• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistönhuolto ja ylläpito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2012Päivitetty 13.04.2015
20123_30195.jpg

Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena. Kiinteistönomistajat eli osakkaat tekevät valinnan siitä mikä on tarkoituksenmukainen tapa järjestää kiinteistönhuolto kussakin taloyhtiössä. Valinnan taustalla ovat kiinteistön asettamat vaatimukset sekä kiinteistönhuollon tavoitteet. Tavoitteiden tulee olla vähintään taloyhtiössä sellaisia, että kiinteistön arvo säilyy. Toki suositeltavaa on, että kiinteistön arvoa pyritään nostamaan samalla kun käyttäjäkunnalle taataan kohtuuhintaisesti turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö.

Kiinteistönhuollon tarkoituksena on estää vikojen ilmaantuminen sekä pitää huoltokohteet käyttö- ja toimintakunnossa. Sananmukaisesti kiinteistönhuolto on huoltamista ja se kohdistuu teknisten järjestelmien lisäksi myös kiinteistön rakenteisiin ja rakennusosiin. Kullakin vuodenajalla on omat vaatimuksensa huollolle. Tämä tulee pitää mielessä, kun mietitään tarkoituksen mukaista tapaa huollon järjestämiselle.

Kohde määrittelee tarpeen

Kiinteistöt ovat yksilöitä ja ne voivat koostua eri aikakausina asennetuista osajärjestelmistä. Kiinteistökohtaisten huoltotöiden määrä on riippuvainen paitsi kohteen rakennusvuodesta myös käyttötarkoituksesta ja kiinteistön varustelusta. Päätös siitä, suoritetaanko kaikki huoltotöihin lukeutuvat työt palveluyrityksen toimesta vai pyritäänkö esimerkiksi osa töistä tekemään osakasvoimin, riippuu tietenkin yhtiöstä ja sen osakkaista. Huomattavaa kuitenkin on, että lisääntynyt kiinteistötekniikan sekä -automaation määrä edellyttää eri alojen erikoisosaamista, olipa arkipäivän huollosta vastuussa sitten osakkaat, talonmies tai huoltoyhtiö.

Kiinteistönhuoltomallit

Kiinteistönhuoltomallit voidaan karkeasti jaotella kolmeen eri toteutustapaan:

  1. Kiinteistönhuoltoyritys
  2. Talonmies
  3. Talkoot

Kiinteistönhuoltoyritys

Kiinteistönhuoltopalveluiden ostamista yritykseltä tukee varmuus ja luottamus huoltotöiden ammattimaiseen hoitamiseen. Usein se on myös kustannustehokas tapa järjestää kiinteistönhuolto. Kiinteistönhuoltoyritystä valittaessa tulee päätöksen kuitenkin perustua palvelun toimivuuteen. On huomattavaa, että esimerkiksi taloyhtiö, jossa on merkittävän suuri piha ja parkkialue, asettaa jo pelkästään kiinteistönä omat vaatimuksensa huoltoon käytettävälle kalustolle. Mikäli huoltoyhtiön käytössä oleva kalusto ei ole tarkoituksen mukainen töiden suorittamiseen, voi asumisviihtyisyys sekä toimivuus taloyhtiössä kärsiä.

Toinen merkittävä kiinteistönhuoltoyritystä tukeva tekijä on palvelutarjonta. Kiinteistön yleishoitoon voidaan liittää perinteisen huollon lisäksi muita palveluita kuten:

  • järjestyksen ja järjestyssääntöjen valvonta
  • talonkirjan ylläpito
  • asiakirjojen säilytys
  • vika- ja ovenavauspäivystys
  • asuntojen näyttö yms.

Lista ei ole millään tavalla tyhjentävä vaan kukin tekee sopimuksen kiinteistönhuollosta tarpeen mukaan. Kiinteistönhuoltosopimusta tehtäessä on kuitenkin syytä aina selvittää hyvinkin tarkkaan sopimusten sisältö ja laajuus. Koska yrityksen valinta suoritetaan tarjousten perusteella, tulee jo tarjouspyyntöä laadittaessa kiinteistönhuollon kattavuus kiinteistössä olla hyvin pitkälti määriteltynä. Halpa kuukausiveloitus voi koitua yllättävänkin kalliiksi vaihtoehdoksi, mikäli erillistöihin sisältyy hyvin arkipäiväisiksi koettuja toimenpiteitä.

Talonmies

Talonmies on rakennuksen ylläpidosta vastaava yksityishenkilö. Aiemmin hyvin yleisesti käytössä ollut talkkari on taloyhtiölle ja asukkaille varsin mieluisa mutta toisinaan huoltoyhtiötä kalliimpi vaihtoehto. Talkkari hoitaa paitsi kiinteistön, pitää tarvittaessa huolta myös taloyhtiön asukkaiden sielunelämästä. Yhteistyö saman, tutun henkilön kanssa onkin usein varsin mutkatonta ja tuntemus kiinteistöstä ja sen toimivuudesta puoltavat talonmiehen valintaa. Ongelmana talonmiestä valittaessa voi kuitenkin olla yksityishenkilön rajoittuneet työajat ja resurssit, mutta ennen kaikkea osaavan talonmiehen löytäminen.

Talkoot

Arkipäivän kiinteistönhuolto voidaan hoitaa osin myös talkoovoimin. Jos lumityöt ja muut pihahommat hoituvat osakkailta, voidaan kiinteistönhoitokustannuksissa saada aikaan hyvinkin merkittäviä säästöjä. Toisaalta asiantuntemus ja yhtiön vastuu kiinteistön ylläpidon asianmukaisesta järjestämisestä edellyttää tässäkin tapauksessa eri osa-alueilla taloyhtiön ulkopuolisen ammattiosaamisen hyödyntämistä. Talkoovoimin järjestetyssä kiinteistön arkihuollossa korostuu erityisesti eri töiden organisointitarve ja yhteistyöhalukkuus. Eripuraa näissä taloyhtiössä voikin aiheuttaa vaikkapa lumitöitä tekevän "ydinryhmän" liiallinen työtaakka suhteessa joidenkin osakkaiden mahdolliseen laiskotteluun. Talkoissahan kyse on enemmässä määrin yhteisen omaisuuden hoitamisesta ja samalla myös yhteisten varojen säästämisestä, joten tasapuolinen työnjako on edellytys eripuran välttämiselle.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20173_48591.jpg
Pelastusturvallisuuden tilasto; riskiryhmässä joka 3. Taloyhtiö!
Suomalaisten kiinteistöjen pelastusturvallisuudessa on vakavia puutteita. Taloyhtiöiden porraskäytävissä, lämmönjakohuoneissa ja ullakoilla säilytetään tavaraa, joka voi aiheuttaa tulipalon, kiihdyttää palon leviämistä tai vaikeuttaa sen sammuttamista. Alkusammutusvälineiden tarkistuksia ja savunpoistojärjestelmän huoltoja laiminlyödään, eivätkä asukkaat tunne pelastussuunnitelmaa. Kiinteistöjen pelastusturvallisuuteen erikoistuneen Safetum Oy:n mukaan 36 prosenttia yhtiön viime vuonna tarkastamista kiinteistöistä kuuluu pelastusturvallisuuden riskiryhmään.
20212_68446.jpg
Helppoa säästöä taloyhtiölle: ei enää hukkaan heitettyä lämpöä
Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa ei ole yleensä poistoilman lämmöntalteenottoa, jolloin lämpö pääsee karkaamaan taivaalle. Uusi NIBE reHEAT on tehokas lämmöntalteenottojärjestelmä, jolla taloyhtiö voi pienentää vuosittaisia lämmityskulujaan jopa 25 prosenttia. Artikkelin lopusta voit katsoa aiheeseen liittyvän webinaaritallenteen.
joku soittaa ovikellua
Tiedätkö kenelle avaat ovesi?
Taloyhtiön ovipuhelinjärjestelmä on keskeinen osa asumismukavuutta ja turvallisuutta. Monet asukkaat luottavat siihen päivittäin, avatessaan ovensa vierailijoille. Kuitenkin harva pysähtyy pohtimaan, miten hyvin ovipuhelinjärjestelmä oikeasti toimii.Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja vanhat ovipuhelinjärjestelmät voivat jäädä jälkeen nykypäivän vaatimuksista. Esimerkiksi videopuhelumahdollisuudet ja älykkäät ratkaisut ovat nykyaikaisia standardeja, jotka voivat parantaa merkittävästi taloyhtiön turvallisuutta. On tärkeää tarkastella, vastaavatko taloyhtiön järjestelmät nykyajan tarpeisiin.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20124_30606.jpg
Perustus kuuluu olla kuiva - ja radon maaperässä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilman.
20188_54267.jpg
Hankkeisiin liittyviä esiselvityksiä ja kuntotutkimuksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton