• Etusivu
  • Energia

Hormien kunnostus takaa turvallisuuden

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.03.2018Päivitetty 15.12.2023
201811_55398.jpg

Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.

Ennen kuin korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot tai erilaiset mekaaniset vauriot.

Tärkeää on, että ammattilainen valitsee aina kuhunkin kohteeseen sopivan korjaustavan useasta eri mahdollisuudesta. Jokaisessa korjaustavassa on erilaiset hyötynsä ja niitä käytetään eri kohteisiin ja korjaustarpeisiin.

Ohje

Ohje

Kondensoituminen suurin ongelma

Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on kosteuden sekä syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.

Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet, kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.

Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.

Korjausmenetelmä valitaan kohteen mukaan

Massaus

Massausmenetelmä soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin; pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, mikä parantaa hormin vetoa.
Massaus sopii hyvin puulämmitteiselle hormille tai silloin, kun savuhormi muutetaan iv-hormiksi.

Putkitus

Putkitusta käytetään useimmiten keskuslämmityskattilan palohormeissa ja joissakin uunin hormeissa. Putkitus kaventaa usein liian suuren hormin pinta-alaa ja savukaasujen nopeus kasvaa. Joustoteräs- tai jäykkä moduuliputki tiivistää hormin niin, etteivät savukaasut pääse muuta kuin putkea pitkin ulos. Samalla hormin sisälämpötila kasvaa vähentäen syöpymisen riskiä. Piipun yläpäähän laitetaan myös laippa, jotta sadevesi ei pääse putken ja hormin väliin.

Energia
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43339.jpg
Vanha tulisija ja piippu uudelleen käyttöön
Monet vanhat, ennen 1960-lukua rakennetut kerrostalokiinteistöt on varustettu tiilestä muuratuilla piipuilla ja takoilla. Uusien lämmitysjärjestelmien kehittymisen myötä nuo kaakelipintaiset kerrostalotakat jäivät kuitenkin pikkuhiljaa pois huoneistojen varustuksista. Monet vanhojenkin kerrostalojen takoista on ajan saatossa saatettu myös vähäisen käytön tai tilan puutteen vuoksi purkaa pois – piipun kuitenkin jäädessä vielä paikoilleen.Lue lisää muuratuista savupiipuista
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20192_56353.jpg
Tämän helpommaksi ei takkaremontti voi tulla
Tiesitkö, että sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen omassa lähiympäristössäsi? On tärkeää tiedostaa mitä tulisijassaan polttaa ja miten. Myös itse tulisijalla on päästöjen syntymisessä oma osansa.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20213_69008.jpg
"Vuokran­antajasta katastrofi­konsultiksi" - tuhoisa tulipalo on talo­yhtiön pahin painajainen
Tuhoisa tulipalo roihusi suuressa porilaiskerrostalossa keväällä 2019 muuttaen 250 ihmisen kodin hetkessä asuinkelvottomaksi rakennustyömaaksi. Palon jälkeiset kaksi vuotta ovat työllistäneet täysipäiväisesti taloyhtiön puheenjohtaja Matti Majasaaren, joka luonnehtii työnkuvansa muuttuneen vuokranantajasta katastrofikonsultiksi. Kriisitilanteessa taloyhtiön on tärkeää pysyä toiminta- ja päätöksentekokykyisenä. Lamaantumiseen ei ole varaa, kun rahalliset vahingot halutaan minimoida ja normaalielämään palata mahdollisimman pian.
20211_68409.jpg
Huoneistotieto­järjestelmän yhtiökokous­materiaali
Maanmittauslaitos on koonnut taloyhtiöiden yhtiökokouksia varten materiaalia, jonka avulla taloyhtiö voi perehtyä huoneistotietojärjestelmään ja kertoa siitä osakkeenomistajille. Koko materiaalipaketti löytyy osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolta.Mukana on myös huoneiston omistajalle tarkoitettuja pdf-esitteitä, joita voi tulostaa taloyhtiön ilmoitustaululle tai yhtiökokoukseen jaettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton