös viihtyvyydelle ja paloturvallisuudelle uusia vaatimuksia. Parvekkeiden sisäinen vedenpoistojärjestelmä mahdollistaa turvallisen ja siistin ratkaisun vedenpoistoon.Jätä yhteydenottopyyntö tästä
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastuunjako paritaloyhtiössä, voidaanko muuttaa?
Asun 70-luvun paritalossa, jossa on suullisesti sovittu että korjaukset tehdään omalle puolelle omin varoin.Kummassakin asunnossa on pitkään olleet samat asukkaat, joten ongelmia tämän vastuujaon kanssa ei ole ollut.Tiedän että yhtiöjärjestykseen voi asian kirjata mutta päteekö juridisesti esim. yhtiökokouksen muistiossa oleva maininta tästä? Haluaisin päästä tästä mieltä vaivaavasta asiasta kevyemmillä toimenpiteillä kuin yhtiöjärjestyksen muuttamisella. Yhtiöjärjestys on alkuperäisessä muodossaan.
Ihmiset kokoushuoneessa
Voiko As Oy siirtyä tilin­tarkastamisesta toiminnan­tarkastukseen?
Yhtiömme on perustettu 1960-luvulla ja siinä on 10 asuntoa. Yhtiö sai uuden yhtiöjärjestyksen asunto-osakeyhtiölain uusimman version voimaantulon jälkeen. Asunto-osakeyhtiölain mukaan tilintarkastaja tarvitaan jos yhtiössä on vähintään 30 asuntoa ja jos tilintarkastulain 4–6 § niin vaativat. Jälkimmäisessä vaaditaan tilintarkastusta, kun taseen määrä on yli 100 000 €, liikevaihto on yli 200 000 € tai työntekijöitä yli 3 henkilöä.Tarjoittako tämä, että kun jo yhden asunnon omapääoma-arvo ylittää tuon 100 000€, asunto-osakeyhtiössä on aina oltava tilintarkastaja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton