• Etusivu
  • Osakas

Kuinka suoriutua vuodesta 2012 edellistä paremmin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.01.2012Päivitetty 04.01.2012
20121_29057.jpg

Jälleen on vuosi vierähtänyt eteenpäin ja on aika summailla asioita, jotka ovat muuttuneet tai muuttuvat kuluvana vuonna. Taloyhtiöiden osalta mielenkiinto kiinnittyy erityisesti myönnettäviin tukiin sekä käyttökustannusten nousuun. Pohdittaessa asioita pidemmällä aikajänteellä, on todettava, että vuorovaikutus eri kokonaisuuksien välillä on huomattavaa. Vuosi vaihtui – mikä muuttui?

Uudisrakentamisessa siirrytään 1.7.2012 alkaen kokonaisenergiatarkasteluun

Ympäristöministeriö on 30. maaliskuuta 2011 antanut uudet energiatehokkuutta parantavat rakentamismääräykset. Alan toimijoilla on vuosi ja kolme kuukautta aikaa valmistautua uusiin määräyksiin, jotka tulevat voimaan 1.7.2012.

Rakentamismääräysten uudistuksella halutaan ohjata sekä energiansäästöön että päästöjen vähentämiseen. Määräysten tiukennus tarkoittaa keskimäärin 20 prosentin parannusta nykyisten määräysten vaatimaan energiatehokkuuteen. Investointikustannusvaikutukset ovat pienet verrattuna nykyisiin, vuonna 2010 voimaan tulleisiin määräyksiin. Rakennuskohtaisesti voidaan saavuttaa jopa säästöjä.

Investointi energiatehokkuuteen rakennusvaiheessa joka tapauksessa pienentää käytönaikaisia kustannuksia ja hillitsee asumiskustannusten nousua energian hinnan noustessa.

Myös korjausrakentamiseen ollaan laatimassa lähivuosina energiatehokkuusmääräyksiä, jotka perustuvat taloudellisesti kustannustehokkaisiin parannuksiin. Samalla myös energiatodistusmenettelyä uudistetaan energiatehokkuusdirektiivin liittyen.

Muutoksia verovähennyksiin

Arkipäivään vaikuttavista asioista merkittävin lienee kuitenkin asuntolainojen verovähennyskelpoisuuden pieneneminen. Verovähennysoikeutta kavennetaan maltillisesti ja asteittain niin, että vuonna 2012 enää 85 % asuntolainan koroista on vähennyskelpoisia.

Toinen merkittävä uudistus liittyy kotitalousvähennykseen. Vuoden 2009 alussa korotetun kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskettiin 3000 eurosta 2000 euroon, korvattavan prosenttiosuuden ollessa jatkossa 45 %.

Korjausavustuksia vuodelle 2012

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa on vuodelle 2012 varattu 65,5 miljoonaa euroa korjaustoiminnan avustuksiin. Viime vuonna vastaava summa vuodelle 2011 oli 90,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 määrärahasta on tarkoitus käyttää korjausavustuksiin 31 500 000 euroa ja energia-avustuksiin 34 000000 euroa.

Odottelemme edelleen tarkempaa tietoa ja ohjeistusta vuodelle 2012 myönnettävistä tuista.

Ylläpitokustannuksissa jälleen korotuksia

Verouudistusten lomassa on käyty myös vilkasta keskustelua kiinteistöveron muutoksista. Vero on kuntakohtainen, joten alueellisia eroavaisuuksia on huomattavasti. Esimerkiksi Tampereella yleinen kiinteistöveroprosentti nousee esityksen mukaan 0,2 prosenttiyksikköä ollen nyt 1,05 prosenttia ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nousee 0,05 prosenttiyksikköä ollen nyt 0,45 prosenttia. Lisäksi korotuksia on jälleen tulossa mm. vesi- ja jätevesimaksuihin sekä lämmityskuluihin, toki näissäkin kustannuksissa on alueellisia eroja.

Kustannusten muutokset mielessä, kun tehdään päätöksiä

Käytöstä johtuvien kustannusten nousu tulee pitää mielessä myös korjaushankkeita valmisteltaessa. Kustannussäästöjä voidaan saada aikaan monella tapaa. Aina ei ole tarvetta suorittaa massiivista peruskorjausta, vaan välillä myös normaaliin kiinteistön ylläpitoon liittyvällä toimenpiteellä voidaan saavuttaa säästöjä. Huomiota on syytä kiinnittää mm. vesikalusteisiin ja eri taloteknisten järjestelmien säätöihin. Omataloyhtiö.fi tutkii käyttäjiemme suhtautumista suunnitelmalliseen kunnossapitoon, anna äänesi kuulua ja osallistu tutkimukseen!

Osallistu tutkimukseen!

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20228_79177.jpg
Mitä yhtiöjärjestyksen vastaisesta päätöksestä voi seurata?
Yhtiökokouksessa tehtiin yhtiöjärjestyksen vastainen päätös, josta tehtiin pöytäkirjaan eriävä mielipide lauselma. Hallitus ei suostunut virhettä korjaamaan ja jouduin hakemaan yksityisen juristin lausunnon jossa asian oikaisemiseksi neuvottiin asiasta nostamaan kanne. Tämän jälkeen hallitus ryhtyi toimiin asian oikaisemiseksi.Kysymykset:1. Onko hallitus korvausvelvollinen, koska lausunto oli minulle maksullinen?2. Miten ja mistä korvaus tulee minun hakea?
20213_69558.jpg
Lämmitys­säästöjä asumis­mukavuudesta luopumatta
Moni taloyhtiö miettii lämmityksestä saatavia säästöjä ja sitä, miten säästöjä saataisiin aikaan ilman suurta tuskaa ja vaivaa. Pitkään asiaa mietittiin myös Pirkkalassa As Oy Pirkkalan Kyöstinrinne 2:ssa. Taloyhtiö sijaitsee rauhallisella Pirkkalan Kyöstin asuinalueella ja taloyhtiössä on yhteensä 30 huoneistoa ja asukkaita kaikista ikäryhmistä. Säästötoimien pitäisi siis olla kaikille helppo käyttää ja toteuttaa.
20193_56499.jpg
Espoolainen kerrostaloyhtiö säästi yli 10 % lämmityskuluissa
Älykäs lämmityksenohjausjärjestelmä tasoittaa kiinteistön lämpötiloja reaaliaikaisten tietojen ja sääennusteiden perusteella.
20236_82063.jpg
Naapuri penkoo muiden roskat - onko luvallista?
Osakas tutkii taloyhtiössä asuvien roskapusseja. Onko luvallista/yksityisyyden loukkaamista?
20175_49231.jpg
Putkistojen lämpöhäviöt minimiin
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
202212_80365.jpg
Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa
Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton