• Etusivu
  • Energia

Korjaussuunnittelijan pitää osata myös ilmanvaihto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 06.04.2017
20174_48876.jpg

Hyvä suunnittelija tuntee myös ilmanvaihtoasiat. Lvi-insinööri Harri Saarinen puhuu taloyhtiöiden edustajille toimivan ilmanvaihdon puolesta.

Yksi taloyhtiön hallituksen lakisääteisistä tehtävistä on huolehtia, että kiinteistössä on riittävä ja toimiva ilmanvaihto. Putki- tai julkisivuremontin yhteydessä on hyvä hetki tarkastella tätäkin asiaa. Ammattitaitoinen korjaussuunnittelija osaa kiinnittää ilmanvaihdon suhteen huomiota oikeisiin asioihin ja löytää kuhunkin taloyhtiöön sopivat ratkaisut.

– Lvi-suunnitelma on pakollinen rakennus- ja korjauslupaa haettaessa, joten ilmanvaihtoa pitää katsoa jo viranomaistenkin vaatimuksesta, lvi-insinööri Harri Saarinen toteaa.

Saarisen työnkuvaan kuuluvat muun muassa lvi-suunnittelu ja työmaavalvonta, erityisesti kerrostalojen linjasaneerauksissa. Hän muistelee, että vielä 2000-luvun alussa linjasaneerauksia tehdessä riitti vesijohtojen ja viemärien vaihtaminen, ilmanvaihtoon ei kiinnitetty niinkään huomiota.

– Nykyään remonteissa otetaan ilmanvaihtokin huomioon. Ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysministeriöiden huoli asumisterveydestä ja rakennusterveys yhtenä hallituksen kärkihankkeena ovat tehneet ilmanvaihtoasioitakin näkyvämmiksi, Saarinen summaa.

– Ilmanvaihdosta huolehtiminen on kirjattu asunto-osakeyhtiölakiin ja rakentamismääräyksiin. Kun joissakin taloyhtiöissä haluttaisiin säästää ilmanvaihdosta, suunnittelija voi nojata pykäliin ja todeta, että rakennusluvassa vaaditaan myös ilmanvaihdon huomioimista. Jälkeenpäin ilmanvaihtoremonteista ei valitusta kuulu.

Miksi ilmanvaihdosta puhutaan niin paljon?

Toimivan ilmanvaihdon edut huomaakin parhaiten vasta, kun se on kunnossa: kotona on helppo hengittää, unen laatu paranee ja vedontunne vähenee, kun ilma kulkee hallitusti suunniteltuja reittejä pitkin. Samalla vähenee asuntoon pääsevien epäpuhtauksien määrä. Riittämättömälle ilmanvaihdolle ei ole mitään järjellistä syytä – edes rahallista, sillä ilma on mahdollista saada vaihtumaan oikein pienellä vaivalla ja varsin kohtuullisin kustannuksin.

Ammattitaitoinen suunnittelija nojaa ilmanvaihtoremonttia suunnitellessaan lain ja määräysten vaatimuksiin. Remontin tarve perustuu ilmanvaihtohormeille tehdyn kartoituksen havaintoihin ja korvausilman riittävyyteen. Asumisterveys ja raikas koti ovat myös tärkeitä tekijöitä ilmanvaihtoremontista päätettäessä.

Asukkaille ilmanvaihdon toiminta on usein hieman hämärän peitossa. Siksi onkin tärkeää, että suunnittelija osaa esitellä isännöitsijälle ja hallituksen jäsenille, millaisia ratkaisuja toimivan ilmanvaihdon järjestämiseksi on tarjolla. Samasta syystä olisi hyvä, että taloyhtiö huolehtisi määräajoin korvausilmaventtiilien suodattimien vaihtamisesta. Kun suodattimen vaihdon syy – puhtaampi sisäilma – ei aina ole asukkaalla selkärangassa, toimenpide helposti unohtuu.

Toimiva ilmanvaihto ei ole yhden tuotteen varassa

Viime aikoina remontti-ikään tulleessa asuntokannassa on paljon taloja, joissa ilmanvaihto on järjestetty painovoimaisesti. Tässä asuntokannassa on myös kiinteistöjä, joissa korvausilman saannista ei ole huolehdittu asianmukaisella tavalla. Korvausilmaventtiilit on voitu jättää kokonaan asentamatta tai olemassa olevat venttiilit tukkia.

Asennusvastaava Juha TeppanaTerveysilma Oy:stä kertoo, ettei ilmanvaihtoremontti jää sopivista tuotteista kiinni: erilaisia ratkaisuja löytyy joka paikkaan.

– Suosittelen joka kohteeseen Velco-venttiiliä, sillä siinä on ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyvä termostaatti ja laadukkain mahdollinen F7-luokan suodatus. Velco-venttiili on helppo käyttää ja asentaa.

– Remontoitavissa kaupunkikohteissa on monesti vanha rautaluukku ilmanvaihtoa varten, vaikka usein tapetin alle piilotettuna. Se on helppo nykyaikaistaa saneeraus VSR100 -venttiilillämme. Rautaluukku poistetaan ja asennetaan sen tilalle venttiili. Venttiilin varustuksena olevien suodattimen ja äänenvaimentimen ansiosta myös pölyn ja katumelun kulkeutuminen sisätiloihin vähenee huomattavasti, kuvailee Teppana.

Usein ei korvausilmaventtiileitä ole asunnoissa lainkaan tai niitä ei ole riittävästi. Velco-korvausilmaventtiilien asennus onnistuu näihinkin kohteisiin. Helpointa se on, jos asunnossa on puinen tuuletusluukku, johon venttiili maksaa noin satasen asennettuna. Myös uusi läpivienti on suhteellisen helppo tehdä. Puuläpivientiin asennus hoituu 105 mm kuppiterällä, betoni- ja tiiliseiniin läpivienti vaatii timanttiporaa.

3071_585353106_201852910130.jpg
Makuuhuoneeseen asennettiin uusi korvausilmaventtiili.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
Energia
ilmavesilämpöpumppu
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20203_63032.jpg
Lämmitysremontti edessä - muista nämä asiat
Lämmitysjärjestelmän valinta on kodin tärkeimpiä päätöksiä, ollaan sitten rakentamassa uutta tai saneeraamassa vanhaa. Lämmitysjärjestelmän päivittämisellä saadaan säästöjä lämmityskuluissa sekä ekologisempi tapa lämmittää kotia. Lämmitysjärjestelmän päivittämiseen kuitenkin vaikuttaa moni asia.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton