• Etusivu
  • LVI

Huoneistokohtainen ilmanvaihto

Parantaa asumismukavuutta ja säästää energiaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 06.10.2016Päivitetty 12.10.2023
201610_47478.jpg

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla estetään asunnosta toiseen leviävät hajut.

Ilmanvaihtoa pidetään miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin esimerkiksi perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa kustannussäästöjä niin taloyhtiölle kuin sen asukkaillekin.

Kerros- ja rivitalojen samankokoisissa asunnoissa asuvien henkilöiden määrä voi vaihdella paljon niin vakituisesti kuin vuorokauden tai vuodenajan vaihtelujenkin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin yhä yksilöllisempi elämänrytmi, jolloin peseytyminen tai ruoanlaitto voi ajoittua lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Huoneistokohtaisella, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustetulla, ilmanvaihdolla taas pystytään vaihteleviin tarpeisiin vastaamaan.

Asumistyytyväisyys nousee

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa ilmanvaihto ei muutu ulkolämpötilojen vaihtelun mukaan, kuten saattaa tapahtua keskitetyissä koko talon tai porraskäytävän kattavissa ilmanvaihtojärjestelmissä. Kun kanavayhteys asunnosta toiseen puuttuu, kerrostaloissa usein kiusallinen ns. savupiippuilmiö ei voi pakkaskaudella tehdä ylimpien kerrosten asuntoja ilmanvaihtokanavien kautta ylipaineisiksi eikä myöskään alempien kerrosten poistoilmanvaihto lisäänny, ja näin vältetään kasvava alipaine, ilmavuodot rakenteista ja veto.

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla vältetään myös alipaineen takia asunnosta toiseen leviävät hajut, ja kaikista näistä syistä johtuvat huoltokäynnit. Päinvastoin, asukkaiden saadessa säätää ilmanvaihdon tehoa ja tuloilman lämpötilaa omien tuntemuksiensa mukaan, valitukset vedosta sekä liian korkean lämpötilan aiheuttamasta tunkkaisesta sisäilmasta yleensä vähenevät. Edellä mainituista syistä johtuen tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla voidaankin kohottaa asumisviihtyvyyttä ja -tyytyväisyyttä ja sen lisäksi säästää lämmitysenergiaa ja sähköä, jotka näkyvät useimmiten pienempänä paineena nostaa yhtiövastikkeen määrää.

Huoneistokohtaisessa ilmanvaihdossa ylimpien kerrosten asunnot eivät muutu ylipaineisiksi.
Huoneistokohtaisessa ilmanvaihdossa ylimpien kerrosten asunnot eivät muutu ylipaineisiksi.

Rakennustutkimus RTS:n Suomi Asuu 2015/16 -tutkimuksen mukaan lähes miljoona kerrostaloasuntoa Suomessa on edelleen varustettu painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla. Sama tutkimus paljastaa, että noin 40 % kerrostaloasukkaista on tyytymättömiä asuntonsa ilmanvaihdon toimintaan. Kun verrataan lukua uusissa omakotitaloissa, eli pääsääntöisesti LTO-ilmanvaihdolla varustuissa taloissa asuviin, joista lähes 70 % on ilmanvaihtoon erittäin tyytyväisiä, on ero todella merkittävä.

Myös osana Suomen Kiinteistöliitto ry:n KIMU-kehityshanketta toteutetussa LVI-Talotekniikkateollisuuden vetämässä KIMULI-projektissa tultiin vastaavaan johtopäätökseen: "Ilmanvaihtojärjestelmien uudistaminen onkin nähtävä asukkaiden kannalta investointina asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen. Omistajien kannalta myös asunnon myyntiarvon kohoaminen korjausten seurauksena on merkittävä tekijä. Kerrostalojen pitkäjänteiseen uudistamisen suunnitteluun tulee sisällyttää myös nämä näkökulmat."

Energian eli rahan säästö

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon voi lähtökohtaisesti mitoittaa keskitettyä pienemmäksi. Esimerkiksi pesuhuoneen käyttöajan ohjearvo, kun asukkaalla on mahdollisuus tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa, on 10 l/s, kun taas keskitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä, jossa yksilöllistä tehostusmahdollisuutta ei ole, pitää käyttöajan tehostusarvoksi mitoittaa 15 l/s (RakMK D2, taulukko 1). Ilmanvaihdon mitoituksella on suhteellisesti suuri vaikutus energiankulutukseen etenkin pienissä asunnoissa, joissa ilmanvaihtokerroin nousee usein varsin suureksi useiden poistokohteiden vuoksi.

Suurin osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta muodostuu korvausilman lämmittämisestä. KIMULI-projektin loppuraportissa todetaankin, että asuinkerrostalokannan merkittävä energiankulutukseen vaikuttava tekijä ja samalla suurin energiansäästöpotentiaali on ilmanvaihtojärjestelmän lämmöntalteenottokyky. Raportin mukaan on selvää, että millään muulla energiansäästötoimenpiteellä ei saada samansuuruisia tuloksia.

Parhaiten energiansäästö saavutetaan ilmanvaihdon tarpeenmukaisella säädöllä eli pienentämällä tehoa asunnon ollessa tyhjillään ja tehostamalla ilmanvaihtoa vain siksi aikaa, kun sille on tarve. Se on todellista energiansäästöä, joka näkyy taloyhtiön energialaskussa, vaikka ei rakennuksen energialuokkaan vaikutakaan.

Lähtökohdiltaan huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on yksinkertainen ja helposti säädettävissä. Uudisrakennusten lisäksi se on mahdollista asentaa myös vanhoihin taloihin. Kustannustehokkaimmin se tapahtuu yhdistämällä ilmanvaihtoremontti muun talotekniikan uudistamiseen, esimerkiksi linjasaneeraukseen. Tarkemmin huoneistokohtaisesta ilmanvaihdosta, sen vaikutuksista sekä markkinoilla olevista viihtyvyyteen ja energiansäästöön vaikuttavista ratkaisuista voi lukea lisää Valloxin esitteistä.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto on mahdollista asentaa sekä uusiin että vanhoihin taloihin.
Huoneistokohtainen ilmanvaihto on mahdollista asentaa sekä uusiin että vanhoihin taloihin.

Ota yhteyttä: www.vallox.com

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton