• Etusivu
  • Remontti

Lainakatosta säästöpakko?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.06.2016
20166_46930.jpg

Asuntolainojen lainakatto tulee voimaan perjantaina 1.7.2016.

Viimeistään nyt pitää oppia säästämään, sillä asuntolainojen lainakatto tulee voimaan perjantaina. Lakimuutos koskee vain uusia asuntolainoja. Jatkossa lainaa voi saada korkeintaan 90 prosenttia annettavien vakuuksien käyvästä arvosta (asunnon hankintahinnasta). Jos kyse on ensiasunnosta, asuntolaina voi olla enintään 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta (ASP-lainassa jatkossakin 90 prosenttia). Asuntoa ei siis voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä vakuutena vain ostettavaa asuntoa.

Yksi merkittävämpiä muutoksia on, että lainakattoa (enimmäisluototussuhdetta) laskettaessa vakuudeksi ei jatkossa hyväksytä henkilötakausta. Esimerkiksi vanhemmat eivät voi enää taata lastensa asuntolainaa pelkällä henkilövakuudella. Lainakatto koskee asunto-osakkeen tai asuinkiinteistön hankintaan ja myös peruskorjaukseen otettavia lainoja. Lainakattoa sovelletaan vakituiseen käyttöön tarkoitetun asunnon lisäksi myös vapaa-ajan asunnon tai sijoitusasunnon hankintaan myönnettävään lainaan.

Finanssivalvonta voi vielä laskea lainakattoa aina 80 prosenttiin asti, jos viranomaiset katsovat, että asuntomarkkinat ovat ylikuumenemassa tai velkaantuminen kiihtyy liikaa. Ensiasunnon ostajille lainakatto on kuitenkin aina viisi prosenttiyksikköä korkeampi.

Lainakatto lyhyesti:

Asunnon ostajien yhä tärkeämpää säästää etukäteen, jos haluaa asunnonomistajaksi.

Miksi?
Halutaan välttää kotitalouksien liiallinen velkaantuminen ja asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen.

Vakuudet
Yleensä lainan vakuutena on asunto. Rinnalle tarvitaan usein lisävakuuksia. Henkilötakaus ei kelpaa lisävakuudeksi. Finanssivalvonnan ohjeiden mukaan vakuudeksi kelpaavat mm. asunto, talletukset, osake- tai rahasto-omaisuus, valtiontakaus ja luottovakuutus.

Esimerkkipankki:

Ostettavan asunnon hinta on 100 000 €

Käytettävä pankki hyväksyy tämän hintaisen asunnon vakuusarvoksi 70 000 €

Muita vakuuksia on käytettävissä vain 30 000 €

Vakuuksia on siis yhteensä 100 000 €

Pankki voi myöntää asuntolainaa silti enintään 90 000 € (lainakatto), eli sinulla tulee lisäksi olla säästöjä 10 000 €

(Mikäli kyseessä on ensiasunto, pankki voisi myöntää asuntolainaa enintään 95 000 €)

Info

Info

Säästövinkkejä

Kilpailuta sähkö, pankkipalvelut, vakuutukset yms. säännöllisesti

Harkitse ennen ostopäätöstä, tarvitsetko tuotetta todella, voisiko sen löytää helposti kirpputorilta tai vaikka tehdä itse

Korjaa rikkoontuneet vaatteet uuden ostamisen sijasta

Valmista ruokaa itse ja leivo, suunnittele ostokset ja tee ostoslista, vertaile kilohintoja

Käytä itse tehtyä "keittiökosmetiikkaa", netti on pullollaan ohjeita

Ota eväät töihin

Marjasta ja sienestä

Selvitä oikeutesi Kelan yms. etuihin

Perehdy veroilmoituksen täyttöön tai veroehdotuksen tarkastamiseen

Luovu kokonaan omasta autosta, käytä joukkoliikennettä, kimppakyytejä tai polkupyörää. Pyöräilemällä voit luopua myös kuntosalikortista

Lähdetiedot: Finanssivalvonta

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20191_56088.jpg
Uudella teknologialla varmuutta maalämpölämmitykseen
Lämpöpumpuilla saadaan todella suuria säästöjä. Ne ovat erinomainen ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on iso energiankulutus, sillä säästöt ovat sitä suurempia mitä suurempi kulutus on. NIBE toimittaa jopa 540 kW:n tehoisia lämmitysjärjestelmiä. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä. Näitä ovat esimerkiksi sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpustaTilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta
Swegon
Taloyhtiön energiasaneerauksen peruspilarina modernit ilmanvaihtokoneet
As. oy Espoon Pikku Pietarin pihassa toteutettiin laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energiasaneerauksen peruspilariksi nousi ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Energiankulutus laski merkittävästi ja taloyhtiön energialuokka parani.
Katu, jossa on taloja rivissä
Täytyykö yhtiöjärjestystä päivittää?
Taloyhtiön yhtiöjärjestys on vanhentunut monelta osin. Esimerkiksi sen mukaan yhtiöllä tulee olla tilintarkastaja, vaikka nykyisen lain mukaan 10 asunnon yhtiö ei sellaista tarvitse. Hallituksen jäsen vetoaa siihen, että yhtiö voi valita toiminnantarkastajan keskuudestaan koska laki menee aina yhtiöjärjestyksen edelle. Mitkä ovat ohjeet vanhentuneen yhtiöjärjestyksen päivittämiseen. Onko siihen tarvetta? Jos on niin mistä löytyisi malleja? Vai pitääkö tehtävä antaa ammattilaiselle?
20225_78302.jpg
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen?
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi tai mökkisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat. Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi.Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka on vastuussa hoitamattomista kiinteistön lumitöistä? Kenelle se sakko kirjoitetaan?
Viimeisimmän lumimyräkän jälkeen on sekä pelastuslaitos että poliisi puuttunut Helsingin rakennusviraston laiminlyönteihin katualueiden hoidossa. Nyt tänä aamuna 5.12.2012 oli kaupunki aurannut mm. Kallion alueella katuja ja aiheuttanut kadunvarteen pysäköidyille autoilijoille aamu jumpan. Autojen sivulla oli noin 0,50 – 0,80 m kovan lumen valli jota oli hyvin vaikea poistaa. Muutamien autojen kylkiin oli jopa tullut lumilohkareista naarmuja. Nyt kaupunki on aurannut lumet kiinteistöjen vastuulle. Odotettavissa on, että kaupunki vaatii nyt kiinteistöjä poistamaan ko. vallit. Kiinteistöt ovat hoitaneet oman osuutensa jokseenkin hyvin, mutta kaupunki ei. Kuitenkin uutisen mukaan kaupunki alkaa sakottaa kiinteistöjä hoitamattomista lumitöistä. Toivottavasti poliisi käyttää "kaupunkilaista järkeä" laatiessaan sakkoja kiinteistöille. Muuten kysymys on siitä onko hoitamattomasta kiinteistön lumitöistä vastuussa taloyhtiön hallitus, isännöitsijä vai taloyhtiön huoltoyhtiö. Kenelle se sakko kirjoitetaan?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asuntokaupan purkaminen, mitä korvataan?
Ostimme kesäkuussa 2011 valmistuneesta asunto-osakeyhtiöstä uuden paritalon puolikkaan. Kerkesimme asua asunnossa kaksi kuukautta kunnes 40 millimetrin vesiputkiliitos ennen talokohtaista pääsulkua antoi periksi. Asuntoon tuli huomattavat vesivahingot kaikkialle, sillä vettä pääsi purkautumaan noin puolen tunnin ajan. Olemme juuri saaneet asunnon tyhjennettyä, asumme tilapäisesti hotellissa ja odottelemme vesivahinkokartoitusraporttia. Homma on tältä osin toiminut kohtalaisen hyvin ja kaikki tarvittavat rakentajan ja muiden kanssa on tehty.Olemme tulleet siihen päätökseen, että haluamme purkaa kaupan. Emme halua ja pysty enään asumaan talossa kaiken tämän jälkeen sekä lisäksi huoli asunnon arvosta ja jälleenmyynnistä huolettaa pitkällä aikavälillä.Miten asuntokaupan purkaminen täydestä arvosta onnistuu ja onko tähän riittävät perusteet? Mitä muuta meidän on hyvä ottaa huomioon ja olemmeko oikeutettuja muihin korvauksiin kuin tilapäisasumiseen/muuttoon liittyvissä kuluissa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton