• Etusivu
  • LVI

Laadukkaaseen kiinteistönpitoon kuuluu myös ilmanvaihdosta huolehtiminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 06.06.2013
20136_35351.jpg

Asukkaan olo helpottuu huomattavasti, kun huoneiston ilmanvaihto laitetaan kuntoon.

Puuttuvat korvausilmaventtiilit eivät kuulu nykyaikaiseen asumiseen. Vastuunsa tunteva isännöitsijä tuntee kiinteistöjensä ilmanvaihtojärjestelmät ja huolehtii niiden toiminnasta. Onneksi ilmanvaihto on helppoa ja vaivatonta saattaa toimivaksi.

Ilmanvaihto on viime vuosina noussut tärkeäksi puheenaiheeksi niin maallikoiden kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa. On lopultakin alettu tiedostaa ilmanvaihdon valtava merkitys niin ihmisten terveydelle kuin rakennusten kunnollekin. Tutkijoiden ja viranomaisten katseet on suunnattu tulevaisuuden ratkaisuihin ja uudisrakentamiseen, mutta suurin osa ilmanvaihto-ongelmista koskettaa vanhoja asuntoja. Erityisesti monet 1960-80 -luvun huoneistot ovat tyystin vailla korvausilmaventtiileitä ja siten auttamattomasti jäljessä nykyaikaisen asumisen vaatimuksista.

Vanhojen talojen ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistöjen hoidosta vastaavien harteilla. Taloyhtiöissä tämä taho yleensä on isännöintiä hoitava yritys. Ilmanvaihdosta vastaavan tulisi tietää, millainen ilmanvaihtojärjestelmä hänen edustamassaan kiinteistössä on ja olla selvillä sen toimivuudesta ja huoltotoimenpiteistä. Erilaisten korvausilmaventtiilien ja täysin koneellisten laitteiden suodattimet on vaihdettava mallista riippuen vähintään kerran vuodesta. Ei voida edellyttää, että asukkaat joutuvat huolehtimaan suodattimien hankinnasta itse tai jokaisessa huoneistossa järjestämään ilmanvaihtonsa itsenäisesti. Ajanmukaisesti järjestetty ilmanvaihto helpottaa kiinteistöstä vastaavan työtaakkaa, kun valitukset huonosta sisäilmasta vähenevät.

Venttiilit Jäsentukusta

Yhteydenottopyyntö

Osa isännöitsijöistä on ottanut haasteen vastaan ja todennut toimivan ilmanvaihdon olevan yhtä olennainen osa nykyaikaista asumista kuin kylmä ja lämmin vesi. Toimivan ilmanvaihdon tulisi olla itsestäänselvyys, jonka ongelmiin puututaan yhtä nopeasti kuin vaikkapa rikkinäisen TV-kaapelin korjaamiseen. Onneksi toimimaton ilmanvaihto on korjattavissa pienellä rahalla ja vaivalla. Jos korvausilmaventtiileitä ei ole ollenkaan, ne on helposti asennettavissa joko puiseen tuuletusluukkuun tai tekemällä venttiiliä varten uusi läpivienti seinään lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle. Mikäli asunnosta löytyy vanha venttiiliaukko, se voidaan hyödyntää ja korjata edullisesti toimivaksi.

Venttiilien ja suodattimien laatuerot eivät näy hinnassa

Sopivaa venttiilimallia valittaessa kannattaa suosia termostaatilla toimivaa korvausilmaventtiiliä. Automaattisesti toimiva termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Tällöin ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Koska asukkaiden ei tarvitse säätää venttiiliä itse, se ei myöskään unohdu tarpeettomasti kiinni. Isännöitsijälle lämpölaajenemiseen perustuva, tekniikaltaan yksinkertainen ja siksi huoltovapaa vahatermostaatti on vaivaton ratkaisu. Koska venttiili ei tarvitse edes sähköä, jää käytännössä ainoaksi huoltotoimenpiteeksi likaisen suodattimen vaihdosta huolehtiminen ajallaan.

Suodattimilla estetään pölyn, lian ja terveydelle haitallisten pienhiukkasten pääsy asuntoon. Hyvällä suodattimella on kaksi tärkeää ominaisuutta: kyky suodattaa suodattaa pienetkin epäpuhtaudet ja toisaalta hyvä ilmanläpäisykyky. Markkinoilla olevilla suodattimilla on paljon eroja. Heikkotehoinen – niin sanottu karkeasuodatin – pysäyttää nimensä mukaisesti vain karkeimman hiekkapölyn. Hyvä suodatin sen sijaan sallii puhtaan ilman virrata lävitseen, mutta estää pienhiukkasten pääsyn asuntoon.

Velco-venttiilin ja Filtrete- suodattimen yhdistelmä täyttää nykyaikaisen ilmanvaihdon vaatimukset. Velco-termostaattiventtiili takaa toimivan ilmanvaihdon kaikkina vuodenaikoina, ilman jatkuvaa käsisäätöä. Filtrete-suodatin puolestaan pysäyttää pienhiukkaset, mutta ei estä puhtaan ilman kulkua. VTT:n testeissä Filtreten suodatuskyvyn on todettu olevan peräti korkeaa F9-luokkaa. Velco-korvausilmaventtiili on helppo asentaa paikkaan kuin paikkaan.

Venttiilit Jäsentukusta

Yhteydenottopyyntö

Apua taloyhtiöiden ilmanvaihto-ongelmiin

Helsinkiläinen Terveysilma on auttanut niin yksityisiä ihmisiä kuin taloyhtiöitäkin ilmanvaihdon parantamisessa jo lähes 30 vuotta. Toimitusjohtaja Peter Schlauf tiimeineen on rakentanut taloyhtiöille valmiin selkeän palvelukonseptin, joka sisältää paitsi suunnittelu- ja asennustyön myös tiedotuksen asukkaille.
– Olemme pyrkineet saamaan ilmanvaihdon parantamisen mahdollisimman vaivattomaksi niin taloyhtiön edustajien kuin itse asukkaidenkin kannalta. Palaute on ollut positiivista myös jälkeenpäin tehdyissä asiakastyytyväisyyskyselyissä. Työt ovat hoituneet huomaamattomasti ja ilmanvaihdon on koettu muuttuneen selvästi paremmaksi, Schlauf toteaa.

Schlauf asettaa etusijalle koko taloyhtiön ilmanvaihdon saattamisen kerralla kuntoon, mutta miettii mielellään apua huoneistokohtaisiinkin ongelmiin. Joskus asukkaalle iso ongelma ratkeaa pienellä apuvälineellä. Riittävä ja hallittu korvausilman saanti on poistoilmanvaihdon ohella toimivan ilmanvaihdon kulmakivi, mutta välillä tarvitaan lisäratkaisua.
– Erityisesti kaupunkien keskustoissa on vanhoja kivitaloja, joissa vanhat poistohormit ovat rapautuneet tai huoltamatta, eikä tarvittavaa vetoa hormiin synny. Varsinkin matalapaineella ilma saattaa pyrkiä jopa laskeutumaan hormissa alaspäin, jolloin asuntojen ilma muuttuu tunkkaiseksi. Toimivat korvausilmaventtiilit muuttavat tilannetta olennaisesti, Schlauf kertoo.
– Lisäksi meillä on hyvä valikoima lisävarusteita, jotka mahdollistavat venttiilien asennuksen hankaliinkin paikkoihin. Useat erilaiset mallit ja värivaihtoehdot esimerkiksi ulkoritilöissä helpottavat vaativaakin taloyhtiötä valinnassa, esittelee Schlauf.

20136_35318.jpg
Ohje

Ohje

Terveysilman asennuspaketti on vaivaton taloyhtiön edustajille

Terveysilma tarjoaa taloyhtiölle Velco-asennuspaketit asennettuna pääkaupunkiseudulla alla olevin hinnoin kappalemäärän ollessa yli 50.
Voit pyytää tarjouksen myös pelkästä tuotepaketista.

Paketti sisältää:
– sisäilmakierron kartoituksen asunnoissa
– parannusehdotukset
– venttiilien asennustyön ja siivouksen
– huoneistokohtaiset ilmanvaihto-ohjeet – kirjallisen raportin (tieto venttiilityypeistä, määristä, suodattimen malli ja lukumäärä)

Ota yhteyttä: Suomen Terveysilma Oy, puh. 09-477 8940

Velco VLR-100 sarja uuteen läpivientiin asennettuna 140–180 €/kpl.
Velco VLR-100 sarja uuteen läpivientiin asennettuna 140–180 €/kpl.
Velco VSR-100 sarja vanhan venttiilin tilalle asennettuna 120–150 € /kpl.
Velco VSR-100 sarja vanhan venttiilin tilalle asennettuna 120–150 € /kpl.
Velco VTR-100 sarja puiseen tuuletusluukkuun asennettuna 90–120 €/kpl.
Velco VTR-100 sarja puiseen tuuletusluukkuun asennettuna 90–120 €/kpl.
Velco
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton