• Etusivu
  • Energia

Enemmän säästöjä, vähemmän päästöjä – älylämmityksen edut kannattaa hyödyntää vanhassakin talossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 08.12.2020Päivitetty 12.10.2023
202012_67854.jpg

Helsinkiläisessä 40-luvun kerrostalossa otettiin viime keväänä käyttöön älylämmitysjärjestelmä Wattinen. Taloyhtiön lämmityskulut ovat pienentyneet jopa yli 30 prosenttia.

As Oy Turuntie 110 on Helsingin ytimessä sijaitseva 40-luvun kerrostalo, jonka energiatehokkuutta haluttiin parantaa. Taloyhtiössä oli jo aiemmin päätetty vaihtaa lämmönsiirrin, mutta myös muut lämmönsäästöratkaisut kiinnostivat asukkaita. Potentiaaliseksi vaihtoehdoksi osoittautui älylämmitysjärjestelmä Wattinen, joka asennettiin taloon alkukeväällä 2020.

Taloyhtiön puheenjohtaja Lauri Rasi kertoo, että Wattisen käyttöönotto ei vaatinut rakennukseen suuria muutoksia, ja hankinta sujui kokonaisuudessaan kätevästi.
– Wattisen asennuksen vaatimat muutokset olivat pieniä ja kokonaisuus helppo ottaa käyttöön, vaikka meillä onkin vanha taloyhtiö, joka tuo mukanaan omat haasteensa. Voisin kuvitella, että uuteen taloyhtiöön prosessi on vielä helpompi, Rasi toteaa.

Investointi on jo osoittautunut taloyhtiölle kannattavaksi, sillä energiankulutus on laskenut Wattisen analyysin mukaan parhaana kuukautena jopa 33,22 % verrattuna aiempiin vuosiin. Tämä näkyy suoraan kustannuksien ja ympäristöpäästöjen vähenemisenä.

Tiesitkö? Vanhoissa taloissa esimerkiksi lämmityksen tasapainotus kerrosten välillä voi olla hankalaa, ja paksut betoniseinät huonontavat langattomien reitittimien kantamaa. Tällaiset seikat rajoittavat usein muutosmahdollisuuksia, kun haetaan ratkaisuja lämpöenergian säästämiseen.

Rasin mukaan asukkaat ovat olleet erityisen tyytyväisiä asumismukavuuden paranemiseen ja mahdollisuuteen ohjata älylämmityksen toimintoja sovelluksella omasta kännykästä. Lähes puolet talon asukkaista onkin jo ladannut Wattisen sovelluksen käyttöönsä, ja loput säätävät lämpötilaa suoraan termostaatista.
− Kun lähdimme hankkimaan Wattista, tavoitteena oli parantaa asumismukavuutta ja saada taloudellisia säästöjä. Tietenkin mielessä oli myös ympäristönäkökulma, sillä lämmitysenergian käytön vähentäminen tarkoittaa myös pienempiä päästöjä.

Suurimmat säästöt syntyvät asukkaiden nukkuessa

As Oy Turuntie 110:ssä yöajan lämpötilaksi on asetettu keskimäärin 19,9 astetta ja kotona vietettävälle päiväsajalle 20,6 astetta. Vaikka yöllä tehtävä lämmönsäästö pudottaa energiankulutusta selvästi, kotona sitä tuskin edes huomaa – paitsi luultavasti positiivisesti, sillä nukkuminen hieman viileämmässä on tutkitusti terveellistä ja vähentää uniongelmia.

Makuuhuoneen lämpötilasuositus on 18−20 astetta, joten Turuntie 110:een asettua yölämpötilaa olisi varaa vielä alentaakin – ja kolmanneksen laskenut energiankulutus putoaisi vielä entisestään.

Energiahaaste käynnistyy pääkaupunkiseudulla

Wattisen lanseeraama pääkaupunkiseudun Energiahaaste 2021 etsii tänä talvena eniten lämmityskuluja leikannutta taloyhtiötä ja nostaa esiin lämmitysenergian käytön vähentämisen hyötyjä.
– Pääkaupunkiseudun päästöistä yli puolet aiheutuu lämmityksestä. Erityisesti vanhempien kerrostalojen energiatehokkuuden parantaminen säästäisi sekä ilmastoa että taloyhtiöiden kustannuksia samalla kun asumismukavuus kasvaa, toteaa Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi.

Voittaja palkitaan ilmaisella joulukuun 2021 kaukolämmöllä ja Energiahaaste 2021 -voittajan tittelillä. Kilpailuun voivat osallistua pääkaupunkiseudun kaupunkien asunto-osakeyhtiömuotoiset tai niiden tapaan toimivat kiinteistöosakeyhtiömuotoiset kerrostalot, jotka käyttävät vesikiertoiseen patterilämmitykseen päälämmitysmuotonaan kaukolämpöä. Taloyhtiöissä on oltava ainakin yksi kerrostalo, jossa on vähintään kolme kerrosta ja yksi yhteinen sisäänkäynti.

Haluatko lisätietoa? Jätä Wattiselle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton