• Etusivu
  • Osakas

Askelmerkit ekotehokkaaseen asumiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.07.2010
20107_22590.jpg

Tilaisuus järjestettiin Rakennuskulttuuritalo Toivossa, joka sijaitsee Porin keskustan tuntumassa.

Asumisen, rakentamisen ja remontoinnin eko- ja energiatehokkuutta puhutti Porissa 20. heinäkuuta järjestetyssä SuomiAreena –keskustelufoorumissa. Rakennuskulttuurikeskus Toivossa pidetyn keskustelutilaisuuden teemana oli "Askelmerkit ekotehokkaaseen asumiseen - keppiä vai porkkanaa?".

Tilaisuuden järjesti Tee parannus -viestintäohjelma, jonka toteuttavat kiinteistö- ja rakennusala yhteistyössä ympäristöministeriön, Tekesin ja Sitran kanssa. Keskustelua veti Suomen Asuntotietokeskuksen Juha Salmi ja keskusteluun osallistuivat asuntoministeri Jan Vapaavuori, rakennetun ympäristön ekotehokkuu-den tutkimusprofessori Miimu Airaksinen VTT:ltä, Satakunnan Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Eino Taulu, Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sekä Rakennustoimisto M. Suoramaa Oy:n toimitusjohtaja Juhani Suoramaa.

Heti tilaisuuden aluksi selvennettiin eko- ja energiatehokkuuden eroavaisuuksia. Tutkimus-professori Airaksinen selvitti, että ekotehokkuus ottaa energiatehokkuutta laajemmin kantaa mm. energian-tuotantotapaan sekä sen ilmastovaikutuksiin, kun taas energiatehokkuudesta puhuttaessa kyse on lähinnä kulutettavan energian määrästä, joka sekin kyllä vaikuttaa muodostuviin päästöihin.

Energiatehokkuuden parantaminen on hyvä asia!

Tilaisuuden juontajan, Juha Salmen ensimmäinen kysymys ministeri Vapaavuorelle kuului "Miksi juuri nyt kannattaa olla liikkeellä energiatehokkuuden parantamiseksi?". Vapaavuoren lyhyt ja ytimekäs vastaus tähän oli "Energiatehokkuuden parantaminen on hyvä asia". Asiaa selventääkseen ministeri Vapaavuori otti esille maailmanlaajuisesti rakennuskannan 40 % osuuden energian kokonaiskulutuksesta ja samalla rakennuskantaan kohdistuvan säätöpotentiaalin suhteellisen helpon realisoinnin. Suomessa varsin suuri 1970-luvun rakennuskanta on vanhaa ja se vaatii korjaus-toimenpiteitä. Oleellista on, että näitä korjaustoimenpiteitä tehtäessä kiinnitettäisiin huomiota työn laatuun sekä käytettyihin ratkaisuihin.

Kuntasektorin näkemystä keskusteluun toi Porin kaupungin puolesta Kari Hannus. Hannus painottaa kuntien osuutta esimerkin näyttäjänä ja ennen kaikkea rakennusvalvonnan suorittajana.
Kuntasektorin näkemystä keskusteluun toi Porin kaupungin puolesta Kari Hannus. Hannus painottaa kuntien osuutta esimerkin näyttäjänä ja ennen kaikkea rakennusvalvonnan suorittajana.

Energiatehokkaaksi välttämättömän korjaustyön yhteydessä

Satakunnan kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Eino Taulu korosti tilaisuudessa tosiasiaa, ettei taloyhtiöissä energiatehokkuutta tai ekotehokkuutta parantavien korjaustoimenpiteiden tekeminen ole järkevää, mikäli se ei tapahdu välttämättömän korjauksen, kuten julkisivuremontin, yhteydessä. Hän muistutti myöskin, että korjausrakentamisessa halpa ja hyvä kulkevat erittäin harvoin käsi kädessä. Korjausvaihtoehtojen punnitsemista korosti myös ministeri Vapaavuori. Nyt tehtävien ratkaisujen kanssa on elettävä seuraavat 30 - 40 vuotta, takaisinmaksuaikoja laskettaessa on syytä ottaa huomioon myös energianhinnan todennäköinen kasvu ja myös sitä kautta tulevat lisäsäästöt.

Tilaisuuteen paikalle saapuneilla kuulijoilla oli mahdollisuus esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Tilaisuuteen paikalle saapuneilla kuulijoilla oli mahdollisuus esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Kuntasektorin näkemystä keskusteluun toi Porin kaupungin puolesta Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus. Hannus painottaa kuntien osuutta esimerkin näyttäjänä ja ennen kaikkea rakennusvalvonnan suorittajana. Toisena pointtina Hannus korostaa kilpailutuksen toteuttamisen, tarkoituksenmukaista ei ole käyttää kilpailutuksen ainoana kriteerinä kustannuksia vaan tiettyjen laatukriteerien on myös täytyttävä, toteaa Hannus. Rakennusteollisuuden edustaja Suoramaan mukaan laadukkaalla työllä on vaikea kilpailla, jos ainoana valintaperusteena on kustannukset, tekijöitä rakennusalalla kun on moneen lähtöön. Rakentamisen energiatehokkuusnormit eivät ole huono asia, mutta osaltaan Suoramaa muistuttaa myöskin rakentamisen kustannusten nousevan näistä johtuen.

Mikä ihmeen nollaenergiataso?

Eko- ja energiatehokkuuden parantamisen tulevaisuuden näkymiä raottanut Miimu Airaksinen kertoi määräysten kiristyvän entisestään. Kansalliset määräykset pohjautuvat Euroopan parlamentin hyväksymään rakennusten energiatehokkuutta parantavaan direktiiviin. Vuoden 2010 alussa rakennusmääräykset kiristyivät 30 prosentilla ja seuraavan kerran määräyksiä kiristetään edelleen 20 prosentilla vuonna 2012. Korjausrakentamiseen jäsenvaltioiden tulee direktiivin mukaan asettaa kansalliset energiatehokkuuden vähimmäisvaatimukset. Uudisrakennusten osalta tavoitteena on toteuttaa rakennusmääräysten kiristäminen portaittain 3-4 vuoden jaksoissa siten, että vuonna 2021 normit saavuttavat lähes nollaenergiatason. Nollaenergiatasolla oleva rakennus tuottaa energiaa yhtä paljon kuin se kuluttaa. Tarkoituksena on myöskin kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kokonaisenergiankulutukseen, joka mahdollistaa sen, että jos jollain saralla tehdään vaatimuksia parempaa tulosta, voidaan toisella saralla vaatimuksista joustaa.

Lisää Tee parannus! - viestintäohjelmasta

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201810_54883.jpg
Energiatehokkuutta Kooltherm-julkisivueristeellä
Kingspanin Kooltherm lämmöneristeillä vanhankin asuintalon energiatehokkuutta voidaan parantaa matalaenergia- tai jopa passiivitasolle asti. Tehokkaalla lämmöneristyksellä rakennuksen lämmityskustannukset pysyvät maltillisina.
Katu, jossa on taloja rivissä
Tulisiko pelastussuunnitelma päivittää?
Pelastussuunnitelman päivitys on ollut 2012-2017 joka kokouksen esityslistalla.Meillä vaihtui isännöitsijä, joka piti tämän kevään kokouksen, jossa selvisi, että oli pelastussuunnitelma oli päivitetty viimeksi 2005.Hallitus ei ollut päivittänyt suunnitelmaa. Onko hallituksen vastuulla pelastussuunnitelman laatiminen ja hyväksyminen? Tarviiko suunnitelmaa tuoda taloyhtiön kokoukseen erikseen hyväksyttäväksi?
20236_82063.jpg
Taloyhtiön remonttien kilpailutus?
Rivitaloyhtiössämme on kuluneena syksynä tehty kylpyhuone/saunaremontteja ja lämminvesivaraajien vaihto osaan huoneistoja. Kesällä kaivettiin myös salaojat. Tietojemme mukaan urakoita ei ole kilpailutettu, eikä meillä ole mitään tietoa tulevista laskuista/kustannuksista. Vain se, että yhtiö ottaa tarvittavan summan lainaa.Meitä on ainakin neljä osakasta, joiden mielestä homma ei ole mennyt ihan oikein. Isännöitsijän mukaan "ei pysty tekemään kustannusarvioita" tai "maksaa jonkun tonnin", "tai satasen".Lisäksi osa kylpyhuoneista piti remontoida ensi kesänä, nyt osa asukkaista joutunut olemaan useita viikkoja evakossa. Mitä voimme tehdä tilanteen selvittämiseksi?
20146_39584.jpg
Neljä vuotta sitten tehty sisäilmaremontti kannatti
Neljä vuotta sitten kerroimme Asunto Oy Kluuvinahteessa toteutetusta sisäilmaremontista. Mitä espoolaiseen rivitaloyhtiöön kuuluu ja miten korvausilmaventtiilien asennus on vaikuttanut asukkaiden elämään?Tästä lähdettiin liikkeelle
20132_33765.jpg
Energiaa säästävä pyykinkuivaus
Kuivaushuoneeseen Velco ripustusjärjestelmäJärjestelmän voi hankkia Velco-kuivauspuhaltimen ohessa tai myös pelkkänä ripustusjärjestelmänä korvaamaan nykyistä ripustusnaruratkaisua.Velco-järjestelmän vakio-osilla on helppo rakentaa jokaiseen kuivaushuoneeseen sopiva pyykinripustusratkaisu.Pyydä tarjous!Lisätietoa Velco-pyykinkuivausjärjestelmästä...
202012_67781.jpg
Persoonalliset ja modernit parvekejulkisivut silkkipainolaseilla
Asutteko vanhassa kerrostalossa, joka on rakennettu 1960- ja 70-luvulla? Ovatko parvekejulkisivut päivityksen tarpeessa? Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikää pidentää. Helsingin Kontulassa sijaitseva kerrostalo koki näyttävän muodonmuutoksen parvekelasituksen myötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton