• Etusivu
  • Remontti

Energiansäästöä kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 06.05.2022
20225_78093.jpg

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa.

Usein luullaan älykkäiden ja energiatehokkaiden vedenmittausratkaisujen olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Näin ei kuitenkaan ole. Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä ja rajapintaratkaisuja, jotka mahdollistavat taloyhtiöille energiatehokkaan vesitalouden kustannustehokkaasti.

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Uutta teknologiaa hyödyntävät vedenmittausjärjestelmät eivät vain mittaa vedenkulutusta, vaan niissä on paljon energiatehokkuutta edistäviä toimintoja. Erilaisilla vedenmittauspalveluilla on suuri merkitys järjestelmän elinkaarikustannukseen. Lisäksi säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittausjärjestelmää valittaessa huomioon myös vesilaskutuksen.

Manuaalinen työ kulutusdatan siirrossa on aina kallis ratkaisu. Älykkäät vedenmittausjärjestelmät antavat mahdollisuuden kulutustietojen siirtämiseen laskutukseen rajapintaratkaisuja hyödyntäen ja näin taloyhtiölle mahdollisuuden laskuttaa vedestä kulutuksen mukaan. Kun mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen, kylmän ja lämpimän veden kulutus eriteltynä, voidaan tasauslaskukäytäntö unohtaa. Järjestelmän ylläpito ja huolto hoituvat näin järjestelmän toimittajalta, ja isännöitsijä voi keskittyä olennaiseen.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa myös siksi, että se on oikeudenmukaista, kun asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta.

Mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen.
Mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen.

Vedensäästö on enemmän kuin energiansäästöä

Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi esimerkiksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi. Oma vedenkulutus tulee monelle yllätyksenä.

Totuus nimittäin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa. Elämänlaadustaan tinkimättä jokainen suomalainen voi vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä oikeanlaiseen vedenmittauspalveluun investointi kannattaa, sillä elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.

Lue tästä kuusi vinkkiä fiksuun vedensäästöön

Vertolive 2022

Kiinnostuitko, heräsikö kysyttävää? Jätä yhteydenottopyyntö tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
20173_48489.jpg
Älä maksa naapurisi illallista
Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.
20142_38158.jpg
Nuorenna julkisivua vuosikymmeniä julkisivulaatalla
Huolimatta tiilijulkisivun, tutkimuksissakin todetusta pitkäikäisyydestä, tulee jossain vaiheessa kuitenkin tilanne, jossa tiilijulkisivukin saattaa kaivata huoltoa. Tavallisimmin tiilirakenteen huolloksi riittää säännöllisin väliajoin (suositus 2 v) tehtävä liittyvien rakenteiden, kuten räystäiden, ikkunapellitysten, sadevesijärjestelmien ja saumakittausten tarkistus ja tarpeen vaatiessa huoltokorjaus. Kun tiilirakenne on suunniteltu ja toteutettu oikein, on rakenteen kestoikä useita satoja vuosia. Pitkän elinkaaren takeena on julkisivumuurin nykyisin käytössä oleva hyvä tuulettuvuus sekä ruostumattomien teräsosien käyttö ruostuvien sijasta.Huollontarpeen vähäisyys korostuu pitkällä aikavälillä tarkasteltuna pienillä ylläpitokustannuksilla. Hyvä vertailukohta on esimerkiksi puujulkisivu, joka vaatii huoltomaalauksen vähintään 8-10 vuoden välein, rappauskin pitää uusia vähintään 30 vuoden välein. Julkisivumateriaalia valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös, miten julkisivu ikääntyy eli miltä eri vaihtoehdot näyttävät 10-30 vuoden kuluttua.Lue lisää julkisivun korjaamisesta tiilellä
20236_82003.jpg
Taloyhtiön kunnossapitovelvollisuus?
Ostimme helmikuussa 2012 osakehuoneiston, jonka taloyhtiö oli remontoinut 1999 liikehuoneistosta asuinkäyttöön. Vanhat näyteikkunat on pienennetty tekemällä ikkuna-aukkoihin puurunko ja vaihtamalla pienemmät ikkunat tilalle. Taloyhtiö (18 asuntoa) teetti koko taloon ikkunaremontin 2009, tähän meidän asuntoomme ei kaikkia ikkunoita vaihdettu (vanhat olivat kuulemma hyväkuntoisia). Nyt ko. ikkunat vetävät tiivistämisestä huolimatta ja samalla on selvinnyt, että ikkunoita ympäröivä puurunko on väärin tehty.Runko on vain ikkunapokien paksuinen jolloin ulkoseinärakenteeseen vaadittavia tuuletusrakoja, eristeitä ja tuulensuojalevyjä ei mahdu. Niinpä seinistä puhaltaa pakkasilmaa sisälle. Infrapunamittarilla on mitattu seinästä alimmillaan neljän asteen lämpötiloja.Taloyhtiön hallitukselle on asiasta informoitu ensimmäisen kerran puolitoista vuotta sitten ja isännöitsijälle vuosi sitten. Vuosi sitten luvattiin katselmus ja viime syksynä lämpökuvaus. Tämän talven pakkaset tulivat ja menivät ja kuvausta ei kyselyistä huolimatta tehty.Vaikuttaa siltä, että taloyhtiötä emme saa kiinnostumaan asuntomme rakennusvirheistä. Mikä on se keino, jolla saadaan hallitus ottamaan asia hoitoonsa? Koska kyseessä on aivan selvä rakennusvirhe, olemme valmiita vaikka oikeuteen. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen vaihtoehto. Mikä olisi oikea viranomainen tai instanssi johon voisi ottaa yhteyttä?
201910_60281.jpg
Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia
Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton