• Etusivu
  • LVI

Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 06.05.2022Päivitetty 12.10.2023
20225_78095.jpg

LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista. – Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.

Riittämättömän ilmanvaihdoin selkein merkki on tunkkaisuuden tunne. Mutta missä on vika, kun asunnon ilma ei vaihdu? LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan yksi yleisimpiä ilmanvaihdon ongelmia ovat puutteet korvausilmanvaihdossa. Huonosta sisäilmasta kärsitään erityisesti niissä kodeissa, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Toisinaan
ilmanvaihdon ongelmat voivat johtua myös asukkaiden itse tekemistä muutoksista.

– Korvausilmaventtiili, kuten vanha kippiventtiili, on voitu tapetoida piiloon tai
ilmanvaihtokanava on saatettu tukkia melun johdosta. Nämä virheet johtavat siihen, että
sisään tulevan korvausilman määrä jää asuintiloissa alle tarvittavan. Ilmaa tulee sisään
heikosti, hallitsemattomasti ja täysin suodattamatta, Pölönen kertoo.

Sen lisäksi, että huono sisäilma vähentää asumisviihtyisyyttä, vaikuttaa se myös terveyteen.
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus nousee helposti, jos kodin ilmanvaihto ei toimi riittävän
tehokkaasti. Huonot yöunet ja jatkuvat hengitystieinfektiot ovat usein merkkejä siitä, ettei
asunnon ilma vaihdu riittävästi. Terveyshaittojen lisäksi huono ilmanvaihto vaikuttaa myös
itse asuntoon.

– Ilman kunnollista ilmanvaihtoa, asunnon kunto voi kärsiä, jos sisäilmaongelmia syntyy.
Tällöin myös asunnon arvo laskee, Pölönen sanoo.

Huomioi riittävä korvausilma

Sisäilman laatua voi helposti parantaa huolehtimalla, että asunnosta löytyvät toimivat
korvausilmaventtiilit. Pölönen muistuttaa, että ilmanvaihdon riittävyys tulee huomioida
myös korvausilmaventtiilien mitoituksessa. Riittävä määrä korvausilmaventtiileitä tasoittaa
ilmavirtaa ja ehkäisee vedon tunnetta.

Jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen kuuluu, tulisi korvausilmaventtiilit löytyä asunnon
jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta. Poistoilmaventtiilit puolestaan sijoitetaan
tiloihin, joista korvausilmaventtiiliä ei löydy, eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin
ja mahdolliseen vaatehuoneeseen. Kun korvausilmaventtiilit sijaitsevat eri tiloissa
poistoilmaventtiilien kanssa, virtaa raitista ilmaa asunnon läpi. Jotta voidaan varmistua
siitä, että ilma virtaa esteettömästi, on huolehdittava myös toimivista siirtoilmareiteistä.

Esimerkiksi wc-tilojen oven alle jätettävä, noin 2 cm:n rako on tärkeä, jotta likainen ilma
pääsee siirtymään poistoilmaventtiiliin.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta asuntoon saadaan riittävästi raitista ilmaa hengitettäväksi ja käytetty likainen ilma saadaan poistettua. Mikäli asunnosta puuttuvat korvausilmaventtiilit tai niitä ei ole riittävästi, voidaan ilmanvaihtoa parantaa asentamalla riittävä määrä uusia korvausilmaventtiileitä. Myös melun torjumiseen on olemassa ilmanvaihtokanavan tukkimista parempia vaihtoehtoja.

– Nykyään on saatavana venttiilimalleja, joiden suunnittelussa on otettu myös äänenvaimennus huomioon, Pölönen vinkkaa.

Sopivaa korvausilmaventtiiliä valitessa huomio tulisikin kiinnittää pelkän hinnan tai ulkonäön sijasta ainakin näihin kolmeen seikkaan: riittäviin ilmamääriin, ilmansuodatukseen sekä venttiilin äänenvaimennusominaisuuksiin.

Asennetuista venttiileistä ei ole iloa, mikäli asukkaat päätyvät sulkemaan ne melun tai sisään tulevien epäpuhtauksien takia.

– Ei, vaikka ne olisi tapetoitu kuinka sisustukseen sopiviksi, Pölönen huomauttaa.

Suodattimissa on merkittäviä laatueroja

Etenkin keväisin monissa taloyhtiöissä allergiaoireista kärsivät asukkaat huomaavat katu- ja siitepölyn kulkeutumisen sisäilmaan. Ongelma on yleinen etenkin niissä taloissa, joissa korvausilman suodatus on puutteellista. Korvausilmaventtiileistä tulee löytyä suodattimet ja ne ovat tärkeää vaihtaa säännöllisesti.

Riittävä vaihtoväli riippuu asunnon sijainnista. Suodattimet tukkeutuvat nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä. Tukkeutunut suodatin on tärkeää vaihtaa uuteen, sillä likaisena se heikentää ilmanvaihdon toimintaa ja sisäilman laatua.

– Vietämme ajastamme yleisesti ottaen 90 prosenttia sisätiloissa, joten sisäilman tulee olla hyvin suodatettua. Laadukas suodatin on erityisen tärkeä silloin, kun kiinteistö sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien läheisyydessä, sillä hiukkasten määrä ulkoilmassa voi tuolloin olla merkittävä ja terveydelle haitallinen. Suodattimella voidaan myös estää siitepölyn ja muiden epäpuhtauksien pääsy sisätiloihin. Suodattimen laatuun on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota.

– Hyvien ja huonojen suodattimien hintaerot ovat pienet, mutta laatuerot merkittävät, Pölönen muistuttaa.

Laadukas suodatin poistaa tehokkaasti epäpuhtauksia korvausilmasta.

20225_78096.jpg

Vain hinnan perusteella suodatinvalintaa ei siis kannata tehdä. Hyvän suodattimen tunnistaa pakkauksesta löytyvästä suodatinluokasta, joka kertoo minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat. Mikäli suodatinluokkaa tai erotusastetta ei ole ilmoitettu, ei tuotetta todennäköisesti ole uskallettu valmistajan puolesta testata.

–Joskus taloyhtiössä laadukkaammat suodattimet on vaihdettu kaikessa hiljaisuudessa huonompiin tarvikesuodattimiin. Tämä kuitenkin usein huomataan asukkaiden toimesta, kun ilma ei kulje liian paksun suodattimen läpi ja sisäilman laatu laskee, Pölönen kertoo. Laadukkaaseen suodattimeen kannattaa siis panostaa.

–Tällä hetkellä tehokkain suodatus löytyy Velco-korvausilmaventtiileistä. Niiden kanssa käytettävät, sähköisesti varatut suodattimet pystyvät testatusti siitepölyn lisäksi suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisempia pienhiukkasia, Pölönen vinkkaa.

Pölönen peräänkuuluttaa myös olemassa olevien järjestelmien säännöllistä huoltamista. Suuri haaste on järjestelmien ylläpidossa, kuten riittämättömässä venttiilien puhdistuksessa, suodattimien vaihdossa ja hormien nuohouksessa. Toimiva järjestelmä tarvitsee ylläpitoa, jonka huoltotoimenpiteet olisi hyvä ennakoida ja huomioida myös taloyhtiön huoltokirjassa. Laadukkaat korvausilmaventtiilit lisäävät asuinmukavuutta Taloyhtiöissä ilmanvaihtoon liittyvät valitukset ovat yleisiä etenkin syys- ja talvisaikaan. Tunkkainen sisäilma, ikkunoiden huurtuminen ja vedon tunne ovat yleisiä ongelmia etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä. Usein syyn epäillään olevan vanhoissa ikkunoissa tai asunnon kosteusongelmassa. Monesti vika löytyy kuitenkin ilmanvaihdon puutteista.

Yleensä asunnoista puuttuvat korvausilmaventtiilit ja ilma virtaa sisälle rakenteiden ilmavuotojen kautta. Ongelmaa pahentaa vanhoissa taloissa yleisesti käytetty koneellinen poistoilmanvaihto, joka aiheuttaa asuntoihin liiallista alipainetta. Kun asuntoon syntyy kova alipaine poistoilmanvaihto ottaa korvausilman sieltä mistä saa, eli lattian, ikkunoiden ja muiden rakenteiden raoista sekä viemäristä. Myös korvausilmaventtiilien kunnolla on väliä. Elinkaarensa lopussa olevat venttiilit tulisi uusia asumismukavuuden varmistamiseksi. Jos kodin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä uusiin kannattaa harkita, sillä ne vaativat asukkailta venttiilien säätämistä lämpötilan vaihtelun mukaan.

– Pakkasella ilmanvaihto kasvaa johtuen hormivaikutuksesta. Moni asukas kääntääkin venttiilit kiinni ilmojen kylmetessä. Usein ne unohtuvat kiinni pitkäksi aikaa, jolloin asunnon ilmanvaihto ei toimi. Kun korvausilmaventtiileiksi valitaan laadukkaat, automaattisesti lämpötilan mukaan säätyvät mallit, saadaan vedon tunne minimoitua ja säästetään myös lämmityksen energiankulutusta, Pölönen kertoo.

Info

Info

KUKA VASTAA ILMANVAIHDOSTA TALOYHTIÖSSÄ?

Ilmanvaihdon toimivuus on aina kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi apua tiedustella kunnan terveystarkastajalta, joka voi tehdä isännöitsijälle huomautuksen.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton