• Etusivu
  • Remontti

Korjaustyön kotitalousvähennys kannattaa käyttää

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.08.2009Päivitetty 03.10.2018
20098_18344.jpg

Kotitalousvähennystä on saatavissa mm. kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Vaikka ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, kotitalousvähennyksen voi käyttää yhtä hyvin keittiö- tai parkettiremonttiin.

Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona teetetystä työstä. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kodin/vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Näiden lisäksi kotitalousvähennyksen saa myös tavanomaisesta kotona suoritettavasta hoiva- tai hoitotyöstä.

Koska kotitalousvähennys on lisäksi henkilökohtainen, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä jopa 4800 euroa vuodessa. Kotitalousvähennystä on saatavissa mm. kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Vaikka ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, kotitalousvähennyksen voi käyttää yhtä hyvin keittiö- tai parkettiremonttiin.

Arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saa vähentää 45 prosenttia, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä veronalaista toimintaa harjoittavalta yrittäjältä tai yritykseltä. Kotitalousvähennys koskee myös tieto- ja viestintätekniikan asennus- ja ylläpitotöitä. Esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen sekä sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito katsotaan vähennykseen oikeuttavaksi työksi.

Kotitalousvähennystä voi niin ikään hyödyntää tietoliikenneyhteyksien käyttöön ottamisessa sekä tietoturvapalveluiden, hankittujen ohjelmien ja päivitysten asentamisessa. Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan voi tehdä muista kuin työkustannuksista. Vähennystä ei saa työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Myöskään työssä käytetyn koneen osuudesta ei edelleenkään saa vähennystä.

Kotitalousvähennyskelpoiset korjaustyöt

Kotitalousvähennyskelpoista perusparannus- ja kunnossapitotyötä ovat voimassa olevan määritelmän mukaan esimerkiksi:

• Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti mukaan lukien sähkö- ja putkityöt.

• Rakennusten ulkokunnostus kuten maalaus ja parvekelasien asennus.

• Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt. Aurinko- tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.

• Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.

• Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Vaikka vähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, osakkeenomistajat saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Esimerkiksi parvekkeen lasittaminen kuuluu asunnon kunnossapito- ja perusparannustöihin. Jos taas yksityinen teettää työn ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä, voi työstä aiheutuneista työkustannuksista saada ilman muuta kotitalousvähennystä. Parvekelasitus on hyvä tehdä esimerkiksi huoneistoremontin yhteydessä.

Vähennys ei kuitenkaan koske esimerkiksi materiaaleja, matkakustannuksia eikä vähennystä saa, jos kyseessä on uudisrakentaminen.

Miten hakea kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta, ja sen voi tehdä pääpiirteissään kolmella eri tavalla: Vähennystä voi hakea etukäteen, heti työn teettämisen jälkeen tai verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.

Vähennyksestä voi toisin sanoen hyötyä myös kesken vuotta ja saada palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty on hyvin konkreettinen ja kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää.

20098_18345.jpg
20099_18479.jpg
Kotitalousvähennyksen voi käyttää nykyisin kokonaan kodin remontointiin. Mm. keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden, kuten sauna- ja kellaritilojen remontointi mukaan lukien sähkö- ja putkityöt kuuluvat vähennyksen piiriin.
Kotitalousvähennyksen voi käyttää nykyisin kokonaan kodin remontointiin. Mm. keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden, kuten sauna- ja kellaritilojen remontointi mukaan lukien sähkö- ja putkityöt kuuluvat vähennyksen piiriin.

Jos suunnitelmissa on teettää kuluvan vuoden aikana tavanomaista kotitaloustyötä, summan voi ilmoittaa verottajalle etukäteen. Ilmoituksen jälkeen saa uuden verokortin, jossa veropidätysprosenttia on alennettu.
Kun on teettänyt suuremman kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, tieto ilmoitetaan työn päätyttyä verotoimistolle. Tällöinkin verokortti päivitetään ja veronpidätysprosenttia alennetaan. Jos vähennystä haetaan verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä, käytetään kotitalousvähennystä varten olemassa olevaa omaa lomaketta (14 Kotitalousvähennys), joka jätetään muun veroilmoituksen yhteydessä verottajalle. Verottajalle kannattaa aina ilmoittaa kaikki vuoden aikana ostettu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ.

Kaikki kuitit ja tositteet työsuorituksesta on muistettava säilyttää. Kuitin saadessa on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike-, materiaali-, yms. kuluista. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa.

Lähde: kotitalousvahennys.fi

Muita ajankohtaisia uutisia

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

fortum
Miten sinä viilennät kotiasi? – Tunnetko kaukojäähdytyksen?
Kuumat helteiset kesät vaikuttavat tulleen jäädäkseen. Vaikka kesän lämpöä myös odotetaan, aiheuttavat pitkät hellejaksot kuitenkin tukalia hetkiä monissa kodeissa. Viilentäminen on tarpeen ja konsteja on monia, mutta mukavinta olisi, jos kodin lämpötila pysyisi helposti sopivana vuoden ympäri.
20211_68402.jpg
Ota nämä asiat huomioon valaistuksen suunnittelussa
Uudisrakennuksessa valaistussuunnittelu kannattaa ajoittaa ennen tai yhtäaikaisesti sähkösuunnittelun kanssa, jotta sähkönsyöttöpisteitä saadaan tarvittava määrä oikeisiin kohtiin. Remontoitavassa kohteessa, jossa sisäkatto ja sisäseinät uudistetaan, ollaan otollisessa tilanteessa myös valaistuksen kohentamisen kannalta. Tässä artikkelissa LedStoren Janne Halttu antaa vinkit valaistuksen suunnitteluun.
Lattialämmitys
Viikon kysymys: Kenellä on kunnossapitovastuu lattialämmityksestä?
Taloyhtiömme suunnittelee kaikkiin asuntoihin kylpyhuoneiden remonttia.Olemme kuitenkin itse jo tehneet remontin vesieristyksiä myöten. Kysymys kuuluu: jos itse asentamaamme lattialämmitykseen tulee vika, kuuluuko korjaus taloyhtiölle vai meille, jos lattialämmitystä ei uusita remontin yhteydessä? Tulevassa remontissa kaikkiin kylpyhuoneisiin asennetaan lattialämmitys. Meistä on turhaa uusia toimiva lämmitys.
20095_17024.jpg
Kokonaisvaltaista urakointia
Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin, julkisivu-urakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin.Ota yhteyttä ja pyydä tarjous Icopalin julkisivu- ja kattourakoinnista sekä huoltopalvelustaYhteystiedot alueittain
20101_20061.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan 1.7.2010
Hallitus antoi pitkän v. 2004 alkaneen valmistelun jälkeen 27.3.2009 eduskunnalle hallituksen esityksen uudeksi asunto-osakeyhtiölainsäädännöksi (HE 24/2009). Lakiehdotus oli valmistelussa eri valiokunnissa. Sitä varten on myös kuultu lukuisia eri alojen asiantuntijoita. Laki tuli voimaan 1.7.2010.
20223_77510.jpg
Miten voi hanke­suunnitelman koko talo­yhtiölle maksattaa kahdella osakkaalla?
Kaksi osakasta hakee As Oy:ltä muutostyölupaa ilmalämpöpumpun hankinnasta ja asennuksesta huoneistoihinsa kesäajan jäähdytystä varten (asuntoja yhteensä 32). Hanke vaatii rakennusvalvonnan toimenpideluvan.Taloyhtiön hallitus ei hyväksy näiden kahden huoneiston hakemusta, koska isännöitsijä haluaa teettää suunnitelman koko yhtiötä varten. Jäähdytyslämpöpumput asennettaisiin kaikkiin 32 huoneistoon. Näiden kahden osakkaan avustaja tekee suunnitelman kaikkiin 32 huoneistoon.Toimenpidelupa on haettu ja saatu. Taloyhtiön hallitus aikoo maksattaa näillä kahdella osakkaalla koko taloyhtiön (32 asuntoa) jäähdytyslämpöpumppusuunnitelman. Tiedossa ei ole onko tähän hankkeeseen lähdössä muita noiden kahden osakkaan lisäksi.Toteutuuko yhdenvertaisuusperiaate tässä tapauksessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton