• Etusivu
  • Osakas

Energiatodistukseen tulossa muutoksia, lakiesitys lausuntokierrokselle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2015
40_P_88154.jpg

Ympäristöministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jossa esitetään muutoksia rakennusten energiatodistukseen. Esityksen mukaan energiatodistusmenettelystä vapautettujen rakennusten määrää supistetaan. Tämä on tarve toteuttaa, koska Euroopan komissio katsoo, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano on nykyisin toteutettu osittain riittämättömästi.

Energiatodistuksen sisältöä kehitetään selkeämmäksi

Esityksen mukaan energiatodistusta kehitetään entistä käyttäjäystävällisemmäksi selkiyttämällä todistuksessa käytettyjä termejä ja lisäämällä tietoa rakennuksen energiankulutuksesta todistuksen ensimmäiselle sivulle. Lisäksi energiatodistusta kehitetään edelleen osana käynnissä olevaa säädösvalmistelua, jolla pannaan täytäntöön rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä lähes nollaenergiarakentamiseen siirtymisen osalta. Tässä yhteydessä valmistellaan muutoksia uudisrakennusten energiatehokkuuden määritystapaan ja tarkastellaan energiamuotokertoimien lukuarvoja.

Muutokset koskevat uusia energiatodistuksia

Uudistus koskisi uusia energiatodistuksia, eli olemassa olevat energiatodistukset ovat voimassa niissä merkittyyn voimassaolopäivään saakka. Todistus tarvitaan edelleen uusille rakennuksille, myynnin tai vuokrauksen yhteydessä taikka eräissä tapauksissa esille laittoa varten. Energiatodistukseen tehtävät muutokset edellyttävät muutoksia myös energiatodistustietojärjestelmään, kun rekisteriin kootut tiedot näin muuttuisivat. Lausuntoja luonnoksesta voi antaa viimeistään 15.11.2015. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.5.2016 eräin siirtymäjärjestelyin.

Lisätietoja lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari, p. 0295 250 127, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
ympäristöneuvos Maarit Haakana, p. 0295 250 069, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 1.10.2015

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201512_44989.jpg
Kuivaushuonejärjestelmä säästää ja raikastaa
Pyykkihuolto on monestakin syystä viisainta hoitaa taloyhtiön pesutuvassa. Isot koneet helpottavat ja nopeuttavat suurenkin pyykkimäärän pesua. Taloyhtiön pesukoneiden ja kuivaushuoneiden käyttö on kuitenkin monissa taloissa vähäistä. Tämä johtuu useissa tapauksissa huonokuntoisista ja vanhanaikaisista pyykinkuivaustiloista. Tilojen päivitykseen löytyy kuitenkin hyvä ja energiatehokas ratkaisu.Velco-kuivaushuonejärjestelmässä kuivauspuhallin on kytketty talon lämpimään käyttöveteen, jolloin kuivauspuhalluksessa hyödynnetään kerrostaloissa yleistä kaukolämpöenergiaa, joka on selkeästi halvempaa kuin sähköenergia. Laitteen energiankulutus on alle kymmenen prosenttia tavanomaisen sähkötoimisen kuivaimen kulutuksesta.Jätä yhteydenottopyyntö Velco Kuivaushuonejärjestelmästä
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Miten toteutetaan yhtiöjärjestyksen muutos?
Miten toteutetaan taloyhtiössä yhtiöjärjestyksen muutos?Taloyhtiössämme (neljä erillistaloa) on tarpeen tehdä yhtiöjärjestyksen muutos. Tarkoituksena olisi jakaa yhtiölle kuuluneita vastuita osakkaille (esim vesikattojen uusinta). Ongelmana tuntuu olevan että kukaan ei oikein tiedä minkälaisesta prosessista yhtiöjärjestyksen muutoksessa on kysymys ja mistä lähteä liikkeelle ja kuinka kauan yhtiöjärjestyksen muutos kestää. Löytyykö yhtiöjärjestyksen muutokseen jonkinlaista yksinkertaista ohjetta?
20167_47085.jpg
Peltikouru vaihtui alumiiniin
Tamperelaisen As Oy Atalansalon hallituksen puheenjohtaja Petteri Niemelä vaikuttaa tyytyväiseltä. Vuonna 1986 rakennetun rivitalon alkuperäiset peltiset sadevesikourut on vaihdettu ruostumattomaan ja saumattomaan alumiiniratkaisuun.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiöllä pakko olla isännöitsijä? Entä huoltoyhtiö?
Pitääkö olla osake rivitalossa erikseen isännöitsijä? Tässä rivitalossa ei ole edes ilmoitustaulua, mistä löytyisi huoltoliikkeen numero tai vastuuhenkilöä. Ja ei edes tietoa kuka hoitaa kirjanpidon. Mutta hallituksen puheenjohtaja löytyy, joka mm. poistatti tasakatolta saattolämmitykset.
20224_77615.jpg
Webinaari: Miten tehostaa kiinteistön energia­tehokkuutta?
Kiinteistöjen veden- ja energiankulutuksessa on paljon säästöpotentiaalia. Vedenkulutustiedon asiantuntijana me Vertolla haluamme antaa kiinteistön omistajille ja taloyhtiöille puolueetonta tietoa veden vaikutuksesta kiinteistön energiatalouteen ja välineitä säästötoimenpiteiden edistämiseksi maksuttomassa webinaarissamme 20.4.2022 klo 10-11.
20174_48792.jpg
Rivitalon vanhat sadevesikourut vaihtoon
Porissa sijaitsevalle As Oy Betonimyllärintielle tehtiin talvella sadevesijärjestelmän uudistus. Vanhat kourut olivat hankalia puhdistaa ja vuotivatkin paikoittain. Tilalle rivitalokohteeseen vaihdettiin uudet ruostumattomat alumiiniset ARVO kourut.Tilaa maksuton esite >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton