• Etusivu
  • LVI

Energiasäästöä ja asumismukavuutta ilmanvaihtoremontilla

Tomi LaaksoKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 16.04.2024
Energiakulutus kuva_2

© Swegon

Perinteiset ilmanvaihtojärjestelmät hukkaavat valtavasti energiaa puhaltamalla lämpimän ilman suoraan ulos asunnosta. Kun taloyhtiö lähtee suunnitelmallisesti pienentämään kiinteistöjensä energiankulutusta ja sen avulla parantamaan energialuokitustaan, ilmanvaihtokoneiden vaihtaminen nousee suureen rooliin.

Tunkkainen sisäilma, väsymys ja päänsärky ovat tyypillisiä oireita puutteellisesta ilmanvaihdosta. Myös korkeat lämmityskulut saattavat viitata ilmanvaihdon päivitystarpeeseen. Vanhat laitteet voivat nimittäin hukata tuhansia kilowattitunteja arvokasta lämpöenergiaa.

Vanhojen kerros- ja rivitalojen ilmanvaihto ei välttämättä enää vastaa nykypäivän sisäilmavaatimuksia, energiatehokkuudesta puhumattakaan. Vanha ilmanvaihtotekniikka saattaa nykyään olla jopa taloyhtiön suurin energiasyöppö.

1970-1990-lukujen kerros- tai rivitaloasunnot ovat tyypillisesti varustettu pelkällä poistoilmanvaihdolla. Tällainen järjestelmä hukkaa paljon lämmitysenergiaa, sillä se päästää huoneiston lämmön karkuun poistoilman mukana. 2000-luvulla rakennetuissa asunnoissa on jo yleensä lämmöntalteenottolaitteet, mutta parikymmentä vuotta vanhojen koneiden hyötysuhteet ovat varsin matalia nykyisiin verrattuna. Näissäkin yhtiöissä voidaan siis säästää tuhansia kilowattitunteja lämmitysenergiaa asuntoa kohti.

Älykkäällä ilmanvaihtokoneella voidaan saavuttaa lisäsäästöjä vaihtamalla ilmaa tarpeen mukaan. Anturit mittaavat sisäilman kosteus-, hiilidioksidi- ja VOC-pitoisuutta jatkuvasti ja älyohjaus säätää ilmanvaihdon voimakkuutta automaattisesti oikealle tasolle.

Energiatehokas ilmanvaihto on ilmastoteko. Asuinrakennusten energiakulutus on nimittäin yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista. Asuntojen energiatehokkuutta on tuntuvasti parannettava lähivuosina, ja ilmanvaihdon saneeraaminen on todistetusti eräs tehokkaimmista tavoista saada konkreettisia tuloksia.

Referenssi 1. As Oy Kuusiveikko

Ilmanvaihtokone ja asukas
© Swegon

Kirkkonummella sijaitseva As Oy Kuusiveikko päivitti ilmanvaihtojärjestelmän keväällä 2021. Erillistaloissa oli entuudestaan sähkölämmitys ja pelkkä poistoilmavaihto, joka keskimäärin kuluttaa 100 neliöisessä asunnossa Etelä-Suomessa noin 20 000 kWh lämmitysenergiaa vuodessa. Lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla Kuusiveikon asunnoissa saavutetaan jopa 7 000 kWh vuosisäästö.

Ilmanvaihtoremontin suurin innostaja ei kuitenkaan ollut energiansäästö, vaan ilmanlaadun parantaminen. Huono sisäilma oli alkanut käydä ilmi arkisissa tilanteissa ja ilma oli aistivaraisesti tunkkaista. Myös sisältä mitatut hiilidioksidipitoisuudet olivat korkeat. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli öisin.

– Makuuhuoneessa oli niin paksu ilma, että sitä olisi voinut veitsellä leikata, kuvailee taloyhtiön hallituksen jäsen tilannetta.

Heti ilmanvaihtokoneiden asennuksen jälkeen sisäilma muuttui raikkaammaksi. Taloyhtiön asukas seurasi sisäilman hiilidioksidipitoisuutta omalla mittalaitteellaan sekä ennen saneerausta että sen jälkeen. Aiemmin ilman laatu oli pitkiä aikoja vuorokaudesta ”punaisen puolella” eli hiilidioksidipitoisuudet nousivat jopa 1200 ppm:ään, tyypillisesti öisin. Swegonin CASA W4 -ilmanvaihtokoneiden asennuksen jälkeen huiput ovat asettuneet noin 750 ppm:ään, mutta yleensä ollaan reilusti sen alla. Punainen ja keltainen väri ovat muuttuneet ruudulla vihreäksi, eli sisäilman pysyy nyt suositusten mukaisena.

Referenssi 2. As Oy Pikku Pietarin piha

Kaksi miestä
© Swegon

Rivitaloyhtiö As Oy Pikku Pietarin pihassa toteutettiin ARAn tukien rohkaisemana laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energia-avustuksen edellytyksenä oli, että yhtiön energialuokitus paranee riittävästi. Taloyhtiön aiempi E-luku oli noin 140 ja se tarkoitti C-energialuokkaa. ARAn energiatuen ehtojen mukaan energialukua piti laskea ainakin 36 prosenttia. E-luku piti siis saada painettua 105:een tai sen alle, eli uusien rivitaloasuntojen rakennusmääräyksen vaatimustasolle.

Energiasaneerauksen tueksi tilattiin laaja esiselvitys. Siitä ilmeni, että uusien ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenoton hyötysuhde on noin 70–80 prosenttia, kun vielä rakennushetkellä reilu 15 vuotta sitten yllettiin vain noin 50 prosenttiin. Toivottuun lopputulokseen tarvittiin siis sekä IV-konesaneeraus että lämmitystavan vaihtaminen. Kaukolämmön tilalle valittiin maalämpö. Lämmöntuottotapa vaikuttaa kertoimeen, jolla energialuokkaa lasketaan ja maalämmöllä tämä kerroin on alhaisin. Vanhojen koneiden tilalle puolestaan vaihdettiin uudet Swegonin CASA W4 -ilmanvaihtokoneet.

Näillä toimilla tavoitteessa onnistuttiin paremmin kuin hyvin. Saneerauksen jälkeen uudet E-luvut ovat 88–98 ja uusi energiatehokkuusluokka on B.

Uuden energialuokan lisäksi asukkaita on ilahduttanut uuden ilmanvaihdon helppokäyttöisyys. Aiemmin ilmanvaihdon tilaa piti säätää liesikuvusta. Nyt ei tarvitse tehdä juuri mitään. Jos käy esimerkiksi suihkussa, pesee pyykkejä tai tiskaa, niin ilmanvaihdon kosteusautomatiikka huomaa sen, ja tehostus lähtee päälle, samoin kuin ruokaa laitettaessa, kertoo asuntoyhtiön tyytyväinen asukas.

Info

Info

Miksi ilmanvaihto kannattaa päivittää?

SÄÄSTÄÄ ENERGIAA

Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä ei hukkaa lämpöenergiaa. Kun sisällä oleva ”likainen” ilma poistetaan asunnosta, sen lämpöenergia kerätään tarkasti talteen. Sisälle virtaava raikas ulkoilma lämmitetään kerätyllä lämpöenergialla. Siksi sisään ei virtaa kylmää ilmaa, vaan ilmanvaihtolaitteen lämmittämää raikasta ilmaa.

ESTÄÄ KOSTEUSONGELMIA

Ilmanvaihto poistaa liiallisen kosteuden, jotta asuntoon ei syntyisi mikrobikasvustoja tai hometta. Myös hallitsemattomat paine-erot voivat kuljettaa kosteutta asunnon rakenteisiin. Siksi hyvä ilmanvaihto on aina tasapainossa, eikä aiheuta suuria paine-eroja edes kovilla pakkasilla tai liesikupua käytettäessä!

TERVEELLISTÄ SISÄILMAA

Koneellinen ilmanvaihto pitää sisäilman raikkaana, jotta hengittäminen on mukavaa ja terveellistä! Sisälle virtaava ilma puhdistetaan epäpuhtauksista hienojakoisten suodattimien avulla.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77493.jpg
Mitä seuraa jos suodattimia ei vaihdeta?
Hengitysilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.
20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
20223_77493.jpg
Älä anna periksi kevään pölyille - vaihda suodattimet ilmanvaihto­laitteeseen
Nenä on jo valmiiksi tukossa katupölystä, ja siitepölykausi on vasta alkamassa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä autojen pakokaasu ja noki kantautuvat nekin sisään kotiin ikkunoista ja tuloilmaventtiileistä.Kevät on sisäilman laadun kannalta raskasta aikaa, ja sen takia etenkin monen allergikon tai ilman epäpuhtauksiin muuten herkästi reagoivan jaksaminen on koetuksella. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään neljä litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Sen takia moitteetta toimiva ilmanvaihto on todellinen terveysteko.Jokakeväistä piinaa voi torjua helpolla kotikonstilla eli vaihtamalla ilmanvaihtolaitteen suodattimet.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton