• Etusivu
  • Osakas

Energiatodistus uudistuu 1.6.2013 alkaen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.03.2013
20133_34343.jpg

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen.

Rakennusten energiatodistus uudistuu 1.6. alkaen: pientaloille todistus myynti- ja vuokraustilanteissa

Valtioneuvosto hyväksyi 27. helmikuuta asetukset, jotka yhdessä samaan aikaan annettujen ympäristöministeriön asetusten kanssa viimeistelevät rakennusten energiatodistusta koskevan uudistuksen. Energiatodistus tarvitaan 1. kesäkuuta alkaen myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen. Energialuokka tulee ilmoittaa myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Lisäksi todistus tulee laittaa näkyville suurissa rakennuksissa, joissa yleisöpalvelutilojen koko on yli 500 m².

"Uusi todistus on entistä selkeämpi ja luotettavampi työkalu erilaisten rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen osto- ja vuokraustilanteissa. Asunto on monelle meistä elämän suurin hankinta. On tärkeää, että silloin on saatavilla luotettavaa tietoa siitä, mitä on hankkimassa", kertoo ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Helena Säteri.

"Tärkeää on myös se, että uusi todistus sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen, joista on hyötyä sekä nykyiselle että tulevalle asukkaalle. Yksittäisilläkin muutoksilla voi olla iso merkitys. Jos esimerkiksi 1970-luvun öljylämmitteisen omakotitalon julkisivua eristetään lisää, ikkunoiden energiatehokkuutta parannetaan ja ilmanvaihtoon lisätään lämmön talteenotto, voi energiatehokkuusluokka muuttua E:stä D:ksi", Säteri lisää.

Energiatodistuksia laaditaan heti lain voimaantulon jälkeen

Uudistettuja energiatodistuksia tehdään heti lain voimaantulon jälkeen lähes kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä vasta 1.7.2017 alkaen.

Mikäli kiinteistö on arvoltaan hyvin vähäinen, vuokra on pieni tai kohdetta ei esitellä julkisesti, energiatodistus voidaan laatia valmiin lomakkeen avulla niin kutsutun kevennetyn menettelyn kautta. Energiatodistusta ei tarvita muun muassa loma-asunnoille, suojelluille tai pienille, alle 50 m² kokoisille rakennuksille. Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa voimassaoloaikansa mukaisesti. Isännöitsijätodistukseen sisältyvät energiatodistukset ovat voimassa vuoden 2014 loppuun asti.

Energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuudet selvitetään

Energiatodistusta laadittaessa arvioidaan rakennusosien ja teknisten järjestelmien kuntoa sekä selvitetään mahdollisuudet parantaa rakennuksen tai sen osan energiatehokkuutta kustannustehokkaasti ja sisäilman laatua huonontamatta. Energiansäästösuositusten tulee sisältää arvio ehdotettujen toimien vaikutuksesta rakennuksen kokonaisenergiankulutukseen. Ympäristöministeriön asetus sisältää tietoa energiatodistuksen laatimisen yksityiskohdista, energiatodistuksen ulkonäöstä ja sisällöstä sekä energialuokkien raja-arvoista eri käyttötarkoituksen rakennuksille.

Energiatodistus helpottaa vertailua

Uudistus parantaa energiatodistusten vertailtavuutta ja luotettavuutta. Todistuksissa käytetään jatkossa aina samanlaista lomaketta, ja todistus on voimassa 10 vuotta. Rakennuksen energiatehokkuus määritellään samalla tavalla kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiamääräyksissä, joten uusien ja vanhojen rakennusten vertaileminen helpottuu. Energiatodistuksen laatijalla tulee olla vaadittu tekniikan alan tutkinto tai korvaava työkokemus ja hyväksytysti suoritettu laatijakoe. Pätevyyksiä on kahden tasoisia.

Energiamääräysten asetusmuutos

Samanaikaisesti asetusten kanssa hyväksyttiin 1.7.2012 voimaan tulleisiin uudisrakentamisen energiamääräyksiin liittyvä asetusmuutos, jossa tarkennetaan määräyksissä esitettyjä lämpimän käyttöveden laskentasääntöjä sekä päivitetään muutamia määräysten yksityiskohtia uuden energiatodistuslainsäädännön johdosta.

Energiatodistuksia on myönnetty vuodesta 2008 lähtien

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa rakennuslupaa haettaessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa. Pientalojen energiankulutuksella on merkitystä, sillä niiden osuus rakennusten energiankulutuksesta on 27 %. Kaiken kaikkiaan rakennuksissa kuluu jopa 40 % energian kokonaiskulutuksesta Suomessa.

Lähde: Ympäristöministeriö

Korjausrakentamisen energiamääräykset, lue lisää...

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77557.jpg
Meidän tarinamme: Muutto omakotitalosta kerrostaloon kahdeksankymppisenä
Muutosta kaupunkiin oli puhuttu aina välillä. Sitten joskus, kun voimat eivät enää riittäisi puutarhanhoitoon ja lumenluontiin, olisi aika jättää itse rakennettu omakotitalo ja muuttaa kerrostaloon. Joka kevät puutarha kuitenkin tuntui yhtä rakkaalta, eikä muutto tuntunut ajankohtaiselta.
20222_76821.jpg
Sauna-Satu turvaa saunan rakenteet
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinipaperi on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20164_46066.jpg
Kuntoarvio kertoo taloyhtiön korjaustarpeet
Taloyhtiön kiinteistöjen järjestelmällisen ja hallitun kunnossapidon edellytyksenä on tieto kiinteistön nykyisestä kunnosta sekä mahdollisimman luotettava arvio tulevista korjaustarpeista. Täysin huoltovapaita materiaaleja ei ole olemassakaan, vaikkakin toisten rakennusmateriaalien tekninen käyttöikä on pidempi kuin toisten. Säännölliset tarkastukset sekä oikein ajoitetut huoltotoimenpiteet lisäävät rakennusosien käyttöikää. Kuntoarvion ansiosta taloyhtiön on helppo ylläpitää näitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Tässä tehtävässä myös taloyhtiön käyttö- ja huolto-ohjeella, tuttavallisemmin huoltokirjalla, on keskeinen asema. Hyvin ylläpidetyllä huoltokirjalla seurataan, valvotaan ja raportoidaan taloyhtiössä yhteisesti asetettujen tavoitteiden toteutumista.Laskennallisen Kuntoarvion löydät täältä!
20208_66307.jpg
Webinaari: Mitä myyttejä vesilaskutukseen liittyy? Ilmoittaudu mukaan!
💦 Mitä myyttejä vesilaskutukseen liittyy?📚 Mitä lokakuun lakiuudistus pitää sisällään?🏘 Mitä se tarkoittaa isännöitsijälle?👨‍👩‍👧 Entä taloyhtiölle tai asunnon omistajalle?Näihin kysymyksiin ja paljon muuhun saat vastauksen Verton Webinaarissa. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä!Kulutuksen mukainen vesilaskutus on oikeudenmukaistaTorstaina 17.9.2020Klo 9-11Tervetuloa mukaan!ILMOITTAUDU TÄSTÄLisätietoja Verto.fi
20153_42513.jpg
Hajuhaitta huoneistossa voi johtua alapohjan kosteudesta
Taloyhtiöiden alapohjien kaksi tyypillisintä ongelmaa ovat kosteus sekä radon. Näihin molempiin oli törmätty myös Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiöissä.Herttoniemen Siilitiellä sijaitsevan kerrostalon kosteus- ja radonongelma saatiin ratkaistua, vaikka 1950–60-luvulla rakennettu kerrostalo on osaksi kallion päällä valitettavasti vieläpä niin, että pintavesien valuminen kohti perustuksia on väistämätöntä.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
25_P_112009_1.jpg
Asuntorakentamisen korkotukiehdot paranevat
Valtioneuvosto on 20.6.2018 antanut asetuksen, jolla parannetaan kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakentamiseen, hankintaan ja perusparantamiseen tarkoitettujen korkotukilainojen tukiehtoja. Tasavallan presidentti vahvisti asetusmuutoksen taustalla olevat lakimuutokset 13.6.2018.Laki- ja asetusmuutosten tarkoituksena on lisätä kohtuuhintaisten, sosiaalisin perustein valituille asukkaille tarkoitettujen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa kasvukeskusseuduilla. Säädösmuutoksilla toteutettiin useita pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kirjauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton