• Etusivu
  • Piha

Ei enää kaaosta – ainakaan taloyhtiön pyöräkellareissa ja -parkeissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ovella Systems Oy
Julkaistu 07.06.2016Päivitetty 28.02.2023
20166_46724.jpg

Pyörät järjestyksessä.

Kesän kynnyksellä pyöräily lisääntyy, koska asukkaat haluavat ulkoilla ja nauttia ympäristöstä. Kun pyörävarasto ja -parkki ovat helposti saavutettavissa ja riittävät taloyhtiön asukkaille, ei ongelmaa ole. Mutta hyvin usein tilanne on aivan toisenlainen.

Tilaa maksuton esite!

Osta verkkokaupasta!

Ongelmia syntyy taloyhtiöissä, kun pyöräkellarit ovat epäjärjestyksessä ja ne ovat riittämättömiä asukkaiden polkupyörien säilyttämiseen. Tämä vaikuttaa asumisviihtyisyyteen, koska pyöriä säilytetään myös asunnoissa. Yksinkertaisimmillaan ongelma voidaan ratkaista asuntokohtaisesti siten, että asukkaat asentavat tai asennuttavat ovella® Fillarikoukut parvekkeilleen tai irtainvarastoihinsa. Kuitenkin usein aktiivinen asukas saa pyöränsäilytysprojektin ulkoiluvälinevarastoissa käynnistettyä ilmoittamalla ongelmasta taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle. Pyöräilyn suosio ja julkisen sektorin investoinnit kevyen liikenteen väyliin ja olosuhteisiin vaikuttavat myös taloyhtiöiden hallitusten tekemiin päätöksiin, jolloin pyörien säilytystilojen säilytyskapasiteetti olisi oltava riittävä ja turvallinen. Pyöräparkkien ja säilytystilojen ollessa epäasianmukaisesti hoidetut, hallituksen olisi tehtävä päätös tarpeettomien pyörien siirtämisestä pois ja tarvittaessa säilytyspaikkojen kapasiteetin lisäämisestä.

Prosessin vaiheet

  1. Taloyhtiön hallituksen päätös polkupyörien säilytys- ja pysäköintitilojen ja telineiden uusimisesta.
  2. Asukkaiden tiedottaminen noin kuukautta aiemmin, jolloin asukkaita kehotetaan merkitsemään omaisuutensa sekä ulkona että sisällä.
  3. Hylättyjen pyörien valokuvaaminen, luettelointi, välivarastointi muualla ja mahdollinen lahjoittaminen tai myyminen.
  4. Uusien, tehokkaiden ja turvallisten säilytysjärjestelmien hankinta tai olemassaolevien päivittäminen.
  5. Säilytyspaikkojen numerointi tai nimeäminen huoneistokohtaiseksi, kun on saavutettu tarpeellinen määrä säilytyspaikkoja per asunto.
  6. Kulkuväylien merkitseminen ja esteettömyyden varmistaminen.
  7. Tilojen lukitus.
  8. Ylläpito ja huolto.

Huomioitavat seikat

Ennen projektin aloitusta hallituksen tulee huomioida, että omaisuuden suoja on perusoikeus, jonka sisältö on määritelty perustuslain 15 §:ssa. Sen mukaan taloyhtiöllä ei ole oikeutta määrätä omaisuudesta, jota se ei omista. Omaisuuden hävittäminen voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen.

Johtava paloalan asiantuntija, Teppo Jokinen mainitsee: "Palo- ja pelastuslaki määrittelee, että kellareissa ja varastoissa tulee poistumistiet olla vapaina eikä niissä saa varastoida tavaraa. Poistumistiemerkinnät saattavat peittyä, jos tavaraa varastoidaan holtittomasti. Varastoitavat tavarat tulee näin olla niille varatuilla paikoilla."

Palotilanteessa poistuminen vaarantuu, jos varastot eivät ole järjestyksessä. Pelastushenkilöstön työturvallisuus heikkenee, jos tulipalotilanteessa sammutushenkilöstö joutuu työskentelemään tilassa, joka ei ole palo- ja pelastuslain edellyttämässä kunnossa. Lisäksi palo- ja pelastuslaki sekä rakennuslupa rajoittavat palokuorman määrää. Esimerkiksi varastoissa puiset telineet lisäävät palokuormaa.

Ovellalla järjestykseen.
Ovellalla järjestykseen.

Projektin toteutus

Kun hallitus on päättänyt toteutuksesta, sen voi tehdä talkootyönä, jolloin asukkaat aktivoidaan. Projekti voidaan tilata myös suunnitelmineen Ovella Systems Oy:ltä avaimet käteen -periaatteella.

Taloyhtiössä voi olla ajankohtaista tilan kapasiteetin tehostaminen, lisätilan kalustaminen, turvallisempien telineiden hankinta, uudelleen järjestely ja numerointi sekä pihaparkin suurentaminen. Kun tehtävänanto on selkeä, projekti suunnitellaan hyvin ja räätälöidään kiinteistökohtaisesti. Työ toteutetaan asukkaita häiritsemättä.

Projektin vaiheet

1. Hallituksen ja urakoitsijan palaveri. 2. Suunnitelma ja sen hyväksyminen. 3. Tilan raivaus ja asennustyö. 4. Järjestely ja numerointi. 5. Asukkaiden perehdyttäminen 6. Käyttöönotto.

Lopputuloksena on tila tai parkki, joka on helposti saavutettavissa, houkutteleva, helppokäyttöinen ja turvallinen sekä taloyhtiön pysäköintitarpeita vastaava.

Usein suurempi remontti viimeistellään yhteistentilojen kunnostamisella, joita ovat myös ulkoiluvälinevarastot ja pyöräparkit. Näin asukastyytyväisyyttä voidaan nostaa yllättävän pienellä investoinnilla ja asukkaan käyttäjäkokemus myös ehostetuissa tiloissa on positiivisempi prosessin jälkeen.

Ovellan videoita

Varasto järjestykseen

Ovella Systems Oy
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20153_42831.jpg
Pyörät solmussa ja renkaat rutussa?
Onko pyöräkellarissanne talven jälkeen aina kaaos? Oma polkupyörä ei tahdo löytyä talven jälkeen millään kellarista. Taloyhtiön kevätsiivous on oiva hetki laittaa myös pyörävarasto järjestykseen uusilla pyörätelineillä. Kuinka mukavaa onkaan alkaa pyöräilykausi, kun polkupyörät ovat siististi järjestyksessä.Tilaa maksuton esite!
20154_43048.jpg
Auton renkaiden säilytys taloyhtiössä
Renkaiden vaihdon aikaan ollaan aina jokavuotisen ongelman äärellä, erityisesti taloyhtiöissä: missä ylimääräiset renkaat säilytetään? Taloyhtiöissä säilytystilaa on vähän ja käyttämättömät renkaat pitäisi saada säilöön mahdollisimman pieneen tilaan.Auton renkaiden säilytykseen tarkoitetut ovella®-telineet ovat helppokäyttöisiä, turvallisia ja korkealaatuisia. Ne on valmistettu maalatusta teräksestä. Järjestelmän avulla lattiatilaa vapautuu ja saadaan rakennuksen hyödyntämättömät tilat käyttöön.Tilaa maksuton esite!Osta verkkokaupasta!
20156_43526.jpg
Fillari-koukku - nosta pyörä koukkuun!
Taloyhtiön pyöräkellarissa pyörät ovat usein sekaisin ja omaa pyörää on vaikea löytää sekasotkusta. On paljon mukavampaa aloittaa kevään pyöräilykausi, kun polkupyörät ovat siistissä järjestyksessä ja omakin löytyy kellarista helposti.Tilaa maksuton esite!Osta verkkokaupasta!
201711_51052.jpg
Fillariparkit remontoitiin - säilytystila tuplaantui
Syksyllä 2017 tehtiin fillariparkki- ja varastoremontti järvenpääläiseen As Oy Kiilapuistoon. Talot ovat Järvenpään ensimmäisiä tornitaloja. Taloyhtiö sijaitsee arvostetulla alueella, puiston ympäröimänä, mäen päällä, keskellä Järvenpäätä. Kerrostalo on yhteisöllinen ja ilmapiiriltään ystävällinen. Tätä yhtiötä on hoidettu hyvin ja sillä on suojaisa piha-alue.Taloyhtiö käsittää 3 kerrostaloa, kaikki 7-kerroksisia, yhteensä näissä on 96 huoneistoa. Taloyhtiö on valmistunut vuonna 1965, se on muurattu tornitalo.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiökokouksen laillisuus
Olen saanut kutsun yhtiökokoukseen jälkikäteen. Kutsu tuli, kun kokous oli jo pidetty.Voinko vaatia hallitusta kutsumaan uutta kokousta koolle? Missä ajassa pyyntö on toimitettava hallituskelle?
20236_82063.jpg
Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?
Asunto-osakeyhtiössä on 30 huoneistoa jonka vesikattopinnoite on tarkoitus saneerata tulevana kesänä. Taloyhtiön vuosibudjetti on luokkaa 90000 euroa ja katto saneerauksen arvio 60000 euroa. Asia on sovittu vietävän yhtiökokouksen päätettäväksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton