• Etusivu
  • Remontti

Jätehuollon kustannukset kuriin taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.03.2019
20193_57080.jpg

Kun jätehuolto on järjestetty selkeästi ja kattavasti, taloyhtiöiden asukkaatkin saa sitoutettua aktiiviseen jätteiden lajitteluun tehokkaasti.

Taloyhtiöissä on pääsääntöisesti jätehuolto hoidettu hyvin, mutta tehostamalla sitä voidaan säästää vielä enemmän rahaa.

Molok Oy:n tuotteiden avulla voidaan ympäristöystävällisesti vähentää ympäristökuormitusta ja lajitella tehokkaammin.

Kotimainen Molok on nykyaikainen ja tehokas jätehuoltoratkaisu. Laaja tuoteperhe mukautuu moneen tarpeeseen.

Jätä yhteydenottopyyntö>>

Korttelikeräys on yksi ratkaisu Suomen kierrätysasteen nostamiseen!

Korttelikeräys on yksi Molok Oy:n tuoreista ratkaisuista nostaa kierrätysaste kohti EU:n asettamia uusia, aiempaa tiukempia tavoitteita. Korttelikeräys helpottaa ja lisää omakotitalojen ja pienten taloyhtiöiden jätteiden lajittelumahdollisuuksia.

Lyhyesti kuvailtuna korttelikeräys on asuinalueen yhteinen kierrätyspiste mahdollisimman lähellä asukkaita ja sitä myöten myös jätteiden syntypaikkaa. Korttelikeräyksessä jokaisen kiinteistön oman pienen sekajäteastian sijaan käytössä on yhteinen keräyspiste sellaisella keskeisellä paikalla, johon kaikilla asukkailla on helppo pääsy.

Taloyhtiöiden yhteinen keräyspiste kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle.
Taloyhtiöiden yhteinen keräyspiste kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle.

Molok Oy:n valikoima on kattava

Kuulostavatko jatkuvasti liian täydet roska-astiat, haiseva biojäte tai liian tiuhaan käyvät jäteautot tutuilta ongelmilta? Onko taloyhtiösi jätetila jatkuvasti epäsiisti ja täynnä sinne kuulumatonta tavaraa?

Kukaan ei halua viedä roskia haisevaan ja likaiseen roskakatokseen. Siksi roskien vieminen sekä lajittelu kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi ja miellyttäväksi taloyhtiön asukkaille. Tähän vaikuttavat mm. jätepisteen siisteys, valaistus, sekä jätesäiliöiden sijainti taloyhtiön piha-alueella.

Molok Oy:llä on ratkaisu taloyhtiönne tarpeisiin, tutustu lisää:

MolokDomino® sulautuu hienosti Mukkulan kartanon maisemaan

Mukkulan kartano Lahdessa on kokenut yli 600-vuotisen historiansa aikana monenlaisia käyttäjiä - sotilassairaalan rälssitilasta Ruotsin armeijan upseerien asunnoksi ja kansainvälisen kirjailijakokouksen pitopaikaksi. Arvokkaaseen kartanomiljööseen riittävän hyvin sulautuva jätehuoltomenetelmä löytyi MolokDomino Syväkeräys -mallistosta.

Nykyään perinteikäs kartano on Lahden kaupungin omistuksessa. Monipuolista, ympärivuotista toimintaa kartanossa vetää Vanajanlinna Group. Kokoukset, juhlat ja tapahtumat kuuluvat Mukkulan nykyiseen tarjontaan.

– Kaupunki halusi uudistaa Mukkulan kartanon jätehuollon yhdessä ympäröivän puistomaiseman kanssa. Arkkitehtimme arvioi MolokDomino -jätesäiliöiden sopivan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen maisemaan parhaiten, kertoo Lahden kaupungin kunnossapitoinsinööri Harri Haara.

Mukkulan kartanoon Lahdessa haluttiin monipuolinen ja ympäristöön sopiva jätehuoltojärjestelmä ja Molok Oy:n valikoimista löytyi tämä kattavan kierrätyksen mahdollistava ryhmä.
Mukkulan kartanoon Lahdessa haluttiin monipuolinen ja ympäristöön sopiva jätehuoltojärjestelmä ja Molok Oy:n valikoimista löytyi tämä kattavan kierrätyksen mahdollistava ryhmä.
MolokDomino-säiliöryhmä sulautuu hienosti ympäristöönsä.
MolokDomino-säiliöryhmä sulautuu hienosti ympäristöönsä.

Pinta-astiat vaihtuivat viime vuoden lopulla yhteen, kattavan kierrätyksen mahdollistavaan MolokDomino-ryhmään. Mukkulassa kerätään energia- ja sekajätteen ohessa lasia, paperia ja kartonkia.

Kartanon isäntänä toimiva Aki Keskitalo arvioi uuden syväsäiliön siistiksi menetelmäksi, joka venyy hyvän keräyskapasiteetin ansiosta myös kävijäpiikkien aikana.

– Olemme säätäneet kesän aikana eri jätelajikkeiden tyhjennysvälit järkeviksi. Energia- ja kuivajäte tyhjennetään nyt neljän viikon ja kartonki kahden viikon välein. Lasia ja paperia meiltä kertyy yllättävän vähän, joten voisimme ehkä miettiä kartonkilohkon suurentamista, mikä MolokDomino-säiliössä on mahdollista, Keskitalo arvioi.

– Toimivaa jätehuoltoa tarvitaan, sillä vilkkaan kesän jälkeen myös kävijöitä näyttää riittävän hyvin myös alkavaksi syksyksi, hän lisää.

Haluan lisätietoa

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

taloyhtiön vuosikello kesäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Kesäkuu
Ihana ja suloinen kesäkuu. Keskikesän juhlakin lähestyy sekä kauan odotettu kesälomakausi. Nyt on aika hallituksen ja isännöitsijän sopia kesäloma-ajan tuurauksista. Kesäkuussa hallitus kokoontuu yhteen tarvittaessa ja valvoo korjaushankkeiden etenemistä, jos sellaisia on käynnissä.
201210_32446.jpg
Kiviteräskate ei kiillä ja sopii joka maisemaan
Decra-kiviteräskate sulautuu maisemaanIcopalin valmistama Decra-kiviteräskate on noussut suosituksi materiaaliksi rivitaloyhtiöiden kattosaneerauksissa, joissa katteelta vaaditaan keveyttä ja kestävyyttä. Kivisirotteinen pinta sulautuu kauniisti ympäristöön ja se kestää Suomen sääolot.
201312_37359.jpg
Lisäavustusta hissien jälkiasennukseen
Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke on keväällä 2012 käynnistynyt hanke, jonka tavoitteena on jälkiasennushissien rakentamisen määrän kaksinkertaistaminen valtakunnallisesti vuoden 2017 loppuun mennessä. Tällä hetkellä hankkeessa on mukana yli 10 maakunnallista keskuskaupunkia. Mukana olevat kaupungit ovat valmiitä myöntämään avustusta taloyhtiöille hissien jälkiasennuksista varten.
201510_44492.jpg
Autopaikkojen jako ja käyttäminen?
Taloyhtiössämme on 12 asuntoa. Jokaiseen asuntoon kuuluu autokatos ja autolämmityksen käyttö siellä veloituksetta. Toisen tallin päädyssä on neljä sähköpaikkaa, sekä toisessa kaksi ja molemmissa yksi ilman sähköä. Joissakin asunnoissa on kaksi autoa, olemme vasta kesällä 2019 tulleet tähän asuntoon ja meillä on kaksi autoa. Minä saan autoni katokseen ja vaimoni pitää autoaan ulkona juuri siinä paikalla missä ei ole sähköä. Toisella naapurilla on myös kaksi autoa ja käyttää katosta ja toista sähköpaikkaa, mutta toinen naapuri, jolla on yksi auto käyttää katosta ja on lunastanut toisen sähköpaikan heillä käyville vieraille, vaimoni ottaisi kyllä tämän paikan, mutta naapuri ei luovu siitä, hänen mukaansa vieraat ovat jo tottuneet siihen paikkaan, paikka maksaa 20 € vuosi. Voisinko minäkin lunastaa vierailleni autopaikan yhtiöstä?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön kunnossapitovastuu
Yhtiöllä on velvollisuus pitää kunnossa rakennuksen lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näiden kaltaiset perusjärjestelmät. Taloyhtiön kunnossapitovastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on hyväksynyt omalle vastuulleen tai jotka yhtiö itse on rakennuttanut/toteuttanut.Taloyhtiö vastaa lisäksi sellaisesta osakkaan teettämästä työstä, joka voidaan rinnastaa yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen ottamaan toimenpiteeseen edellyttäen, että yhtiö on käytännössä voinut valvoa em. menettelyä.Yhtiön on pidettävä kunnossa myös rakennuksen ulkopinta sellaisenkin parvekkeen kohdalta, joka on osakkeenomistajan hallinnassa.Yhtiön on 4-luvun 2 §:n 2. momentin nojalla korjattava myös sellaiset osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista.Yhtiö ei myöskään vastaa korjauksen yhteydessä sellaisista kustannuksista, jotka syntyisivät osakkeenomistajan huoneistossaan tekemistä sisustuksellisista lisätöistä tai erikoisrakenteista. Lain periaatteena on, että korjausvastuu on täytetty, jos korjaustyö toteutetaan ajankohdan perustasoon. Yhtiön perustasona pidetään käytännössä joko huoneiston alkuperäistä sen rakennuttajan toteuttamaa tasoa tai sitä tasoa, joka perus-tuu yhtiön myöhemmin toteuttamaan toimenpiteeseen. Arvioinnin lähtökohtana on siten yhtiön suorittamien toimenpiteiden lopputulos.Mikäli perustasoa on osakkeenomistajan toimenpitein joko rakennusvaiheessa tai myöhemmin korotettu, on hänen vastuullaan tasonparannuksen aiheuttamat lisäkustannukset.Vastuujaon pääperiaatteet tarkoittavat myös, ettei osakkeenomistajalla ole oikeutta ilman taloyhtiön suostumusta suorittaa yhtiölle kuuluvia huoneistokohtaisia korjauksia. Koska taloyhtiö tällöin on työn teettäjänä, sille kuuluu myös oikeus määrätä korjaustyön/kunnostustyön suorittamistapa ja laajuus sekä valita sen suorittaja.Edellä mainituista periaatteista ja korjaus- ja kunnostustyön ulottuvuudesta lainmääräyksestä poikkeavasti voidaan sopia yhtiöjärjestyksessä. Myös yhtiöjärjestyksen muuttaminen on mahdollista. Muuttamista tulee yhtiökokouksessa kannattaa vähintään 2/3 annetuista äänistä ja kokouksessa edustettuina olevista osakkeista, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.Yksittäistapauksissa korjaus- ja kunnostustyötä koskeva vastuu on siirrettävissä myös osakkeenomistajan ja yhtiön välisellä keskinäisellä sopimuksella pääsäännöstä poikkeavasti.
20229_79555.jpg
Yhtiövastikkeen korottaminen - miten ja kuinka paljon?
Viimeaikoina on taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu ennennäkemätön korotuspaine. Energian hinnannousu vaikuttaa etenkin lämmityskustannuksiin, mutta myös mm. kiinteistönhuollon ja jätehuollon hinnat ovat nousussa. Korkotason nousu taas aiheuttaa paineen nostaa pääomavastiketta. Miten ja kuinka paljon vastiketta voidaan nostaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton