• Etusivu
  • Remontti

Kaikille avoimet palvelut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiö-projektin teknisenä ja toiminnallisena pohjana on ollut vuosituhannen alusta toiminut rakentajille ja remontoijille suunnattu Rakentaja.fi -palveluportaali, jonka käyttäjäksi on rekisteröitynyt jo 280 000 kuluttajaa ja ammattilaista. Rakentaja.fi -palvelun tavoin tämä taloyhtiöille suunnattu palvelu on pääosiltaan avoin kaikille jotka haluavat erilaista taloyhtiöitä koskevaa tietoa. Kaikille avoin ja ilmainen palvelu, joka löytyy sivuston vasemmasta laidasta pitää sisällään mm. seuraavia asiakokonaisuuksia.

Taloyhtiö ja eri osapuolten rooli, vastuut ja velvollisuudet

"Taloyhtiö ja osapuolet" -valikko käy yksityiskohtaisesti läpi erilaiset ongelmatilanteet ja niiden ratkaisemisen taloyhtiössä. Tämänkaltaisia voivat olla esimerkiksi osakekirjojen kuoletukset ja muutokset. Osakkeenomistaja, eli mitä ovat osakkeenomistajan oikeudet sekä erilaiset velvollisuudet ja vastuut. Yhtiökokous sen kaikkine tehtävineen, osallistumis- ja äänioikeuksineen, koollekutsumisineen, kokousmenettelyineen ja jälkipyykkeineen käydään läpi niin ettei kenellekään jää asiat epäselviksi. Hallitus kokonaisuudessaan, eli yksittäisen jäsenen valinnat, eroaminen tai erottaminen. Hallituksen tehtävien lisäksi käydään läpi myös esimerkiksi hallituksen korvausvastuut, vastuuvapaudet ja vahingonkorvausvaatimusasiat. Isännöitsijä eli isännöitsijän valinta ja samoin kuin hallituksen osalta minkälaisia ovat hänen roolinsa erilaisissa korvausvastuu- vastuuvapaus ja vahingonkorvausvaatimusasioissa.

Taloyhtiön taloussuunnittelu

Taloussuunnittelu on yksi taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tärkeimmistä tehtävistä. Taloussuunnittelu pitää sisällään niin lyhyen aikavälin maksuvalmiussuunnittelua, pitkän ajan taloussuunnittelua kuin talousarvioidenkin tekoa. Taloussuunnittelulla pidetään huolta siitä, että normaalien juoksevien kulujen lisäksi suuremmat ja joskus ikävästi yllättävät remontit eivät vie yhtiön osakkaita vararikkoon. Osiossa käydäänkin läpi kiinteistöstrategia, maksuvalmiussunnitelmat, tulevaisuussuunnittelu, talousarvion laatiminen, kirjanpito sekä tilinpäätös.

Mitä vastuita seuraa asunnon myymisestä/ostamisesta

Asuinhuoneisto-valikko käy tarkasti läpi asunnon myynnin yhteydessä huomioitavat asiat, koskevat ne sitten uutta tai vanhaa asuntoa. Eli mitä huomioitavaa on asunnon luovutuksessa ja sen mahdollisesti viivästyessä, miten määritellään asunnossa oleva korvauksiin tms. johtava virhe, milloin ostajalla on oikeus saada korvaus em. virheestä ja vastaavasti mitkä ovat ostajan vastuut javelvollisuudet.

Huoneiston vuokraus ja asunnon haltuunotto

Antaessaan huoneistoaan vuokralle vuokranantaja ratkaisee hoitaako hän vuokraustilanteen itse vai käyttääkö välittäjää kuten myös vuokralainen asuntoa etsiessään. Sekä vuokranantaja ja vuokralainen voivat tehdä kirjallisen toimeksiannon välittäjälle. Vuokranantajaa vuokraustilanteessa kiinnostaa vuokrasuhteen kesto sekä vuokralaisen maksukyky. Asuinhuoneisto-osiossa käydään tyhjentävästi läpi koko huoneiston vuokrauskäytäntö aina vuokrasopimusten laadinnasta ja huoneiston kunnosta vuokraoikeuden siirtoon, irtisanomiseen ja purkuun. Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi. Miten ja mistä syystä haltuunotto voidaan tehdä.

Kunnossapitovastuut

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen korjausvastuun jakamisesta yhtiön ja osakkeenomistajan kesken. Mikäli tällaisia määräyksiä yhtiöjärjestyksessä ei ole, jakaantuu vastuu asunto-osakeyhtiölain 78 §:n mukaisesti. Kunnossapitovastuut -osiossa käydään näitä vastuuasioita ja vastuunjakautumisia vahingonkorvausvelvollisuuksineen läpi ja mukaan on kerätty myös erilaisia korkeimman oikeuden päätöksiä asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välisistä kiistakysymyksistä.

Miten korjaushanke viedään taloyhtiössä läpi

Taloyhtiöissä erilaisten korjaustöiden läpivienti on usein todella haastavaa sillä isännöitsijä tai hallitus ei välttämättä ole tottunut tämänkaltaisten projektien läpivientiin. Korjaushanke prosessina -osiossa käydään nimensä mukaisesti korjaushankkeen eteenpäin vieminen prosessimuodossa läpi. Eli minkälaiset vastuuhenkilöt hankkeelle valitaan ja miten itse hanke viedään eteenpäin vaihe vaiheelta aina hankkeen ensi suunnittelusta tarjouspyyntöihin, urakoitsijan valinnasta urakkasopimuksiin, sekä maksupostisuunnittelusta itse työn vastaanottoon ja takuuaikaan.

Suunnittelu, valvonta, rahoitus, vakuutukset sekä itse rakennusvaiheopastukset

Edellä mainittujen asiakokonaisuuksien lisäksi sivustolta löytyvät luonnollisesti mm. tarkemmat materiaali- ja rakenneohjeet. Kaikki nämä ovat siis täysin vapaasti lukijoiden käytössä olevia palveluita.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20189_54739.jpg
Lämpöpumpputeknologia laskee lämmityskuluja
Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.
20185_53202.jpg
Yhä useampi rakentaja tuntee integroidun välioven hyödyt
Seinän sisään integroitu väliovi on parhaimmillaan rakennuksen toiminnallisuutta ja asumisen laatua parantava ratkaisu. Kotimaisissa Liune-väliovissa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Liunen ovet voi tilata suoraan verkosta, Liune toimittaa ne valmiina ja asennusystävällisenä tuotekokonaisuutena. Lopputulos on elinkaarilaadukas kokonaisuus, joka tuo viihtyvyyttä tiloihin.
20236_82003.jpg
Onko päätöstä pakko noudattaa?
Taloyhtiössämme on todettu huoneistojen puutteellinen tai epätasainen lämmitys talviaikaan. Tätä "ongelmaa" on yritetty ratkaista erinäköisin säätötoimenpitein. Nyt rakennuttaja on päätynyt taloyhtiön hallituksen kanssa suurentamaan ylimmän kerroksen huoneistojen patterit, jonka vaikutuksia ei ole perusteltu kyselyistä huolimatta mitenkään. Jokaisessa huoneistossa on oma ilmanvaihto lämmötalteenottolaitteistoineen.Emme koe tuota vaihtotoimenpidettä tarpeelliseksi omassa huoneistossamme, joten onko osakkaan pakko suostua tällaiseen häiritsevään remonttiin ja onko taloyhtiöllä oikeus pakottaa osakas hyväksymään remontin?
202210_79720.jpg
Voinko vaatia taloyhtiön laajakaistan nopeuden lisäämistä?
Taloyhtiömme on perustettu 2010-luvun alussa ja yhtiössämme on tarjolla 10 megan perusnopeus. Sisäinen atk-verkko (CAT5a) on mitattu ja se kykenee 100 megan nopeuteen. Onko perusteltua vaatia taloyhtiöltä toimenpiteitä, jotta sisäinen verkko kykenisi toimimaan esimerkiksi 1000 megan nopeudella, kun operaattori jakamoon tällaista tarjoaa?
Vesimittari
Viikon kysymys: Siirtyminen käyttöveden laskutukseen kulutuksen mukaan
Taloyhtiössämme tehtiin kevättalvella käyttövesiremontti, jonka yhteydessä asennettiin lain vaatimat huoneistokohtaiset vesimittarit. Kevään yhtiökokouksessa aiemmin määritelty asukaskohtainen vesimaksu nimettiin tänä vuonna ennakkomaksuksi ja määrä sekä maksuperuste henkilöluvun mukaan pysyivät ennallaan.Kuitenkin lain mukaan mittareiden käyttöönotosta eteenpäin pitää veden kulutus laskuttaa käytön mukaisesti. Riittääkö, että taloyhtiö ensi keväänä laittaa hyvityslaskut tai lisälaskut osakkaille?Kyselin isännöitsijältä milloin osakkaille kerrotaan veden hinta, mutta en saanut vastausta. Eikö hintatiedot pitäisi ilmoittaa osakkaille, ettei tule suuria yllätyksiä sitten tasauslaskun yhteydessä.Tätä vuottahan ei kai saa enää veloittaa muulla kuin kulutusperusteella? 
20227_78427.jpg
Parvekkeiden rakentaminen ja osakkaiden yhdenvertaisuus?
Omistan asunnon 60-luvun taloyhtiössä, jossa suunnitellaan parvekeremonttia. Yhtiössä on 25 asuntoa, jossa parveke on kaikissa muissa asunnoissa, paitsi minulla. Parvekkeet aiotaan kuntokartoituksen mukaan rakentaa kokonaan uudelleen. Yhden parvekkeen kustannusarvioksi on esitetty noin 12 000 € (hinta-arvio vuodelta 2013).Voinko asunto-osakeyhtiölaissa mainittuun yhdenvertaisuuteen vedoten vaatia parveketta rakennettavaksi myös omaan asuntooni tai vapautumista ko. kustannuksista?Yhtiöjärjestyksen mukaan vastikkeiden perustana on asuntojen pinta-ala. Yhtiöjärjestystä en usko saavani muutetuksi yksin, vaikka sitä ehdottaisinkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton