• Etusivu
  • Osakas

Energiatodistus uudistui- miten tämä vaikuttaa taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.07.2013
20137_35652.jpg

Rakennusten energiatodistus uudistui, nyt myös pientaloihin tarvitaan todistus.

Valtioneuvosto hyväksyi 27. helmikuuta asetukset, jotka yhdessä samaan aikaan annettujen ympäristöministeriön asetusten kanssa viimeistelevät rakennusten energiatodistusta koskevan uudistuksen. Energiatodistus tarvitaan nyt myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen. Energialuokka tulee ilmoittaa myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Lisäksi todistus tulee laittaa näkyville suurissa rakennuksissa, joissa yleisöpalvelutilojen koko on yli 500 m². "Uusi todistus on entistä selkeämpi ja luotettavampi työkalu erilaisten rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen osto- ja vuokraustilanteissa. Asunto on monelle meistä elämän suurin hankinta. On tärkeää, että silloin on saatavilla luotettavaa tietoa siitä, mitä on hankkimassa", kertoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri. "Tärkeää on myös se, että uusi todistus sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen, joista on hyötyä sekä nykyiselle että tulevalle asukkaalle. Yksittäisilläkin muutoksilla voi olla iso merkitys. Jos esimerkiksi 1970-luvun öljylämmitteisen omakotitalon julkisivua eristetään lisää, ikkunoiden energiatehokkuutta parannetaan ja ilmanvaihtoon lisätään lämmön talteenotto, voi energiatehokkuusluokka muuttua E:stä D:ksi", Säteri lisää.

Uudet energiatodistukset heti käyttöön

Uudistettuja energiatodistuksia tehdään heti lain voimaantulon jälkeen lähes kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä vasta 1.7.2017 alkaen. Mikäli kiinteistö on arvoltaan hyvin vähäinen, vuokra on pieni tai kohdetta ei esitellä julkisesti, energiatodistus voidaan laatia valmiin lomakkeen avulla niin kutsutun kevennetyn menettelyn kautta. Energiatodistusta ei tarvita muun muassa loma-asunnoille, suojelluille tai pienille, alle 50 m² kokoisille rakennuksille. Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa voimassaoloaikansa mukaisesti. Isännöitsijätodistukseen sisältyvät energiatodistukset ovat voimassa vuoden 2014 loppuun asti.

Energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuudet selvitetään

Energiatodistusta laadittaessa arvioidaan rakennusosien ja teknisten järjestelmien kuntoa sekä selvitetään mahdollisuudet parantaa rakennuksen tai sen osan energiatehokkuutta kustannustehokkaasti ja sisäilman laatua huonontamatta. Energiansäästösuositusten tulee sisältää arvio ehdotettujen toimien vaikutuksesta rakennuksen kokonaisenergiankulutukseen. Ympäristöministeriön asetus sisältää tietoa energiatodistuksen laatimisen yksityiskohdista, energiatodistuksen ulkonäöstä ja sisällöstä sekä energialuokkien raja-arvoista eri käyttötarkoituksen rakennuksille.

Energiatodistus helpottaa vertailua

Uudistus parantaa energiatodistusten vertailtavuutta ja luotettavuutta. Todistuksissa käytetään aina samanlaista lomaketta ja todistus on voimassa 10 vuotta. Rakennuksen energiatehokkuus määritellään samalla tavalla kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiamääräyksissä, joten uusien ja vanhojen rakennusten vertaileminen helpottuu. Energiatodistuksen laatijalla tulee olla vaadittu tekniikan alan tutkinto tai korvaava työkokemus ja hyväksytysti suoritettu laatijakoe. Pätevyyksiä on kahden tasoisia.

Energiamääräysten asetusmuutos

Samanaikaisesti asetusten kanssa hyväksyttiin 1.7.2012 voimaan tulleisiin uudisrakentamisen energiamääräyksiin liittyvä asetusmuutos, jossa tarkennetaan määräyksissä esitettyjä lämpimän käyttöveden laskentasääntöjä sekä päivitetään muutamia määräysten yksityiskohtia uuden energiatodistuslainsäädännön johdosta.

Energiatodistuksia on myönnetty vuodesta 2008 lähtien

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa rakennuslupaa haettaessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa. Pientalojen energiankulutuksella on merkitystä, sillä niiden osuus rakennusten energiankulutuksesta on 27 %. Kaiken kaikkiaan rakennuksissa kuluu jopa 40 % energian kokonaiskulutuksesta Suomessa.

Lähde: Ympäristöministeriö

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakkaan kunnossapitovastuu ja muutostyöt
Periaatteena on, että osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. AOYL 4 luvun 3 §:n mukaan osakkeenomistajan velvollisuutena on pitää kunnossa osakehuoneiston sisäosat. Tämä velvollisuus tarkoittaa sitä, että huoneistoa on hoidettava huolellisesti. Kunnossapito- ja muutostyöt on toteutettava siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu.Kuten edellä on todettu, taloyhtiö vastaa perusjärjestelmistä. Jos osakkeenomistaja kuitenkin muuttaa yhtiön perusjärjestelmään kuuluvan esim. suihku- tai vesihanan, wc-istuimen tai muun vastaavan laitteen yhtiön perustasoa alempi- tai parempitasoiseksi, on osakkeenomistajan velvollisuutena vastata vaihtamansa laitteen korjaamisesta tai uusimisesta.
Geberit CleanLine50
Näin suihkukouru mahdollistaa suuret lattialaatat ja kätevän lattian kaadon
Kylpyhuoneiden suunnittelussa ja remonteissa tavoitteena on luoda toimiva, tyylikäs ja käyttäjäystävällinen kokonaisuus. Yksi merkittävä tekijä tässä on suihkutilan viemäröinti ja lattian suunnittelu. Geberit CleanLine50 -suihkukouru tarjoaa erinomaisen ratkaisun mahdollistamalla suuret lattialaatat ja tehokkaan lattian kaadon yhteen suuntaan.
20188_54338.jpg
Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa myös taloyhtiöissä
Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa asumiseen myös taloyhtiössä. Ullakkorakentaminen onkin nykyisin suosittu ja järkevä rakentamisen muoto kaupunkien keskustoissa, joissa tonttimaasta on pulaa. Ullakoiden muuttamisella asuinkäyttöön taloyhtiöt voivat saada lisää maksavia osakkaita yhtiöön. Lisäksi myymällä ullakon rakennusoikeutta urakoitsijalle tai osakkaalle, taloyhtiö voi rahoittaa ainakin osan vanhan kiinteistön muista saneerauskuluista. Tampereen keskustassa Rongankadulla asuvat Andersonit hyödynsivät ullakkorakentamismahdollisuuden ja rakennuttivat lapsilleen kerrostalon ullakolle valoisan oleskelutilan, joka muuntautuu tulevaisuudessa omaksi erilliseksi asunnoksi.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Varainsiirtoveron korotukset voimaan maaliskuussa?
Lykkäyksen syynä tulkinnanvaraisuusAsuntokauppaa koskevan varainsiirtoveron korotus oli alunperin kaavailtu vuoden alkuun, mutta nyt se siirtyy valtiovarainvaliokunnan mukaan vuodenvaihteesta maaliskuun alkuun. Syynä viivästykseen on mm. lain tulkinnanvaraisuus yhtiövelkojen osalta. Samalla myös isännöitsijöille halutaan antaa enemmän aikaa valmistautua muutoksiin.
lapsi istuu lattialla ja laittaa töpseliä seinään
Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
Kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneerausYhtiökokouksessa 28.5.2009 päätettiin autokatoksen, jätekatoksen ja ulkoiluvälinevaraston rakentamisesta sekä koko piha-alueen saneerauksesta. Urakkatarjoukset oli pyydetty viideltä urakoitsijalta, kahdelta saatiin tarjous. Halvin tarjous oli 210 310,00 eur(= urakkahinta 193 110 eur + suunnittelu valvontakustannus ja varaus muutos- /lisätöille).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton